ZACHRAŇME PAMÁTNÉ OTICKÉ LÍPY

ZACHRAŇME PAMÁTNÉ OTICKÉ LÍPY

Autor: Jan Tomáš Bílovský | vloženo: 14.02.2024 | 68 podpisů
Sdílejte s přáteli

Víte, že bylo rozhodnuto o kácení dalších stromů v Oticích?

Tentokrát se jedná o lípy kolem kaple - pět na ulici K Rybníčkům a jednu na ulici Hlavní.

Není Vám to lhostejné? Nesouhlasíte. Podepište se, prosím, níže. ZACHRAŇME je pro zdravější a příjemnější klima v Oticích. Stromy nejsou staré, potřebují jen naši péči. Jsou to naše památné lípy. Děkujeme Vám.

Žádáme o co nejšetrnější přístup k vzrostlým lípám ve stromořadí v ulicích K Rybníčkům, Hlavní a Na kopci. Lípy, rostoucí jako odkaz našich předků v otické dědině zhruba jeden a půl století jsou v současnosti nejcennějším přírodním bohatstvím uvnitř obce. Jako nejstarší a největší bytosti v Oticích přispívají zejména v letních měsících ke snesitelnějším podmínkám ochlazováním a čištěním vzduchu a nezanedbatelná je i jejich estetická hodnota.

Lípy byly během svých životů nejprve poškozeny chaotickým umístěním elektrického vedení, četnými výkopy sítí, necitlivým umístěním chodníků, mohutnící automobilovou dopravou a v posledních letech bezcitnými zásahy, které vedly k zániku mnoha lip bez přijatelné náhrady vysazením nových stromů na jejich místa.

V současnosti, aniž by byl předem odborně posouzen jejich zdravotní stav, bylo nesmyslně rozhodnuto o pokácení dalších 6 stromů. Žádáme, aby kácení bylo považováno až za poslední myslitelné řešení, nikoliv aby bylo upřednostňováno jako řešení první. Zejména, když se jedná o stromy, které mohou být v polovině svých životů. Děkujeme Vám.

Komu bude petice předána: Obecnímu úřadu v Oticích

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Sdílejte s přáteli a známými

Vzkazy | 2

21. 02. 2024 | Zdeněk Hrubý | Opava
Za stromy je třeba bojovat, jinak bude všude jen beton a asfalt. Vidíme to stále kolem paneláků u hřbitova, kde se kácejí naprosto zdravé stromy, nových se vysazuje minimum a když,tak v úplně jiných částech města. Podařilo se nám sice něco uhádat, něco zasadit tak se pár stromů objevilo, ale nikdo se o ně nestará a zalévat je pitnou vodou přijde poněkud draho.☹️
+1 | -0
doporučit +
20. 02. 2024 | Roman Jašek | Zlín
Každý zákrok by měl být srozumitelně zdůvodněn a dán prostor pro možné alternativní řešení.
+0 | -0
doporučit +

Podepsat tuto petici

Podpisy | 68 (+5 nepotvrzených)