Petice občanů za realizaci komunikace D43 jako plnohodnotného obchvatu celého Brna 533 podpisů

Tato petice navazuje na dosud řádně neukončené projednání „Petice občanů proti stavbě rychlostní komunikace R43 po trase tzv. německé dálnice v úseku Kuřim-Bystrc-Troubsko“, kterou podepsalo více než 37 tisíc občanů.

TEXT PETICE:
My, níže podepsaní občané, NESOUHLASÍME s trasováním transevropské komunikace „43“ přes obydlené oblasti Brna a POŽADUJEME, aby tato komunikace byla trasována jako plnohodnotný obchvat CELÉHO Brna.

Odůvodnění:

1. Realizací komunikace R43 jako průtahu přes Brno by došlo k zavlečení další tranzitní transevropské dopravy do města, což je v přímém rozporu s veřejným zájmem.

2. Realizací komunikace 43 jako průtahu přes Brno by došlo ke zvýšení hladiny hluku a vysokým emisím škodlivin v hustě obydlených oblastech.

3. Je nutné dodržovat zákonné hygienické limity, ty však jsou např. v Brně-Bosonohách již dlouhodobě překračovány.

4. Realizací komunikace 43 jako průtahu přes Brno by došlo k nenávratnému znehodnocení rekreační oblasti Brněnské přehrady, která poskytuje široké rekreační možnosti všem obyvatelům Brna a okolí.

5. Jihomoravským krajem zveřejněná „Územní studie nadřazené dálniční a silniční sítě v jádrovém území OB3 metropolitní rozvojové oblasti Brno“, která má sloužit jako legalizační dokument průtahové varianty, je vadná a vzhledem k rozsahu problémů a vad v této studii nemůže sloužit pro účely volby trasování komunikace 43.

6. Existuje k lidem i životnímu prostředí šetrná a přitom dopravně efektivní varianta plnohodnotného obchvatu celého Brna, která by nezatěžovala obydlené oblasti a poskytovala účinné oddělení tranzitní dopravy.

7. Je povinností minimalizovat dopady lidské činnosti na obytné a klidové oblasti v Brněnské aglomeraci. Tyto oblasti je nezbytné chránit pro nás, naše děti a další generace.

Požadujeme proto:
1. Jednoznačné odmítnutí trasování 43 jako průtahu Brnem a neprodlené zastavení a ukončení všech prací na přípravě 43 v této variantě.

2. Zahrnutí plnohodnotného obchvatu celého města Brna do Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje a do Územního plánu města Brna, a to v trase dle aktuální verze „Optimalizované“ varianty, tj. s trasováním v tzv. Boskovické brázdě.

Za petiční výbor Jana Pálková, Opálkova 16, 635 00 Brno

Autor: Jana Pálková | 533 podpisů

Petice na podporu osvětlení a provozu hřiště ve Zlíně na Pasekách 241 podpisů

Petice na podporu osvětlení a provozu hřiště ve Zlíně na Pasekách

Hřiště s umělým povrchem na Pasekách bylo nově osvětleno v listopadu 2019.

Díky světlu může na hřišti v zimním období trénovat cca 120 dětí od 6 do 15 let a 20 dorostenců od 16 do 19 let. Samozřejmě zde máme i celek mužů, jelikož je pro nás důležité, aby měli dorostenci v kritickém věku možnost se sportem pokračovat.

Hřiště je v provozu vždy do 20:30 hodin, následně se světla zhasínají a areál je nejpozději ve 21 hodin prázdný.

Hřiště vzniklo v roce 1931 na louce, kterou nadšencům věnoval pan Antonin Baťa. Klub si v historii prošel spoustou trablů.

Přes mnohé, především finanční potíže se povedlo hřiště zachránit a s pomocí města zmodernizovat.

Za léta, kdy se na hřišti vystřídalo několik generací se v těsné blízkosti vybudovaly rodinné domy.

Některé obyvatele bohužel historicky obtěžují balóny, které často zaletí na jejich pozemky. Aktuálně se situace zhoršila, právě díky světlům. Ta však v zimním období umožňují dětem trénovat a využít hřiště na maximum.

Z naší zkušenosti, dochází právě z důvodu výpadku venkovních tréninků k vystoupení dítěte z klubu a většinou bez toho, že by dané dítě přešlo k jinému sportu. Prostě přestane sportovat.

