Proč chceme demokratickou školu v podkrušnohorském regionu? 48 signatures

Proč chceme demokratickou školu v podkrušnohorském regionu?

Protože zde široko daleko žádná taková není.

Protože vnitřní motivace je nejdůležitější hnací motor ke vzdělávání. Bude to škola, která umožní dětem přirozeně zrát, protože tuto schopnost mají děti od přírody.

Protože sebeřízením získávají děti zodpovědnost, efektivitu, kreativitu, sebevědomí, kompetenci k řešení problémů, konstruktivnost, samostatnost, schopnost objevovat a orientovat se v informacích.

Protože komunita naučí děti ctít pravidla, komunikovat, kooperovat, řešit konflikty a vyjednávat, sebereflexi, budovat tým, zvládat zátěž.

Protože je přirozené žít v komunitě, kde pobývají děti různého věku.

Protože žijeme v demokratické zemi, myslíme si, že demokracie musí být i na školách.

Protože máme podporu první takové školy Donum Felix Kladno a v jejich stopách půjdeme.

Protože se demokratický model škol v zahraničí osvědčil.

Nemůžeme vědět pro jakou budoucnost školy připravují své absolventy a proto v naší škole otevřeme možnost rozvíjet potenciál individuálně každému dítěti a v dospělosti pak uspět v tom, v čem bude dobré.

Protože je to cesta, jak realizovat skutečně, neformálně, hluboce inkluzi v komunitě dětí a mládeže.

Váš podpis potřebujeme jako podporu registrace naší školy, ke které podepsanou petici přiložíme.

Podpořte naší iniciativu, podpořte demokratickou školu v regionu Kadaň - Podbořany - Žatec - Chomutov - Most. Náš region ji  potřebuje.

Author: Emil Zahálka | 48 signatures

Petice na podporu vzniku nové profese neurovývojového terapeuta 496 signatures

Petice na podporu vzniku nové profese neurovývojového terapeuta

V Praze dne 7. září 2019

V souvislosti se senátním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání, který byl Senátem schválen a nyní putuje do Poslanecké sněmovny PČR a zavádí novou profesi terapeut neurovývojových a behaviorálních poruch vyjadřujeme toto stanovisko:

Podporujeme vznik nové profese neurovývojového terapeuta.

Od této profese si slibujeme:

• profesionalitu v přístupu k dětem i dospělým s neurovývojovými a behaviorálními poruchami podloženou kvalitním vzděláním,

• dostupnost širokého spektra na důkazech založených metod (evidence-based methods) pro naše děti,

• mít možnost, aby náš český systém péče o děti, dospívající i dospělé s poruchami autistického spektra, dalšími neurovývojovými poruchami a problémovým chování zahrnoval všechny účinné metody. A to nejen proto, že spektrum chování našich dětí, které potřebují odbornou pomoc, je velmi široké a nelze je účinně zlepšovat pouze jedinou metodou. Ale také proto, že chceme, abychom my jako rodiče měli možnost svobodné volby postupu, který bude odpovídat našim možnostem, bude v souladu se situací rodiny a dítěte a bude i v souladu s odbornou péčí, kterou poskytuje ošetřující pedopsychiatr.

Zásadně chceme zdůraznit, že nevystupujeme proti ABA, naopak ji považujeme za jednu z možností efektivní intervence.

• požadujeme však rozvoj a systémovou implementaci i dalších metod v souladu s aplikací vědeckého poznání,

• uvědomujeme si, že vznik profese je krok číslo jedna, se kterým musí jít ruku v ruce práce odborných společností a univerzit, která zajistí kvalitu vzdělávání, definování a dodržování doporučovaných postupů.

Vyslovujeme dík, plnou důvěru a podporu senátorům při prosazování této novely do zdravotnických zákonů. Žádáme a dovolujeme si naléhat na poslance, aby vyslyšeli hlas senátorů a z pozice zákonodárce schválili tuto novelu zdravotnického zákona.

Rodiče dětí s neurovývojovými poruchami:
Mgr. Hana Kubíková, Praha

Ing. Olga Rusňáková, Ph.D., Rynholec

Mgr. Petra Valentová, Praha

Eva Havlová, Praha
Dana Klozbergová, Kladno

Author: Petra Valentová Valentová | 496 signatures

Petice za přejmenování Koněvovy ulice na Žižkově 8 signatures remaining 9992

Petice za přejmenování Koněvovy ulice na Žižkově

Podle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním,

my, níže podepsaní občané, prostřednictvím této petice žádáme zastupitelstvo Prahy 3 a jeho starostu Jiřího Ptáčka, aby přejmenoval žižkovskou ulici Koněvova.

