Petice středoškoláků pro zastavení povinné maturity z matematiky! 1732 signatures remaining 1268

Petice středoškoláků pro zastavení povinné maturity z matematiky!

My,  studenti středních škol napříč Českou republikou, vyjadřujeme nesouhlas se zavedením povinné maturity z matematiky při aktuálním stavu její výuky na středních školách. Vyzýváme vládu a všechny poslanecké kluby, aby podpořili zastavení zavedení povinné maturity z matematiky a zacílili svou snahu na zkvalitnění a zatraktivnění výuky matematiky.

• Proč jsme pro zastavení povinné maturity z matematiky?

1) Protože aktuální kvalita výuky matematiky je nedostačující a povinná maturita z matematiky ji nezlepší.

2) Protože současná výuka matematiky často středoškoláky nebaví, což může tlak z maturity z matematiky ještě zhoršit.

3) Protože na odborných školách dochází ke zvýšení počtu vyučovacích hodin matematiky na úkor odborných předmětů,  kterým se budou středoškoláci pravděpodobně věnovat i v budoucích zaměstnáních.

4) Protože každý rok téměř čtvrtina středoškoláků, kteří si maturitu z matematiky dobrovolně vyberou, z ní neodmaturuje. Povinná zkouška může zbytečně zapříčinit mnohem větší neúspěšnost.

5) Protože ne každý bude maturitní vysvědčení z matematiky potřebovat.

V sázce je budoucnost více jak 400 tisíc středoškoláků z celé České republice. Podepiš:

_______________________
Protest i petice jsou součástí kampaně Hlásíme se o slovo! ✋

Author: Viktor René Schilke | 1732 signatures

Petice na podporu vzniku nové profese neurovývojového terapeuta 539 signatures

Petice na podporu vzniku nové profese neurovývojového terapeuta

V Praze dne 7. září 2019

V souvislosti se senátním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání, který byl Senátem schválen a nyní putuje do Poslanecké sněmovny PČR a zavádí novou profesi terapeut neurovývojových a behaviorálních poruch vyjadřujeme toto stanovisko:

Podporujeme vznik nové profese neurovývojového terapeuta.

Od této profese si slibujeme:

• profesionalitu v přístupu k dětem i dospělým s neurovývojovými a behaviorálními poruchami podloženou kvalitním vzděláním,

• dostupnost širokého spektra na důkazech založených metod (evidence-based methods) pro naše děti,

• mít možnost, aby náš český systém péče o děti, dospívající i dospělé s poruchami autistického spektra, dalšími neurovývojovými poruchami a problémovým chování zahrnoval všechny účinné metody. A to nejen proto, že spektrum chování našich dětí, které potřebují odbornou pomoc, je velmi široké a nelze je účinně zlepšovat pouze jedinou metodou. Ale také proto, že chceme, abychom my jako rodiče měli možnost svobodné volby postupu, který bude odpovídat našim možnostem, bude v souladu se situací rodiny a dítěte a bude i v souladu s odbornou péčí, kterou poskytuje ošetřující pedopsychiatr.

Zásadně chceme zdůraznit, že nevystupujeme proti ABA, naopak ji považujeme za jednu z možností efektivní intervence.

• požadujeme však rozvoj a systémovou implementaci i dalších metod v souladu s aplikací vědeckého poznání,

• uvědomujeme si, že vznik profese je krok číslo jedna, se kterým musí jít ruku v ruce práce odborných společností a univerzit, která zajistí kvalitu vzdělávání, definování a dodržování doporučovaných postupů.

Vyslovujeme dík, plnou důvěru a podporu senátorům při prosazování této novely do zdravotnických zákonů. Žádáme a dovolujeme si naléhat na poslance, aby vyslyšeli hlas senátorů a z pozice zákonodárce schválili tuto novelu zdravotnického zákona.

Rodiče dětí s neurovývojovými poruchami:
Mgr. Hana Kubíková, Praha

Ing. Olga Rusňáková, Ph.D., Rynholec

Mgr. Petra Valentová, Praha

Eva Havlová, Praha
Dana Klozbergová, Kladno

Author: Petra Valentová Valentová | 539 signatures

Proč chceme demokratickou školu v podkrušnohorském regionu? 81 signatures

Proč chceme demokratickou školu v podkrušnohorském regionu?

Protože zde široko daleko žádná taková není.

Protože vnitřní motivace je nejdůležitější hnací motor ke vzdělávání. Bude to škola, která umožní dětem přirozeně zrát, protože tuto schopnost mají děti od přírody.

Protože sebeřízením získávají děti zodpovědnost, efektivitu, kreativitu, sebevědomí, kompetenci k řešení problémů, konstruktivnost, samostatnost, schopnost objevovat a orientovat se v informacích.

Protože komunita naučí děti ctít pravidla, komunikovat, kooperovat, řešit konflikty a vyjednávat, sebereflexi, budovat tým, zvládat zátěž.

Protože je přirozené žít v komunitě, kde pobývají děti různého věku.

Protože žijeme v demokratické zemi, myslíme si, že demokracie musí být i na školách.

Protože máme podporu první takové školy Donum Felix Kladno a v jejich stopách půjdeme.

Protože se demokratický model škol v zahraničí osvědčil.

Nemůžeme vědět pro jakou budoucnost školy připravují své absolventy a proto v naší škole otevřeme možnost rozvíjet potenciál individuálně každému dítěti a v dospělosti pak uspět v tom, v čem bude dobré.

