„Za čistou variantu teplárny CTZ v Uherském Hradišti“ 30 podpisů chybí 970

„Za čistou variantu teplárny CTZ v Uherském Hradišti“

Vážení zastupitelé a představitelé města,

My, níže podepsaní, vítáme záměr zamezení prašnosti skládky uhlí v areálu teplárny CTZ s.r.o. na adrese Sokolovská 572, Uherské Hradiště a podporujeme náhradu dnes používaného uhelného prachu zemním plynem.

Vedle této varianty však většinový vlastník teplárny spolu s městem zvažují možnost výstavby spalovny směsného komunálního odpadu, případně odpadních kalů (tzv. ZEVO), nebo výstavby bioplynové stanice, kde by byl likvidován biologicky rozložitelný komunální odpad.

Chápeme nutnost řešení odpadové politiky v Uherském Hradišti v delším horizontu, avšak nesouhlasíme s uvedenými záměry zpracování odpadů v areálu CTZ s.r.o.

Umístění zařízení na zpracování odpadů v takové blízkosti obytné zástavby, škol, obchodních středisek a zařízení ke sportu a rekreaci považujeme za naprosto nevhodné a nezodpovědné.

Proto vás vyzýváme, abyste plně podpořili variantu náhrady kotlů na uhlí za moderní kogenerační jednotky, kde bude sloužit jako palivo pouze zemní plyn.

K uvedenému postoji nás vedou především tyto důvody:
1. Podle dostupných informací by se v případě zvažované realizace spalovny odpadů (ZEVO) jednalo o zařízení nespadající pod zákon o integrované prevenci, takže by nebyla zajištěna nejvyšší dosažitelná bezpečnost a minimalizace negativních vlivů spalovny na zdraví a životní prostředí, v souladu s nejlepšími dostupnými technikami pro tato zařízení.

2. U těchto zařízení nelze zcela vyloučit možnost havárií, především požáru v zásobníku odpadů, kdy mohou velmi nebezpečné zplodiny hoření odpadů volně unikat do okolí.

3. Současná zákonná kontrola provozu spaloven nezaručuje dodržování emisních limitů pro škodliviny nepřetržitě po celou dobu provozu, zvláště při spalování odpadů s tak proměnlivým složením, obsahujících řadu složek, které způsobují toxicitu zplodin spalování.

4. V případě provozování bioplynové stanice, zpracovávající biologicky rozložitelný odpad metodou anaerobního vyhnívání, je největším rizikem šíření obtěžujícího zápachu. Původem zápachu bývají samotné zpracovávané odpady, poruchy jednotlivých uzlů zařízení a chyby v řízení procesu vyhnívání směsi odpadů s proměnlivým složením.

5. Prakticky nefunkční legislativa ochrany občanů před emisemi zápachu (neexistující emisní limity a nedostatečné předpisy pro výstavbu a kontrolu těchto zařízení) umožňuje pouze preventivní řešení těchto problémů bioplynových stanic zpracovávajících komunální odpady a tím je umístění minimálně 800 m od obytné zástavby, což v případě CTZ nelze dodržet.

6. Nechceme připustit vyšší znečištění Uherského Hradiště, než lze docílit přechodem čistě na zemní plyn. Preferujeme řešení, které může přispět k omezení stálého nárůstu alergií, počtu astmatiků, respiračních onemocnění, a dalších chorob.

Děkujeme za projednání našeho stanoviska a věříme, že se naplní slova pana starosty, uvedené ve Zpravodaji města (2020/01):

„Nepostavíme tu nic, co by nebylo výhodné pro město a jeho obyvatele nebo co by mělo negativní vliv na životní prostředí.“

Věříme tedy, že při volbě varianty náhrady uhlí zvítězí zájem ochrany zdraví a životního prostředí a bude realizován přechod teplárny čistě na zemní plyn.

Autor: Jakub Grós | 30 podpisů

Petice na podporu osvětlení a provozu hřiště ve Zlíně na Pasekách 240 podpisů

Petice na podporu osvětlení a provozu hřiště ve Zlíně na Pasekách

Hřiště s umělým povrchem na Pasekách bylo nově osvětleno v listopadu 2019.

