Petice ministryni Maláčové: zachovejte 80 pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením v Brně 362 signatures reached

My níže podepsaní zaměstnanci, příbuzní, přátelé a sympatizanti kulturních projektů AMERFO o p.s., žádáme Vás, paní ministryně Maláčová, abyste se zasadila o zachování pracovních míst pro 80 osob se zdravotním postižením, které našly profesní uplatnění odpovídající jejich možnostem.

V důsledku nezákonného postupu MPSV máte v těchto dnech Vy osobně potvrdit svým podpisem odepření příspěvku na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněném trhu práce za 3. čtvrtletí roku 2019 - a to po téměř 7 měsících (ačkoli správní řízení určuje lhůtu 30 dnů).

Hrozí, že spolek provozující mezinárodně oceňované muzeum a zážitkový hostel, projekt Retro-use, Franz Kafka Špitál a další v důsledku nezákonného postupu MPSV a pandemie bude muset během několika měsíců ukončit provoz a propustit 80 zaměstnanců z celého Jihomoravského kraje.

V tomto kraji byla před pandemií nezaměstnanost ve výši 17% mezi lidmi s hendikepem. MPSV se střílí samo do nohy, pokud vloni přidělilo finanční prostředky z fondů EU na podporu vzniku nových pracovních míst, které nyní zaniknou v důsledku neprofesionání práce jiné části téhož ministerstva. Jedna ruka tak neví, co dělá druhá. Nedojde ani k úspoře budoucích výdajů, protože většina postižených skončí na Úřadě práce, což zatíží veřejný rozpočet mnohem více - když pomineme sociální a zdravotní dopady především na psychiatricky nemocné kolegy, pro které jsou pracovní návyky a schopnost si udržet stálou práci nejdůležitější.

Věříme, že si ve svém náročném programu najdete čas se osobně seznámit s podklady, které od prosince 2019 máte na stole.

Dovolujeme si Vás požádat, abyste se osobně přesvědčila, že postup některých úředníků z Vašeho ministerstva, kteří vyhověli 44 subjektům ve stejné době v mnohem méně závažných kauzách s až cimrmanovskými argumenty (např. že manželka jednatele firmy brala antobiotika, proto má manželova společnost nárok na podporu, i když firma neodvedla DPH a tím nesplnila podmínky pro získání podpory), aniž by naši žádost téměř 7 měsíců řešili, se dopustili nerovného a tedy nezákonného postupu - když už pomineme absurditu toho, že tentýž úřad, který pracuje na vzniku a udržení míst pro hendikepované, současně tato místa svým liknavým a protiprávním postupem ničí.

Věříme, že pochybení některých úředníků Vámi řízeného ministerstva nebudete omlouvat a budete se jimi zabývat.

Děkujeme za Vaši laskavost.

Author: Stanislav Kovařík | 362 signatures

„Za čistou variantu teplárny CTZ v Uherském Hradišti“ 80 signatures remaining 420

„Za čistou variantu teplárny CTZ v Uherském Hradišti“

Vážení zastupitelé a představitelé města,

My, níže podepsaní, vítáme záměr zamezení prašnosti skládky uhlí v areálu teplárny CTZ s.r.o. na adrese Sokolovská 572, Uherské Hradiště a podporujeme náhradu dnes používaného uhelného prachu zemním plynem.

Vedle této varianty však většinový vlastník teplárny spolu s městem zvažují možnost výstavby spalovny směsného komunálního odpadu, případně odpadních kalů (tzv. ZEVO), nebo výstavby bioplynové stanice, kde by byl likvidován biologicky rozložitelný komunální odpad.

Chápeme nutnost řešení odpadové politiky v Uherském Hradišti v delším horizontu, avšak nesouhlasíme s uvedenými záměry zpracování odpadů v areálu CTZ s.r.o.

Umístění zařízení na zpracování odpadů v takové blízkosti obytné zástavby, škol, obchodních středisek a zařízení ke sportu a rekreaci považujeme za naprosto nevhodné a nezodpovědné.

Proto vás vyzýváme, abyste plně podpořili variantu náhrady kotlů na uhlí za moderní kogenerační jednotky, kde bude sloužit jako palivo pouze zemní plyn.

K uvedenému postoji nás vedou především tyto důvody:
1. Podle dostupných informací by se v případě zvažované realizace spalovny odpadů (ZEVO) jednalo o zařízení nespadající pod zákon o integrované prevenci, takže by nebyla zajištěna nejvyšší dosažitelná bezpečnost a minimalizace negativních vlivů spalovny na zdraví a životní prostředí, v souladu s nejlepšími dostupnými technikami pro tato zařízení.

2. U těchto zařízení nelze zcela vyloučit možnost havárií, především požáru v zásobníku odpadů, kdy mohou velmi nebezpečné zplodiny hoření odpadů volně unikat do okolí.

3. Současná zákonná kontrola provozu spaloven nezaručuje dodržování emisních limitů pro škodliviny nepřetržitě po celou dobu provozu, zvláště při spalování odpadů s tak proměnlivým složením, obsahujících řadu složek, které způsobují toxicitu zplodin spalování.

