Petice proti výstavbě nové cementárny a rozšíření a prohloubení lomu ve Štramberku 1031 signatures remaining 3969

(záměr společnosti LB Cemix s.r.o. „Výroby hydraulických pojiv Štramberk“, číslo jednací: ZN/MZP/2019/580/267)

My, níže podepsaní občané, prostřednictvím této petice podle § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním vyjadřujeme NESOUHLAS s výstavbou nové cementárny, s rozšířením a prohloubením lomu z nynějšího limitu 270 m.n.m. na 220 m.n.m. Dále nesouhlasíme s pokračováním těžební činnosti v této oblasti s ohledem na zdraví obyvatel, ochranu majetku obyvatel, ochranu životního prostředí a vodních zdrojů.

A to z následujících důvodů, které mohou vlivem záměru nastat:

1. Radikální zhoršení kvality ovzduší z důvodu plánovanému spalování uhlí a nespecifikovaných alternativních paliv (odpadů) při výrobě cementu. Nárůst koncentrace skleníkových plynů, SO2, částic PM10 a PM2,5, benzoapryrenu, aromatických uhlovodíků a dalších toxických látek.

2. Navýšení úrovně hluku bez jasného plánu protihlukových opatření.
3. Zahloubení lomu negativně ovlivní kvalitu a zásobu spodních vod. Některé domácnosti jsou přímo závislé na studních.
4. Ohrožení druhů rostlin, živočichů a společenstev nadregionálního významu (endemity, druhy uvedené v Červených seznamech).
5. Nevratné poškození NPP Šipka, jež je součástí Evropsky významné lokality Natura 2000.

6. Negativní dopad na krajinný ráz. Velikost a výška komplexu (vyústění komínu cca na výškové úrovni ZŠ Štramberk) významně naruší nejen lokální krajinu, ale také panorama viditelné z CHKO Beskydy.

Author: Ondřej Holub | 1031 signatures

Legalizace Mariuhany 10 signatures remaining 29990

Legalizace Mariuhany

Zkusme si prosadit svoje ne? O kolik starostí by jsme přišli, kdyby byla Mariuhana legální i v našem státě. Tak jako v Amsterdamu, a podobných státech. Martiuhanu kouří zhruba  39% dnešní generace, což by znamenalo míň nelegálních činností,  lidé by utráceli za MARIUHANU v obchodě, ( coffeshop) a pod. Polovina lidí, ani pěstovat mariuhanu nechce, proto kupují tyto rostlinky od tkz. dealeru, jsou to částky které se pohybují od 200 kč až po desítky tísíc korun. Průměrný člověk, který požívá mariuhanu pro zlepšení a zpestření dne, vykouří gram až tři denně. To je nějakých 800 kč, takových lidí jsou stovky, tak jako kuřáku.  Mariuhana léčí, a mnohým lidem pomáhá ve stabilitě života. Mariuhana není těžká droga, je skoro tak nebezpečná jako alkohol, a také je legální. Je to přírodní látka, žádné chemikálie. Nechceme aby začli kouřit ganju všichni., ale proč omezovat ty co jí kouří?  Po pití alkoholu, jsou lidé většinou agresivní, nekomukativní a většinou si nepamatují co dělají, u mariuhany to tak není,. Ba naopak, citíme lásku, zpestří se nám chutě, pamatujeme si všechno, a navíc, se pořád smějem kdy někomu smích ublížil? Ne jen to, Maruška, má spoustů poziziva. Spojuje lidi, kde je mariuhana tam je láska, a kde je láska tam je život.  Dopřejte i nám, trošku více volností.

Author: Kristyna Tatarkova Tatarkova | 10 signatures

Petice proti odvolání Ondřeje Šimetky z pozice přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky FNO 2254 signatures

My, níže podepsaní z řad občanské veřejnosti, vyjadřujeme podporu docentu MUDr. Ondřeji Šimetkovi, Ph.D., MBA, který byl 5. října 2018 odvolán z pozice přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava. Během několika měsíců byli z pochybných důvodů a bez adekvátní náhrady odvoláni již čtyři přednostové klinik a primář této nemocnice. S velkým znepokojením – spolu s odbornou veřejností, Lékařskou fakultou Ostravské univerzity a zaměstnanci FNO – sledujeme tento vývoj, který může mít nevratný negativní dopad na kvalitu zdravotní péče v Ostravě a celém Moravskoslezském kraji.

Viníkem této krizové situace je podle našeho názoru především její ředitel Evžen Machytka, který byl do funkce jmenován v dubnu letošního roku ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Ukončení pracovního poměru přednostů potvrdil akademickým senátem odvolaný děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Pavel Zonča, který z procedurálních důvodů napadl své odvolání a soudně se domohl dočasného návratu do funkce (do konce října). Zonča však nereprezentuje názory fakulty ani univerzity, které naopak opakovaně vyjádřily znepokojení nad situací ve FNO.

Docent Ondřej Šimetka vybudoval v Ostravě špičkové pracoviště, které například jako jediné v celém Moravskoslezském kraji je schopno zachraňovat děti narozené před 30. týdnem těhotenství. Perinatologické centrum FNO patří k nejlepším v Evropě. Tým lékařů pod Šimetkovým vedením spojoval nejvyšší odbornost s empatickým přístupem plným respektu k pacientkám a blízkým rodinným příslušníkům. Nyní hrozí rozpad tohoto týmu.