Ivan Stěpanovič Koněv je kontroverzní osobnost dějin, nejen těch českých a jeho jméno není spojeno jen s kladnými historickými zásluhami. Ve 21. století v liberálně-demokratické zemi je naprosto nepřípustné, aby se místa jmenovala po tyranech, usurpátorech osobách majících na rukou krev tisíců nevinných lidí. Nikde v západním světě, kam Česká republika bezpochyby patří není normální, aby se například sady jmenovaly podle kancléře Hitlera, ktrerý Německo vyvedl z hospodářské krize, také není běžné, aby se například nemocnice jmenovala podle Dr. et Dr. Josefa Mengeleho, který před válkou publikoval na univerzitách. Svět by měl vyjadřovat čest osobnostem, které šířily radost, lásku, nebo se postavily čelem zlu a nebály se obětovat život pro dobro a svobodu druhých.

Mezi takovéto osobnosti krvavý maršál Koněv určitě nepatří. Maršál šířil ve stalinistickém Sovětském svazu strach, nenávist a zlobu. Má na rukou krev maďarského povstání z roku 1956, pod ochranou jeho vojsk byla postavena berlínská zeď, která rozdělila nespočet rodin, lásek a přátelství na třicet let a nakonec se podílel na okupaci Československa v roce 1968 - a o tom ví každý své, buď z vyprávění babiček a dědečků, nebo ze zkušeností vlastních.

Rusko je možné v Česku interpretovat i skrze jiné symboly a osobnosti, například skrze ruskou literaturu, poezii nebo vědu.

Proč se ulice, která se ještě před komunistickým pučem jmenovala Poděbradova, nemůže jmenovat podle Bulgakova, Puškina, nebo Solženicyna?

Author: Adam Folta | 8 signatures

Za výstavbu polikliniky na vhodnějším místě a vybudování velkého parku pro Neratovice 82 signatures

My, níže podepsaní občané Neratovic (nad 18 let,
s trvalým bydlištěm v Neratovicích, Byškovicích, Korycanech, Lobkovicích či Mlékojedech), žádáme členy Zastupitelstva města Neratovice, aby umožnili vytvoření velké klidové a relaxační zóny – parku pro současné i budoucí obyvatele Neratovic – rozšířením plochy zeleně od křižovatky ulic Mánesova a Dr. E. Beneše (u pizzerie Mexikano) o areál po zbourané Mateřské školce Urxova.

Navrhujeme co nejrychlejší schválení přesunu umístění nové polikliniky před budovu Zdravotnické záchranné služby – zejména z důvodu logičtější přístupnosti z ulice Dr. E. Beneše a napojení na současnou i budoucí dopravní situaci v dané oblasti.

Žádáme zastupitele o projednání a schválení záměru dílčí změny stávajícího územního plánu ve zrychleném postupu podle § 55 stavebního zákona.

Mapa ke stažení na www.bit.ly/parkneratovice

Hlavní výhody přesunu umístění:

Nová poloha bude lépe prostorově navazovat na nově vzniklé autobusové a železniční zastávky a jejich přístupnost.
Bude využita plocha, která více navazuje
na parkoviště a komunikaci.
Dojde k záboru minimální části zeleně, která navíc není v současnosti téměř využívána.
Nová poloha je prostorově výhodnější vzhledem k okolním objektům, protože se, kromě jednoho bytového domu, dostane oproti ostatním více
do úkosu, tj. lidé na ni nebudou přímo vidět z oken.
Výhodnější řešení parkování: Poloha objektu
u stávajícího parkoviště je výhodná také proto, že ordinace lékařů obecně otevírají v době, kdy je většina celého přilehlého parkoviště až po ulici
28. října vyparkovaná, protože lidé ráno odjíždějí
do zaměstnání. Odpoledne se ordinace většinou zavírají v době před návratem obyvatel
ze zaměstnání, tedy parkovací plochy by mohly být částečně využity pro polikliniku.

Author: Pavel Novotný | 82 signatures

Petice PROTI odstranění pomníku maršála Koněva z Prahy 6 606 signatures remaining 1394

Petice PROTI odstranění pomníku maršála Koněva z Prahy 6

Stop vandalismu, stop přepisování dějin! Jsme kulturní národ, ne hanobitelé pomníků. Uchraňme naši historii pro příští generace!

Před dvěma roky vandalové posprejovali pomník maršála Koněva a následně tímto skutkem docílili jeho doplnění jakýmisi „vysvětlujícími deskami“. Letos vandalové pomník opět poškodili a starosta městské části Praha 6 Kolář už volá po jeho úplném odstranění.

Scénář se stále opakuje: napřed dojde  formou vandalismu k poškození pomníku či sochy,  následně je vytvořeno mediální napětí a završením tohoto úsilí by mělo být úplné odstranění nyní již politicky nestravitelné „problémové památky“.

Sochu maršála Koněva je ovšem třeba chápat v dobovém kontextu. Není totiž připomínkou pouze I. S. Koněva samotného, ale skutečnosti, že to byla mimo jiné především Rudá armáda, která se hlavní měrou zasloužila o osvobození většiny naší země od fašizmu. Pomník patří tedy nám všem, byť se nachází ve správě městské části Praha 6.