Protože je to cesta, jak realizovat skutečně, neformálně, hluboce inkluzi v komunitě dětí a mládeže.

Váš podpis potřebujeme jako podporu registrace naší školy, ke které podepsanou petici přiložíme.

Podpořte naší iniciativu, podpořte demokratickou školu v regionu Kadaň - Podbořany - Žatec - Chomutov - Most. Náš region ji  potřebuje.

Author: Emil Zahálka | 81 signatures

Petice PROTI odstranění pomníku maršála Koněva z Prahy 6 607 signatures remaining 1393

Petice PROTI odstranění pomníku maršála Koněva z Prahy 6

Stop vandalismu, stop přepisování dějin! Jsme kulturní národ, ne hanobitelé pomníků. Uchraňme naši historii pro příští generace!

Před dvěma roky vandalové posprejovali pomník maršála Koněva a následně tímto skutkem docílili jeho doplnění jakýmisi „vysvětlujícími deskami“. Letos vandalové pomník opět poškodili a starosta městské části Praha 6 Kolář už volá po jeho úplném odstranění.

Scénář se stále opakuje: napřed dojde  formou vandalismu k poškození pomníku či sochy,  následně je vytvořeno mediální napětí a završením tohoto úsilí by mělo být úplné odstranění nyní již politicky nestravitelné „problémové památky“.

Sochu maršála Koněva je ovšem třeba chápat v dobovém kontextu. Není totiž připomínkou pouze I. S. Koněva samotného, ale skutečnosti, že to byla mimo jiné především Rudá armáda, která se hlavní měrou zasloužila o osvobození většiny naší země od fašizmu. Pomník patří tedy nám všem, byť se nachází ve správě městské části Praha 6.

Tímto způsobem již zmizel z očí lidí "růžový tank", následně nechal primátor Hřib odstranit pamětní desku na Staroměstské radnici  v Praze a nyní by se chtěli přepisovači historie zbavit také sochy maršála Koněva. Ať nahlížíme na osobu maršála Koněva různými úhly pohledu, zůstává nedílnou součástí naší historie stejně jako fakt, že Prahu osvobodila vojska 1. ukrajinského frontu. Závěrečné fáze osvobozování Čech a Moravy se zúčastnili dále také vojáci polské a rumunské armády a také vojáci čs. armádního sboru. Je velkou chybou na tehdejší události nahlížet současnýma očima a ještě větší chybou se snažit o nové výklady dějinných událostí tak, jak to momentálně komusi vyhovuje.

Svým podpisem proto vyjadřujeme odpor nejen proti odstranění sochy, ale i proti využívání vandalismu jako prostředku politického nátlaku.

Kdyby naši předkové byli tak progresivní a politicky korektní jako tito současní  "odstraňovači památek", nemáme dnes ani  „pohanské“ sochy antického Řecka a Říma a koneckonců pro někoho též nemravného Michelangelova Davida.

Podle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním my, níže podepsaní občané České republiky, tímto žádáme zastupitelstvo Prahy 6 o ponechání sochy maršála Koněva na stávajícím místě a její zabezpečení  kamerovým systémem.

Jménem petičního výboru Mgr. Stanislav Korityák

Author: Stanislav Korityák | 607 signatures

Petice za zavedení kamerových systémů na všech jatkách v ČR 15812 signatures remaining 4188

Petice za zavedení kamerových systémů na všech jatkách v ČR

Požadujeme zavedení kamerových systémů na všech jatkách v České republice bez výjimky. Naše požadavky na změnu legislativy se opírají zejména o následující skutečnosti:

Kamerové systémy by mohly odradit od špatného a násilného zacházení se zvířaty, podporovaly snahu dodržovat správné postupy a předešly situacím, kdy se ke konzumentům dostane maso z nemocného zvířete (viz. situace v Polsku). Domníváme se, že spotřebitel by měl vědět, co jí a jakým procesem si zvíře před smrtí prošlo.

Kamery požadujeme na místech vykládání či vyhánění zvířat z transportního vozu, předporážkového ustájení zvířat a na místech usmrcování, vykrvení a následného stahování z kůže, vyvrhování a zbavování se jednotlivých částí těla.

Požadujeme, aby byl celý tento proces živě vysílán na webových stránkách jednotlivých jatek tak, aby se na něj kdokoliv mohl kdykoliv podívat. Vzorem může být např. společnost Hollandia, která pod heslem „jsme průhlední” vysílá online každou z částí svých činností.

Kamerové systémy neukončí utrpení na jatkách, ale budou cenným nástrojem běžným spotřebitelům k tomu, aby věděli, jak je nakládáno se zvířaty, které konzumují. Jatka nedovolují exkurze a jejich budovy jsou uzpůsobeny tak, že se nikdo nemá šanci o jejich činnosti nic dozvědět. Zvířata jsou odkázána na vůli zaměstnanců. Z pořízených záběrů a výpovědí zaměstnanců vyplývá, že jsou v některých případech zvířatům chvíle před smrtí znepříjemňovány.
Inspirací může být Francie a Velká Británie, kde jsou kamerové systémy na jatkách již zavedeny.

My, níže podepsaní, souhlasíme s textem Petice za zavedení kamerových systémů na všech jatkách v ČR.

Petice ke stažení: https://bit.ly/2SWyymf

Author: Zvířata Nejíme | 15812 signatures