Zachování stromů na sídlišti Střed, Otrokovice
43 signatures remaining 457

Zachování stromů na sídlišti Střed, Otrokovice

Author: Světlana Holešovská | Uploaded: 19.08.2019 | 43 signatures
Share it with your friends

Městský úřad Otrokovice

Bc. Hana Večerková, DiS.

starostka

Náměstí 3.května 1340

Otrokovice

Petice: Zachování stromů na sídlišti Střed, Otrokovice

(petice podle zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním)

Vážená paní starostko města Otrokovice,

my, níže podepsaní občané, nesouhlasíme s pokračováním započaté výstavby cyklostezky na ulici Jiráskova a dál středem sídliště a s dalším kácením zdravých vzrostlých stromů v této lokalitě, a to nejen z důvodu zvyšující se prašnosti ve městě.

Dle přiloženého dopisu měly být původně pokáceny jen 4 stromy, dle novější mapy má být skáceno celkem 11 zdravých vzrostlých stromů s obvodem kmene přesahujícím 80 cm, přičemž náhradní výsadbou má být 12 mladých stromků, konkrétně javoru mléče.

Minulý týden, tzn. od pondělka 12. 8. 2019 již byly pokáceny 2 stříbrné smrky a dokonce 1 lípa a další stromy s obvodem kmene menším než 80 cm. Ve finále padne tedy mnohem více stromů, než je garantováno ve výsadbě. Některým z nich během započaté stavby betonové „dálnice“ pro cyklisty byly během výkopových prací obnaženy kořeny a obáváme se, že by mohlo dojít k jejich poškození.

Výše uvedené stromy byly navíc skáceny v době vegetace, co by se dalo přirovnat k vraždě „při plném vědomí“. Jedná se o velký morální přečin vůči přírodě i vůči nám, občanům.

Nové stromky jsou v současné době vysazovány bez „krále“, hlavního kořene, takže nikdy nemohou dosáhnout takové síly a vitality jako stromy sázené v minulosti. Navíc potrvá několik dekád, než dostatečně vyrostou a není vůbec jisté, zda se v novém prostoru mezi betonem v současných suchých podmínkách při několikaletém nedostatku vody vůbec ujmou a porostou tak, aby se mohly stát adekvátním rezervoárem vody, součástí a spolutvůrci biotopu po další organismy a záštitou vlahého stínu pro nás, občany. Stojící stromy to dokážou. Tak proč je tedy chcete dát skácet?

V současné době, kdy celou Evropu sužuje sucho a nedostatek vody, kdy jsou káceny celé hektary lesa kvůli kůrovci a kdy dochází k požárům, v době, kdy je třeba každý zdravý strom hájit, chránit a opečovávat, považujeme toto kácení za obzvláště nesmyslné a alarmující.

Široká betonová „dálnice“, kterou nazýváte cyklostezkou, která má vést středem sídliště a na jejíž úkor má kromě zdravých vzrostlých stromů padnout i pískoviště pro děti navíc, dle našeho soukromého průzkumu, nebude vyhovovat ani cyklistům samotným a její výstavbu si nepřejí. Celý projekt budování této cyklostezky je nesmyslný, v létě z ní bude jen zbytečně sálat horko a bude bránit prosakování tolik potřebné vody.

Jedná se o barbarské chování vůči obyvatelům sídliště, zejména dětem, i vůči přírodě a v žádném případě se nejedná o veřejný zájem.

Žádáme Vás tímto o zastavení výstavby cyklostezky a zrušení povolení kácení zdravých stromů v této lokalitě. Toto ve veřejném zájmu je.

Děkujeme.

Petiční výbor zastupuje:
Eva Procházková, Třebízského 98, Otrokovice, 765 02, tel: 604 979 058
Zdena Urubová, Družstevní 1310, Otrokovice, 765 02, tel: 731 473 424
Alena Výmolová, Jiráskova 1330, Otrokovice, 765 02, tel.: 739 374 568
Světlana Holešovská, Družstevní 4510, Zlín,  760 05, tel:  728 923 788

To whom will the petition be forwarded: Bc. Hana Večerková, DiS.

Petition signature must be confirmed in a subsequent e-mail.

Share it with your friends and acquaintances

Messages | 4

18. 09. 2019 | Michaela Vajdová | Otrokovice
Nechci kácet zdravé stromy na úkor cyklostezky. Už tak je tu málo zeleně
08. 09. 2019 | Tomáš Navrátil | Otrokovice
zeleň by měla zůstat.... bude to tak holé a není potřeba mít tolik cyklostezek.... málo kdo toho využije..
06. 09. 2019 | Gabriela Palíšková | Otrokovice
Držím palce.
06. 09. 2019 | Bronislava Olivovs | Otrokovice 7650
Nesouhlasim s kácení vzrostlých stromů na sídlišti. Střed.

Sign this petition

Podpis je nutné potvrdit v doručeném mailu

Podepsat petici

Signatures | 43 (+4 not confirmed)