4. V případě provozování bioplynové stanice, zpracovávající biologicky rozložitelný odpad metodou anaerobního vyhnívání, je největším rizikem šíření obtěžujícího zápachu. Původem zápachu bývají samotné zpracovávané odpady, poruchy jednotlivých uzlů zařízení a chyby v řízení procesu vyhnívání směsi odpadů s proměnlivým složením.

5. Prakticky nefunkční legislativa ochrany občanů před emisemi zápachu (neexistující emisní limity a nedostatečné předpisy pro výstavbu a kontrolu těchto zařízení) umožňuje pouze preventivní řešení těchto problémů bioplynových stanic zpracovávajících komunální odpady a tím je umístění minimálně 800 m od obytné zástavby, což v případě CTZ nelze dodržet.

6. Nechceme připustit vyšší znečištění Uherského Hradiště, než lze docílit přechodem čistě na zemní plyn. Preferujeme řešení, které může přispět k omezení stálého nárůstu alergií, počtu astmatiků, respiračních onemocnění, a dalších chorob.

Děkujeme za projednání našeho stanoviska a věříme, že se naplní slova pana starosty, uvedené ve Zpravodaji města (2020/01):

„Nepostavíme tu nic, co by nebylo výhodné pro město a jeho obyvatele nebo co by mělo negativní vliv na životní prostředí.“

Věříme tedy, že při volbě varianty náhrady uhlí zvítězí zájem ochrany zdraví a životního prostředí a bude realizován přechod teplárny čistě na zemní plyn.

Author: Jakub Grós | 80 signatures

Petice: chceme vyřadit nebezpečné režimy z tendru na Dukovany 166 signatures remaining 9834

Petice: chceme vyřadit nebezpečné režimy z tendru na Dukovany

Pane ministře,

jsme silně znepokojeni průběhem příprav na výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Tendru se má účastnit například také ruská státní firma Rosatom. Ta je přímo ovládána nebezpečným režimem Vladimíra Putina. A Vaše vyjádření bohužel nedávají garance, že existuje jasný a pevný postup, jak předejít geopolitickým škodám, které z toho mohou vyplývat.

Putinův režim přivedl do Evropy po mnoha letech expanzivní válku, při které i v roce 2020 umírají lidé[1], posílá na náš kontinent nájemné vrahy s chemickými zbraněmi[2] a podílí se na válečných zločinech v Sýrii (včetně soustavných útoků na civilní cíle[3]). Naši spojenci označují ruský režim jako jednu z největších hrozeb.[4].V roce 2020 tento režim dokonce slovně zaútočil na naše spoluobčany, komunální politiky, kteří pak museli dostat policejní ochranu.

Bezpečnostní informační služba opakovaně varuje před nepřátelskými aktivitami Ruska a Číny na našem území.[5] Vláda ČR zřídila při přípravě jaderného tendru komisi, která stanovila kritéria vyřazující uchazeče s rizikem pro národní bezpečnost.[6][7] Z médií jsme se však vzápětí dozvěděli, že na členy komise byl pak vyvíjen nátlak[8] a vláda ani neslíbila, že se jejími závěry bude řídit.[9]

Pane ministře, žádáme Vás, abyste navrhl vládě stanovit a schválit zcela závazná kritéria pro vyřazení geopoliticky nejrizikovějších nabídek. Není pro nás přípustné, aby byl před občany tajen detail tohoto mechanismu, když tato nebezpečí budou narůstat již v průběhu tendru. Situace je to zvláště znepokojující vzhledem ke známým klientelistickým vazbám současného Hradu na ruský režim a vazbám mezi prezidentem a premiérem. Vaše kroky jsou pečlivě sledovány, především s ohledem na korupční či geopolitická rizika pro naši zemi.

Těšíme se na Vaši odpověď, zašlete ji prosím na adresu zástupce signatářů petice:: Michal Majzner, Dominova 2469/3, Praha 5, 158 00.

Signatáři petice:

Michal Majzner, projektový manažer

Josef Bílek, důchodce, IT Developer

Eugenie Číhalová, člen Rady vlády

Lucie Šíchová, OSVČ

Marta Štrachová, chemik, redaktor

Václav Němec, filosof a spisovatel

Jiří Cihlář, realitní poradce

Martin Vadas, dokumentarista a režisér

Tom Rimpel, fotoreportér

Další informace o petici

- V této petici sbíráme 10 000 podpisů online.

- Adresátem je Ministr průmyslu a obchodu České republiky

- Kopie půjde na bezpečnostní výbory Parlamentu ČR

- Po dosbírání uspořádáme veřejnou akci při předání petice.

- Další informace naleznete v sekcích webu petice Bez diktátorů: Otázky a odpovědi, Aktuality, Jak petici podpořit.

- Petici prosím sdílejte na facebooku zkopírováním odkazu, aby byl vidět i úvodní obrázek.

Author: Michal Majzner | 166 signatures

Select your region