Petice proti trase linky MHD č. 65 po ulici Renčova a Duhová 23 signatures

Petice proti trase linky MHD č. 65 po ulici Renčova a Duhová

My, níže podepsaní obyvatelé ulic dotčených změnou trasy autobusu č. 65 z července 2019, vyjadřujeme svůj nesouhlas se zmíněnou změnou, která se citelně dotkla kvality života obyvatel zmíněných ulic. Nově zavedený provoz této linky z Řečkovic po ulicích Renčova, Duhová a dále Nadační do Medlánek navíc porušuje podmínky, na kterých se dohodla rada zastupitelstva městské části Řečkovice ze dne 17. října 2018, a to konkrétně, že bude zaveden "nízkoemisní“ minibus, s průjezdem max. 3x za hodinu při zachování maximálního počtu parkovacích míst." Projíždějící autobusy jsou nasazovány velké a vysokoemisní libovolně během dne, nejen ve špičce, a projíždějí velmi úzkým prostorem v bezprostřední blízkosti obytných domů, které se do té doby nacházely v klidném a tichém prostředí. Četnost průjezdů je oproti usnesení až 14x za hodinu v ranní špičce. Autobusy projíždějí několika místy s komplikovanou dopravní situací, kde brzdí provoz a zvyšují nebezpečnost situace pro účastníky silničního provozu i chodce, neboť v těchto končinách chybí i přechody a chodníky po obou stranách vozovky. Zastávek jiných linek MHD je přitom v dostupném okolí několik. Linka 65 byla zavedena prioritně pro obsluhu nového sídliště „Kouzelné Medlánky“ a protažení linky do Řečkovic po ulici Duhová a Renčová je vzhledem k blízkosti konečné tramvaje č.1 a nedaleké zastávky autobusů Olšanského zbytečným dublováním MHD. Zastávka na ulici Renčova je využívána minimem lidí v porovnání se zhoršením životních podmínek obyvatel na ulici Renčová, Oranžová, Duhová, Azurová a Nadační. Ulice Duhová má navíc místy sklon více než 12% a je tak zcela nevhodná pro MHD, zejména pak v zimních měsících. Tuto skutečnost vzal DPMB při zavádění linky 65 do Medlánek v potaz, jakožto i petici proti této lince s trasou přes Řečkovice z roku 2007, ale najednou k těmto skutečnostem mlčí. Řidiči linky 65 zde navíc ve velké míře při jízdě v obou směrech překračují povolenou rychlost, takže narůstá hlučnost, zejména pak v ranní a večerní době. Při uvažování změny linky 65 ani po její změně nebylo provedeno měření hluku a imisí. Zejména pak v ranních hodinách do 6:00 dochází k překračování povolených hlukových limitů. Chybějící neprovedené měření hluku při posuzování změny trasy linky 65 považujeme za hrubé pochybení DPMB a požadujeme jeho provedení v místě křižovatky Duhová x Azurová a rovněž na ulici Renčova v místě zastávky MHD. Aktuální situace je pro nás coby místní obyvatele neúnosná, a proto žádáme zástupce města Brna ve věci MHD o prověření situace a nápravu stavu, jelikož zastupitelé městské části Řečkovice navzdory dříve obdrženým protestům nejednali ve prospěch většiny obyvatel a ani nedodrželi závěry svého původního usnesení.

Author: Rostislav Lesniak | 23 signatures

Výzva městu Tišnov k vyhlášení stavu klimatické nouze 16 signatures

Výzva městu Tišnov k vyhlášení stavu klimatické nouze

Vážený pane starosto, vážená rado, vážení zastupitelé,

v roce 2018 vydal Mezivládní panel pro klimatickou změnu při OSN (IPCC) zprávu „Global warming 1,5 °C“. Lze se v ní dočíst, že vývoj změny klimatu postupuje nad očekávání rychle a chceme-li zabránit ekologickému a společenskému rozvratu v tomto století, musíme urychleně a důrazně začít konat teď hned. Urgentnost klimatické změny se v plné míře projevila i na loňském klimatickém summitu v New Yorku, kdy představitelé mnoha států předkládali závazky, které byly mnohdy ambicióznější, než jaké přijali v rámci Pařížské dohody v r. 2015. Vědci i představitelé mnoha států se shodují, že je zapotřebí razantním způsobem omezovat emise CO2 tak, aby do roku 2030 klesly minimálně na polovinu a po roce 2050 byly nulové nebo dokonce negativní (tj. více CO2 odebíráno než vypouštěno). Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i. kupříkladu dochází k závěru, že: „Pokud lidstvo emise skleníkových plynů do roku 2050 zásadně neomezí, ke konci tohoto století pak lze očekávat oteplení o 3 až 6 °C oproti současnosti.“ Takové oteplení by s vysokou pravděpodobností mohlo představovat konec naší společnosti jak ji dnes známe.

