Chladivé proudy Vltavy – ne rozteklý asfalt cyklostezky 415 podpisů chybí 585

Petice podle § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním

Starosta Vyššího Brodu Ing. Milan Zálešák a zastupitelé MěÚ Vyšší Brod

Chladivé proudy Vltavy – ne rozteklý asfalt cyklostezky

My, kteří máme rádi malebný úsek Vltavy od Vyššího Brodu až k hradu Rožmberk se domníváme, že realizace záměru tzv. páteřní cyklostezky od Lipna nad Vltavou až do Českého Krumlova, který prosazují starostové přilehlých obcí i měst Vyšší Brod a Český Krumlov, by měla nedozírné, fatální následky na křehký a životně důležitý systém říční krajiny Vyšebrodska.

Trasa protíná mimořádně cenná území říčních luhů, rozlehlých mokřadů, říčních ramen, významných krajinných prvků, pobřežních porostů s prastarými duby, olšemi, vrbami, lipami a mnoha druhy chráněných organismů… Projekt páteřní cyklostezky nerespektuje mimořádné hodnoty přírodní, kulturní, historické i duchovní, kterými zdejší krajina oplývá.

Stezka má být z valné části asfaltová, tak, aby vyhovovala i vyznavačům jízdy na kolečkových bruslích. Plány počítají s maximálním kopírováním toku Vltavy, aby se minimalizoval výškový profil trasy. V době, kdy se celá Evropa potýká s následky klimatických změn, a s tím spojeného katastrofálního sucha, je takovýto megalomanský projekt brutálním zásahem nejenom do retenční schopnosti krajiny, ale i do jedinečných přírodních společenstev řeky, unikátního krajinného rázu a kulturních tradic Vyšebrodska.

Z tohoto důvodu požadujeme:

celkové přehodnocení koncepce plánované „páteřní cyklostezky“ z Lipna nad Vltavou až po Rožmberk tak, aby se stavba podřídila nejvyššímu veřejnému zájmu regionu Vyšebrodsko, kterým bezesporu je zachování říční krajiny Vltavy se všemi nenahraditelnými funkcemi – retenční schopnost krajiny, biodiverzita území, ochlazování krajiny v časech tropických veder, estetické hodnoty řeky, kulturní a duchovní dimenze národní řeky Vltavy.

navrhovanou trasu páteřní cyklostezky nechat znovu a důkladně posoudit vědeckým kruhům v oblasti hydrobiologie a krajinné ekologie; problematiku diskutovat s agenturou ochrany přírody a krajiny, ekologickými sdruženími a v neposlední řadě i s místními obyvateli

v maximální možné míře využívat stávající hustou síť značených cyklostezek, turistických tras, lesních cest a silniček nižších tříd – v žádném případě nezasahovat do cenných území říčních niv, luhů, mokřadů, břehových porostů, hájů, ochranných pásem v NPR Čertova stěna – Luč

Domníváme se, že splnění našich požadavků bude dobrým řešením nejen pro skupinu vyznavačů cyklistiky, ale především pro všechny, kterým učaroval ten kouzelný kraj pětilisté růže kolem stříbrné Vltavy!

