Legalizace Mariuhany 6 signatures remaining 29994

Legalizace Mariuhany

Zkusme si prosadit svoje ne? O kolik starostí by jsme přišli, kdyby byla Mariuhana legální i v našem státě. Tak jako v Amsterdamu, a podobných státech. Martiuhanu kouří zhruba  39% dnešní generace, což by znamenalo míň nelegálních činností,  lidé by utráceli za MARIUHANU v obchodě, ( coffeshop) a pod. Polovina lidí, ani pěstovat mariuhanu nechce, proto kupují tyto rostlinky od tkz. dealeru, jsou to částky které se pohybují od 200 kč až po desítky tísíc korun. Průměrný člověk, který požívá mariuhanu pro zlepšení a zpestření dne, vykouří gram až tři denně. To je nějakých 800 kč, takových lidí jsou stovky, tak jako kuřáku.  Mariuhana léčí, a mnohým lidem pomáhá ve stabilitě života. Mariuhana není těžká droga, je skoro tak nebezpečná jako alkohol, a také je legální. Je to přírodní látka, žádné chemikálie. Nechceme aby začli kouřit ganju všichni., ale proč omezovat ty co jí kouří?  Po pití alkoholu, jsou lidé většinou agresivní, nekomukativní a většinou si nepamatují co dělají, u mariuhany to tak není,. Ba naopak, citíme lásku, zpestří se nám chutě, pamatujeme si všechno, a navíc, se pořád smějem kdy někomu smích ublížil? Ne jen to, Maruška, má spoustů poziziva. Spojuje lidi, kde je mariuhana tam je láska, a kde je láska tam je život.  Dopřejte i nám, trošku více volností.

Author: Kristyna Tatarkova Tatarkova | 6 signatures

za obnovení průjezdnosti MÚK Libhošť pro veškerou automobilovou dopravu 72 signatures

za obnovení průjezdnosti MÚK Libhošť pro veškerou automobilovou dopravu

My, níže podepsaní, prostřednictvím této petice žádáme o obnovení sjezdu a nájezdu na silnici I/48 (budoucí D48) z obce Libhošť, směr Nový Jičín, pro veškerou automobilovou dopravu a zachování plné průjezdnosti MÚK Libhošť až do dokončení a zprovoznění souběžné komunikace, která zajistí propojení silnice II/482 a silnice III/46433 z Rybí do Libhoště.

Součástí uzavírky hlavní trasy silnice I/48 od obce Rybí až po obec Rychaltice se od 1. 1. 2018 stalo i uzavření MÚK Libhošť pro veškerou individuální dopravu, která byla pro směr na Nový Jičín svedena na mimoúrovňovou křižovatku (MÚK) na silnici I/48 Sedlnice-Borovec. Do doby dokončení všech souběžných komunikací, týkajících se stavby „D48 Rybí – MÚK Rychaltice“, zůstala MÚK Libhošť průjezdná pouze pro vozidla BUS, IZS, SÚS MSK a vozidla stavby. Tato situace má přitom trvat minimálně do 31. 7. 2018.

Na veřejné schůzi, která se uskutečnila v Libhošti dne 20. 7. 2017, bylo ze strany jak zástupců investora stavby „D48 Rybí – MÚK Rychaltice“ ŘSD ČR, tak i zhotovitele stavby – společnosti METROSTAV + SWIETELSKY + COLAS, občanům Libhoště přislíbeno, že k uzavření sjezdu a nájezdu z Libhoště, směr Nový Jičín, na silnici I/48 dojde až po dokončení výstavby souběžné komunikace, která bude nově spojovat Libhošť se silnicí II/482 a Novým Jičínem.

Současné řešení situace, kdy jsou obyvatelé Libhoště při cestě do Nového Jičína či zpět nuceni zcela zbytečně zdolávat několikakilometrový úsek, v němž je frekventovaná doprava svedena do dvou jízdních pruhů, je nejen nevhodné a nepohodlné, ale především nebezpečné!

Z výše uvedených důvodů proto nesouhlasíme s rozhodnutím Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, v jehož důsledku došlo k uzavření MÚK Libhošť pro veškerou individuální dopravu. Požadujeme revizi výsledků řízení o této dopravní uzavírce a obnovení režimu, v jakém MÚK Libhošť fungovala do 1. 1. 2018.

