Zachraňme park Sadová 99 signatures

Zachraňme park Sadová

Petice podle § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním určená Zastupitelstvu statutárního města Brna a Zastupitelstvu městské části Brno-Královo Pole.

Park Sadová – nový park pro Brno je jedním z vítězných projektů participativního rozpočtu města Brna v ročníku 2018. Projekt získal souhlasná stanoviska všech potřebných odborů a díky hlasům obyvatel Brna obsadil vítězné deváté místo z celkových 133 zúčastněných. I přesto všechno by měl nyní ustoupit další bytové zástavbě.

Město Brno nechalo vypracovat urbanistickou studii, která mimo jiné řeší budoucí využití pozemku č. 19, k.ú. Sadová. Místo navrhovaného parku a zeleně zde mají vzniknout nové pozemky pro účely výstavby zejména bytových domů a silnice spojující Sadovou a Lesnou vedoucí přes zelené údolí oddělující tyto dvě městské části. Park Sadová by se podle stanoviska města měl přesunout na pozemek č. 102/1, k.ú. Sadová. Tento pozemek je pro park zcela nevhodný – nevhodného tvaru, ale především sousedící s frekventovanou silnicí, která je v rozporu s hlavní myšlenkou projektu – místo pro klidný odpočinek a dětské hřiště. Všechny ostatní vhodné pozemky v této lokalitě již jsou nebo v blízké budoucnosti přejdou do rukou soukromých investorů.

Cílem této petice není blokovat další rozvoj Sadové – navrhovaný park Sadová zabírá pouze zlomek pozemku č. 19 a nevylučuje jeho další využití. Chceme však, aby se o dalším využití pozemku vedla veřejná diskuze a město nejednalo jednostranně bez přihlédnutí k potřebám a názorům lidí, kteří na Sadové skutečně žijí.

Nepromarněme možná poslední příležitost pro vybudování parku a další občanské vybavenosti na Sadové a připojme svůj podpis pod tento petiční arch.

My, níže podepsaní, požadujeme, aby statutární město Brno:

1. Postavilo park Sadová na pozemku č. 19 k.ú. Sadová a jeho realizace proběhla v roce 2019 – v souladu s vítěznou podobou projektu v participativním rozpočtu Dáme na vás.
2. Vyvolalo veřejnou diskusi o dalším využití pozemku č. 19 k.ú. Sadová a přihlédlo k připomínkám místních obyvatel.

Děkujeme za podporu.

Za petiční výbor:

Petr Biedermann, Kumpoštova 9, 612 00 Brno

Michal Škerle, Gustava Broma 88, 612 00 Brno

Petiční výbor může zastupovat jakýkoli člen petičního výboru.

Author: Petr Biedermann | 99 signatures

Petice za dodržování práva a respektování výsledků inspekčního šetření v ZŠ Boskovice 3 signatures

ZŠ Boskovice přidala loni do školního řádu zákaz používání mobilních telefonů a dalších elektronických zařízení v době od vstupu do školy do konce vyučování.

Na základě šetření české školní inspekce byl tento bod ve školním řádu ZŠ Boskovice shledán být nepřiměřeným (v oficiálním prohlášení ČŠI níže dokonce jako protiprávní), a škola a zřizovatel byli požádání o sjednání nápravy. Školská rada následně jednohlasně znovu schválila stávající řád se zákazem s odůvodněním, že si stěžoval pouze jeden rodič, a že pedagogové podepsali petici za zachování zákazu.

Bez ohledu na to, co si myslíte o používání mobilů dětmi o přestávkách, nevadí Vám, že vedení školy ignoruje právo a výsledky inspekčního šetření? To si musí stěžovat nadpoloviční většina rodičů, aby bylo řešeno porušování právních předpisů školou a respektování inspekčních zpráv?

Teď jsou to mobily, jejichž zákaz Vám třeba nevadí. Příště to může být něco, co bude vadit i Vám, a domoci se práva bude nesnadné. Jedná se o precedentní případ. Ze ZŠ Boskovice vzniká jakýsi stát ve státě, kde si vedení a školská rada nastavují svoje vlastní pravidla bez ohledu na zákony této země, a jejich výklad kontrolních orgánů.

Otázka této petice tedy zní:

Vadí Vám, že ZŠ Boskovice zákazem používání mobilních telefonů o přestávkách ignoruje inspekční šetření, které takové opatření považuje za nepřiměřené (potažmo jako protiprávní)?

Petici podepište prosím pouze pokud jste rodičem dítěte, které navštěvuje nebo bude navštěvovat ZŠ Boskovice.