Mgr. Jaroslav Jonáš, Náměstí 79, 382 73

Autor: Jaroslav Jonáš | 415 podpisů

Za zachování budovy vlakového nádraží Dėtřichov nad Bystřicí 19 podpisů

Za zachování budovy vlakového nádraží Dėtřichov nad Bystřicí

My, níže, podepsaní, žádáme a apelujeme na předsedu vlády a rovněž na ministra dopravy, a Správu železnic, aby zabránili a ihned zastavili demolici historické budovy vlakového nádraží v Dětřichově nad Bystřicí. Jde o unikátní odkaz předků a součást života naší vesnice po dlouhá staletí. V dávných dobách byla tato stanice pýchou Ferdinandovy Císařsko-královské severní železniční dráhy a vždy byla nejvyšším bodem z hlediska nadmořské výšky, kdy všechny vlakové soupravy celou trať stoupají do kopce až k budově stanice Dėtřichov, kde se vlaky křižují, a poté již vlak pokračuje z kopce dolů pořád níž a níž až do Ostravy. V minulosti na podnět místní občanky Správa železnic investovala a zbudovala zde nové vyšší perony, z důvodu podnětu občanky, kde písemně adresovala Správě železnic žádost o zvýšení peronu, protože zdejší lidé nemohli vystupovat z vlaku, protože to bylo vysoko ke schodům vagónů a lidé každodenně dojíždějící z práce unavení měly obtíže vystoupit. Tudíž pokud Správa železnic tehdy žádosti občanky vyhověla nepochybně rozuměla, že zdejší nádraží má velký význam pro zdejší obyvatele a také pro turisty, kteři ji využívají, když sem cestují za cyklostezkami, houbařením a lyžováním na běžkách a výlety do přírody pod zdejší nejvyšší horou Nízkých Jeseníků Slunečná. Náklady demolice činí cca 26 milionů korun. Myslíme si, že rozumnější by bylo budovu zachovat, přestože její stavební stav odpovídá zubu času a chátrajícím stavem. Myslíme si veřejný zájem občanů, například převod budovy do vlastnictví Hnutí Duha Jeseníky, které již o koupi stavby požádalo, či převod do vlastnictví spolku, s tím že budova by byla využita například jako sociální podnik, obdobně jako na Osoblažsku nebo Náměšť na Hané, a dala zde práci a zaměstnání místním lidem dlouhodobě nezaměstnaným, a zároveň dimenzi budovy využít pro komunitní centrum, klubovnu pro mládež na seniory, železniční muzeum, výstavy, koncerty, expozice, projekce,a zábavný program pro děti a turistický ruch, výletní parní vlaky, na gastrofestivaly, a využít potenciál budovy v souladu s koncepcí Moravskoslezského kraje rozvoje turismu a přeshraniční česko-polské spolupráce. Apelujeme proto na vás, aby se budova zachovala a došlo k její opravě, aby mohla najít své využiti pro obyvatele.

Autor: Mgr. Karol Volf | 19 podpisů

Chceme skatepark v Bohnicích 245 podpisů

Chceme skatepark v Bohnicích

Bohnice spolu s Trojou a Čimicemi mají skoro 30 000 obyvatel a velkou část tvoří děti a mládež. Pro ty starší tu chybí místo, kde by se mohli věnovat sportům jako je skatebording, scootering (koloběžky), inline brusle či freesteyle BMX kola.

Pro bezpečné provozování těchto populárních sportů je skatepark podmínkou.

Chtěli bychom vybudovat skatepark v místě, kde nebude oběžovat místní obyvatele, ale bude dostupný pro fandy tohoto atraktivního sportu.

Proč tu stále není?

Co jsme pro to už udělali?

* V rámci vyhlášení participativního rozpočtu Prahy 8 v roce 2017 jsme navrhli skatepark a s tímto nápadem jsme ve veřejném hlasování získali druhý nejvyšší počet hlasů. Byly nám slíbeny I finanční prostředky z rozpočtu MČ Praha 8 a byl nám doporučen vhodný pozemek pro stavbu.

* Pro doporučený pozemek jsme ve spolupráci s firmou Mystic Constructions připravili potřebné podklady a návrh skateparku – pro následné vyhlášení výběrového řízení.

* Po volbách v roce 2018 zastavila současná koalice veškeré připravované i rozpracované projekty související s participativním rozpočtem

* Navíc se vyskytl nový záměr s původně navrhovaným pozemkem vhodným pro skatepark v blízkosti polikliniky Mazurská. Pozemek by měl být využit pro koncovou stanici plánované lanovky spojující sídliště Bohnice s Prahou 6 – Podbabou

* Společně s Magistrátem hl.m. Prahy a MČ Praha 8 jsme vytipovali další vhodné pozemky pro sportovní objekty – bývalý atletický areál mezi budovou Sevtu a Čimickým hájem a prostory u bazénu Šutka

* Proběhlo několik jednání (2019) o rozdělení atletického hřiště mezi tři sporty – skatepark, softbalové hřiště a trénkovou plochu pro dobrovolné hasiče.

* Jednání se zastavila kvůli dřívějším plánům na multifunkční halu.

Co chceme?

Chceme ukázat, že tyto sporty mají velké množství aktivních příznivců a skatepark bude plně využit.

Chceme navázat na generace jezdců, kteří v Bohnicích vyrostli a dotáhli to „dost daleko“ - např.

