NESOUHLAS SE ZASTAVĚNÍM PARKOVIŠTĚ KAPLANOVA (HRDLIČKOVA – BLATENSKÁ) 299 signatures remaining 101

NESOUHLAS SE ZASTAVĚNÍM PARKOVIŠTĚ KAPLANOVA (HRDLIČKOVA – BLATENSKÁ)

Starostovi MČ Praha 11, panu Jiřímu Dohnalovi (dohnalJ@praha11):

Nesouhlasím se zastavěním veřejného parkoviště mezi ulicemi Kaplanova, Hrdličkova a Blatenská.

Požaduji, aby stavba parkoviště na pozemku parc. č. 2117/337, která je ve vlastnictví hl. města Prahy, a kterou má MČ Praha 11 ve svěřené správě nadále sloužila svému účelu, pro který byla vybudována, jako nedílná součást sídliště, UO 513.

Dále žádám, aby zástavba na dosud nezastavěném pozemku vedle MediCentra (parc. č. 2117/342) byla přiměřená a výšková hladina vztažená k nadmořské výšce nepřevyšovala výškovou hladinu okolních domů sídliště (v UO 513).

Žádám MČ Praha 11, aby vykoupila pozemek parc. č. 2117/337, na kterém se nachází stavba veřejného parkoviště.

Dále žádám, aby tato kauza byla projednána na zastupitelstvu MČ Praha 11, a to případně i mimořádném.

Předmětný stavební záměr Bytový park Horní Roztyly nahrazuje původní projekt - Obytný soubor Na Výhledu. Jedná se o stejnou plochu a stejného investora. Záměr je popsán na webu Prahy 11:

Investor nedovolil zveřejnit více, než je na stránkách uvedeno.

Tuto petici organizují občanské spolky

Zelené Roztyly (zeleneroztyly@email.cz) a

Ochrana Roztyl (ochranaroztyl@email.cz).

Jsme diskrétní - Váš e-mail nebude na odevzdané petici uveden.

Author: Aleš Kulhánek | 299 signatures

Petice proti ukončení nájemního vztahu s paní MUDr. Evou Matolínovou 35 signatures

Petice proti ukončení nájemního vztahu s paní MUDr. Evou Matolínovou

My, níže podepsaní občané, prostřednictvím této petice žádáme, aby bylo odloženo či zrušeno ukončení nájemního vztahu založeného "Smlouvou o nájmu nebytových prostorů č. 6/3140/2006", mezi Servisním střediskem pro správu svěřeného majetku Městské části Praha 8, jako  "pronajímatelem", a paní MUDr. Evou Matolínovou, praktickou zubní lékařkou (IČO: 750 76 322) jako "nájemcem".
Požadavek na ukončení nájemního vztahu vyplývá z usnesení Rady MČ P8 č. Usn RMC 0123/2019 ze dne 20.3.2019.
Požadujeme nejdříve nalézt společné řešení nájemce a pronajímatele pro zajištění pokračování provozu zubní ordinace MUDr. Evy Matolínové, ať už v areálu ZŠ a MŠ Petra Strozziho, případně v rámci k.ú. Karlín.
Jedná se o dlouholetou fungující praxi, která poskytuje profesionální péči velké řadě dětských pacientů z Karlína. Ztráta této služby by znamenala zhoršení podmínek pro život místních rodin s dětmi, neboť stávající ordinace zajišťuje velmi kvalitní služby v docházkové vzdálenosti bydliště, výhodou je i blízkost školských zařízení (ZŠ a MŠ Petra Strozziho, ZŠ a MŠ Lyčkovo nám.). Provozování této praxe při současných cenách pronájmu komerčních prostor v Karlíně je jen stěží představitelné, přitom zajištění dostupné a zároveň profesionální lékařské péče je jednou ze zásadních podmínek kvality života.

Petice dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním.

Členové petičního výboru:
Ing. Kateřina Vrbová, Ph.D., Pernerova 559/44a, Praha 8 – Karlín, 186 00
MgA. Edita Jamais Marholtová, Šaldova 10, Praha 8 – Karlín, 186 00

Zastupovat petiční výbor při jednání se státními orgány je oprávněn kterýkoliv člen petičního výboru.