Author: Petr Horák | 72 signatures

Petice o zachování tradice Kravařského odpustu 225 signatures remaining 275

Petice o zachování tradice Kravařského odpustu

(Detail petice dole pod textem)

Je tomu jistě více jak 100 let, co se s blížícím koncem prázdnin na Hlučínsku spojuje „Kravařský odpust". Jedná se o oslavu svátku patrona farního chrámu svatého Bartoloměje, která probíhá vždy od pátku do pondělka nejbližšího 24. srpnu. Už od doby výstavby novogotického chrámu, od jehož svěcení uplynulo přes 110 let, lze v dobovém tisku najít zmínky o trhovcích a pouličních prodavačích, kteří se na konci srpna sjížděli do Kravař z širokého okolí, z tehdejšího Pruska i Rakousko - Uherska, jehož území začínalo hned za řekou Opavou.

Odpust má od prvopočátku dvě roviny - duchovní a světskou. Ta první se odehrává především v neděli nejbližší zmíněnému svátku sv. Bartoloměje v místním farním kostele. Zahrnuje slavnostní mši svatou, které obvykle předchází průvod s kněžími a představiteli města z budovy fary do chrámu. Bohoslužbu vždy celebruje významný církevní host.

Druhá rovina odpustových oslav probíhá mnohem déle a hlučněji. Často už od pondělí před odpustovým víkendem se do města, konkrétně do části „Mezivodky", která se nachází hned u řeky Opavy, sjíždějí provozovatelé různých pouťových atrakcí, aby co nejdřív zprovoznili kolotoče, střelnice, stánky s jarmarečním zbožím a občerstvením. Vždyť oni sami tvrdí, že se jedná po Matějské pouti o druhou největší akci tohoto druhu v zemi. Oficiální program začíná v pátek, i když kolotoče se začínají točit už dříve. Od soboty do pondělka je zde pak k vidění na 40 velkých a 20 malých kolotočů a přibližně 400 stánků, které se táhnou od mostu na Dvořisko přes Tyršovou ulici až na Náměstí a ulici Nábřežní.

Kravařský odpust je pro místní největším svátkem v roce, na který se pečlivě připravují také hospodyňky, které gruntují, umývají okna a pečou pravé prajské odpustové koláče. Ty tradiční se vyznačují bohatou nádivkou makovou, tvarohovou či povidlovou a hustou „posypkou".

Oslavami nabitý odpustový víkend by nebyl úplný, kdyby se v pondělní večer s úderem 21. hodiny neuskutečnil „hvězdný závěr odpustu", tradiční ohňostroj, jímž se vždy Kravařští loučí s oslavami.

Odkaz textu: http://www.kravare.cz/turista/kravarsky-odpust/

Kravařský odpust se však postupně mění. Z důvodu upraveného zákona o nočním klidu a častých ohlasů se musela omezit provozní doba. V době akce je noční klid vymezen od 2. do 6. hodiny ranní. Někteří však navrhují další omezení. Kravařský odpust by nově mohl trvat pouze od soboty do pondělí. Starostka navíc uvedla, že z důvodů EET bude v budoucnu problém vůbec najít prodejce. Bude snad problém si koupit čepovanou jedenáctku anebo tradiční klobásku či pro děti cukrovou vatu? Jaké další omezení nás v následujících letech mohou čekat? Neplánují ho zrušit úplně? Podepište tuto elektronickou petici a dejte jasně najevo, co si myslíte!

!NENECHME SI VZÍT NAŠI TRADICI!

Fanouškovská FB stránka: https://www.facebook.com/odpustkravarsky/

Author: Lukáš ---- | 225 signatures

Zákaz používání ohňostrojů v Kunčicích pod Ondřejníkem 50 signatures remaining 950

Zákaz používání ohňostrojů v Kunčicích pod Ondřejníkem

P E T I C E

Zastupitelstvu obce Kunčice pod Ondřejníkem (dále i Kunčice p.O.)
Občané ČR – obyvatelé, chataři a rekreanti obce Kunčice p.O.
Zastupitelstvu obce Kunčice p.O.
Kunčice pod Ondřejníkem 569, PSČ 739 13

V Kunčicích pod Ondřejníkem 15.8.2017

Petice dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod
a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním.