Stanovisko ČŠI k zákazu používání mobilních telefonů zde: http://www.skav.cz/wp-content/uploads/2019/01/Stanovisko-ČŠI-k-regulaci-mobilních-telefonů-ve-školách-16.1.2019-RP.pdf

K dalším sdružování a diskuzi zakládám skupinu svobodomyslných rodičů a žáků ZŠ Boskovice kde budete vítáni:  https://www.facebook.com/groups/svobodomyslnizsboskovice

Author: Vladimír Kamba | 3 signatures

Podpora pro rozšíření mateřské školky v Moravanech 42 signatures remaining 8

Podpora pro rozšíření mateřské školky v Moravanech

Tuto petici
zveřejňujeme v souladu s čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním.

Adresáti:

Bc. Helena Kadlečíková, starostka

Ing. Lucie Stroblíková, místostarosta

RNDr. Marie Barešová

a zastupitelé obce Moravany u Brna

Adresa: Obecní úřad, Vnitřní 49/18 , 664 48 Moravany

Vážená paní starostko, paní místostarostko a zastupitelé obce Moravany,

touto peticí se na vás obracíme s žádostí o rozšíření mateřské školy s odpovídající kapacitou v co nejbližším možném termínu .

Vzhledem k překročení kapacity stávající mateřské školky , kdy se tři čvrtě ročníku 2015 nedostalo do školky v Moravanech u Brna prosíme o okamžitou výstavbu dalších dvou tříd k zajištění dostatek míst pro děti od 3 let věku!

Mnohým maminkám s dětmi do 6 let hrozí, že každé ze dvou dětí budou chodit do 2 různých školek, například Nebovidy a Moravany zároveň, popř. Moravany 1 dítě, druhé v Brně. Tato praxe již bohužel v Moravanech funguje několik let !!!

Pokud má matka 2 děti, jedno školkové , druhé mladší 2 let a nemá vlastní auto, je nucena jezdit autobusovou dopravou, kdy řidič většinou dovolí pouze 2 kočárky na jednu jízdu. Takže matka může být vyloučena z přepravy kvůli kočárku. Ani tato situace není v Moravanech přiznivá pro matky , které nevlastní auto!

Letos se dostaly až 3,5 -leté děti do školky v Moravanech. Přitom podle platného zákona mohou děti začít chodit do státního zařízení již od 2 let!

Rodiče, kteří nemohou umístit své děti do Mateřské školy v Moravanech mohou přijít o své zaměstnání, aby se postarali o své děti.

Soukromé vzdělávání může být v porovnáním se státní mateřskou školkou velmi drahé a hlavně není finančně kompenzováno státem !

Vzhledem k výše uvedenému požaduji:

1)

v případě, že obec obdrží dotaci na rozšíření školky o 2 třídy prosíme o okamžitou výstavbu mateřské školky (lokalita naproti stávající MŠ)

2)

informovat veřejnost o stavu dotací na MŠ a předpokládaného termínu - zahájení a dokončení výstavby mateřské školy.

Za petiční výbor :

Jitka Káňová, U Hájku 4, Moravany u Brna, 66448 tel: 608212875

Author: Jitka Káňová | 42 signatures

Zachraňme Bohunickou louku 2 signatures

Zachraňme Bohunickou louku

Nad fotbalovými hřišti TJ Tatran, pod ulicí Pod nemocnicí, byla v roce 2013 založena květinová louka. Bylo zde vyseto okolo 20 lučních bylin a upraven režim sečení. K pokosu dochází až po odkvetení většiny vysetých květin. Bohunická louka se stala domovem pro brouky a motýly uprostřed sídliště. Pro bohunické děti i dospělé je unikátním místem, kde lze v letních měsících zažít krásnou louku plnou barevného lučního kvítí.

V rámci tzv. participativního rozpočtu má být na Bohunické louce vybudováno tzv. parkourové a workoutové hřiště. Tím bude Bohunická louka zásadně narušena. Přitom jen kousek odtud je místo, kde může být parkourové a workoutové hřiště vybudováno, aniž by cokoli narušilo.

Vznik parkourového a workoutového hřiště podporujeme, ale myslíme si, že by byla velká škoda, pokud by kvůli němu měla být významně narušena unikátní Bohunická louka. Jsme přesvědčeni, že tento aspekt inicátorku nového hřiště nenapadnul a v žádném případě jí nepřisuzujeme jakékoli zlé úmysly. Jsme přesvědčeni, že úmysly iniciátorky projektu mohou být k její plné spokojenosti naplněny i v jiné lokalitě.

Bohunická louka je součástí unikátního kondičního areálu. Myslíme si, že parkourové a workoutové hřiště do takového areálu patří. Konec konců prvky pro kondiční cvičení již v tomto areálu jsou instalovány.