Tímto způsobem již zmizel z očí lidí "růžový tank", následně nechal primátor Hřib odstranit pamětní desku na Staroměstské radnici  v Praze a nyní by se chtěli přepisovači historie zbavit také sochy maršála Koněva. Ať nahlížíme na osobu maršála Koněva různými úhly pohledu, zůstává nedílnou součástí naší historie stejně jako fakt, že Prahu osvobodila vojska 1. ukrajinského frontu. Závěrečné fáze osvobozování Čech a Moravy se zúčastnili dále také vojáci polské a rumunské armády a také vojáci čs. armádního sboru. Je velkou chybou na tehdejší události nahlížet současnýma očima a ještě větší chybou se snažit o nové výklady dějinných událostí tak, jak to momentálně komusi vyhovuje.

Svým podpisem proto vyjadřujeme odpor nejen proti odstranění sochy, ale i proti využívání vandalismu jako prostředku politického nátlaku.

Kdyby naši předkové byli tak progresivní a politicky korektní jako tito současní  "odstraňovači památek", nemáme dnes ani  „pohanské“ sochy antického Řecka a Říma a koneckonců pro někoho též nemravného Michelangelova Davida.

Podle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním my, níže podepsaní občané České republiky, tímto žádáme zastupitelstvo Prahy 6 o ponechání sochy maršála Koněva na stávajícím místě a její zabezpečení  kamerovým systémem.

Jménem petičního výboru Mgr. Stanislav Korityák

Author: Stanislav Korityák | 606 signatures

Petice středoškoláků pro zastavení povinné maturity z matematiky! 1709 signatures remaining 1291

Petice středoškoláků pro zastavení povinné maturity z matematiky!

My,  studenti středních škol napříč Českou republikou, vyjadřujeme nesouhlas se zavedením povinné maturity z matematiky při aktuálním stavu její výuky na středních školách. Vyzýváme vládu a všechny poslanecké kluby, aby podpořili zastavení zavedení povinné maturity z matematiky a zacílili svou snahu na zkvalitnění a zatraktivnění výuky matematiky.

• Proč jsme pro zastavení povinné maturity z matematiky?

1) Protože aktuální kvalita výuky matematiky je nedostačující a povinná maturita z matematiky ji nezlepší.

2) Protože současná výuka matematiky často středoškoláky nebaví, což může tlak z maturity z matematiky ještě zhoršit.

3) Protože na odborných školách dochází ke zvýšení počtu vyučovacích hodin matematiky na úkor odborných předmětů,  kterým se budou středoškoláci pravděpodobně věnovat i v budoucích zaměstnáních.

4) Protože každý rok téměř čtvrtina středoškoláků, kteří si maturitu z matematiky dobrovolně vyberou, z ní neodmaturuje. Povinná zkouška může zbytečně zapříčinit mnohem větší neúspěšnost.

5) Protože ne každý bude maturitní vysvědčení z matematiky potřebovat.

V sázce je budoucnost více jak 400 tisíc středoškoláků z celé České republice. Podepiš:

_______________________
Protest i petice jsou součástí kampaně Hlásíme se o slovo! ✋

Author: Viktor René Schilke | 1709 signatures

Petice proti kácení stromů na Husově náměstí v České Skalici 318 signatures

Petice proti kácení stromů na Husově náměstí v České Skalici

Petice občanů proti plánovanému nadbytečnému kácení vzrostlé zeleně v rámci revitalizace Husova náměstí v České Skalici Roku 2016 bylo vydáno rozhodnutí o povolení kácení dřevin na náměstí v České Skalici. Jeho rozsah byl ještě rozšířen v červnu 2019. Kromě jiného by mělo být pokáceno 9 vzrostlých stromů v centrální části náměstí, vč. 2 stoletých lip u pomníku Boženy Němcové (tzv. Stromů svobody vysazených sokoly v r. 1919 u příležitosti založení Československa). Žádáme o odpovědné přehodnocení těchto rozhodnutí. Důvodem naší naléhavé žádosti jsou stále rychleji postupující klimatické změny a rostoucí význam zeleně ve městě, zvl. té vzrostlé. Kromě toho má řada z nás hluboký citový vztah k těmto živoucím pamětníkům historie České Skalice, které jsou dle dendrologického posudku většinou v dobrém zdravotním stavu. Vzhledem k tomu, že se tato problematika týká všech občanů České Skalice (zvl. pak jejich potomků, včetně těch dosud nenarozených), chceme, aby tato iniciativa zůstala přísně nadstranická. Nesmí být tudíž zneužita žádnou politickou stranou ani hnutím k vlastním politickým cílům. Za petiční výbor: MUDr. Ivana Správková, Ing. Jan Fetter, Jarmila Středová, Blanka Štěpánová, Šárka Fetterová Za petiční výbor je oprávněnou osobou k jednání MUDr. Ivana Správková, Zdeňka Štěpánka 29, Česká Skalice V České Skalici 27.8.2019

Author: Blanka Štěpánová | 318 signatures

Select your region