Zachraňme Vltavu v centru Prahy 350 podpisů chybí 6650

Zachraňme Vltavu v centru Prahy

Nesouhlasíme s výstavbou nové plavební komory, která zničí klidový prostor kolem Střeleckého ostrova, Dětského ostrova a Žofína.
Stavba není v souladu s veřejným zájmem.

Nová plavební komora má být umístěna na východní straně Dětského ostrova, konkrétně mezi Dětským ostrovem a Střeleckým ostrovem.

Nová plavební komora by umožnila velkým lodím a parníkům obsazených převážně zahraničními  turisty proplouvání kolem ostrovů Dětský, Střelecký a Žofín, tedy na místech, kde dnes  jezdí Pražané na lodičkách a využívají centrum Pražské památkové rezervace k rekreačně sportovnímu využití nebo odpočinku.

Tyto ostrovy a okolní vodní plocha slouží k rekreaci a oddechu či sportu  obyvatel nejen Prahy 1 a Prahy 5, ale obyvatel celé Prahy.

Velké lodě, již téměř "ucpaly" Vltavu Pod Karlovým mostem,  po uskutečnění záměru se tato situace bude opakovat i v prostoru Žofína a Střeleckého ostrova.

Rozšíření teritoria plavby na Vltavě pro velké výletní lodě je dobrým byznysem pro loďařské společnosti, neslouží veřejnému zájmu Pražanů !
Nehledě k uvedenému, plavební komora naruší i krajinný a přírodní reliéf Vltavy v samém centru Pražské památkové rezervace, změní průtokové poměry, a okolí bude ještě více zahlceno emisemi ze spalovacích motorů velkých lodí.

Autor: Jana Voříšková | 350 podpisů

KLAMOVKA, SKALKA PRAHA 5 157 podpisů dosaženo

KLAMOVKA, SKALKA PRAHA 5

V době, kdy byl schválený dokument Strategie adaptace hl. m. Prahy na změnu klimatu (viz  usnesení Rady hl. m. Prahy č. 1723 ze dne 18.7.2017) žádáme o zastavení povolování kácení velkého množství vzrostlých stromů v Praze 5!

1. Klamovka: cca 113 kusů stromů s obvody kmenů 81-298 cm a 4460 m2 zapojených porostů dřevin

2. Skalka: vzrostlé stromy, souvislá zeleň, významný krajinný prvek - u barokní usedlosti a chráněné krajinné oblasti

V dnešní době jsou vzrostlé stromy jednou z nejcennějších hodnot pro město. Proto se odvoláváme na dokument Strategie adaptace hl. m. Prahy na změnu klimatu (schválený Radou hl. m. Prahy v roce 2017) a na programové prohlášení pražské koalice vytvořit akční plán s cílem vysadit až milion stromů, rozšiřovat plochy parků atd.

Otázka?

Jak se záměr vykácení tak velké plochy zeleně v centru města s těmito cíli srovná?

Jak v tomto případě bude město hájit životní prostředí svých občanů?

1. Klamovka: Jedná se o území původně tvořící součást parku, později v územním plánu určené pro sport a rekreaci. Dnes po účelové změně územního plánu je určené k bytové zástavbě. Pozemek nyní vlastní soukromá firma Metrostav, která zde chystá mohutnou nepřiměřenou zástavbu. Pozemek o ploše cca 1ha je hustě porostlý vysokými dospělými stromy. Záměr Metrostavu je k dané lokalitě devastační a v rozporu s veřejným zájmem.

Spolek za záchranu Klamovky se již roky zasazuje o záchranu tohoto území. Nedočkal se však v minulých letech podpory ani od Magistrátu, ani od zastupitelstva Prahy 5. Naopak byla zřejmá snaha upřednostnit zájem soukromého investora nad zájmem veřejným.

Bez ohledu na všechna jednání, na výsledek mediace mezi spolky, Magistrátem, zastupitelstvem Prahy 5 a Metrostavem, a přesto, že již bylo vydáno územní rozhodnutí k výstavbě, je z hlediska morálního, zdravotního a s ohledem na změnu klimatu vykácení 1 ha (cca 180) vzrostlých stromů v centru města trestuhodné a majetkovými právy neobhajitelné. Toto zhoršení životního prostředí obyvatel města nebude ničím kompenzováno. Výsadba nových stromků, které často do roka uschnou, by převzala funkci pokácených stromů možná za několik desítek let.