Z tohoto důvodu žádáme v této petici o vyjádření podpory za zachování režimu fotbalového hřiště s tím, že bude v nedostatečný světelných podmínkách osvíceno již osazenými světly, vždy do maximálně 21 hodin.

Dále tímto vyslovujeme nesouhlas s peticí, která má za cíl omezit  využití hřiště.

Za organizátora petice:

Marek Novák

Autor: Marek Novák Novák | 241 podpisů

Nesouhlas s dodatkem ke Zřizovací listině ZŠ Leandra Čecha NMnM 425 podpisů

Nesouhlas s dodatkem ke Zřizovací listině ZŠ Leandra Čecha NMnM

My, níže podepsaní, vyjadřujeme zásadní nesouhlas s plánovaným schválením dodatku č. 1 ke Zřizovací listině Základní školy Leandra Čecha v Novém Městě na Moravě.

Rada města Nové Město na Moravě na zasedání dne 6.4.2020 rozhodla doporučit zastupitelstvu města schválit Dodatek č.1 ke Zřizovací listině ZŠ Leandra Čecha. Cílem dodatku je VYJMUTÍ TĚLOCVIČNY z majetku​ svěřeného škole a její převedení do správy města.

Tato změna by znamenala, že škola, která se dlouhá léta profiluje jako škola se sportovním zaměřením, by neměla​ jako jediná velká škola v Novém Městě a okolí vlastní tělocvičnu. Veškeré rozhodovací kompetence by přešly do rukou orgánů města a škola by tak ztratila možnost nezávisle organizovat výuku tělesné výchovy a odpolední aktivity Školního sportovního klubu (se 150 dětmi) dle svých potřeb. Jde také o jediný prostor školy pro pořádání větších kulturních či vzdělávacích aktivit a skladové prostory a zázemí Školního sportovního klubu.

Zároveň bychom rádi upozornili na fakt, že nikdo z vedení města ​nediskutoval tento připravovaný krok s vedením školy ani se školskou radou předem, což vzhledem k jeho závažnosti považujeme za vrcholně nekorektní.

Za petiční výbor

Alena Beranová, školní speciální pedagog

Petr Kadlec, pedagog ZŠ a trenér ŠSK

Ilona Špinarová, pedagog ZŠ a trenér ŠSK

Odkaz na zápis z jednání rady města:

Odkaz na konkrétní usnesení:

Autor: Petr Kadlec | 425 podpisů

PETICE ZA ZÁCHRANU HISTORICKÉHO A PLNĚ FUNKČNÍHO SPORTOVIŠTĚ 1154 podpisů chybí 346

PETICE ZA ZÁCHRANU HISTORICKÉHO A PLNĚ FUNKČNÍHO SPORTOVIŠTĚ

Petice za záchranu historického a plně funkčního sportoviště

- tenisových kurtů v Italské 41 (23N), Praha 2 (TO Centrum Italská), které chce Praha 2 zastavět

My, níže podepsaní, žádáme o zachování tenisových kurtů v Italské ulici 23, Praha 2 a to z těchto důvodů:

TRADICE A GENIUS LOCI

Jde o starý oddíl vzniklý v roce 1935 s prvorepublikovou tradicí, kde hrával již československý prezident Edvard Beneš.
Oddíl si za téměř 85 let vytvořil pevné místo v rámci sportovního vyžití na Vinohradech.
Místo, kde se kurty nachází, nabízí působivý výhled na budovy hlavního nádraží v pozadí s centrem Prahy a Pražským hradem.
Současná nízká dřevěná budova vytváří dojem zachovalého prvorepublikového prostředí a zpestřuje tak ráz okolní moderní zástavby.

OTEVŘENOST PRO VEŘEJNOST A SOBĚSTAČNOST

Klub je otevřený široké veřejnosti, dospělým i dětem se třemi plnohodnotnými kurty a čtvrtým tréninkovým.
Kurty jsou hojně navštěvovány zaměstnanci okolních firem a kanceláří a obyvateli Prahy 2, kteří tak mají možnost sportovat za velmi lidové ceny.
Na Praze 2 jde o vzácné sportoviště - podobné veřejné venkovní kurty na Praze 2 jsou jen TK Vyšehrad.
Sportovní klub je součástí širšího sportovního zázemí, které je složeno ze dvou oddílů tenisových (Italská a Na Strži) a dalších oddílů - šachového, basketbalového, stolního tenisu, minigolfu, nohejbalového.
Klub pořádá každoročně pro své členy, včetně dětí a mládeže, turnaje dvouher, čtyřher, smíšených dvojic a čtyřher veteránů.
Tenisové kurty jsou ekonomicky soběstačné a nikdy nevyžadovaly podporu od státních institucí.

