Petice za dokončení výstavby rychlostní komunikace D49 v úseku Hulín – Fryšták – Horní Lideč – SK 12 podpisů chybí 1037

My, níže podepsaní občané České republiky, zejména občané Zlínského kraje, vyzýváme všechny odpůrce této stavby, aby zanechali veškerých aktivit, jejichž jediným cílem je oddalování výstavby části rychlostní komunikace D49 v úseku Hulín – Fryšták – Horní Lideč – Slovenská republika ve Zlínském kraji.

Máme za to, že co nejrychlejší dostavba této komunikace uleví občanům žijících v přilehlých obcích.

Zejména dojde ke zlepšení životního prostředí v těchto obcích, neboť se omezí hlukové i smogové zatížení těchto oblastí a většina dopravy, která tamní obyvatele každodenně omezuje, bude odkloněna na novou komunikaci. D49 v úseku Hulín – Fryšták – Horní Lideč – Slovenská republika totiž má sloužit zejména jako obchvat výše uvedených obcí. Dalším přínosem pro tyto oblasti bude zkvalitnění místní fauny a flory. Doprava se totiž již nebude koncentrovat v místech, která na to nejsou uzpůsobená.

Dokončení stavby této komunikace nicméně bude mít pozitivní dopad i na ekonomiku Zlínského kraje, kdy Zlín a další obce budou konečně připojeny na dálniční síť.

Znovu tedy vyzýváme všechny spolky, které se samy označují jako „ekologické“, aby si uvědomily, že nejen někteří aktivisty vybraní živočichové, ale i lidé mají právo na příznivé životní prostředí. Měly by tak přestat oddalovat výstavbu této páteřní komunikace Zlínského kraje.

Z výše uvedených důvodů požadujeme co nejrychlejší zlepšení životního prostředí a konkurenceschopnost Zlínského kraje, a podporujeme tak dostavbu rychlostní komunikace D49.

Petiční výbor:

Marek Novák, předseda a zástupce petičního výboru, zlínský patriot, poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, člen podvýboru pro dopravu

Jiří Korec, člen petičního výboru, primátor města Zlín

Radek Doležal, člen petičního výboru, radní pro dopravu Zlínského kraje

Martin Štětkář, člen petičního výboru, koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje, člen výboru pro dopravu zastupitelstva Zlínského kraje

Autor: Marek Novák | 12 podpisů

Zachraňme magnolie, historickou dlažbu, žádejme informace - rekonstrukce ul.Nádražní v Českém Těšíně 12 podpisů

V Nádražní ulici v Českém Těšíně probíhá od dubna 2021 rekonstrukce v rámci projektu Po stopách těšínské tramvaje - rozvoj přeshraniční turistiky. Má dojít k vybudování nového "bulváru", součástí kterého je:

1) vykácení zeleně vč. magnolií (nemalá část již byla vykácena). Nový výsadbový plán neznáme.

2)  odstranění a odvoz historické dlažební (žulové) kostky dvou velikostí (malá - světlá žula, velká - červená žula)

3) tristní a nedostatečná komunikace MěÚ Český Těšín ve věci příprav, průběhu, etapizace a finální podoby.

Touto peticí usilujeme o získání dostatečného počtu podpisů občanů, aby rada města přizpůsobila projektovou dokumentaci a realizovala rekonstrukci dle níže uvedeného.

Podpisem občané Města požadují:

1) zachování stromů magnolií naproti vlakovému nádraží. Magnólie, krom své přirozené funkce a krásy, je stromem charakterizujícím naše město Český Těšín / Cieszyn.

2) zachování dlažební kostky pro příští generace / budoucí citlivé úpravy ulice. Kostky nezpůsobují žádné technické obtíže (jak vyplývá z projektové dokumentace), vytěžením a odvozem dojde ke značnému nárůstu víceprací, tím i ceny (a je vysoce pravděpodobné, že se dlažba ztratí).

3) vytvoření uceleného webového portálu a veřejně přístupného informačního místa, kde bude město Český Těšín, jako investor, komunikovat přípravy, projektovou dokumentaci, vizualizace všech etap, časový plán rekonstrukce, výsadbový plán, aktuální i budoucí organizaci dopravy, parkovacích míst a ploch, pravidla pro zásobování a hromadné dopravní prostředky, informační telefón a e-mail pro dotazy občanů.

