Petice proti represivnímu přístupu státu v otázce očkování 19038 podpisů

Petice proti represivnímu přístupu státu v otázce očkování

Poslanecká sněmovna v těchto dnech projednává vládní návrh novely zákona o ochraně veřejného zdraví. Novela v oblasti očkování opět upřednostňuje represi namísto vysvětlování a individuálního přístupu, naprosto se tak vzdaluje podmínkám běžným v západní Evropě. Petice bude uzavřena dne 1. 5. 2015 a předána Poslanecké sněmovně.

V České republice jsou nařizována očkování proti 9 nemocem. Dosud za nesplnění této povinnosti hrozila rodičům pokuta a dítě nesmělo do mateřské školy. Nedávno se zákaz rozšířil i na dětské skupiny a podle předkládaného návrhu se má vztahovat už i na služby jako je hlídací koutek, mateřské centrum nebo dokonce péče soukromé chůvy. Pokud mateřská škola nebo provozovatel dětského koutku přijme byť jen částečně neočkované dítě, bude jim přímo za toto jednání hrozit pokuta až do výše 500.000 Kč.

Represemi se snaží stát působit i na lékaře. Pokuta až do výše 3.000.000 Kč bude hrozit dětskému lékaři, který neprovede povinné očkování. Zákon nebere do úvahy, že lékař může očkování pouze nabízet, ale nikoliv provádět bez souhlasu rodičů.

Ve většině zemí Evropské unie (např. v Německu, Rakousku a Velké Brtitánii) není očkování povinné. Děti v těchto zemích jsou přitom stejně zdravé jako děti v České republice. Čeští pediatři se tak místo pečujících odborníků stávají nástrojem moci na vynucování očkování. Zákonná povinnost očkovat tak narušuje vztah důvěry mezi rodiči a lékařem, ale hlavně nedává prostor pro zohlednění specifických potřeb dítěte.

Pokuty hrozí i provozovatelům táborů či školám, které jezdí s dětmi na školy v přírodě. Tytéž děti, které spolu mohou chodit do školy a jezdit na kratší výlety, spolu nesmí jet na tábor či jinou zotavovací akci, pod hrozbou pokuty až 100.000 Kč.

Všechny výše zmíněné postihy se netýkají jen neočkovaných, ale všech dětí, jejichž rodiče zvolili i jen individuální očkovací kalendář.

V ČR je každý rok zaznamenáno několik set závažných nežádoucích účinků vakcín. Stát, který očkování nařizuje, se za ně přitom zříká jakékoli odpovědnosti.

My níže podepsaní nesouhlasíme s vládou předkládaným zněním novely zákona na ochranu veřejného zdraví a požadujeme:

1) převzetí odpovědnosti státu za nežádoucí účinky očkování,

2) zavedení výjimek z povinného očkování, ke kterým už před lety vyzval dřívější veřejný ochránce práv Otakar Motejl,

3) zrušení zákazu přijímat neočkované děti nebo částečně očkované děti do dětských kolektivů, protože je to nepřiměřené opatření, které nemá obdoby v žádné z našich sousedních zemí,

4) zavedení povinnosti státu řádně a transparentně zdůvodňovat nezbytnost povinného očkování u každé z nemocí, proti kterým se povinně očkuje,

5) zrušení povinnosti lékaře provést očkování a její nahrazení povinností očkování pouze včas nabídnout,

6) zrušení povinnosti lékaře udávat své pacienty hygienické stanici.

Při podepisování petice pomocí emailových schránek na seznam.cz (@seznam.cz, @email.cz, @post.cz, spoluzaci.cz @stream.cz a @firmy.cz) zkontorlujte složku "Hromadné" ve Vaší schránce - tam bude doručen email s odkazem pro potvrzení podpisu.

Autor: Martina Suchánková | 19038 podpisů

Nesouhlasíme se zákazem krmení zvířat! 3199 podpisů

Nesouhlasíme se zákazem krmení zvířat!