PÉČE O DĚTI

Mimoškolní aktivity pro děti a dorost zajišťuje od roku 2003 tenisová školička, vedená profesionálními trenéry s  licencí Českého tenisového svazu. Výuka tenisu ve školičce probíhá celoročně od pondělí do pátku odpoledne. Hlavním cílem tréninků je hravou formou podchytit zájem žáků a zejména klást důraz na všestrannost v pohybové přípravě a naučit děti základní tenisovou techniku a taktiku. Pokročilost ani věk nerozhoduje. V současné době navštěvuje školičku cca 50 žáků převážně z Prahy 2 a 3.

Tenisová škola vychovává dětské hráče v přirozeném venkovním prostředí a působí tak pozitivně na tělesnou zdatnost dětí žijících převážně na Praze 2 a navíc bez nákladů pro Prahu 2.

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Na městském pozemku, převážně travnaté ploše se nachází vedle keřů také 30 zdravých vzrostlých stromů, hlavně jírovců, převážně desítky let starých.

KOMERČNÍ ZAJÍMAVOST POZEMKU

Záměr Městské části Prahy 2 postavit na místě současných kurtů Nový domov, specializovaný pobytový dům pro seniory s předpokládanou kapacitou až 120 lůžek, je jistě chvályhodný z hlediska stárnoucí populace, domníváme se však, že výběr lokality je motivován její komerčně mimořádně zajímavou polohou (prostor mezi ulicemi Italská, Španělská, Kunětická a Lichnická) – a víme také, že Praha 2 disponujeme možností výstavby v jiných místech.
Praha 2 má přitom (zjištěno v listopadu 2019) záměr odprodat cca 130 domů a další domy po bytech, mezi nimi by se jistě našly objekty vhodné k rekonstrukci na dům sociální péče.

ROZPOR S PROGRAMOVÝM PROHLÁŠENÍM PRAHY 2

Sama Praha 2 přitom ve svém programovém prohlášení uvádí, že „Budeme podporovat pohybové aktivity dětí a rozvíjení zdravého životního stylu … budeme přitom respektovat bohaté kulturní a historické dědictví Prahy 2, dlouhodobé tradice … podporovat sportovní aktivity nejen zaměřené na děti a školní mládež, uvedené v kapitole Školství, ale aktivity pro všechny věkové kategorie … Budeme pokračovat v budování sportovišť dostupných pro veřejnost v rámci našich škol i v parcích … Poskytneme vybraná veřejná prostranství pro sportovní aktivity a budeme pomáhat pořadatelům i s propagací … propagovat sportování a zdravý životní styl vč. možnosti zapojení občanů do některé ze sportovních organizací působících v Praze 2“. Zastavení sportoviště je tedy v rozporu s programovým prohlášením Prahy 2.

Za organizátory petice:

doc. PhDr. Marek Preiss, PhD.

psycholog

Ing. Ondřej Krutský

programátor

Ing. Pavel Nejedlý

projektant

Autor: Marek Preiss | 1154 podpisů

Petice za znovuzavedení rezidentní zóny placeného stání (ZPS) na území Prahy 3 během celého víkendu 11 podpisů chybí 9989

Zóna placeného stání (ZPS) na území MČ Praha 3 byla s platností od 1. 2. 2018 bohužel náhle a nepříznivě upravena tak, že provozní doba „modré“ rezidentní zóny byla zkrácena o období celého víkendu, tj. od pátku 18:00 až do neděle 0:00 hod. byla zcela deaktivována (a zaveden tak režim parkování zdarma pro všechny), "papírové" parkovací karty byly od 1. února 2018 automaticky nahrazeny elektronickým parkovacím oprávněním (na ulici tak dnes nelze rozpoznat, na základě jakého oprávnění vůz parkuje a virtuální kontrola je přinejmenším diskutabilní).

Dopadem této změny do praxe je skutečnost, že na většině území Prahy 3 má "platící" rezident potíže najít volné parkovací místo. O víkendu na území Prahy 3 může parkovat kdokoli bez omezení zcela zdarma a rezident s platným a uhrazeným oprávněním často místo vůbec nenajde. Až čtvrtinu míst dále denně blokují „černí pasažéři“ a vymáhání práva v praxi dosud příliš nefunguje. V některých jiných MČ (Praha 1, 2, 7) přitom zóny fungují po celý týden včetně víkendu a vymáhání práva probíhá kontinuálně a systematicky.