S politováním však sledujeme aktivní podporu vedení radnice pro umístění tohoto parkourového a workoutového hřiště právě na Bohunické louce. Vedení radnice mělo inciátorku projektu hned na počátku upozornit, že její nápad zásadně naruší Bohunickou louku a doporučit jí jiné umístění. Očekávali jsme to zejména od starosty Antonína Crhy, který byl v době, kdy byla Bohunická louka založena, místostarostou. Jak se ukázalo, marně.

S ohledem na výše uvedené požadujeme:
 1) zachování Bohunické louky v současném rozsahu.
 2) prověření jiného umístění parkourového a workoutového hřiště, a to například severně od schodiště ke staré hale TJ Tatran od ulice Okrouhlá.

Za Iniciativu za záchranu Bohunické louky Robert Kotzian, člen zastupitelstva

Author: Robert Kotzian | 2 signatures

Nesouhlas s výstavbou pobočky České Pošty na ulici Terezy Novákové 25 signatures

Nesouhlas s výstavbou pobočky České Pošty na ulici Terezy Novákové

PETICE

dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod
a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním

Nesouhlas s výstavbou pobočky České Pošty na ulici Terezy Novákové

My, občané České republiky, zejména obyvatelé Brna - Řečkovic, nesouhlasíme s výstavbou pobočky České Pošty v proluce na ulici T. Novákové (pozemek parc. č. 49 k.ú. Řečkovice).

Důvody nesouhlasu - Pobočka České Pošty je na tomto místě nevhodná kvůli:

Špatná dostupnost pro občany.

Navrhovaná poloha pošty není logická, bude izolovaná od ostatních služeb v přirozeném centru městské části, kterým je areál Vysočina. Občané tak budou muset při svých obslužných pochůzkách vážit cestu na více míst.

Nízký přínos pro občany.

Plánovaná pobočka pošty má mít stejný počet přepážek jako na stávající pobočce. Problémem stávající pošty na Kolaříkové je spíše neefektivnost její práce, než nedostatek prostoru.

Dopravní zátěž.

Bude nutné zřídit novou, velmi frekventovanou křižovatku, vybudovat nový odbočovací pruh, přechod pro chodce, dvě zastávky autobusu a velmi pravděpodobně i semafory. Parkování na ulici T.Novákové a v přilehlých ulicích už bude téměř nemožné.

Životní prostředí a kvalita prostředí (pohoda bydlení).

Veškerá dopravní obsluha pošty je nadzemní, což zatíží životní prostředí a zhorší kvalitu prostředí. Velikost zástavby a související počet parkovacích míst znemožňuje vybudování zeleně a oddychové zóny pro budoucí nájemníky a jejich děti. Významně poklesne životní komfort i ostatním obyvatelům lokality.

Vysoké náklady.

Investice do staveb souvisejících s dopravní obslužností jsou obrovské a zbytečné.

My, níže podepsaní tedy protestujeme proti umístění pobočky České Pošty na tomto místě.

Děkujeme.

Author: Ondřej Růžička | 25 signatures

Petardy v pohodě 52 signatures

Petardy v pohodě

„ZA PETARDY V POHODĚ“

Petice občanů města Brna

My, níže podepsaní, žádáme nastavení pravidel pro veřejné používání zábavní pyrotechniky, a to prostřednictvím obecně závazné vyhlášky s platností na celém území města Brna.

Odůvodnění:

Město Brno sice svým rozhodnutím z konce roku 2016 zrušilo organizované pořádání silvestrovských i novoročních ohňostrojů, avšak současně s řešením této problematiky nestanovilo žádná pravidla pro používání zábavní pyrotechniky veřejností na území města Brna. Absence těchto organizovaných oslav, stejně jako absence pravidel pro používání zábavní pyrotechniky občanů města Brna, podporuje zcela živelné, nemírné a neomezené odpalování pyrotechnických zařízení laickou veřejností v mnohem větší míře, než kdyby tuto zábavu organizovalo město Brno či jeho městské části. Následkem toho je, že je takováto pyrotechnika odpalována neodborně, nebezpečně a bezohledně, téměř vždy v obytných zónách a na dalších místech k tomuto účelu zcela nevhodných. Tím je narušován veřejný pořádek a může být ohroženo zdraví, majetek a v extrémních případech i život spoluobčanů!

Je zcela pochopitelné, že oslavy konce roku starého a příchodu roku nového s sebou přinášejí rozšíření používání zábavní pyrotechniky. Tato situace se však bohužel netýká pouze času přechodu na nový rok. Objektivně lze hovořit o dnech a týdnech, které tomuto okamžiku předcházejí, stejně jako i dnech a týdnech následujících, a občané jsou této nekomfortní situaci vystavováni v jakoukoli denní i noční hodinu.

Nadměrným hlukem jsou tak stresováni lidé, nejvíce malé děti od kojenců přes batolata, senioři, osoby nemocné (např. kardiaci či osoby se zvýšenou citlivostí), a v neposlední řadě i domácí zvířata.

