Petice proti klamavé reklamě v oblasti živočišných výrobků

Petice proti klamavé reklamě v oblasti živočišných výrobků

Autor: Josef Němec | vloženo: 18.05.2022 | 517 podpisů
Sdílejte s přáteli

Klamavá reklama je popsána v § 2977 Občanského zákoníku, a to jako něco uvádějící zákazníka v omyl. Tento omyl vede k tomu, že si zákazník může zboží koupit pod vlivem takovéto reklamy, a pokud by klamán nebyl, zboží by si možná nekoupil.

Potravinářský průmysl, a to především živočišná produkce se vyznačuje obrovskou mírou zavádějících informací, lživých zobrazení a zakrýváním skutečností, ať jsou to fialové kravičky nebo takzvané veselé krávy, či šťastná prasátka houpající se na stromě zvaný klobásovník. Ve skutečnosti však zvířata v tomto průmyslu neuvěřitelně trpí a žádné z nich není šťastné.
Proto v rámci petice chceme dosáhnout změny § 2977 tak, aby prodejci i výrobci museli ohledně zvířat uvádět a zobrazovat pravdivé údaje a skutečnosti, podobně jako například prodejci a výrobci tabákových výrobků.

Cílem petice je tedy změna § 2977 Občanského zákoníku tak, aby nebylo možné klamat zákazníka o podmínkách chovu a zacházení se zvířaty v jakékoliv fázi jejich života nebo ohledně smrti. Žádná forma nadsázky, přehánění nebo nepravdivého zobrazení by neměla být přípustná v reklamě, která se týká produktů získávaných z živých bytostí.

Vyzýváme zákonodárce, aby se tímto paragrafem zabývali a také aby začali postihovat společnosti, které se zmiňovaného klamavého jednání dopouští.

Níže podepsané osoby souhlasí se zněním této petice, tedy požadují v jejím smyslu uváděnou změnu zmíněného paragrafu Občanského zákoníku.

Komu bude petice předána: Poslanecké sněmovně

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Sdílejte s přáteli a známými

Vzkazy | 76

26. 05. 2022 | Vaclav Batek | Praha
Stejné jako se ukazují pravdivé fotky plic kuřáků na cigaretách, tak přesně stejně by to mělo být s jídlem :) go vegan
+4 | -0
22. 05. 2022 | Timea Hudakova | Trebisov
Vsetci si zasluzime pravdu. Hlavne deti. Kvoli zdraviu, kvoli moralke, kvoli planete, kvoli zvieratam a kvoli humanite ako takej. Ak by velkochovy a bitunky mali sklenene steny, nikto by sa tych "produktov"ani nedotkol a uz vobec by to nedal svojim detom.
+2 | -0
21. 05. 2022 | Jitka Kubánčiková | Přeštice
Je na case, aby uz byla predkladana PRAVDA v cele sve nahote. My vegani, jsme povazovani za skorosatany, kteri jen otravuji zivot hodnym milovnikum rizku. Vsichni placou nad tyranym pejskem, ale pokud jsou tyrani tisice jinych zvirat, jsou z nich SLEPCI!!
+2 | -0
27. 05. 2022 | Andrea Bečvářová | Liberec
Za pravdu, která nesmí být zastíraná ani zlehčovaná...
24. 05. 2022 | Pavel Kalenský | Ledeč nad Sázavou
Souhlasím s touto peticí, protože maso opravdu neroste na stromech, jak nám ukazuje Krásno. Je zapotřebí mnoho zdrojů a úsilí, než se dostane na stůl. Zvíře není zboží a ukazovat prasata, jak si vesele jezdí na skateboardu a jak nadšeně sklízí vepřové ze stromů, to znamená nulový respekt vůči živým bytostem a žádnou soudnost.
19. 05. 2022 | Klára Vyhlídalová | Slatinice
Tohle je něco, nad čím jsem přemýšlela už delší dobu, děkuji za vytvoření této petice!

Podepsat tuto petici

Podpisy | 517 (+51 nepotvrzených)

Podpisový arch v PDF
  • Markéta Vrtělová Vrtělová | Blansko