Autor: ProTěšín Petiční výbor | 12 podpisů

Petice za neprodlenou změnu metody plošného testování dětí a zaměstnanců ve školách 88 podpisů

Praha, dne 1.5. 2021

Vážený pane premiére, vážení páni ministři,

my, níže podepsaní starostové obcí Středočeského kraje a zřizovatelé škol, žádáme o neprodlenou změnu metody plošného testování dětí a zaměstnanců ve školách a školských zařízení na koronavirus SARS-CoV-2. Jsme přesvědčení, že za situace, kdy antigenní testy ve školách neplní svůj účel a k dispozici je možnost použití citlivých neinvazivních PCR testů umožňujících vyšetření za srovnatelných nákladů, je na místě rychle změnit metodu testování ve školách. Žádáme Vás, abyste tak urychleně učinili v zájmu zajištění bezpečí našich dětí a zaměstnanců škol a školských zařízení a v zájmu smysluplně investovaných veřejných prostředků.

K našemu požadavku vedou především dosavadní závěry testování ve středočeských školách za dobu plošného testování antigenními testy.

Pozitivita antigenních testů je v průměru kolem 0,03-0,04 promile, kdy po následné konfirmaci PCR testy je skutečně pozitivních jen polovina, tedy výsledný průměr pozitivity je cca 0,01 až 0,02 promile. Nemusíme detailně rozebírat, o jaký jde psychický zážitek pro děti, které musí opustit školu, pro rodiče, kteří musí jet následně s dítětem na testy PCR, dítě absolvovat hluboký nosní výtěr a čekat v nejistotě na výsledek, aby byla potvrzena negativita a zbytečnost celé akce, včetně vynaložení veřejných prostředků ze zdravotního pojištění.

Současně již má mnoho škol zkušenost s tím, že děti byly shledány PCR pozitivními na základě diagnostikovaného PCR testu (například z důvodu onemocnění v rodině) ve stejný den, kdy v ranních hodinách absolvovaly antigenní testování s negativním výsledkem.

Ve studii, kterou inicioval Středočeský kraj a na které se podíleli významní odborníci, se na vzorku 480 000 PCR testů analyzovaly hodnoty Ct charakterizující vstupní koncentraci virové RNA. Prokázalo se, že v dětských věkových skupinách jsou virové nálože, i v případě probíhající infekce, mnohem nižší než u dospělých a jsou pod detekcí antigenních testů. Jejich použití ve školách tedy nepřináší relevantní výsledky.

Na základě těchto dat a praktických zkušeností z aktuálního testování ve školách, ale i z testování neinvazivními testy PCR, které na některých školách na území hlavního města a Středočeského kraje probíhají, Vás proto žádáme, abyste co nejdříve nalezli cestu pro úhradu PCR testování na školách ze státního rozpočtu nebo systému veřejného zdravotního pojištění tak, aby citlivé PCR testy v našich školách nahradily méně senzitivní antigenní testy. Dostatečná kapacita v laboratořích pro vyhodnocení testů provedených na území Středočeského kraje je garantována i Hlavním městem Praha. Rychlá změna metody testování ve školách z antigenní na PCR nemusí znamenat ani další finanční zátěž pro veřejné rozpočty. Při použití metody poolingu dochází k zásadnímu snížení ceny za PCR test – nyní veřejnou soutěží potvrzena cena 150 Kč za jeden test.

Podporu PCR testování vyjádřila 15. 4. na svém zasedání Rada Středočeského kraje, zastupitelé hlavního města Prahy a jeho městských částí, na jeho podpoře se na svém jednání v úterý 13. 4. shodli i členové Komise Asociace krajů ČR pro školství a sport.

Dále Vás žádáme, abyste nastavili smysluplnou testovací strategii, založenou na základě odborných poznatků, která zajistí bezpečnost otevřených škol a která školám poskytne jasná a přehledná pravidla, jak postupovat v případě zjištění pozitivního žáka nebo personálu ve školském zařízení. Školy  mají zajišťovat vzdělávání, k tomu potřebují stabilitu a jistotu a nemají být zneužívány k realizaci zmatených a nekoncepčních řešením, kterým samy nevěří.

Autor: Jan Louška | 88 podpisů