Petice proti rozšíření těžby u Tovačova
18 signatures

Petice proti rozšíření těžby u Tovačova

Author: Lukáš Galeta | Uploaded: 01.10.2021 | 18 signatures
Share it with your friends

Rozšíření těžby přínáší řadu negativ pro celý region mezi které patří.

01 Nestabilní podloží pod Tovačovem

V celé oblasti Tovačovska se nachází vrstva štěrkopísku. Tato vrstva není stabilní a v případě jejího konstantního narušování těžbou se může štěrkopísek začít přesouvat přímo pod Tovačovem. Tento jev způsobuje nadměrné namáhání staveb.

Mezi první důsledky můžou patřit praskliny na fasádách a na stropě. Nejvíce bude zasažen zámek, který se nachází méně než 900 metrů od těžby.

02 Více dopravy, prachu a hluku

Těžba na 60 ha při ložisku v hloubce 2-4 metrů znamená, že ještě před samotnou těžbou bude nutné odvést 1 200 000-2 400 000 m3 vysoce bonitní černozemě. Nákladní automobil má kapacitu 10-20 m3, vlakový vagon 80 m3 za suchého stavu zeminy, který je velmi prašný.

Z toho plyne, že i kdyby byla samotná těžba štěrkopísku velmi šetrná, přípravné práce šetrné nebudou. Dokonce i v případě, kdy by naprosto vše proběhlo šetrně, je velmi nepravděpodobné, aby pásový přepravník o délce 1 km nezačal být do pěti let hlučný a prašný sám o sobě.

Z těžby profituje pouze zahraniční společnost HeidelbergCement AG, pro obyvatele Tovačova plynou minimální benefity.

03 Minimální benefity

Hodnota vymezeného ložiska může být výrazně více než 1 miliarda Kč, bereme-li v úvahu objem plánované těžby a vývoj ceny štěrkopísku.

30 milionů složených převážně z povinných poplatků nedává smysl. Navíc drtivá většina všech zisků z těžby odejde do zahraničí a minimálním způsobem podpoří region. A především hodnota ložiska bude za pár let výrazně vyšší.

Společnost nabízí rekultivaci nových těžebních prostor, avšak na mnoha místech, kde již rekultivace “proběhla”, dochází k velmi silné erozi, kdy se část břehu i se stromy utrhne a spadne do vody. V těchto místech jsou břehy tak příkré, že "benefit" rozšíření koupání je bezcenný. Navíc společnosti téměř nic nebrání v tom, aby provedla plnohodnotnou rekultivaci, jakou provádí ve své domovské zemi.

Lukáš Galeta

To whom will the petition be forwarded: Město Tovačov

Petition signature must be confirmed in a subsequent e-mail.

Share it with your friends and acquaintances

Messages | 4

06. 10. 2021 | Petr Šinágl | Přerov
V bodě jedna jsou vážné nedostatky. Mezi jednotlivými vrstvami štěrkopísku jsou jílové proplastky, které zajišťují stabilitu podloží. Z tohoto důvodu je nepravděpodobné, že dojde k nadměrnému namáhání staveb. V bodě dva jsou také velké nepřesnosti. Těžba štěrkopísků probíhá mokrým způsobem a z tohoto důvodu při přepravě z těžebního místa na úpravnu nehrozí prosím žádná zvýšená prašnost. Voda není prach. Naopak v České republice, v případě iniciativ různých ekologických spolků případně některých politických uskupení hrozí jen jedno, a to je drahota a chudnutí obyvatel. Časem dojdou povolené zásoby kameniva a štěrku k těžbě. Otázka zní, z jakých náhradních materiálů se budou stavět obchvaty měst, z čeho a jak se budou opravovat chodníky, kolik to bude stát oproti současnému stavu pokladny měst, obcí a státu. Jak se tyto skutečnosti promítnou do daňové zátěže občanů? Pokud, nedojde k dokončení dálničních tahů a obchvatů měst, zvýšená dopravní zátěž v Tovačově, ale i v jiných městech se nezlepší, ale naopak. Dále si musíme uvědomit jeden globální problém a tím je nedostatek pitné vody, kterou jezera budou zachycovat a věřím tomu, že v případě povolení těžby to jednou naši potomci ocení. Půda bez vody je bezcenná. Green Deal (Evropská zelená dohoda) Kvůli růstu cen energií by se do energetické chudoby mohlo v Česku dostat až 3,5 milionu lidí. Cena elektřiny v nejbližších měsících vzroste zhruba o dvacet procent, cena plynu o patnáct procent a cena tepla o deset. U elektřiny a plynu se tak očekává, že si české domácnosti připlatí až tisíce korun. Růst cen energií pak bude pokračovat i nadále. To je výsledek, ke kterému by se měli přihlásit všichni naši chlapci a děvčata z ekologických iniciativ. Co bude dál o tom si rozhodnou lidé sami, i s případnými následky na životní úroveň.
Předseda Koordinačního odborového orgánu společnosti ČMŠ a.s. Petr Šinágl

05. 10. 2021 | David Buchta | Ivaň
Tak ještě že máme 21.století a domy se budou tisknout 3D tiskárnou,,,asi z plastelíny.
05. 10. 2021 | David Buchta | Ivaň
01. 10. 2021 | Radislav Skrzek Skrzek | Lobodice
Super. Přesně tohle už probíhá v lobodicích domy praskají a nikdo s tím nic nedělá.

Sign this petition

Signatures | 18 (+1 not confirmed)

Signature list in PDF
  • Aneta Partyková | Tovačov