Odstranění odchytových klecí na holuby z nádražní budovy v Českém Těšíně 40 podpisů chybí 60

Odstranění odchytových klecí na holuby z nádražní budovy v Českém Těšíně

Petice podle § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním

Vznik petice: 19.7.2020

My, podepsaní v této petici, žádáme o odstranění odchytových klecí na holuby, které jsou umístěné na budově Správy železnic na ul. Nádražní v Českém Těšíně, s parcelním číslem 3335/4 katastrálního území Český Těšín, a žádáme o řešení situace jiným způsobem, např. síťováním nebo umístěním ultrazvukových plašičů ptactva. Odchyt ptactva do odchytových klecí, které jsou navíc přikryté černou fólií, na střeše budovy exponované přímému slunečnímu záření vyžaduje jejich častou kontrolu (při dnešních teplotách pokládáme i hodinové intervaly za nedostatečné) kvůli možnému nezákonnému úhynu a trpění odchycených holubů nebo jiného ptactva. Dále z důvodu, že na střechu budovy je přímý výhled z obytné části, pokládáme za neetické, aby lidé s výhledem na tuto budovu museli být nechtěnými účastníky trýznění ptáků a svědky jejich odchytu.

Dále je známo, že odchyt pomocí odchytových klecí nezajistí vyhubení populace. To znamená, že prováděný odchyt holubů nezajistí nemožnost jejich pohybu po nástupištích a znečišťování. Dále snížením populace holubů v této lokalitě může dojít ke zvýšení výskytu ptáků jiných druhů, kteří budou taktéž prostory nástupišť znečišťovat. Důkladným zasíťováním, vhodným umístěním ultrazvukových plašičů a také častějším a důkladnějším úklidem nástupišť by nádraží v Českém Těšíně jistě dosáhlo spokojenějších cestujících bez nutnosti odchytu tímto neetickým způsobem.

Obsah petice s podpisy bude zároveň odeslán na Správu železnic, státní organizaci, se sídlem Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1, jakožto žádost o odstranění odchytových klecí.

Autor: Ladislav Hess | 40 podpisů

Petice proti plánované výstavbě hotelu (Zastavovací studie pozemku parc.č. 1503/1, k.ú.) 88 podpisů

Vážení členové městské rady Ostrava-Poruba,

jako občané Poruby prostřednictvím této petice vyjadřujeme svůj nesouhlas se zastavovací studií pozemku parc.č. 1503/1, k.ú., na jejímž základě má být na tomto místě vystavěn hotel. Všem, kteří blízko této lokality bydlíme, bylo jasné, že se tu dříve nebo později něco postaví. Doufali jsme, že město bude v budoucnu kultivovat zelenou plochu a rozšíří Oázu klidu. V případě plánované výstavby pak musíme vyjádřit svůj nesouhlas s formou, s jakou je tak činěno. Bez jakékoliv diskuze s odborníky, kteří by navrhli, co by na daném místě bylo nejlepší pro stávající zástavbu a její obyvatele. Bez jakékoliv diskuze s občany, která standardně probíhá v rámci plánovaných přestaveb veřejného prostoru (např. u Duhy aj.). Formát zakázky vytváří dojem, že byla učiněna na objednávku a nerespektuje stávající výstavbu. Věty, že plánovaný objekt nemusí respektovat stávající podlažnost pěti pater dosavadní výstavby (o čemž jistě nerozhodovali odborníci) a daný objekt má být výškovou dominantou, zní jako výsměch. Dominantou jsou architektonicky významné stavby, ne velký dům s mnoha patry, jak se pánům úředníkům asi zdá. Vzhledem k tomu, že město mnoho let slibuje vybudování chodníku (případně propojení zástavby na ose Albert – Opavská – Oáza klidu) obyvatelům na Opavské, kteří zatím vodí svoje děti přes myčku auto či kličkují po silnici, a mnoho let na tuto realizaci nebyly finance, vyznívá plánovaný projekt, na jehož realizaci se najednou peníze najdou, jako výsměch voličům. Obracíme se tedy na vás s žádostí o přehodnocení plánů a otevření diskuze této problematiky, aby dané místo bylo i v budoucnosti příjemným a kvalitním prostorem k bydlení.

Autor: Aneta Mladějovská | 88 podpisů

Petice proti odvolání Ondřeje Šimetky z pozice přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky FNO 2254 podpisů

My, níže podepsaní z řad občanské veřejnosti, vyjadřujeme podporu docentu MUDr. Ondřeji Šimetkovi, Ph.D., MBA, který byl 5. října 2018 odvolán z pozice přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava. Během několika měsíců byli z pochybných důvodů a bez adekvátní náhrady odvoláni již čtyři přednostové klinik a primář této nemocnice. S velkým znepokojením – spolu s odbornou veřejností, Lékařskou fakultou Ostravské univerzity a zaměstnanci FNO – sledujeme tento vývoj, který může mít nevratný negativní dopad na kvalitu zdravotní péče v Ostravě a celém Moravskoslezském kraji.