Díky světlu může na hřišti v zimním období trénovat cca 120 dětí od 6 do 15 let a 20 dorostenců od 16 do 19 let. Samozřejmě zde máme i celek mužů, jelikož je pro nás důležité, aby měli dorostenci v kritickém věku možnost se sportem pokračovat.

Hřiště je v provozu vždy do 20:30 hodin, následně se světla zhasínají a areál je nejpozději ve 21 hodin prázdný.

Hřiště vzniklo v roce 1931 na louce, kterou nadšencům věnoval pan Antonin Baťa. Klub si v historii prošel spoustou trablů.

Přes mnohé, především finanční potíže se povedlo hřiště zachránit a s pomocí města zmodernizovat.

Za léta, kdy se na hřišti vystřídalo několik generací se v těsné blízkosti vybudovaly rodinné domy.

Některé obyvatele bohužel historicky obtěžují balóny, které často zaletí na jejich pozemky. Aktuálně se situace zhoršila, právě díky světlům. Ta však v zimním období umožňují dětem trénovat a využít hřiště na maximum.

Z naší zkušenosti, dochází právě z důvodu výpadku venkovních tréninků k vystoupení dítěte z klubu a většinou bez toho, že by dané dítě přešlo k jinému sportu. Prostě přestane sportovat.

Z tohoto důvodu žádáme v této petici o vyjádření podpory za zachování režimu fotbalového hřiště s tím, že bude v nedostatečný světelných podmínkách osvíceno již osazenými světly, vždy do maximálně 21 hodin.

Dále tímto vyslovujeme nesouhlas s peticí, která má za cíl omezit  využití hřiště.

Za organizátora petice:

Marek Novák

Autor: Marek Novák Novák | 240 podpisů

Zachování stromů na sídlišti Střed, Otrokovice 51 podpisů chybí 449

Zachování stromů na sídlišti Střed, Otrokovice

Městský úřad Otrokovice

Bc. Hana Večerková, DiS.

starostka

Náměstí 3.května 1340

Otrokovice

Petice: Zachování stromů na sídlišti Střed, Otrokovice

(petice podle zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním)

Vážená paní starostko města Otrokovice,

my, níže podepsaní občané, nesouhlasíme s pokračováním započaté výstavby cyklostezky na ulici Jiráskova a dál středem sídliště a s dalším kácením zdravých vzrostlých stromů v této lokalitě, a to nejen z důvodu zvyšující se prašnosti ve městě.

Dle přiloženého dopisu měly být původně pokáceny jen 4 stromy, dle novější mapy má být skáceno celkem 11 zdravých vzrostlých stromů s obvodem kmene přesahujícím 80 cm, přičemž náhradní výsadbou má být 12 mladých stromků, konkrétně javoru mléče.

Minulý týden, tzn. od pondělka 12. 8. 2019 již byly pokáceny 2 stříbrné smrky a dokonce 1 lípa a další stromy s obvodem kmene menším než 80 cm. Ve finále padne tedy mnohem více stromů, než je garantováno ve výsadbě. Některým z nich během započaté stavby betonové „dálnice“ pro cyklisty byly během výkopových prací obnaženy kořeny a obáváme se, že by mohlo dojít k jejich poškození.

Výše uvedené stromy byly navíc skáceny v době vegetace, co by se dalo přirovnat k vraždě „při plném vědomí“. Jedná se o velký morální přečin vůči přírodě i vůči nám, občanům.

Nové stromky jsou v současné době vysazovány bez „krále“, hlavního kořene, takže nikdy nemohou dosáhnout takové síly a vitality jako stromy sázené v minulosti. Navíc potrvá několik dekád, než dostatečně vyrostou a není vůbec jisté, zda se v novém prostoru mezi betonem v současných suchých podmínkách při několikaletém nedostatku vody vůbec ujmou a porostou tak, aby se mohly stát adekvátním rezervoárem vody, součástí a spolutvůrci biotopu po další organismy a záštitou vlahého stínu pro nás, občany. Stojící stromy to dokážou. Tak proč je tedy chcete dát skácet?