2. barokní usedlost Skalka

Na skalním ostrohu nad údolím Motolského potoka v malebném přírodním území je postavena barokní usedlost Skalka, jejíž počátky sahají až do 16. století. I přes stavební úpravy si hlavní budova udržela svůj historický ráz a byla prohlášena nemovitou kulturní památkou. Svým zasazením do krajinného celku představuje zdejší kulturní dominantu, umístěnou na hranici přírodní památky Skalka, kterou obyvatelé využívají jako odpočinkovou a relaxační zónu a vytváří významný krajinotvorný prvek.

Občané zásadně odmítají projekt společnosti Les Marrons a. s., která plánuje v areálu usedlosti vybudovat veliký bytový komplex, jehož realizace by zničila významnou zeleň, nevratně poškodila celkový ráz krajiny a zatížila okolí nově vybudovanou silnicí a v tomto místě nepřijatelným automobilovým provozem.

Místní občané ve stížnosti adresované Radě MČ Praha 5 poukázali na řadu negativ, která jsou spojena s nepřijatelnou výstavbou nových bytových domů v bezprostřední blízkosti přírodní památky. Společnost pro ochranu Prokopského a Dalejského údolí včas před několika lety podala na Odbor stavební a územního plánování Magistrátu hl. m. Prahy odvolání, ve kterém napadla obě rozhodnutí učiněná Odborem stavebním a infrastruktury ÚMČ P5 a požádala o zrušení obou rozhodnutí a o nové projednání záležitosti. Ve svém odvolání Společnost poukázala na závažné nedostatky a neúplnosti ve stavební dokumentaci projektu bytových domů, na pochybení odboru OSI, na nesprávnost rozhodnutí a na rozpory s právními předpisy.

Nyní společnost Les Marrons a.s. znovu usiluje o možnost pozemek usedlosti zastavět a významnou zeleň zničit.

Autor: Jan Mihule | 157 podpisů

Nesouhlas s přestavbou kotelny Gregorova na bytový dům a se zahušťováním sídliště Roztyly 23 podpisů chybí 377

Vyjadřuji zásadní nesouhlas s objemovou studií přestavby kotelny v ul. Gregorova na 9patrový bytový dům, která je zveřejněna na webu Prahy 11:

Záměr povede k zahuštění zástavby v sídlišti, ke zhoršení dopravní situace, hluku, kvality ovzduší, oslunění bytů, ztrátě občanské vybavenosti v objektu kotelny, může být ohrožena stabilita podloží → může dojít k poškození majetku okolních obyvatel a ztrátě jeho hodnoty.

Nesouhlasím s radnicí plánovanou změnou/úpravou územního plánu na veřejném parkovišti v ul. Gregorova vedoucí k maximalizaci zástavby na této ploše. Cílem je sice výstavba až 5patrového parkovacího domu, ale upravený územní plán umožní i jinou extrémně intenzivní výstavbu! Přitom další parkovací dům je plánován na parkovišti v ulici Krejnická.

Nesouhlasím s postupným zahušťováním sídliště Roztyly četnými izolovanými stavebními projekty. Požaduji koncepční zhodnocení udržitelného rozvoje celého území pomocí nástrojů stavebního zákona, např. regulačního plánu. Jedná se především o tyto plánované projekty:

- Bytový park Horní Roztyly alias Bytový soubor Na Výhledu
- Zdravotnické zařízení a domov pro osoby se zdravotním postižením při ulici Ryšavého
- Bytový park Roztyly, etapy 1 – 2 při ulici Ryšavého
- Bytový dům Ovčárna v ul. Gregorova na místě garážového domu hotelu Globus

V rámci připravované územní studie pro okolí stanice metra Roztyly požaduji nerozšiřovat zastavitelné území jižně od metra Roztyly.

Dále žádám, aby tato petice byla projednána na zastupitelstvu MČ Praha 11, a to případně i na mimořádném jednání zastupitelstva.

Tuto petici organizují občanské spolky:

Zelené Roztyly (zeleneroztyly@email.cz) a Ochrana Roztyl

Jsme diskrétní - Váš e-mail nebude na odevzdané petici uveden.

Autor: Aleš Kulhánek | 23 podpisů

Chladivé proudy Vltavy – ne rozteklý asfalt cyklostezky 317 podpisů chybí 683

Chladivé proudy Vltavy – ne rozteklý asfalt cyklostezky

Petice podle § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním

Starosta Vyššího Brodu Ing. Milan Zálešák a zastupitelé MěÚ Vyšší Brod

Chladivé proudy Vltavy – ne rozteklý asfalt cyklostezky

My, kteří máme rádi malebný úsek Vltavy od Vyššího Brodu až k hradu Rožmberk se domníváme, že realizace záměru tzv. páteřní cyklostezky od Lipna nad Vltavou až do Českého Krumlova, který prosazují starostové přilehlých obcí i měst Vyšší Brod a Český Krumlov, by měla nedozírné, fatální následky na křehký a životně důležitý systém říční krajiny Vyšebrodska.