Na základě výše popsaných důvodů požadujeme nastavení jasných pravidel městskou vyhláškou pro používání zábavní pyrotechniky po vzoru jiných měst, které takovou vyhlášku využívají (vč. hl.m. Prahy), a kde obyvatelstvu nečiní problém takové regule dodržovat.

My, níže podepsaní, požadujeme takovou vyhlášku, která bude obsahovat:

- konkrétní vymezení míst, kde bude možné zábavní pyrotechniku legálně odpalovat
- jasně stanovený časový rozsah, kdy je možné zábavní pyrotechniku odpalovat

Příkladem vyhlášky může být Obecně závazná vyhláška o používání pyrotechnických výrobků v hlavním městě Praze ze dne 23. 2. 2017.

Pevně věříme, že zavedení takovéto obecně závazné vyhlášky povede k používání zábavní pyrotechniky tak, že budou uspokojeny potřeby uživatelů zábavní pyrotechniky, a zároveň dojde k zachování veřejného pořádku bez narušování života těm, kteří o hluk ze zábavní pyrotechniky nestojí.

Za petiční výbor:

Světlana Karásková, Prušánecká 17, Brno-Vinohrady 628 00

Monika Polehňová, Blatnická 14, Brno – Vinohrady 62

Author: Světlana Karásková | 52 signatures

Petice protivýstavbě obchodního centra Kaufland v Bystrci při ulici Páteřní 250 signatures remaining 1750

Petice protivýstavbě obchodního centra Kaufland v Bystrci při ulici Páteřní

PETICE PROTI VÝSTAVBĚ OBCHODNÍHO CENTRA KAUFLAND V BYSTRCI PŘI ULICI PÁTEŘNÍ

My, níže podepsaní občané, tímto vyzýváme v souladu se zákonem č. 85/1990 Sb., o právu petičním, ve znění pozdějších předpisů,

zastupitelstvo Statutárního města Brna, jakožto vlastníka pozemků part. č. 1938/55 a 1938/567 v katastrálním území Bystrc, zapsaných v katastru nemovitostí vedeném Katastrálním úřadem pro Jihomoravský kraj, Katastrální pracoviště Brno - město, k tornu,

aby zabránilo příslušným usnesením prodeji, směně či jakémukoliv jinému zcizení předmětných pozemků či jejích části a neumožnili tak převodem vlastnictví k předmětným pozemkům na jakoukoliv třetí osobu výstavbu obchodního centra Kaufland při ulici Páteřní provozovatele Kaufland Česká republika v.o.s.

My, níže podepsaní občané, jsme toho názoru, že zamýšlená výstavba obchodního centra není v dané lokalitě žádoucí a k výše uvedenému požadavku nás vedou zejména následující důvody:

silniční komunikace v okolí jsou již nyní přetížené silným provozem, zejména ulice Páteřní, Rakovecká a křižovatka u UNI Hobby marketu (kolony jsou každý všední den). Lze předpokládat, že provoz obchodního centra zatíží silniční komunikace dalšími auty v řádech tisíců denně (odhadem 15 000 aut denně nehledě na nutné zásobování);

vyšší provoz bude znamenat vyšší hlukové zatížení a rovněž zatížení výfukovými plyny v širším okolí plánovaného obchodního centra;
v bezprostřední blízkosti navrhovaného obchodního centra již stojí pině nevyužité nákupní

centrum Max, kde je provozován supermarket Billa . Město by mělo brát ohled rovněž na pravděpodobné chátrání této stavby v důsledku výstavby nového centra v jeho bezprostředním okolí, namísto jeho lepšího využití (viz případ OC Letná);

pro obyvatele, kteří mají zájem o zboží nabízené řetězcem Kaufland je k dispozici např.

prodejna Kaufland v Brně Bohunicích dobře dopravně dostupná individuální i hromadnou dopravou;

naprosto společensky neužitečnou a architektonicky nehodnotnou stavbou by měl být

zastavěn jeden z posledních nezastavěných pozemků, který by mohl být využit užitečněji pro posílení skutečné občanské vybavenosti městské části - např. výstavbou penzionu pro seniory, případné jiného veřejně prospěšnějšího zařízení, nebo změnou využití pozemku na park;

obyvatelé Bystrce mají již nyní dostatečné možnosti pro zajištění nákupu potravin a dalšího běžného sortimentu, které jsou zajištěny přítomností prodejen nadnárodních řetězců, např. 4 prodejny Albert, 1 prodejnu Billa, 2 prodejny Penny Market, 1 prodejnu Lidi (prodejní síť náleží stejně jako Kaufland stejnému vlastníku Schwarz Gruppe GmbH);

Author: Marta Charousová | 250 signatures

Select your region