Author: Kateřina Vrbová | 35 signatures

Petřín pro život 198 signatures remaining 802

Petřín pro život

Petice

“Za zachování přirozené vegetace - vzrostlých stromů a keřů Petřína a za přísný zákaz nové zástavby na Petříně”

Petřín je chráněná přírodní památka (PP), evropsky významná lokalita (EVL) a bezesporu světový unikát - kousek divoké přírody obklopený skvostnou architekturou přímo v centru Prahy. Klid a ticho uprostřed pulzujícího rušného města.

My, níže podepsaní, prostřednictvím této petice požadujeme:

1) Zachovat Petřín pro rekreaci a regeneraci obyvatel Prahy: zachování vzrostlých stromů, přirozeně volně rostoucí zeleně a prostoru pro volně žijící živočichy

2) Zákaz realizace nové výstavby na Petříně ( Především ve Velké Strahovské zahradě, která je nyní v jednání)

3) Zákaz kácení stromů a keřů pro vznik nových cest a vyhlídek (Velká Strahovská zahrada, okolí Petřínských teras)

4) Ochranu biotopu přírodní památky Petřín -  fauny i flory. Respektování a nezasahování do míst, která jsou domovem volně žijících živočichů - Lobkovická zahrada. Při bezpečnostním zásahu do přirozeného biotopu Petřína požadujeme celoroční zoologický průzkum.

5) Stažení těžké zahradní techniky z Petřína, která mimo zpevněné cesty ničí kořenové systémy stromů

Petiční výbor:

Mgr. Jaroslav Cepák, Ph.D., Újezd 390/43, 118 00 Praha 1 - Malá Strana

Mgr. Romana Ertlová, Jánská 316/8, 118 00 Praha 1 - Malá Strana

ThDr. Kateřina Klasnová, Kosárkovo nábřeží 1, 118 00 Praha 1 - Malá Strana

Jan Čep, Úvoz 228/5, 118 00 Praha 1 - Malá Strana

Author: Romana Ertlová | 198 signatures

Petice na podporu připomínek HPP11 k územní studii v okolí metra Háje 112 signatures remaining 288

Petice na podporu připomínek HPP11 k územní studii v okolí metra Háje

Já níže podepsaný se připojuji k připomínkám Hnutí pro Prahu 11 k územní studii čtvrťové centrum v okolí stanice metra Háje, Praha.

Plné znění připomínek Hnutí pro Prahu 11 (k 19.3.2019) je uvedeno na tomto odkazu:

Územní studie Háje řeší danou lokalitu nevyhovujícím způsobem – bez ohledu na limity území z hlediska dopravní infrastruktury, zatížení životního prostředí (hlukem a imisemi) a potřeby místních obyvatel (tj. doplnění veřejné vybavenosti a parkování). Domníváme se, že navrhovaný rozvoj území podle studie povede ke zhoršení životního prostředí a kvality bydlení v dané lokalitě a jejím okolí. Požadujeme tedy zásadní přepracování územní studie a zohlednění uvedených limitů a reálných potřeb místních obyvatel.

Zde uvádíme výčet hlavních problematických bodů územní studie:

-  nadměrné zahuštění okolí metra Háje bytovou a  kancelářskou zástavbou
-  výstavba obřích stavebních bloků v okolí kina Galaxie
-  přístavby ke stávajícím panelovým domům v ul. Kosmická
-  zbourání stávající pochozí zóny vč. garážového domu podél Opatovské (pro 1360 aut)
-  vybudování P+R pro 1000 vozidel u autobusového terminálu a přivedení další dopravy do území (zároveň je navrhováno snížení počtu jízdních pruhů na Opatovské)
-  nevymezení nových parků a zelených ploch (dokonce má dojít bez náhrady ke změně funkční plochy „ZP“ – zahrady a parky na „SV“ – všeobecně smíšené)

Musíme připomenout, že velkou část budoucí enormní zátěže má na svědomí úprava územního plánu U0888/2010 z éry starosty Mlejnského, která o několik stupňů zintenzivnila možnost využití území na nezastavěných parcelách vedle Finančního úřadu.