Potřebná řešení ale existují. Jejich implementace je bohužel naší politickou reprezentací projednávána jen velmi pomalu, což nás velmi znepokojuje. IPCC totiž zdůrazňuje, že máme jen několik málo let na to, abychom provedli potřebné změny a téměř každý aspekt lidské civilizace transformovali směrem k uhlíkově neutrálním technologiím. Rozhodli jsme se proto konat sami a oslovit v této věci Vás.

Žádáme Vás, aby město Tišnov vyhlásilo stav klimatické nouze a dalo tím veřejnosti najevo nutnost problematiku klimatické změny aktivně řešit a Vaše odhodlání v této věci bezodkladně jednat.

Žádáme Vás, aby město urychleně podniklo veškeré kroky vedoucí k omezování emisí skleníkových plynů na svém území tak, aby tyto kroky byly v souladu s celosvětovou snahou udržet globální oteplování pod hranicí 2°C. Žádáme Vás o vypracování a implementaci akčního plánu, který zajistí splnění tohoto cíle. V příloze č. 1 podrobněji rozebíráme, jaké všechny aspekty by takový plán měl zahrnovat.

Žádáme Vás, abyste občany města začali o klimatické krizi pravdivě, v souladu s nejnovějším vědeckým poznáním a s naléhavostí, kterou si tato situace zaslouží, informovat a v této oblasti je vzdělávat.

Jsme si vědomi, že jde o ambiciózní cíle, jejichž realizace bude velmi náročná. Přesto se na Vás s naší výzvou obracíme, neboť vědecké zprávy a varování jsou čím dál víc znepokojující. Je nám též jasné, že Tišnov celý svět nezachrání. Chceme ale, aby odvedl svůj díl práce. Byli bychom dokonce rádi, pokud by Tišnov šel ostatním městům příkladem a zařadil se mezi první města vyhlašující klimatickou nouzi v naší republice. (Ostatně Tišnov a jeho obyvatelé vždy měli a mají k přírodě velmi blízko a je zřejmé, že klima se stane jedním z hlavních témat voleb.) Tišnov nebude osamocen, na celém světě již stovky měst vyhlásily stav klimatické nouze2 . Chápeme, že kroky směřující k řešení klimatické krize mohou být u části obyvatel nepopulární. Nabízíme Vám proto svou podporu a pomoc s vysvětlováním jejich nutnosti. Také se s Vámi rádi osobně sejdeme a prodiskutujeme případné nejasnosti k naší výzvě. Stejně tak Vám nabízíme naši součinnost a pomoc při projednávání těchto otázek.

Věříme, že i Vy chcete přispívat k tomu, aby se v Tišnově dobře žilo nám i našim dětem v dlouhodobém výhledu. Je ale nutné začít bezodkladně jednat, k čemuž jako naši volení představitelé máte nejen mandát, ale i povinnost. Pojďme dát tedy sobě i našim dětem naději na budoucnost, kterou stojí za to žít.

Naši výzvu podpořila řada dalších tišnovských institucí. Seznam signatářů této výzvy naleznete v příloze č. 2 tohoto dopisu. Ve sběru dalších podpisů k této výzvě budeme pokračovat i nadále a o skutečném počtu podpisů Vás budeme informovat.

V Tišnově dne 5.2.2020, za neformální skupinu Na to přijdem!,
     Jan Bílek,
     Lucie Martínková,
     Michal Rezek,
     Katka Rezková,
     Zuzana Kostřicová,
     Tomáš Dvořák.

Author: Jan Bílek | 16 signatures

P E T I C E   „Z A   Z E L E Ň   P U R K Y Ň O V A“ 91 signatures remaining 209

P E T I C E „Z A Z E L E Ň P U R K Y Ň O V A“

o zařazení do "Seznamu ploch nejvýznamnější zeleně v městě Brně, jejichž plošný rozsah nesmí být zmenšen" lokality Purkyňova-Herčíkova-Vodova-Červinkova (společně s názvem “ZA ZELEŇ PURKYŇOVA“) ve smyslu Obecně závazné vyhlášky statutárního města Brna č. 3/2012, kterou se mění obecně závazná vyhláška statutárního města Brna č. 15/2007, o ochraně zeleně v městě Brně.

