Petice proti odvolání Ondřeje Šimetky z pozice přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky FNO 2230 podpisů

My, níže podepsaní z řad občanské veřejnosti, vyjadřujeme podporu docentu MUDr. Ondřeji Šimetkovi, Ph.D., MBA, který byl 5. října 2018 odvolán z pozice přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava. Během několika měsíců byli z pochybných důvodů a bez adekvátní náhrady odvoláni již čtyři přednostové klinik a primář této nemocnice. S velkým znepokojením – spolu s odbornou veřejností, Lékařskou fakultou Ostravské univerzity a zaměstnanci FNO – sledujeme tento vývoj, který může mít nevratný negativní dopad na kvalitu zdravotní péče v Ostravě a celém Moravskoslezském kraji.

Viníkem této krizové situace je podle našeho názoru především její ředitel Evžen Machytka, který byl do funkce jmenován v dubnu letošního roku ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Ukončení pracovního poměru přednostů potvrdil akademickým senátem odvolaný děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Pavel Zonča, který z procedurálních důvodů napadl své odvolání a soudně se domohl dočasného návratu do funkce (do konce října). Zonča však nereprezentuje názory fakulty ani univerzity, které naopak opakovaně vyjádřily znepokojení nad situací ve FNO.

Docent Ondřej Šimetka vybudoval v Ostravě špičkové pracoviště, které například jako jediné v celém Moravskoslezském kraji je schopno zachraňovat děti narozené před 30. týdnem těhotenství. Perinatologické centrum FNO patří k nejlepším v Evropě. Tým lékařů pod Šimetkovým vedením spojoval nejvyšší odbornost s empatickým přístupem plným respektu k pacientkám a blízkým rodinným příslušníkům. Nyní hrozí rozpad tohoto týmu.

Vyzýváme ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, aby odvolal Evžena Machytku z pozice ředitele Fakultní nemocnice Ostrava. Dále žádáme, aby byl Ondřej Šimetka přijat zpět do funkce přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky. Současně chceme, aby byla důkladně přezkoumána důvodnost odvolání dalších přednostů a primářů.

Za iniciátory petice Martin a Eliška Packovi

V Ostravě dne 17. 10. 2018

Autor: Martin Packa | 2230 podpisů

Petice za rozumné řešení okruhu kolem Prahy 233 podpisů

Petice za rozumné řešení okruhu kolem Prahy

Vážený pane premiére, pane ministře dopravy, vážené zastupitelky a zastupitelé hl.m. Prahy,

my, níže podepsaní občané, se na vás obracíme s žádostí o podporu řešení okruhu kolem Prahy, které povede k vyloučení tranzitní kamionové dopravy z území hlavního města a středočeských obcí, při respektování zákonných požadavků na ochranu životního prostředí, zdraví obyvatel a územního rozvoje.

Současný návrh SOKP dle zásad územního rozvoje však zavádí tranzitní nákladní dopravu do Prahy. Realizace dnes již dálničního průtahu by vedla ke zhoršení dopravní situace a životního prostředí zejména v městských částech na východě a na severu Prahy a měla by negativní dopady na cca 100 000 obyvatel.

SOKP dle ZÚR je tedy v rozporu s nařízením č. 1315/2013/EU o transevropských dopravních sítích (TEN-T). K zásadám rozvoje TEN-T patří především zvýšení plynulosti a bezpečnosti provozu, rychlé spojení velkých aglomerací, obcházení městských oblastí, oddělení městské a tranzitní dopravy.

Odmítáme prosazování více než 50 let staré koncepce SOKP, která vznikala za jiné geopolitické situace pro zcela odlišné intenzity dopravy a předpokládanou zátěž než dnes. Od té doby došlo k významnému rozvoji města a obrovskému nárůstu dopravy v důsledku přechodu na tržní hospodářství a zapojení do evropských struktur.

Žádáme vás tímto o následující:
1.Iniciovat objektivní posouzení variant řešení pro vyloučení tranzitní, zejména kamionové dopravy z území hl.m. Prahy
2.Projednat navrhované varianty a vybrat tu, která se ukáže jako nejvhodnější z hlediska dopadů na obyvatele, ochrany životního prostředí, bezpečnosti dopravy, nákladů a územního rozvoje
3.Vymezit koridor vybrané varianty v územně plánovacích dokumentech a iniciovat přípravu podkladů pro proces EIA
4.Řešit odděleně od tranzitu dopravní obslužnost v okrajových částech Prahy

Věříme, že se podaří najít řešení přínosné pro Prahu i Středočeský kraj.