PETICE

Nesouhlasíme se zákazem krmení zvířat!
Adresát:  Magistrát města Hradec Králové

Prosíme, pomozte zachránit zvířata, především kočky, před smrtí vyhladověním.
V ulicích Hradce Králové je spousta vyhozených a opuštěných zvířat a město se rozhodlo tuto situaci vyřešit tím nejjednodušším způsobem, tedy tak, že zastupitelstvo vydalo vyhlášku o zákazu krmení  volně žijících zvířat, především koček a oblíbených nutrií v Jiráskových sadech. Je nám z toho velmi smutno, toto není rozhodnutí hodné civilizovaných lidí, hraničí s týráním, vždyť především kočky nejsou na ulici dobrovolně. Dostal je tam opět jenom člověk, který se rozhodl starat se jen sám o sebe. Prosíme všechny rozumné lidi, aby tento nesmysl nepodporovali a ostře proti němu vystoupili.

Opuštěné kočky v královéhradeckých ulicích jsou vzhledem k neexistenci útulku pro kočky odkázány jen na dobrovolníky, kteří se je snaží ochočit a odchytit, vyléčit, dát kastrovat, vzít si je k sobě domů a pak jim hledat nový domov. To vše za své vlastní peníze, bez jakékoliv podpory města. Hradec Králové má sice schválen kastrační program, ale procento koček, které se do tohoto programu dostane, je mizivé. Utrpení bezprizorních koček je často obrovské... Jediné depozitum, které se o kočky v Hradci Králové stará, je přeplněné a v zoufalé finanční situaci. Proto přimějme město Hradec Králové a jeho zástupce se konečně zamyslet a vymyslet jiné, lepší  řešení .

Žádáme proto:

- aby byl zřízen útulek i pro kočky, který by vedli lidé  na odborné úrovni
- aby byl zrušen nový bod vyhlášky o umísťování krmiva a potravin pro ptactvo a jiná zvířata s výjimkou krmení ptactva v krmítcích a vodního ptactva.

Touto peticí se budeme snažit získat co nejvíce podpisů v co nejkratším čase, jelikož toto doplnění vyhlášky nabude účinnosti za několik dní. Poté předáme zastupitelům města Hradce Králové.

Tato petice vznikla v Hradci Králové 12.8.2014.

Petici založila:
Petra Neubauerová

Autor: Petra Neubauerová | 3199 podpisů

Petice za vybudování tunelu pod Červenohorským sedlem v Jeseníkách 5243 podpisů

Petice za vybudování tunelu pod Červenohorským sedlem v Jeseníkách

O možnosti vybudovat tunel pod Červenohorským sedlem v Jeseníkách se hovoří už od čtyřicátých let minulého století.

Vždy však tento záměr narážel na nedostatek financí. V současné době se náklady na stavbu, která by byla jednou z největších svého druhu v České republice, odhadují na 4,7 miliardy korun. (Cena tunelu Blanka v Praze se pohybuje kolem 37 miliard korun). Na výstavbu tunelu pod Červenohorským sedlem by bylo možné čerpat peníze z fondů Evropské unie. Tunel o délce 6 150 metrů s celkovým výškovým rozdílem 46 metrů (dnes silnice přes Červenohorské sedlo překonává 1404 metrů) by vzhledem k délkově, výškově a směrově příznivému vedení silnice I/44 by výrazně zkrátil jízdní dobu, snížila by se spotřeba pohonných hmot a lze také předpokládat snížení počtu nehod a dopravních kolizí. Navíc by během výstavby v oblasti klesla nezaměstnanost. Lepší dopravní dostupnost do jesenického regionu by také mohla přilákat více investorů, které právě komplikovaná dopravní situace (zejména v zimním období) odrazuje od výstavby nových průmyslových objektů. Samozřejmě by se tak snížila nezaměstnanost, která na Jesenicku patří k nejvyšším v republice.

Žádáme proto vládu a další instituce, aby se naším podnětem odpovědně zabývaly.

Autor: František Pavlů | 5243 podpisů