Odkaz na web Prahy 11 (informace + odkaz ke stažení studie):

Video z veřejného projednání studie na ZŠ K Milíčovu:

Přestože není závazným podkladem pro územní rozhodování, územní studie je podkladem neopominutelným a odchylné rozhodnutí je třeba v územním rozhodnutí zdůvodnit a prokázat, že bylo nalezeno z hlediska veřejných zájmů vhodnější nebo alespoň rovnocenné řešení.

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu. Vaše e-mailová adresa bude před odevzdáním petice vymazána.

Můžete si rovněž stáhnout text petice s podpisovým archem a sbírat podpisy i fyzicky. Petici lze např. vyvěsit na nástěnku u vás ve vchodech.

Na Magistrát můžete také zaslat Vaše připomínky k územní studii. Nezapomeňte připojit datum, vaše jméno a příjmení, datum narození, bydliště a podpis. Připomínky může podat každý, a to poštou na Odbor územního rozvoje Magistrátu hl. m. Prahy (Jungmannova 35/29, 110 00 Praha 1) do 30.4.2019.

Připomínky lze rovněž zanést do podatelny Magistrátu v Jungmannově ulici, anebo zaslat datovou schránkou na adresu: 48ia97h.

Hnutí pro Prahu 11

Ing. Jiří Štyler

Zakouřilova 776/82

149 00, Praha - Chodov

www.hpp11.cz

hpp11.praha@gmail.com

Author: Aleš Kulhánek | 112 signatures

K rozšíření prostor ZŠ Strozziho, Praha 8 22 signatures

K rozšíření prostor ZŠ Strozziho, Praha 8

V Praze dne 11. 3. 2019

Radě městské části Praha 8

prostřednictvím Mgr. Tomáše Tatranského,

radního pro školství, evropské fondy, sociální intervence a prevence

K využití prostor ZŠ Strozziho

Vážení radní,

obracíme se na Vás ve věci, která se týká aktuální otázky využití prostor základní školy v rámci Základní a mateřské školy Petra Strozziho, se sídlem Za Invalidovnou 579/3, 186 00 Praha 8 – Karlín.

U zrodu myšlenky Vás oslovit stáli převážně rodiče dětí, které na ZŠ Strozziho chodí nebo v následujících letech půjdou k zápisu.

Jako ti, co se zajímají o chod školy, vnímáme napjatou kapacitu učeben. Proto jsme přivítali informaci, že městská část připravila ukončení nájmu zubní ordinace v areálu školy a že v návaznosti na to vedení školy plánuje rozšíření prostor pro výuku. To má ve výsledku znamenat, že již v příštím školním roce má být otevřena jedna bilingvní třída navíc oproti tomu, co jinak umožňuje stávající kapacita školy.

Na konci minulého týdne jsme se však dozvěděli, že existuje iniciativa, aby byl zubní ordinaci zachován nájem. To nás přimělo, abychom se na Vás, jako na radu městské části Praha 8, které byla svěřena správa nemovitostí tvořících školní areál ZŠ Strozziho, obrátili s prosbou, abyste při svém případném rozhodování ve věci pokračování nájmu zubní ordinace, vzali v úvahu náš následující pohled na tuto záležitost:

ZŠ Strozziho, jako státní škola s bilingvní výukou, je výjimečná nejen na Praze 8, ale vyčnívá z obvyklého rámce státních škol i v celé Praze. Svou výuku poskytuje na vysoké úrovni, mj. i se zapojením rodilých mluvčích již od prvního ročníku. Úroveň školy a zájem o studium na ní dokládá i každoroční zápis do prvních tříd a přetlak uchazečů oproti kapacitě školy, zejména v letech, kdy se otevírají jen dvě první třídy (tj. pouze jedna bilingvní a jedna klasická). Jsme přesvědčeni, že je v zájmu samotné školy, ale i v zájmu budování prestiže školství na Praze 8, aby ZŠ Strozziho měla co nejširší podporu městské části.