Autor: Alena Štrobová | 233 podpisů

Zastavme útok potravinářských lobbistů na zdraví dětí v českých školách 6063 podpisů

Zastavme útok potravinářských lobbistů na zdraví dětí v českých školách

Bez většího zájmu a s vyloučením veřejnosti se nyní v tichosti připravuje úprava pamlskové vyhlášky – která od 1. ledna 2017 mezitím úspěšně vytlačila mnohá nezdravá jídla ze školních automatů a bufetů.

S tím se ovšem nesmířili producenti nezdravých potravinářských produktů. Jejich tlak je pochopitelný: byznys je byznys. Přichází totiž o své zisky.

Lobbisté potravinářského průmyslu proto šíří o vyhlášce nesmysly, zaklínají se svobodou dětí a rodičů a systematicky tlačí na Ministerstvo školství a Ministerstvo zdravotnictví, aby vyhlášku „aktualizovalo“ – jinými slovy, aby dětem ve školách mohli opět prodávat více sladkostí a slazených nápojů.

Pravidelná konzumace těchto produktů v dětském věku má tragické následky na zdraví v dospělosti: cukrovka, obezita, srdeční onemocnění, rakovina... O epidemii těchto civilizačních nemocí existuje celosvětově už nespočet přesvědčivých lékařských studií.

Každoroční daň za tento nezdravý životní styl vyčíslil Státní zdravotní ústav na neuvěřitelných 520 miliard korun – tolik unikne každý rok ze státního rozpočtu ČR. Jde o výdaje na léčbu chronických nemocí a další ztráty způsobené pracovní neschopností nemocných.

Nep(r)odávat dětem nezdravé jídlo ve školních jídelnách, bufetech a automatech by tak mělo být jasným zájmem nás všech.

Touto peticí proto požadujeme:

1. Okamžité zastavení „tichých“ úprav pamlskové vyhlášky na Ministerstvu zdravotnictví. Příprava pravidel pro výživu ve školách musí probíhat transparentně s přístupem veřejnosti.

2. Usnadnění přípravy čerstvých svačin ze skutečných potravin – namísto podpory prodeje hotových potravinářských produktů, zejména těch s cukry.

3. A především: systematické řešení celého stravování ve školách a školkách, včetně tzv. Spotřebního koše či programů jako Mléko do škol apod.

Co jsou to skutečné potraviny?

Ty, které lidé jedí už stovky let. Skutečné potraviny nejsou vysoce průmyslově zpracované a nejlépe naplňují výživové potřeby. Patří mezi ně třeba neochucené plnotučné mléčné výrobky, máslo, vajíčka, maso, ryby, kváskové pečivo, luštěniny, obiloviny, čerstvá zelenina i ovoce či ořechy.

Současná pamlsková vyhláška funguje

Není sice dokonalá, má dílčí nedostatky – ty ale vyřeší další zpřesnění, nikoli zmírnění limitů na cukry.

Pamlsková vyhláška neomezuje svobodu rodičů a dětí kupovat si cokoli mimo prostory vzdělávacích organizací – včetně nezdravých potravinářských produktů.

Tato vyhláška podporuje výuku ke zdraví ve školách a tím inspiruje i zdravou výchovu rodičů doma. Abychom děti nekrmili náhražkami potravin, kterými nás denně a na každém kroku krmí potravinářský marketing.

Potvrďte svým podpisem, prosím, že vám není jedno, co jedí naše děti.

Za celý think-tank Globopol.cz vám děkuje

PharmDr. Margit Slimáková, globopol.cz

CO ŘÍKAJÍ K TÉMATU

„Nárůst dětské obezity v ČR představuje jedno z nejzávažnějších zdravotních rizik současnosti – i ve vztahu k duševním poruchám, z nichž některé přímo souvisejí s metabolickými poruchami jako je diabetes II. typu.“

prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., ředitel Národního ústavu duševního zdraví

„Cukry jsou obsaženy ve velké většině potravin. Naší povinností není zkoumat a lustrovat každý kousek jídla, ale povinností veřejných a státních organizací je chránit zdraví občanů. Školy jsou rozhodně institucí, kde si děti a mládež mohou již od mládí pěstovat návyk, že pokrmy bez přílišného obsahu cukrů jsou kvalitní, výživné a chutné.“

PhDr. Pavel Maurer, gastronomický publicista a zakladatel Prague Food Festivalu

Autor: Margit Slimáková | 6063 podpisů

Petice za zavedení korespondenční volby v ČR 3752 podpisů chybí 46248

Petice za zavedení korespondenční volby v ČR

V Austrálii se na dálku volí již od roku 1877. V Evropské unii mohou občané volit s využitím poštovních služeb ve 24 zemích, a to včetně všech našich sousedů. V Německu je tato možnost dostupná už od roku 1957 a v Rakousku korespondenční hlasy významně ovlivnily výsledky posledních prezidentských voleb. Tak proč to stále nejde i u nás?