Petr Komárek – plnil svými fotkami titulky a magazíny Boardmag a Freemag, byl sponzorován a pravidelně se umisťoval na předních místech jak na závodech ČSP, tak i zahraničních závodech. Mezi jeho tehdejší sponzory patřila značka Carhartt

Lukáš Daněk – začal být vidět už ve svých patnácti letech, kdy si ho všimla značka Quiksilver, kterou reprezentoval několik let a následně začal jezdit za Nike SB. Pravidelně vyhrával závody ČSP a umisťoval se na předních místech na zahraničních závodech. V roce 2006 například vyhrál best trck contest na mistrovství Evropy a svými fotkami plnil jak tuzemské, tak i zahraniční magazíny. V roce 2010 se stal Mistrem ČR. Patřil k evropské špičce nové generace.

Jan Smékal - plnil svými fotkami magazíny Boardmag a Freemag, byl sponzorován a pravidelně se umisťoval na předních místech, jak na závodech ČSP, tak i zahraničních. Dlouhou dobu reprezentoval skate team úspěšné značky Horsefeathers.

Chceme nabídnout plnohodnotné moderní sportoviště – skatepark, který je nezbytný pro provozování adrenalinových sportů jako je skateboarding, scooter koloběžky, in-line brusle a BMX Freestyle kola.

Chceme, aby MČ Prahy 8 jednoznačně a rozhodně podpořila vznik adekvátního sportoviště a zasadila se o jeho vybudování.

Chceme pomoci najít finanční prostředky na jeho vybudování.

Jak bude skatepark využíván?

- Denodenně v rámci desítek aktivních nadšenců skatebordingu, scooter koloběžek, in-line bruslí a BMX freestyle kol

- Vznikne Skateboardový klub pod záštitou ČAS – České asociace skateboardingu

- Vznikne Skate akademie pro začátečníky pod vedením zkušených instruktorů

- Budou se zde organizovat závody a podobné akce

- Během prázdnin se zde budou konat příměstské skateboardové tábory

Děkujeme, že nás v tomto snažení svým podpisem podpoříte.

Jaroslav Kučera, Blanka Rošická

Petici připravil v srpnu 2020 Jaroslav Kučera, který bude zastupovat veřejnost pro jednání s  úřady.

Autor: Blanka Rošická | 245 podpisů

NEBERTE NÁM PLAY-OFF 2.HOKEJOVÉ LIGY ČESKÉ REPUBLIKY 226 podpisů

NEBERTE NÁM PLAY-OFF 2.HOKEJOVÉ LIGY ČESKÉ REPUBLIKY

Lední hokej je kolektivním sportem, při kterém všichni členové týmu musí spolupracovat, aby dosáhli splnění svého cíle. V tomto případě to neplatí pouze pro hráče ledního hokeje 2.hokejové ligy, ale také pro trenéry, manažery, maséry, kustody, řidiče autobusu a v neposlední řadě hlavně pro FANOUŠKY. Pro ty všechny představuje cíl v drtivé většině právě úspěch v PLAY-OFF! Je velice demotivující postavit všechny tyto členy před hotovou věc a odepřít jim možnost bojovat o co nejlepší umístění ve speciální části sezóny. Věřím, že pro většinu lidí právě rozhodnutím o zrušení play-off  přijde odehrání takovéto sezóny skoro zbytečné. Soutěž přijde o své vyvrcholení a pokud bude mít první tým ve skupině např. náskok 25 bodů okolo Vánoc, tak zbytek zápasů se bude dohrávat už jen "z povinnosti". Popravdě, po rozhodnutí zrušit play-off je na zvážení, zda se celá sezóna nebude hrát jen "z povinnosti". Dle mého názoru by bylo dobré nechat o této záležitosti hlasovat jak manažery, tak samotné hráče a dát možnost prostřednictvím této petice vyjádřit názor také fanoušky. Chápeme závažnost situace, ale opravdu si nemyslíme že KORONAVIRUS si dá celou sezónu pauzu a nastoupil by až na PLAY-OFF. Odpovědní lidé by se měli pokusit vymyslet lepší způsob jakým způsobem dokončit sezónu než zrušit její fanouškovsky i hráčsky nejzajímavější část.

Autor: Daniel Hrubý | 226 podpisů