Trasa protíná mimořádně cenná území říčních luhů, rozlehlých mokřadů, říčních ramen, významných krajinných prvků, pobřežních porostů s prastarými duby, olšemi, vrbami, lipami a mnoha druhy chráněných organismů… Projekt páteřní cyklostezky nerespektuje mimořádné hodnoty přírodní, kulturní, historické i duchovní, kterými zdejší krajina oplývá.

Stezka má být z valné části asfaltová, tak, aby vyhovovala i vyznavačům jízdy na kolečkových bruslích. Plány počítají s maximálním kopírováním toku Vltavy, aby se minimalizoval výškový profil trasy. V době, kdy se celá Evropa potýká s následky klimatických změn, a s tím spojeného katastrofálního sucha, je takovýto megalomanský projekt brutálním zásahem nejenom do retenční schopnosti krajiny, ale i do jedinečných přírodních společenstev řeky, unikátního krajinného rázu a kulturních tradic Vyšebrodska.

Z tohoto důvodu požadujeme:

celkové přehodnocení koncepce plánované „páteřní cyklostezky“ z Lipna nad Vltavou až po Rožmberk tak, aby se stavba podřídila nejvyššímu veřejnému zájmu regionu Vyšebrodsko, kterým bezesporu je zachování říční krajiny Vltavy se všemi nenahraditelnými funkcemi – retenční schopnost krajiny, biodiverzita území, ochlazování krajiny v časech tropických veder, estetické hodnoty řeky, kulturní a duchovní dimenze národní řeky Vltavy.

navrhovanou trasu páteřní cyklostezky nechat znovu a důkladně posoudit vědeckým kruhům v oblasti hydrobiologie a krajinné ekologie; problematiku diskutovat s agenturou ochrany přírody a krajiny, ekologickými sdruženími a v neposlední řadě i s místními obyvateli

v maximální možné míře využívat stávající hustou síť značených cyklostezek, turistických tras, lesních cest a silniček nižších tříd – v žádném případě nezasahovat do cenných území říčních niv, luhů, mokřadů, břehových porostů, hájů, ochranných pásem v NPR Čertova stěna – Luč

Domníváme se, že splnění našich požadavků bude dobrým řešením nejen pro skupinu vyznavačů cyklistiky, ale především pro všechny, kterým učaroval ten kouzelný kraj pětilisté růže kolem stříbrné Vltavy!

Mgr. Jaroslav Jonáš, Náměstí 79, 382 73

Autor: Jaroslav Jonáš | 317 podpisů

Petice za život 4014 podpisů chybí 15986

Petice za život

Vážení členové vlády, vážený pane ministře, vážení zastupitelé měst a obcí České republiky,
vzhledem k alarmujícímu úbytku vody v ČR Vás vyzýváme, abyste vyhlásili stav celorepublikové klimatické nouze a přijali okamžitá opatření ke stabilizaci krajiny a obnově vodního režimu v krajině. Starostové měst a obcí tak mohou učinit v rámci Agendy 21. Navrhujeme a žádáme následující:
1. Kde je to po konzultaci s odborníky možné, zrušit regulace vodních toků a obnovit jejich původní charakter. Bez ohledu na majetkové a právní poměry - ve veřejném zájmu. Vodě musí být umožněno zasakovat v celém průběhu svého toku do spodních vrstev půdy. Např. řeka Morava má mít o 300 km delší vodní tok, neregulovaný volně meandrující vodní tok s rozsáhlou příbřežní vegetací má zásadní vliv na doplňování zásob spodní vody.
2. Zrušit těžbu nerostných surovin pod úrovní mělké zvodně. Důlní díla nechat zaplavit odčerpávanou vodou. Důlní díla, vrty, z nichž se odčerpává voda, vysušují krajinu zespodu - stahují vodu.
3. Zasypat meliorace, sanovat vrty, stanovit povinnost všech uživatelů půdy hnojit půdu, namísto současného hnojení rostlin, hospodařit v sedmipolním systému v meziřadí lineárních vegetačních pásů generativně množených ovocných a nektarodarných dřevin z regionálního osiva pěstovaných v obecních školkách tak, aby soustavně docházelo ke zvyšování objemu organické hmoty v půdě, biodiverzity a tím její schopnosti vázat vodu.
4.Omezit spotřebu vody na maximum, v průmyslu, zemědělství, i domácnostech.
5. Zastavit jakoukoliv další urbanizaci, spotřebu fosilních paliv, přestat řešit kůrovcovou kalamitu těžbou a začít s obnovou lesních ekosystémů podsadbou do stávajících lesních porostů, a to i suchých. Suché stojící stromy jsou nezbytné pro úspěšnou výsadbu nových dřevin.
Jediné, co přírodu zachrání, jsou dřeviny, neregulované vodní toky s příbřežní vegetací, maximalizace organické hmoty v půdě a výsadba dřevin v krajině na všech půdách, a to ve veřejném zájmu. Betonové přehrady nám nepomohou. Pomohou stromy, keře, byliny, zvyšování biodiverzity, objemu organické hmoty na metr čtvereční krajiny, rostliny vážou vodu, odpařují vodu a jsou hlavním faktorem zajišťujícím déšť. Bez stromů v krajině neprší.
V naší krajině nyní chybí miliardy stromů a keřů. To jsou miliardy kubíků vody.