Viníkem této krizové situace je podle našeho názoru především její ředitel Evžen Machytka, který byl do funkce jmenován v dubnu letošního roku ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Ukončení pracovního poměru přednostů potvrdil akademickým senátem odvolaný děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Pavel Zonča, který z procedurálních důvodů napadl své odvolání a soudně se domohl dočasného návratu do funkce (do konce října). Zonča však nereprezentuje názory fakulty ani univerzity, které naopak opakovaně vyjádřily znepokojení nad situací ve FNO.

Docent Ondřej Šimetka vybudoval v Ostravě špičkové pracoviště, které například jako jediné v celém Moravskoslezském kraji je schopno zachraňovat děti narozené před 30. týdnem těhotenství. Perinatologické centrum FNO patří k nejlepším v Evropě. Tým lékařů pod Šimetkovým vedením spojoval nejvyšší odbornost s empatickým přístupem plným respektu k pacientkám a blízkým rodinným příslušníkům. Nyní hrozí rozpad tohoto týmu.

Vyzýváme ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, aby odvolal Evžena Machytku z pozice ředitele Fakultní nemocnice Ostrava. Dále žádáme, aby byl Ondřej Šimetka přijat zpět do funkce přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky. Současně chceme, aby byla důkladně přezkoumána důvodnost odvolání dalších přednostů a primářů.

Za iniciátory petice Martin a Eliška Packovi

V Ostravě dne 17. 10. 2018

Autor: Martin Packa | 2254 podpisů

MASARYKOVA č.p. 586 (bývalý „Dům dětí“) - PETICE PROTI PRODEJ BUDOVY 44 podpisů

MASARYKOVA č.p. 586 (bývalý „Dům dětí“) - PETICE PROTI PRODEJ BUDOVY

PETICE proti prodeji budovy č. p. 586 a přilehlých pozemků parc. č. 3146/1, 3147/1 a 3148/4, vše v k. ú. Příbor

Dotčený objekt (bývalý „Dům dětí“) se nachází na Masarykově ulici v bezprostřední blízkosti domova důchodců („Domova Příbor“) provozovaného Moravskoslezským krajem. Budova je situována v klidném prostředí uprostřed zeleně nedaleko centra města Příbora.

Požadujeme zrušit záměr města odprodat uvedenou nemovitost a přilehlé pozemky. Podle našeho názoru za nepřiměřeně nízkou nabídkovou cenu 3 100 000 Kč. Navrhujeme ponechat objekt v majetku města a realizovat záměr rekonstrukce budovy za účelem zřízení a provozovaní tzv. „Domova pro seniory“. Ať už ve formě klasického domova pro seniory, denního či týdenního stacionáře nebo kombinací hned několika požadovaných služeb. Lze zvážit i zřízení dalších sociálních služeb (např. pro hendikepované spoluobčany). Právě blízkost stávajícího domova pro seniory dává možnost budoucí efektivní koordinace provozu obou zařízení.

Důvody našeho stanoviska:

Domov důchodců („Domov Příbor“) se dlouhodobě potýká s kritickým nedostatkem lůžek. Stávající kapacita je cca 65 míst. Žádostí o přijetí do domova pro seniory je v současné době cca 130, tzn., že lze uspokojit zhruba polovinu všech žadatelů. Uvedený stav s sebou přináší neúměrně dlouhé „čekací“ lhůty. Senioři z Příbora a blízkého okolí jsou tudíž nuceni prožít podzim svého života mimo město, které bylo desítky let jejich domovem. V mnoha případech nenávratně zpřetrhají veškeré sociální vazby se stávajícím bydlištěm, přáteli a bohužel mnohdy i se svou rodinou. Příborští senioři potom nacházejí zázemí v podobných zařízeních v Kopřivnici, Valašském Meziříčí, Odrách nebo Vítkově.

V našem městě se umíme vcelku kvalitně postarat o mladou generaci, nemalými finančními prostředky podporujeme kulturní život, sport a další aktivity občanů. Na druhé straně nevěnujeme náležitou pozornost našim starším spoluobčanům. Sociodemografické analýzy jasně říkají, že se zvyšuje podíl osob starších 65 let. Důležité je, aby se plán rozvoje sociálních služeb zaměřil mj. na seniory a vytvářel této skupině vlídné prostředí, prevenci a podporu.

Podpisem pod touto peticí vyjadřuji svůj nesouhlas se záměrem města Příbora prodat budovu č. p. 586 a přilehlých pozemků o celkové rozloze 4 127 m2 .

Autor: Nezávislí Příbor Příbor je náš domov | 44 podpisů

Moravskoslezský x celá ČR