Věc: Zákaz používání ohňostrojů

My, níže podepsaní občané žádáme prostřednictvím této petice zastupitelstvo obce Kunčice pod Ondřejníkem, aby přistoupili pomocí obecně závazné vyhlášky k regulaci/zákazu užívání zábavní pyrotechniky, a sice v  bodech:
užívání a provozování zábavní pyrotechniky
provádění pyrotechnických efektů
odpalování ohňostrojů,

K úplnému zákazu používání zábavní pyrotechniky by se mělo přistoupit - bez jakékoliv možnosti výjimek, snad kromě silvestrovských oslav - především v té části obce, která se nachází na chráněném území CHKO Beskydy.
    Odůvodnění: zóna 3 CHKO Beskydy je v poslední době silně zasažena hlukem z pravidelně konaných ohňostrojů a petard. Nachází se navíc v bezprostřední blízkosti zóny 2 (území „pod Stolovou“) – tj. oblasti, které náleží poměrně vysoký stupeň ochrany.
Celé toto území CHKO, jak zóna 3, tak zóna 2, je zároveň součástí soustavy Natura 2000, přičemž není jen domovem divokých zvířat, ale také zvláštním zákonem chráněných druhů ptactva – jedná se o území, které bylo vyhlášeno za ptačí rezervaci.
Ze všech těchto důvodů je zřejmé, že se jedná o přírodní lokalitu zcela nevhodnou pro realizaci jakéhokoliv druhu tohoto typu turistické/rekreační zábavy.
  Dovolujeme si vás také upozornit, že nejen v některých takto přísně zákonem chráněných míst (KRNAP), ale např. i na území hl. m. Prahy bylo již odpalování ohňostrojů zakázáno. Na území hl. m. Prahy se k tomuto zákazu přistoupilo právě z důvodu ochrany ptactva (riziko úhynu a narušení hnízdění vodního ptactva  - Reflex, 15.8.2016). Zákaz byl původně omezen na oblasti v bezprostřední blízkosti řeky, od dubna letošního roku byl však významným způsobem rozšířen i na další oblasti (iDnes, 23.2.2017).
Co se týče omezení tohoto typu agresivní zábavy, která škodí nejen zvířatům, ale také lidem, lze se inspirovat přístupem i některých dalších, menších obcí.
Zastupitelstvo obce Hodonín vyřešilo např. problematiku ohňostrojů zákazem formulovaným v obecně závazné vyhlášce (č.5/2015). Čl. 2 této vyhlášky definuje užívání pyrotechniky jako:
„činnost, která by mohla narušit veřejný pořádek v obci nebo být v rozporu s dobrými mravy, ochranou bezpečnosti, zdraví a majetku.“ (www.hodonin.eu).
Domníváme se, že pozitivních příkladů pro inspiraci k řešení této obtěžující, nevhodné formy zábavy, která výrazným způsobem zatěžuje život místních obyvatel a ohrožuje život fauny v přísně chráněné oblasti CHKO, lze v dnešní době nalézt mnoho.
Děkujeme,
Za petiční výbor: Petr Míček, Marek Šašma, Petr Tichý
Za petiční výbor je oprávněn jednat:
Petr Míček, Verdunská 21, 720 00, Ostrava 1;( Kunčice p. O., č. p. 0276)
Marek Šašma, Kunčice p. O., č. p. 205

Podpisový arch k petici
Věc: Zákaz používání ohňostrojů
Za petiční výbor: Petr Míček, bytem Ostrava 1, Verdunská 21 a Marek Šašma, bytem Kunčice p.O., č.p. 205, jako osoby oprávněné jednat za petiční výbor ve styku s příslušnými orgány.

Author: Marek Šašma | 50 signatures

Obnovení kouření v kuřáckých restauracích, hospodách a pivnicích v Moravskoslezském kraji 65 signatures remaining 94935

Dne 31.5.2017 začal v celé České republice platit zákaz kouření, který zasáhl zejména ty, kteří si zašli v pátek se svými přáteli do hospody na pivo a přiležitostní cigaretu a také stálé kuřáky, kteří by si pivo bez cigarety nedali. Proto také od začátku zákazu kouření  v Moravskoslezském kraji hluboce klesla návštěvnost kuřáckých (dnes už nekuřáckých) restaurací, pivnicí a hospod.