Tato opatření je třeba přijmout okamžitě, bez odkladu a na území celé České republiky. Váhání už bylo dost, je třeba konat.
Současná vláda i vlády předešlé o úbytku vod dlouhodobě vědí na základě odborných studií, které každoročně aktualizuje ČHMÚ, již od roku 1988, a mimo prohlášení jej nijak neřeší.
Situaci je třeba řešit okamžitě, dokud to ještě jde. Každým dalším váháním se přibližujeme bodu, kdy náprava již nebude možná.

Pro spolupráci jsme rádi k dispozici. Spolek PagoPago, Litovel.

Autor: Spolek PagoPago | 4014 podpisů

Petice za okamžité zastavení kácení zdravých vzrostlých stromů v centru Prahy 3491 podpisů chybí 1509

Petice za okamžité zastavení kácení zdravých vzrostlých stromů v centru Prahy

My, níže podepsaní občané žádáme okamžité zastavení kácení a úpravu projektu rekonstrukce sportoviště u ZŠ Na Smetance.

Podporujeme myšlenku rekonstrukce areálu hřiště pro žáky základních škol, zároveň ale požadujeme zachování zeleně.

Požadujeme okamžité zastavení kácení a úpravu projektu rekonstrukce hřiště u ZŠ Na Smetance, a to z následujících důvodů:

Stromy jsou i dle posudků MČ Praha 2 zdravé, vzrostlé a žijí na daném místě již více než 60 let. Javory jsou vysoké 13 a 14 metrů s průměrem koruny 10 metrů. Stromy stojí v pražské památkové zóně a v zóně se zvýšenou ochranou zeleně. Stromy plní významnou estetickou funkci.

Projekt rekonstrukce sportoviště je možné upravit tak, aby byly stromy zachovány. Variantní návrhy zpracované architekty existují! Jeden javor má být pokácen pouze proto, že vadí novému plotu. Druhý javor by pouze zmenšil plochu jednoho ze 3 hřišť. Při zadání zpracování projektu nebyl MČ Praha 2 vznesen požadavek na zachování zdravých vzrostlých stromů. Projekt v pražské památkové zóně za více než 35 milionů korun nebyl zpracován architekty! Variantní návrhy nejsou MČ Praha 2 brány v potaz. Občané, kteří se dlouhodobě snaží o úpravu projektu jsou Radou MČ napadáni a vysmíváni. Finální verze projektu není i přes dlouhodobé žádosti občanů MČ Praha 2 zveřejněný!

Stromy poskytují potřebný stín pro hřiště a hlavně pro děti, které si na hřišti hrají. Stromy regulují mikroklima v ulici a na hřišti.

Stromy plní v popsané lokalitě izolační funkci, tedy zachycují prach a znečišťující látky především z dopravy, produkují kyslík, absorbují oxid uhličitý, hluk, snižují vibrace a brání přehřívání ulice projevující se jako fenomén tepelného ostrovu města. Areál hřiště se přitom nachází přímo naproti rušné ulici Italská a ani 300 metrů pražské magistrály a hlavního nádraží.

Magistrát navíc zcela nepochopitelně povolil kácení stromů ve vegetačním období, kdy jsou olistněné a především obývané ptáky, kteří na nich mají svá aktivně využívaná hnízda.

Děkujeme za aktivní a konstruktivní přístup k našim požadavkům Radě MČ Praha 2, konkrétně těmto zástupcům ODS, Hnutí ANO a TOP09:

Černochová Jana Mgr.ODS
Udženija Alexandra Ing. ODS