STÁVAJÍCÍ STAV, KDY O VÍKENDU NENÍ ZÓNA VŮBEC REGULOVÁNA, PŘIVÁDÍ DO ULIC PRAHY 3 AKTIVNĚ ZDARMA PARKUJÍCÍ AUTA PRO CENTRUM PRAHY, TJ. NADBYTEČNOU DOPRAVU, ZÁCPY, EMISE A HLUK, NENÍ POCHOPITELNÁ Z POHLEDU EKOLOGICKÉHO, EKONOMICKÉHO, ZKUŠENOSTÍ Z JINÝCH VELKOMĚST A PŘEDEVŠÍM ZDRAVÉHO ROZUMU.

Jsme přesvědčeni, že je nutné opět okamžitě aktivovat provozní dobu „modré" rezidentní zóny během celého víkendu, přičemž návštěvníci si budou moci nadále zaplatit časově omezené stání i o víkendu (výši poplatku může regulovat MČ Praha 3).

JE NAPROSTÝM EKONOMICKÝM NONSENSEM NABÍZET TENTO VZÁCNÝ STATEK (PARKOVACÍ MÍSTO, JEHOŽ JE NEDOSTATEK) O VÍKENDU ZCELA ZDARMA.

Parkovací oprávnění pro veřejně prospěšné organizace či pro pečovatele v zóně ZPS lze jednoduše zřídit i v rámci stávající metodiky. Je nutné urychleně provést analýzu stávajícího nežádoucího stavu a revizi rozmístění jednotlivých druhů zón. Dále je nutné provést revizi průnikových zón pro parkování v „modré“ zóně i na území sousedních MČ, které nejsou nyní z pohledu Prahy 3 vyvážené.

PETENTI TÍMTO ZDVOŘILE ŽÁDAJÍ STAROSTU MČ PRAHA 3 O OKAMŽITÉ ZNOVUZAVEDENÍ PLATNOSTI REZIDENTNÍ ("MODRÉ") ZÓNY PLACENÉHO STÁNÍ NA ÚZEMÍ MČ PRAHA 3 BĚHEM CELÉHO VÍKENDU.

Děkujeme předem!

Zapni Žižkov

Autor: Martin Král | 11 podpisů

Nesouhlasíme s výstabou mělnické cyklostezky 255 podpisů chybí 45

Nesouhlasíme s výstabou mělnické cyklostezky

Vážený pane starosto, vážení zastupitelé města Mělníka.

My, níže podepsaní občané města Mělníka a okolí zásadně nesouhlasíme s výstavbou cyklostezky v úseku od Hadíku směrem k bývalým lázním.

Plánovaná trasa nové mělnické cyklostezky vede podél Labe, kde žije několik druhů chráněných živočichů a je i hojně využívána nejen místními, ale i návštěvníky města k procházkám, sportování, rybaření, venčení psů, koupání a spoustě dalších aktivit. Dále stezka má pokračovat strmým kopcem, který zdolá opravdu jen velmi zdatný cyklista (převážná většina z kola sesedá a tlačí) do parku Na Polabí, kde má být svedena na Pražskou ulici. Ovšem co bude bránit cyklistům nepokračovat v jízdě do města příjemným prostředím parku. Z parku Na Polabí se rázem stane neznačená cyklostezka.

Mělničané nejsou turisté, kterým se stačí podívat na řeku z vyhlídky za zámkem. My tu žijeme a chceme žít. Tímto projektem vezmete místním obyvatelům jedno z posledních míst přírody na Mělníku. Nechceme u řeky asfaltovou silnici využívanou cyklisty pouze několik měsíců v roce. Nechceme u Labe asfalt vůbec. Chceme tento úsek využívat všichni bez omezení k trávení volného času v přírodě.

Žádáme Vás proto o zastavení projektu cyklostezky v úseku Hadík – staré lázně.

Autor: Pavel Peroutka | 255 podpisů

Zřízení workoutového hřiště ve Veverské Bitýšce 106 podpisů

Zřízení workoutového hřiště ve Veverské Bitýšce

Vážený pane starosto, Vážení zastupitelé,

dle našeho názoru je ve Veverské Bítýšce dostatečný počet venkovních hřiště pro malé děti, ale chybí hřiště, které by mohli plnohodnotně využívat náctiletí a dospělí.