Další důvod k obnovení kouření v Moravskoslezském kraji je takový, že nekuřáci, stejně jako kuřáci a podnikatelé, mají právo a možnost si vybrat, jestli si zajít na oběd či na večeři do luxusní, nekuřácké restaurace nebo do zakouřeného "pajzlu". To samé platí u živnostníka provozujícího restauraci, jestli zde mít nekuřácký salónek či nikoli. Žijeme přece v demokratickém státě a je každého věc, jestli udělá to či to!

V poslanecké sněmovně ČR také několikrát zaznělo, že se tímto Česká republika dostane mezi vyspělé státy, ale myslím si a také si to myslí několik z nás, občanů, že je toto pouhé klišé ze strany vlády ČR, neboť státy jako např. KLDR, kde vládne jeden člověk (diktatura) mají daleko přísnější zákazy, zvyklosti a omezení, jsou velmi zaostalé. Právě státy, kde vládne svoboda a demokracie bez takovýchto omezení, patří mezi ty nejvyspělejší na světě.

Také se před, při i po zákazu kouření debatovalo mezi nekuřáky a kuřáky o kouření a kolikrát ne v míru, ba naopak. Mezi kuřáky a nekuřáky to snad odjakživa vřelo, ale teď se ty nepřátelské vztahy prohloubily ještě víc jak kdy jindy a to jak na sociálních sítích, tak i v reálném životě. Proto tímto žádáme kuřáky a nekuřáky, aby se navzájem aspoň částečné tolerovali, protože si myslím, že tyto hádky ohledně toho, co kdo vdechuje, jsou úplně zbytečné.

Děkuji za Vámi věnovaný čas a doufáme, že na zákaz kouření změníte názor a podepíšete tuto petici. Tímto také doufáme, že Vláda ČR tuto petici vezme v potaz a pouvažuje nad obnovením kouření v pivnicích, kuřáckých restauracích a pivnicích jak v Moravskoslezském kraji, tak v celé ČR. Naším cílem bude nasbírat 95000 podpisů občanů z (nejen) Moravskoslezského kraje, kteří kouření v pivnicích, hospodách a kuřáckých restauracích chtějí zpět. Po nasbírání dostatečného množství podpisů bude petice předána Vládě ČR.

Za občany, hospodské a podnikatele,

Vladimír Pfleger.

"Společně to dokážeme!"

Author: Václav Pfleger | 65 signatures

Stavba nového bazénu 212 signatures remaining 2788

Stavba nového bazénu

Vážení sportovní kolegové,

Dovoluji si Vám napsat a oslovit Vás v důležité záležitosti.
Byli jsme osloveni skupinou lidí, kteří by se rádi zasadili o stavbu nového závodního bazénu pro Frýdek-Místek.  Jedná se o případnou stavbu funkčního bazénu, která by mohla ovlivnit nejen sportovní náhled na město Frýdek-Místek, ale naskytla by mnohé možnosti, jak stávajícím klubům které bazény přímo potřebují pro své tréninky, tak i klubům, které přímo vodní prostor pro své tréninkové jednotky nepotřebují. Přeci jen by, ale uvítaly regulérní bazén pro doplňkovou přípravu svých svěřenců.

Prosím zvažte, zda byste se chtěli vyjádřit k této záležitosti a obratem pošlete připomínky, které bychom zapracovali do naší oficiální žádosti. Jedná se o postřehy, nápady, návrhy, proč město Frýdek-Místek potřebuje regulérní bazén, s vyhovujícími podmínkami příjezdu, parkovacích prostor, šaten a zázemí.  Již jsme zpracovali zásadní body, budeme rádi, když se připojíte a najdeme více důvodů, které by byly pádným argumentem pro stavbu nového bazénu.

Kluby, které již využívají bazény na 11. Zš a na SŠED v Místku ví, že bazény jsou na hranici své kapacity a není další prostor pro další využití. Není tak možné rozšiřovat dále stávající možnosti, přípravu dalších nových svěřenců. Vše je již limitováno.

Současně žádáme o vyjádření, zda-li  byste byli ochotni následně se připojit k oficiální žádosti podpisy osob nad 18 let.
Velice děkujeme za Váš čas a podporu

S pozdravem

Bc. Iveta Ličmanová, Mgr. Martina Polachová, Mgr. Barbora Tobolová
Plavecký oddíl Frýdek-Místek, z.s.

Author: Iveta Ličmanová | 212 signatures

Select your region