V současné době, kdy celou Evropu sužuje sucho a nedostatek vody, kdy jsou káceny celé hektary lesa kvůli kůrovci a kdy dochází k požárům, v době, kdy je třeba každý zdravý strom hájit, chránit a opečovávat, považujeme toto kácení za obzvláště nesmyslné a alarmující.

Široká betonová „dálnice“, kterou nazýváte cyklostezkou, která má vést středem sídliště a na jejíž úkor má kromě zdravých vzrostlých stromů padnout i pískoviště pro děti navíc, dle našeho soukromého průzkumu, nebude vyhovovat ani cyklistům samotným a její výstavbu si nepřejí. Celý projekt budování této cyklostezky je nesmyslný, v létě z ní bude jen zbytečně sálat horko a bude bránit prosakování tolik potřebné vody.

Jedná se o barbarské chování vůči obyvatelům sídliště, zejména dětem, i vůči přírodě a v žádném případě se nejedná o veřejný zájem.

Žádáme Vás tímto o zastavení výstavby cyklostezky a zrušení povolení kácení zdravých stromů v této lokalitě. Toto ve veřejném zájmu je.

Děkujeme.

Petiční výbor zastupuje:
Eva Procházková, Třebízského 98, Otrokovice, 765 02, tel: 604 979 058
Zdena Urubová, Družstevní 1310, Otrokovice, 765 02, tel: 731 473 424
Alena Výmolová, Jiráskova 1330, Otrokovice, 765 02, tel.: 739 374 568
Světlana Holešovská, Družstevní 4510, Zlín,  760 05, tel:  728 923 788

Autor: Světlana Holešovská | 51 podpisů

Proti výstavbě v parku za Městským divadlem Zlín 2019 83 podpisů

Proti výstavbě v parku za Městským divadlem Zlín 2019

Petice dle č. 18 Listiny základních práv a svobod a § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním

Vážený pane primátore,

my, níže podepsaní, nesouhlasíme s výstavbou v parku za Městským divadlem Zlín.

Žádáme, aby v novém připravovaném územním plánu města byly bez výjimky všechny současné zelené plochy za divadlem včetně parcel 307/1 a 306, které jsou ze záměru vyňaty a mají být vedeny jako zastavitelné plochy, převedeny na plochy parku. Žádáme, aby při posuzování návrhů v rámci architektonicko-krajinářské soutěže „Divadelní park ve Zlíně“ a při dalším rozhodování o osudu parku za divadlem byly upřednostněny ty varianty, které s novou zástavbou nepočítají.

Žádáme tak z těchto důvodů:

*Dle normy ČSN 83 9001, Sadovnictví a krajinářství, Základní odborné termíny a definice nejsou plochy menší než 0,5ha a široké méně než 25m považovány za park, ale pouze za parkově upravené plochy. Lze na ně umisťovat jen drobný mobiliář (lavičky, odpadkové koše apod.), nikoli však např. plánované fixní jeviště pro divadlo o rozměrech 5x4 m s hledištěm pro 80 diváků. Na jejich úpravu nelze ani čerpat dotace. Zeleň za divadlem je na hraně už současnou rozlohou (má 0,5ha). Vyčlenění parcel 307/1 a 306 (o celkové rozloze 490m2) a umožnění výstavby na nich je pro budoucnost parku likvidační. Parcely 307/1 a 306 výrazně zasahují i do hloubky parku, a to v délce 33m.
* Zeleň v centru města plní důležitou funkci udržení vhodného mikroklimatu, kvality ovzduší, rekreační i estetickou. Zastavěním zelených parcel 307/1 a 306 zhoršíte životní prostředí všem obyvatelům centra Zlína!
* Na parcelách 307/1 a 306 určených k zástavbě se nacházejí dlouhodobě perspektivní stromy (zdroj: inventarizační portál www.stromypodkontrolou.cz).
* Odhlučnění třídy Tomáše Bati může kvalitně zajistit stromová a keřová bariéra.
* Pokud na parcelách 307/1 a 306 vzniknou byty, výrazně to omezí pořádání kulturních akcí v parku (rušení nočního klidu apod.).
* S výstavbou nových bytů, popř. provozoven služeb, kanceláří, souvisí i povinnost vytvoření parkovacích míst (Stavební zákon). Takové prostory ale v okolí chybí a hrozí, že to v budoucnu bude znamenat další „ukrojení“ zelené plochy.
* Pokud budou všechny současné zelené plochy za divadlem bez výjimky v novém územním plánu evidovány jako parkové, bude to pro obyvatele města určitá jistota a záruka, že případné střídání garnitur na radnici v příštích volbách nepřinese v názoru na park a citlivou otázku výstavby v něm zásadní změnu.