My, níže podepsaní občané žádáme touto Peticí „ZA ZELEŇ PURKYŇOVA“, aby Zastupitelstvo města Brna zařadilo do Seznamu ploch nejvýznamnější zeleně v městě Brně, jejichž plošný rozsah nesmí být zmenšen parcely seznamu ploch v k. ú. Královo Pole, které tvoří významnou klidovou a oddychovou zónu pro obyvatele jako kompenzace nadměrného hluku, prašnosti a ruchu sportovních, kulturních a jiných aktivit v lokalitě Městská Hala Vodova a přiléhajících sportovišť.

Seznam ploch:

parc. č. 4706/4 o výměře 1229 m2,

parc. č. 4694 o výměře 126 m2, ZPF,

parc. č. 4701/1 o výměře 2385 m2,

vše v k. ú. Královo Pole.

Příklad zeleně na místě je v:

Author: Jiri Vanek | 91 signatures

Zřízení workoutového hřiště ve Veverské Bitýšce 106 signatures

Zřízení workoutového hřiště ve Veverské Bitýšce

Vážený pane starosto, Vážení zastupitelé,

dle našeho názoru je ve Veverské Bítýšce dostatečný počet venkovních hřiště pro malé děti, ale chybí hřiště, které by mohli plnohodnotně využívat náctiletí a dospělí.

Žijeme v době sedavého životního stylu a rozvíjejících se civilizačních chorob, kdy většina adolescentů i dospělých tráví větší část svého volného času s telefonem v ruce a tabletem na klíně. V mnoha případech se setkáváme s mladistvými, kteří se znuděně poflakují s vrstevníky po okolí a požívají pro ně nepovolené návykové látky, bohužel i v našem městečku. Rádi bychom jim tímto způsobem nabídli jinou, zdraví prospěšnou a dostupnou alternativu/aktivitu, která by je přivedla k aktivnímu a zdravému životnímu stylu.

Právě pro tyto skupinu obyvatel bychom rádi požádali o zřízení workoutového/parkourového hřiště, které by jim dalo najevo, že zdraví obyvatel Veverské Bítýšky není městu lhostejné.

Workoutové hřiště/venkovní posilovna je vybaveno takovými cvičícími pomůckami, že se jedná se o sportovní aktivitu s vlastní vahou těla, která zahrnuje různé cviky především na hrazdě, bradlech, žebřinách, horizontálních žebřících, kruzích a jiných konstrukcích, nebo i bez jejich použití (na zemi). Hlavní důraz je kladen na cvičení s vlastní vahou, rozvoj síly a vytrvalosti.

Parkourové hřiště obsahuje řadu překážek, pro jejichž překonání se využívají skoky, běh, lezení, šplh, pohyby ve visu za ruce a akrobatické prvky. Parkouristé jsou ve svých komunitách ale i mimo ně pozitivními vzory pro mládež ze všech sociálních skupin – což v konečném důsledku povede k pozitivnímu výchovnému vlivu i na mládež z Veverské Bítýšky.
Propojením výše zmíněných prvků je vhodné k tzv. kruhovému tréninku, který rozvíjí jak silové, vytrvalostí tak i koordinační schopnosti.
Nejlepší varianta by byla kombinace obou výše uvedených typů hřišť do jednoho.

Umístění by bylo ideální v blízkosti stávajícího volejbalového hřiště na ostrůvku, kam by vzhledem ke svému účelu dokonale zapadlo. Pokud by to z jakéhokoliv důvodu nebylo možné, rádi bychom probrali alternativní varianty umístění.

Na tento projekt by se dle námi zjištěných informací mohla požádat dotace od Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Dotační titul “DT 117D8220B – Podpora obnovy sportovní infrastruktury“. Tento dotační titul slibuje úhradu až 60% nákladů.

Pokud bude naše žádost schválena, rádi bychom se účastnili dalšího jednání o konkrétní podobě a umístění hřiště.

Předem Vám děkujeme za projednání a jsme s pozdravem.

Author: Helena Mayerová | 106 signatures

Select your region