Petice proti trase linky MHD č. 65 po ulici Renčova a Duhová 23 signatures

Petice proti trase linky MHD č. 65 po ulici Renčova a Duhová

My, níže podepsaní obyvatelé ulic dotčených změnou trasy autobusu č. 65 z července 2019, vyjadřujeme svůj nesouhlas se zmíněnou změnou, která se citelně dotkla kvality života obyvatel zmíněných ulic. Nově zavedený provoz této linky z Řečkovic po ulicích Renčova, Duhová a dále Nadační do Medlánek navíc porušuje podmínky, na kterých se dohodla rada zastupitelstva městské části Řečkovice ze dne 17. října 2018, a to konkrétně, že bude zaveden "nízkoemisní“ minibus, s průjezdem max. 3x za hodinu při zachování maximálního počtu parkovacích míst." Projíždějící autobusy jsou nasazovány velké a vysokoemisní libovolně během dne, nejen ve špičce, a projíždějí velmi úzkým prostorem v bezprostřední blízkosti obytných domů, které se do té doby nacházely v klidném a tichém prostředí. Četnost průjezdů je oproti usnesení až 14x za hodinu v ranní špičce. Autobusy projíždějí několika místy s komplikovanou dopravní situací, kde brzdí provoz a zvyšují nebezpečnost situace pro účastníky silničního provozu i chodce, neboť v těchto končinách chybí i přechody a chodníky po obou stranách vozovky. Zastávek jiných linek MHD je přitom v dostupném okolí několik. Linka 65 byla zavedena prioritně pro obsluhu nového sídliště „Kouzelné Medlánky“ a protažení linky do Řečkovic po ulici Duhová a Renčová je vzhledem k blízkosti konečné tramvaje č.1 a nedaleké zastávky autobusů Olšanského zbytečným dublováním MHD. Zastávka na ulici Renčova je využívána minimem lidí v porovnání se zhoršením životních podmínek obyvatel na ulici Renčová, Oranžová, Duhová, Azurová a Nadační. Ulice Duhová má navíc místy sklon více než 12% a je tak zcela nevhodná pro MHD, zejména pak v zimních měsících. Tuto skutečnost vzal DPMB při zavádění linky 65 do Medlánek v potaz, jakožto i petici proti této lince s trasou přes Řečkovice z roku 2007, ale najednou k těmto skutečnostem mlčí. Řidiči linky 65 zde navíc ve velké míře při jízdě v obou směrech překračují povolenou rychlost, takže narůstá hlučnost, zejména pak v ranní a večerní době. Při uvažování změny linky 65 ani po její změně nebylo provedeno měření hluku a imisí. Zejména pak v ranních hodinách do 6:00 dochází k překračování povolených hlukových limitů. Chybějící neprovedené měření hluku při posuzování změny trasy linky 65 považujeme za hrubé pochybení DPMB a požadujeme jeho provedení v místě křižovatky Duhová x Azurová a rovněž na ulici Renčova v místě zastávky MHD. Aktuální situace je pro nás coby místní obyvatele neúnosná, a proto žádáme zástupce města Brna ve věci MHD o prověření situace a nápravu stavu, jelikož zastupitelé městské části Řečkovice navzdory dříve obdrženým protestům nejednali ve prospěch většiny obyvatel a ani nedodrželi závěry svého původního usnesení.

Author: Rostislav Lesniak | 23 signatures

Petice za dodržování práva a respektování výsledků inspekčního šetření v ZŠ Boskovice 3 signatures

ZŠ Boskovice přidala loni do školního řádu zákaz používání mobilních telefonů a dalších elektronických zařízení v době od vstupu do školy do konce vyučování.

Na základě šetření české školní inspekce byl tento bod ve školním řádu ZŠ Boskovice shledán být nepřiměřeným (v oficiálním prohlášení ČŠI níže dokonce jako protiprávní), a škola a zřizovatel byli požádání o sjednání nápravy. Školská rada následně jednohlasně znovu schválila stávající řád se zákazem s odůvodněním, že si stěžoval pouze jeden rodič, a že pedagogové podepsali petici za zachování zákazu.

Bez ohledu na to, co si myslíte o používání mobilů dětmi o přestávkách, nevadí Vám, že vedení školy ignoruje právo a výsledky inspekčního šetření? To si musí stěžovat nadpoloviční většina rodičů, aby bylo řešeno porušování právních předpisů školou a respektování inspekčních zpráv?

Teď jsou to mobily, jejichž zákaz Vám třeba nevadí. Příště to může být něco, co bude vadit i Vám, a domoci se práva bude nesnadné. Jedná se o precedentní případ. Ze ZŠ Boskovice vzniká jakýsi stát ve státě, kde si vedení a školská rada nastavují svoje vlastní pravidla bez ohledu na zákony této země, a jejich výklad kontrolních orgánů.

Otázka této petice tedy zní:

Vadí Vám, že ZŠ Boskovice zákazem používání mobilních telefonů o přestávkách ignoruje inspekční šetření, které takové opatření považuje za nepřiměřené (potažmo jako protiprávní)?

Petici podepište prosím pouze pokud jste rodičem dítěte, které navštěvuje nebo bude navštěvovat ZŠ Boskovice.