Ze statisíců Čechů žijících v zahraničí se voleb účastní jen zlomek oprávněných voličů (cca 3 %). Ale ani přímo v Česku nemají všichni voliči stejné podmínky pro účast ve volbách. Kdo nebydlí v místě svého trvalého pobytu a chce volit, musí podstoupit zdlouhavou byrokratickou proceduru. Jde to ale i jednodušeji! I my, občané České republiky, chceme mít možnost volit korespondenčně. Proč?

Výhody korespondenční volby:

> Korespondenční volba je jednodušší variantou  volby pro statisíce občanů žijících v zahraničí, ať již dlouhodobě nebo krátkodobě kvůli práci či studiu.

> Korespondenční volba je levnější pro občany. Místo časově i finančně nákladného cestování (často jde o stovky kilometrů k volebním urnám v ČR nebo v zahraničí) stačí zajít na poštu.

> Korespondenční volba je bezpečná. Když může v různých podobách fungovat jinde, proč by nemohla fungovat i u nás?

> Korespondenční volba je jednodušší pro občany než vyřízení voličského průkazu, pro stát přitom představuje srovnatelnou administrativní zátěž.

> Korespondenční volba může být předstupněm elektronické volby, která umožňuje občanům flexibilnější způsob účasti, odpovídající moderní době.

> Korespondenční volba prokazatelně zvyšuje volební účast.

Korespondenční volba dává všem občanům ČR rovnější šance uplatnit své ústavou garantované právo volit. Proto my, zde podepsaní, požadujeme revizi a projednání návrhu na zavedení mechanismu korespondenční volby v ČR.

Tato petice bude předána poslancům, kteří se tématem dlouhodobě zabývají a jejichž návrhy dosud byly ve vládě neúspěšné. Dále petici jako výraz vůle občanů předáme předsedům poslaneckých klubů, předsedovi Poslanecké sněmovny a předsedovi Senátu ČR.

Více informací o korespondenční volbě:

1) Studie Parlamentního institutu: Korespondenční volba  (Mgr. Štěpán Pecháček, Ph.D., 2012)

www.psp.cz/doc/00/13/03/00130314.pdf

2) Novinky.cz: Volby poštou? V Evropě běžné, v Česku na to politici kašlou (1. 6. 2016)

www.novinky.cz/domaci/405003-volby-postou-v-evrope-bezne-v-cesku-na-to-politici-kaslou.html

3) e-politics.cz: České korespondenční volby na obzoru (29. 1. 2016) http://e-politics.cz/?m=20160129

4) Návrh poslance Marka Ženíška na změnu volebního zákona www.psp.cz/doc/00/12/45/00124518.pdf

5) TOP 09 k tématu korespondenční volby v ČR www.top09.cz/proc-nas-volit/fakta-a-argumenty/korespondencni-volba-19550.html
6) Vnitrostranické fórum Pirátů k tématu korespondenční volby https://forum.pirati.cf/vnitrostranicka-diskuse-f75/korespondencni-volby-t7634.html

7) Korespondenční volba v programu Strany zelených pro volby do PS 2017 www.zeleni.cz/program

Stáhněte si tento petiční arch a sbírejte podpisy v době a v místě voleb! Vyplněné podpisové archy posílejte na adresu: Institute for Democracy 21, Náměstí 14. října 13, Praha 5, 150 00

Petiční výbor:

Kateřina Písačková, Ondřej Koutský, Lucie Kalousková

______

Institut pro Demokracii 21 (IFD21) je nezisková organizace, jejímž posláním je podporovat participaci veřejnosti na rozhodování v otázkách veřejné sféry a šířit myšlenku hlasování systémem Demokracie 21.

IFD21 provádí výzkum možných dopadů této hlasovací metody na účast ve volbách, psychologii volby, a v důsledku toho na samotné výsledky veřejného rozhodování.

IFD21 tvoří mezinárodní tým expertů a výzkumníků z oblasti politologie, sociologie, médií a komunikace. Hlavním projektem Institutu pro Demokracii 21 pro rok 2017 je dosud největší online hlasování metodou Demokracie 21 - www.prezident21.cz - kde je systém prezentován na příkladu aktuální prezidentské volby.