Žijeme v době sedavého životního stylu a rozvíjejících se civilizačních chorob, kdy většina adolescentů i dospělých tráví větší část svého volného času s telefonem v ruce a tabletem na klíně. V mnoha případech se setkáváme s mladistvými, kteří se znuděně poflakují s vrstevníky po okolí a požívají pro ně nepovolené návykové látky, bohužel i v našem městečku. Rádi bychom jim tímto způsobem nabídli jinou, zdraví prospěšnou a dostupnou alternativu/aktivitu, která by je přivedla k aktivnímu a zdravému životnímu stylu.

Právě pro tyto skupinu obyvatel bychom rádi požádali o zřízení workoutového/parkourového hřiště, které by jim dalo najevo, že zdraví obyvatel Veverské Bítýšky není městu lhostejné.

Workoutové hřiště/venkovní posilovna je vybaveno takovými cvičícími pomůckami, že se jedná se o sportovní aktivitu s vlastní vahou těla, která zahrnuje různé cviky především na hrazdě, bradlech, žebřinách, horizontálních žebřících, kruzích a jiných konstrukcích, nebo i bez jejich použití (na zemi). Hlavní důraz je kladen na cvičení s vlastní vahou, rozvoj síly a vytrvalosti.

Parkourové hřiště obsahuje řadu překážek, pro jejichž překonání se využívají skoky, běh, lezení, šplh, pohyby ve visu za ruce a akrobatické prvky. Parkouristé jsou ve svých komunitách ale i mimo ně pozitivními vzory pro mládež ze všech sociálních skupin – což v konečném důsledku povede k pozitivnímu výchovnému vlivu i na mládež z Veverské Bítýšky.
Propojením výše zmíněných prvků je vhodné k tzv. kruhovému tréninku, který rozvíjí jak silové, vytrvalostí tak i koordinační schopnosti.
Nejlepší varianta by byla kombinace obou výše uvedených typů hřišť do jednoho.

Umístění by bylo ideální v blízkosti stávajícího volejbalového hřiště na ostrůvku, kam by vzhledem ke svému účelu dokonale zapadlo. Pokud by to z jakéhokoliv důvodu nebylo možné, rádi bychom probrali alternativní varianty umístění.

Na tento projekt by se dle námi zjištěných informací mohla požádat dotace od Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Dotační titul “DT 117D8220B – Podpora obnovy sportovní infrastruktury“. Tento dotační titul slibuje úhradu až 60% nákladů.

Pokud bude naše žádost schválena, rádi bychom se účastnili dalšího jednání o konkrétní podobě a umístění hřiště.

Předem Vám děkujeme za projednání a jsme s pozdravem.

Autor: Helena Mayerová | 106 podpisů

Zachraňme Vltavu v centru Prahy 897 podpisů chybí 6103

Zachraňme Vltavu v centru Prahy

Nesouhlasíme s výstavbou nové plavební komory, která zničí klidový prostor kolem Střeleckého ostrova, Dětského ostrova a Žofína.
Stavba není v souladu s veřejným zájmem.

Nová plavební komora má být umístěna na východní straně Dětského ostrova, konkrétně mezi Dětským ostrovem a Střeleckým ostrovem.

Nová plavební komora by umožnila velkým lodím a parníkům obsazených převážně zahraničními  turisty proplouvání kolem ostrovů Dětský, Střelecký a Žofín, tedy na místech, kde dnes  jezdí Pražané na lodičkách a využívají centrum Pražské památkové rezervace k rekreačně sportovnímu využití nebo odpočinku.

Tyto ostrovy a okolní vodní plocha slouží k rekreaci a oddechu či sportu  obyvatel nejen Prahy 1 a Prahy 5, ale obyvatel celé Prahy.

Velké lodě, již téměř "ucpaly" Vltavu Pod Karlovým mostem,  po uskutečnění záměru se tato situace bude opakovat i v prostoru Žofína a Střeleckého ostrova.

Rozšíření teritoria plavby na Vltavě pro velké výletní lodě je dobrým byznysem pro loďařské společnosti, neslouží veřejnému zájmu Pražanů !
Nehledě k uvedenému, plavební komora naruší i krajinný a přírodní reliéf Vltavy v samém centru Pražské památkové rezervace, změní průtokové poměry, a okolí bude ještě více zahlceno emisemi ze spalovacích motorů velkých lodí.

Autor: Jana Voříšková | 897 podpisů