Věříme, že tyto důvody budou projednány a brány v potaz. Předem děkujeme.

Petiční výbor ve složení: Veronika Jurčová, Zámecká 153, Zlín; Martin Davidov, Jaroslavice 56, Zlín; Radomír Studenský, Horní Jasenka 42, Vsetín

Petiční výbor zastupuje: Veronika Jurčová, Zámecká 153, Zlín

Ve Zlíně dne 15. dubna 2019

Autor: Veronika Jurčová | 83 podpisů

Zachování stromů v oblasti Družstevní ulice ve Zlíně II 47 podpisů chybí 203

Zachování stromů v oblasti Družstevní ulice ve Zlíně II

Petice: Zachování stromů v oblasti Družstevní ulice ve Zlíně II

(petice podle zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním)

Vážení,

Na základě komunikace s pracovníky ČIŽP a Odboru městské zeleně jsme se dověděli, že je v blízké době opět plánováno kácení 9 stromů v oblasti Družstevní ulice ve Zlíně, které se nám již jednou díky petici, podpoře občanů a na základě rozhodnutí ČIŽP již jednou podařilo zachránit.

Nejvíce ohroženo je v současnosti těchto 5 stromů :

3ks lípa malolistá – tilia cordata (170, 188 a 206),  1ks javor mléč – acer platanoide (71), 1 ks borovice černá – pinus nigra (224)

Dále bojujeme za záchranu dalších 4 stromů:

1 ks lípa malolistá – tilia cordata (189), 2ks  bříza bělokorá – betula pendula (125 a 157), 1 ks borovice černá – pinus nigra (110)

Co se týče výše uvedených lip, je sice pravdou, že lípa malolistá stojící u cesty naproti školky má srostlou prasklinu ve kmeni, dle odborného posudku dendrologa se však, že tento problém dá vyřešit jiným způsobem než kácením, například svázáním kmene a větví a ořezem koruny. Další dvě krásné lípy (188 a 170), jejichž jediným „nešvarem„ je sekundární větvení a 2 dutiny v kmeni vzniklých v důsledku neodborně ořezaných větví, lze ošetřit ořezem větví   a svázáním. Javor mléč (71) Družstevní v blízkosti parkoviště má sice poraněný kmen, nicméně roste zdravě a silně dál a domníváme se, že v současné době žádnou hrozbu nepředstavuje. Na borovici (224) jsme kromě mírného sekundárního větvení žádný nedostatek nezpozorovali. Tato navíc vytváří spolu s dalšími jehličnany příjemný hájek a je tak kryta proti poryvům větru, takže není vůbec nebezpečná.

Výše uvedené stromy, jejichž číslování vychází z jejich označení na portále stromypodkontrolou. cz, byly Odborem městské zeleně označeny jako nebezpečné již v minulosti, hrozilo jim kácení a byly zahrnuty do naší petice, prosazující jejich záchranu již v lednu 2017. Tehdy se jednalo o 10 stromů vzrostlých a 8 stromů s menším průměrem kmene. Odbor městské zeleně se tehdy odvolával na dendrologický posudek brněnské agentury Safetrees. Ani podle přísné diagnostiky, ani dle následné zkoušky přírodou samotnou však stromy nebylo nutné kácet. Na základě prohlídky odborníky a finálního rozhodnutí ČIŽP z 13.2.2017 bylo tehdy jejich kácení právem zastaveno.