Autor: Kateřina Písačková (Institut pro Demokracii 21) | 3752 podpisů

Petice proti muslimské rituální porážce zvířat Halal 1236 podpisů

Petice proti muslimské rituální porážce zvířat Halal

Nejznámější z halal výrobků je halal maso. Při porážce stylem halal (tzv. Zabíha) musí být zvíře podříznuto muslimem za recitace modlitby a to záměrně bez předchozího omráčení (aby tu modlitbu slyšelo), někdy zvíře umírá i několik minut! Zvíře je tedy při porážce při plném vědomí! Ačkoliv je tento způsob ke zvířeti velmi krutý a byl i v mnoha státech zakázán, byla mu v ČR udělena v roce 2010 výjimka Ministerstvem zemědělství v zákoně o ochraně zvířat, kdy se nadřadil islám nad ochranu zvířat a nyní je možné zde tyto rituální vraždy praktikovat.

Naše běžná porážka zajišťuje také vykrvení masa, protože tělo poraženého zvířete je ihned pověšeno za nohy. V pouštních podmínkách nebylo zvíře za co pověsit a tak se podeřezávalo na zemi. Halal maso tak nejenže není lépe vykrveno, ale kromě baktérií obsahuje navíc i plno stresových hormonů.

Halal maso má i naprostá většina Kebab občerstvení, zejména turecký Donner, Indické a podobné restaurace, ale i běžné restaurace a dokonce školní jídelny. Většinou samozřejmě bez označení, aby neodradili nemuslimské zákazníky, nebo o tom nevědí, ale neštítí se občas i lhát. Např. halal s označením firmy DZ Klatovy i s logem Klasa! (již není v prodeji díky našemu upozornění prodejce, za což mu děkujeme).

HYGIENA A RIZIKO INFEKCE
Podle hygienických a právních předpisů Evropské unie musí být porážka provedená po omráčení zvířete. Předpis vyžaduje podvázání jícnu, aby se zabránilo tomu, že střevní a žaludeční obsah přelije maso. Rituální porážky (halal) mají výjimku z těchto právních a hygienických předpisů EU. Velkou pozornost ale přitahují znalecké hygienické posudky, které varují před tím, že způsob halal porážky neumožňuje dodržení požadovaných hygienických norem. Tato metoda porážky de facto není schopna zajistit podvázání jícnu (ligace) a přes zející ránu otevřeného jícnu je maso kontaminované žaludečním a střevním obsahem. Z tohoto důvodu u halal masa roste riziko kontaminace např. bakterií Escherichia Coli, kontaminace se týká hlavně mletého masa zvláště u hamburgerů a dalších produktů z mletého masa.

Autor: Lucyna Rapacká | 1236 podpisů

Petice za dostupnější služby pro děti a dospělé s autismem 19508 podpisů chybí 492

Petice za dostupnější služby pro děti a dospělé s autismem

Vážená paní ministryně, vážené hejtmanky, vážení hejtmani,

obracíme se na Vás za rodiče a rodinné příslušníky dětí a dospělých s poruchou autistického spektra, jakož i za všechny naše podporovatele, kterým záleží na kvalitě života lidí s postižením v této zemi.

Na základě vlastních letitých zkušeností se domníváme, že v českém sociálním systému jsou vážným způsobem zanedbávány potřeby lidí s poruchou autistického spektra (dále PAS), a že jsou tito lidé a jejich rodiny diskriminováni v přístupu k potřebným sociálním službám. Žádáme Vás tímto o nápravu a zlepšení dostupnosti a kvality těchto služeb.

Co nám chybí

Porucha autistického spektra, zejména pokud je spojena s mentální retardací, deficitem v oblasti komunikace a tzv. problémovým chováním, patří pro pečující rodinu k nejnáročnějším postižením vůbec, což opakovaně potvrzují zahraniční studie.