Vyzýváme ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, aby odvolal Evžena Machytku z pozice ředitele Fakultní nemocnice Ostrava. Dále žádáme, aby byl Ondřej Šimetka přijat zpět do funkce přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky. Současně chceme, aby byla důkladně přezkoumána důvodnost odvolání dalších přednostů a primářů.

Za iniciátory petice Martin a Eliška Packovi

V Ostravě dne 17. 10. 2018

Author: Martin Packa | 2254 signatures

MASARYKOVA č.p. 586 (bývalý „Dům dětí“) - PETICE PROTI PRODEJ BUDOVY 44 signatures

MASARYKOVA č.p. 586 (bývalý „Dům dětí“) - PETICE PROTI PRODEJ BUDOVY

PETICE proti prodeji budovy č. p. 586 a přilehlých pozemků parc. č. 3146/1, 3147/1 a 3148/4, vše v k. ú. Příbor

Dotčený objekt (bývalý „Dům dětí“) se nachází na Masarykově ulici v bezprostřední blízkosti domova důchodců („Domova Příbor“) provozovaného Moravskoslezským krajem. Budova je situována v klidném prostředí uprostřed zeleně nedaleko centra města Příbora.

Požadujeme zrušit záměr města odprodat uvedenou nemovitost a přilehlé pozemky. Podle našeho názoru za nepřiměřeně nízkou nabídkovou cenu 3 100 000 Kč. Navrhujeme ponechat objekt v majetku města a realizovat záměr rekonstrukce budovy za účelem zřízení a provozovaní tzv. „Domova pro seniory“. Ať už ve formě klasického domova pro seniory, denního či týdenního stacionáře nebo kombinací hned několika požadovaných služeb. Lze zvážit i zřízení dalších sociálních služeb (např. pro hendikepované spoluobčany). Právě blízkost stávajícího domova pro seniory dává možnost budoucí efektivní koordinace provozu obou zařízení.

Důvody našeho stanoviska:

Domov důchodců („Domov Příbor“) se dlouhodobě potýká s kritickým nedostatkem lůžek. Stávající kapacita je cca 65 míst. Žádostí o přijetí do domova pro seniory je v současné době cca 130, tzn., že lze uspokojit zhruba polovinu všech žadatelů. Uvedený stav s sebou přináší neúměrně dlouhé „čekací“ lhůty. Senioři z Příbora a blízkého okolí jsou tudíž nuceni prožít podzim svého života mimo město, které bylo desítky let jejich domovem. V mnoha případech nenávratně zpřetrhají veškeré sociální vazby se stávajícím bydlištěm, přáteli a bohužel mnohdy i se svou rodinou. Příborští senioři potom nacházejí zázemí v podobných zařízeních v Kopřivnici, Valašském Meziříčí, Odrách nebo Vítkově.

V našem městě se umíme vcelku kvalitně postarat o mladou generaci, nemalými finančními prostředky podporujeme kulturní život, sport a další aktivity občanů. Na druhé straně nevěnujeme náležitou pozornost našim starším spoluobčanům. Sociodemografické analýzy jasně říkají, že se zvyšuje podíl osob starších 65 let. Důležité je, aby se plán rozvoje sociálních služeb zaměřil mj. na seniory a vytvářel této skupině vlídné prostředí, prevenci a podporu.

Podpisem pod touto peticí vyjadřuji svůj nesouhlas se záměrem města Příbora prodat budovu č. p. 586 a přilehlých pozemků o celkové rozloze 4 127 m2 .

Author: Nezávislí Příbor Příbor je náš domov | 44 signatures

Petice za omezení hluku z oderské střelnice 12 signatures

Petice za omezení hluku z oderské střelnice

My níže podepsaní se prostřednictvím této petice vyjadřujeme ke střelnici v Odrách, umístěné na pozemcích par. č. 1694/2 a 1694/3 v k.ú. Odry, jejímž majitelem je Město Odry, Masarykovo náměstí 16/25, 74235 Odry a provozovatelem střelecký spolek AVZO Odry, a žádáme následující:

1. Omezení provozní doby – dle oficiálního webu provozovatele byla např. v květnu 2018 střelnice obsazena 17 dní v měsíci. Domníváme se, že toto je na malou klubovou střelnici příliš a že optimálním kompromisem by mohlo být cca. 8 dní v měsíci, tj. 2x týdně.

2. Využívání střelnice pouze členy spolku – jsme rádi za rozmanitost dostupných sportovních aktivit v Odrách a budeme rádi i za střelecký spolek. Domníváme se ale, že není potřeba, aby střelnici využívaly další subjekty, tj. hlavně Policie ČR, pro své aktivity, které mohou být provozovány v jiných a lépe odhlučněných střelnicích. Pokud by střelnici Policie ČR nevyužívala, byla by v květnu 2018 dle webu provozovatele střelnice využita pouze 8x v měsíci, což je využití, které navrhujeme v bodě č. 1.

3. Dodatečné odhlučnění střelnice – chtěli bychom, aby byly provozovatelem nebo majitelem učiněny úpravy ke snížení hluku tak, aby provoz vyhovoval Zákonu č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a příslušných hygienických předpisů.

4. Prověření bezpečnosti střelnice – dle tvrzení některých občanů jsou občas nacházeny části vystřelených nábojů i mimo areál střelnice. Chtěli bychom, aby bylo ověřeno, že střelnice splňuje všechny bezpečnostní předpisy a nehrozí žádné riziko pro občany.

Author: Václav Návrat | 12 signatures

Select your region