Pokud nyní existuje příležitost, aby škola získala další prostory a mj. umožnila bilingvní výuku pro širší okruh nejmenších školáků, považovali bychom za neuvážené, kdyby případně měla rada městské části rozhodnout tak, že upřednostní setrvání zubní ordinace před využitím prostor ve školním areálu pro účely výuky.

Nezpochybňujeme zájem obyvatel Prahy 8 na kvalitní a dostupné zubní péči, ale jsme toho názoru, že zájem na vzdělávání nejmladších žáků by měl být v daném případě přednější, tím spíše, že jde o vzdělávání v rámci unikátního bilingvního programu. Zároveň je evidentně snadnější najít nebytové prostory, které lze adaptovat na zubní ordinaci, než rozšířit kapacitu ve stávajícím areálu školy. Proto by zájmy školy a jejích žáků měly podle našeho přesvědčení dostat přednost a existující záměr uvolnit místnosti pro potřeby výuky by měl být naplněn.

V neposlední řadě bychom chtěli dát ke zvážení i to, že po ukončení provozu zubní ordinace lze předpokládat, že ve vyhrazeném areálu školy se budou nadále oprávněny pohybovat jen osoby, u nichž bude jistota, že mají co do činění s jejím provozem. Věříme, že to dále přispěje k vnímání ZŠ Strozziho jako bezpečného a příjemného místa pro naše děti.

Předem Vám děkujeme, že při svém rozhodování tento náš podnět vezmete v úvahu.

Author: Martin Kubík | 22 signatures

Petice na podporu připomínek HPP11 k územní studii Opatov - Na Jelenách 184 signatures remaining 216

Petice na podporu připomínek HPP11 k územní studii Opatov - Na Jelenách

Já níže podepsaný se připojuji k připomínkám Hnutí pro Prahu 11 k územní studii pro lokalitu Opatov – Na Jelenách.

Plné znění připomínek Hnutí pro Prahu 11 (k 19.1.2019) je uvedeno na tomto odkazu:

Územní studie Opatov–Na Jelenách může zásadním způsobem ovlivnit zástavbu dané lokality. Představuje 0,5 mil. m2 zastavitelné plochy až 12ti patrovými budovami, tisíce nových obyvatel, desetitisíce přijíždějících pracovníků a tisíce vázaných parkovacích stání. V případě varianty „B“ jsou tato čísla ještě vyšší.

Územní studie nevyřešila problematické záměry plánované v území (obří garážový dům P+R v blízkosti DPS Šalounova, administrativní megakomplex Nový Opatov), naopak je přijala téměř v plném svém rozsahu

Odkaz na web Prahy 11 (informace + odkaz ke stažení studie):

Studie nedostatečně hájí veřejný zájem a udržitelný rozvoj lokality, neřeší aktuální problémy s deficitem dopravy v klidu v okolí stanice metra Opatov, naopak tyto problémy díky navrhovanému zahuštění zástavby prohlubuje. Závažné problémy se zatížením životního prostředí na hranu limitů pro hluk a znečištění ovzduší odkládá do fáze územních řízení - bez účasti široké veřejnosti, což je nepřijatelné. Domníváme se, že navrhovaný rozvoj území podle územní studie povede k významnému nárůstu dopravy, zhoršení životního prostředí a kvality bydlení v dané lokalitě a jejím okolí.

Územní studie je územně plánovacím podkladem. I když není závazným podkladem pro územní rozhodování, je (pakliže je vložena do evidence územně plánovací činnosti) podkladem neopominutelným a odchylné rozhodnutí je třeba v územním rozhodnutí zdůvodnit a v odůvodnění prokázat, že bylo nalezeno z hlediska veřejných zájmů vhodnější nebo alespoň rovnocenné řešení.

Na Magistrát můžete také zaslat Vaše připomínky k územní studii. Nezapomeňte připojit datum, vaše jméno a příjmení, datum narození, bydliště a podpis. Připomínky může podat každý, a to poštou na Odbor územního rozvoje Magistrátu hl. m. Prahy (Jungmannova 35/29, 110 00 Praha 1) do 28. 2. 2019.

Připomínky lze rovněž zanést do podatelny Magistrátu v Jungmannově ulici, a nebo zaslat datovou schránkou na adresu: 48ia97h.