Aby mohly rodiny normálně fungovat a zajistit svým dětem s PAS i samy sobě určitou kvalitu života, potřebují  podporu v podobě ranné péče, asistenčních a odlehčovacích služeb. A postupně, jak člověk s autismem dospívá a přirozeně se osamostatňuje, také služeb pobytových - v podobě chráněného bydlení, stacionářů a domovů pro osoby s postižením,

V České republice jsou ovšem takové služby pro lidi s PAS velmi špatně dostupné. Tito klienti jsou často nároční, potřebují vyšší míru asistence a specifické podmínky vyplývající z jejich postižení. Existující sociální služby je většinou odmítají kvůli nedostatku kapacit a finančních prostředků na péči. Pár specializovaných organizací pro lidi s PAS se dlouhodobě potýká s nedostatečným financováním ze strany krajů a Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Vidět individuální potřeby

Výsledkem této neutěšené situace je, že na pečujících rodinách leží neúměrná zátěž, která má závažné zdravotní, psychické a sociální dopady. Potýkáme se s velkou mírou vyčerpání a  stresu, absencí odpočinku, zdravotními problémy, nemožností seberealizace, sociální izolací a především velkou nejistotou ohledně života našich dětí v budoucnosti. Mnoho rodin tuto zátěž nevydrží a rozpadne se. V České republice není výjimkou, že se o lidi s PAS starají rodiče až do pozdního stáří, protože zkrátka není nikdo ochotný náročnou péči převzít.

Žádáme Vás tímto o zjednání nápravy a zajištění reformy systému sociální péče způsobem, který bude zohledňovat individuální potřeby všech klientů s postižením a zajistí pro ně adekvátní financování. Žádáme Vás, abyste iniciovali potřebné změny a dohlíželi na jejich provedení.

A jsme připravení s tímto náročným úkolem pomoci. Založili jsme sdružení Naděje pro děti úplňku z.s., natočili dokumentární film Děti úplňku, který naší situaci popisuje. Po premiéře v České televizi (2.5. 2017, ČT2, 21.00) bude volně ke shlédnutí na našem webu www.detiuplnku.cz. Budeme rádi, když jej uvidíte. Spouštíme také kampaň Hlavou zeď prorazíš, která pomůže život našich rodin přiblížit veřejnosti.

Věříme, že společným úsilím se podaří zajistit našim dětem spokojenější život a klidnou budoucnost.

Za spolek Naděje pro děti úplňku,

Petr Třešňák

Petra Třešňáková

Antonín Škoch

Autor: Petr Třešňák | 19508 podpisů

Petice proti množírnám psů 16334 podpisů

Petice proti množírnám psů

Důrazně žádáme o legislativní změnu, která by zamezila, aby v České republice trpěly tisíce zvířat v množírnách ve kterých se ze psů stává pouhé zboží.

Nejcharakterističtějším znakem těchto prostorů jsou otřesné podmínky, zvířata žijí většinou v těsných klecích, nemají žádný pohyb, pořádnou stravu a v některých případech jsou nechávány v nevytápěných prostorech i v zimě, protože jejich zdraví a spokojenost jsou tím posledním, o co obchodníkům s takto chovanými psy jde.

Feny žijí jen proto, aby rodily a jakmile toho již nejsou schopny, jsou nemilosrdně utráceny. Štěňata jsou odebírána od psů v nejútlejším věku, díky čemuž dochází k jejich častému úmrtí, neboť ještě nejsou schopny samostatného přežití. I v případě, že jsou se štěňata dostatečně životaschopná a přežijí, provází je od mládí zdravotní a psychické problémy, které zcela korespondují s hrůznými podmínkami, ve kterých jsou psi vychováváni. Nejedná se pouze o růstové problémy, díky absolutnímu nedostatku socializace nejsou psi zvyklí nejen na lidi, ale ani na ostatní psy či jiná zvířata, v extrémních případech dokonce ani na denní světlo.

„V množírnách zvířata žijí ve vlastních výkalech na malém prostoru jako ve vězení, nemají dostatek krmení ani vody. Ta, která mají více štěstí, jsou určena na prodej, pokud přežijí transport narvaná do malých přepravek na ovoce a zeleninu bez vody a krmení, na místo určení," říká veterinářka Martina Načeradská.

Problém je zcela nevhodně řešený legislativě, po právní stránce se jedná pouze o obecné formulace, které není sebemenší problém obejít, veterinární zpráva poté nemá právo na kontrolu bez předchozího oznámení, což dává množitelům dostatek času vše na oko zakrýt či uvést do vyhovující stavu, který samozřejmě trvá jen po dobu nezbytně nutnou. Navíc veterinární zpráva operuje vždy v daném regionu, není tedy pro množitele nic jednoduššího, než problematickou množírnu přesunout do jiného kraje.

Vše je podpořeno stále častějším prodejem přes internet, neboť dochází k takřka minimální kontrole před nákupem.

Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská doufá ve změnu legislativy za dva roky, což nám přijde jako zcela neadekvátně dlouhá doba. Apelujeme proto na ministerstvo zemědělství a spravedlnosti, aby neprodleně zakročily.

Autor: Petra Kociánová | 16334 podpisů