V úterý 13.11.2018 všechny stromy znovu pečlivě prohlédl odborník dendrolog Ing. Petr Šurbek z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky. Potvrdil svůj odborný posudek z dubna 2018, na základě kterého vydala ČIŽP, oblastní inspektorát Brno, 11.4.2018 rozhodnutí o zastavení kácení těchto stromů. Dle jeho odborného posudku není nutno ani jeden z těchto devíti stromů kácet a lze je ošetřit již zmíněným svázáním větví, případně ořezem. Některé stromy dokonce od sepsání minulého řízení dokázaly své nedostatky svou vitalitou odstranit, například zacelit a uzdravit poranění v kůře, takže v současnosti nepotřebují ani ošetření.

Kopie těchto rozhodnutí o zastavení kácení a tabulka s přesným označením diagnostiky každého stromu jsou k dispozici u Světlany Holešovské, autorky této petice.

Všechny stromy jsou plní velmi důležitou funkci biotopu a poskytují útočiště dalším organismům a živočichům, ale také, a to se týče především zmiňovaných lip, tvoří i zajímavou přírodně vyhlížející estetickou funkci a vytvářejí krásnou alej. Vzhledem k tomu, že tato alej roste nad vodovodním potrubím, nebude, v případě že dojde k jejich pokácení v budoucnu již nikdy obnovena. Stromy, které jsou v současné době městem vysazovány, navíc postrádají tzv. “krále“, hlavní kořen, bez kterého nemohou nikdy dorůst do takové síly a vitality, jako stromy zasazené v minulosti.

My níže podepsaní tímto žádáme o zachování všech těchto stromů a o zastavení jejich kácení.

Petiční výbor zastupuje:

Světlana Holešovská, Michal Fišar, Martin Hráček, Družstevní 4510, 760 05 Zlín

Autor: Světlana Holešovská | 47 podpisů

Petice na podporu zachování stávajícího rozsahu lékařské péče v Kroměřížské nemocnici a.s. 786 podpisů

My, níže podepsaní občané, jsme silně znepokojeni děním kolem "nové koncepce" nemocnic ve Zlínském kraji, která má podstatně ovlivnit poskytování péče v Kroměřížské nemocnici a.s.

Vážíme si toho, že máme v Kroměříži zajištěnu komplexní a dobře dostupnou zdravotní péči pro asi 110 000 obyvatel Kroměřížska. Naši předkové vybudovali nemocnici před více než 100 lety, mnozí z nás se zde narodili, přicházejí zde na svět další a další generace. Zde se s důvěrou obracíme na zdravotníky ve chvílích těžkých i nejtěžších.

Nechápeme důvody, které by měly vést k omezení rozsahu péče v Kroměřížské nemocnici, obzvláště v situaci, kdy je poslední čtyři roky ekonomicky a personálně stabilizovaná.

Žádáme zodpovědné zastupitele Zlínského kraje, aby nepřipustili ukvapené rozhodnutí o nové koncepci nemocnic.  Apelujeme, aby vzali na vědomí požadavek starostů obcí Kroměřížska v dopise adresovaném krajským zastupitelům, kterým žádají, aby zásadním změnám ve zdravotnických zařízeních Zlínského kraje předcházela podrobná odborná diskuze za účasti zástupců dotčených obcí.

Žádáme, aby všechny větší organizační změny v provozu, jako jsou rušení, přesuny a slučování oddělení, změny rozsahu a místa poskytování pohotovostních služeb, byly činěny až po projednání a schválení v krajském zastupitelstvu, a s vědomím a schválením samospráv dotčeného regionu.

Žádáme, aby Zastupitelstvo Zlínského kraje petici projednalo na svém nejbližším zasedání.

Petiční výbor:

Jiří Žárský, Lubná 24, 767 01 Kroměříž