Stanovisko ČŠI k zákazu používání mobilních telefonů zde: http://www.skav.cz/wp-content/uploads/2019/01/Stanovisko-ČŠI-k-regulaci-mobilních-telefonů-ve-školách-16.1.2019-RP.pdf

K dalším sdružování a diskuzi zakládám skupinu svobodomyslných rodičů a žáků ZŠ Boskovice kde budete vítáni:  https://www.facebook.com/groups/svobodomyslnizsboskovice

Author: Vladimír Kamba | 3 signatures

Podpora pro rozšíření mateřské školky v Moravanech 42 signatures remaining 8

Podpora pro rozšíření mateřské školky v Moravanech

Tuto petici
zveřejňujeme v souladu s čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním.

Adresáti:

Bc. Helena Kadlečíková, starostka

Ing. Lucie Stroblíková, místostarosta

RNDr. Marie Barešová

a zastupitelé obce Moravany u Brna

Adresa: Obecní úřad, Vnitřní 49/18 , 664 48 Moravany

Vážená paní starostko, paní místostarostko a zastupitelé obce Moravany,

touto peticí se na vás obracíme s žádostí o rozšíření mateřské školy s odpovídající kapacitou v co nejbližším možném termínu .

Vzhledem k překročení kapacity stávající mateřské školky , kdy se tři čvrtě ročníku 2015 nedostalo do školky v Moravanech u Brna prosíme o okamžitou výstavbu dalších dvou tříd k zajištění dostatek míst pro děti od 3 let věku!

Mnohým maminkám s dětmi do 6 let hrozí, že každé ze dvou dětí budou chodit do 2 různých školek, například Nebovidy a Moravany zároveň, popř. Moravany 1 dítě, druhé v Brně. Tato praxe již bohužel v Moravanech funguje několik let !!!

Pokud má matka 2 děti, jedno školkové , druhé mladší 2 let a nemá vlastní auto, je nucena jezdit autobusovou dopravou, kdy řidič většinou dovolí pouze 2 kočárky na jednu jízdu. Takže matka může být vyloučena z přepravy kvůli kočárku. Ani tato situace není v Moravanech přiznivá pro matky , které nevlastní auto!

Letos se dostaly až 3,5 -leté děti do školky v Moravanech. Přitom podle platného zákona mohou děti začít chodit do státního zařízení již od 2 let!

Rodiče, kteří nemohou umístit své děti do Mateřské školy v Moravanech mohou přijít o své zaměstnání, aby se postarali o své děti.

Soukromé vzdělávání může být v porovnáním se státní mateřskou školkou velmi drahé a hlavně není finančně kompenzováno státem !

Vzhledem k výše uvedenému požaduji:

1)

v případě, že obec obdrží dotaci na rozšíření školky o 2 třídy prosíme o okamžitou výstavbu mateřské školky (lokalita naproti stávající MŠ)

2)

informovat veřejnost o stavu dotací na MŠ a předpokládaného termínu - zahájení a dokončení výstavby mateřské školy.

Za petiční výbor :

Jitka Káňová, U Hájku 4, Moravany u Brna, 66448 tel: 608212875

Author: Jitka Káňová | 42 signatures

Nesouhlas s výstavbou pobočky České Pošty na ulici Terezy Novákové 28 signatures

Nesouhlas s výstavbou pobočky České Pošty na ulici Terezy Novákové

PETICE

dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod
a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním

Nesouhlas s výstavbou pobočky České Pošty na ulici Terezy Novákové

My, občané České republiky, zejména obyvatelé Brna - Řečkovic, nesouhlasíme s výstavbou pobočky České Pošty v proluce na ulici T. Novákové (pozemek parc. č. 49 k.ú. Řečkovice).

Důvody nesouhlasu - Pobočka České Pošty je na tomto místě nevhodná kvůli:

Špatná dostupnost pro občany.

Navrhovaná poloha pošty není logická, bude izolovaná od ostatních služeb v přirozeném centru městské části, kterým je areál Vysočina. Občané tak budou muset při svých obslužných pochůzkách vážit cestu na více míst.

Nízký přínos pro občany.

Plánovaná pobočka pošty má mít stejný počet přepážek jako na stávající pobočce. Problémem stávající pošty na Kolaříkové je spíše neefektivnost její práce, než nedostatek prostoru.

Dopravní zátěž.

Bude nutné zřídit novou, velmi frekventovanou křižovatku, vybudovat nový odbočovací pruh, přechod pro chodce, dvě zastávky autobusu a velmi pravděpodobně i semafory. Parkování na ulici T.Novákové a v přilehlých ulicích už bude téměř nemožné.

Životní prostředí a kvalita prostředí (pohoda bydlení).

Veškerá dopravní obsluha pošty je nadzemní, což zatíží životní prostředí a zhorší kvalitu prostředí. Velikost zástavby a související počet parkovacích míst znemožňuje vybudování zeleně a oddychové zóny pro budoucí nájemníky a jejich děti. Významně poklesne životní komfort i ostatním obyvatelům lokality.

Vysoké náklady.

Investice do staveb souvisejících s dopravní obslužností jsou obrovské a zbytečné.

My, níže podepsaní tedy protestujeme proti umístění pobočky České Pošty na tomto místě.

Děkujeme.

Author: Ondřej Růžička | 28 signatures