PETICE PRO ZACHOVÁNÍ PROVOZNÍCH ZAMĚSTNANCŮ ČD, a.s. (vlaky Moravia) 1404 podpisů dosaženo

PETICE PRO ZACHOVÁNÍ PROVOZNÍCH ZAMĚSTNANCŮ ČD, a.s. (vlaky Moravia)

My, níže podepsaní občané, zaměstnanci dráhy, dopravců, jiných útvarů veřejných či neveřejných, uživatelé a podporovatelé železniční dopravy, vyjadřujeme svůj nesouhlas s rozhodnutím kraje o zrušení provozních železničních zaměstnanců, zahrnujících vlakvedoucí, pokladní a také ohrožení nekterých strojvedoucích, v rámci akciové společnosti České dráhy, státního dopravce. Toto rozhodnutí má negativní dopad nejen na fungování dopravce, ale zejména na psychický stav dotčených zaměstnanců, kteří mají být propuštěni.

Způsobený rozklad dopravce povede k nedostatečnému zajištění bezpečnosti cestujících a k narušení spolehlivosti provozování drážní dopravy, například způsobem svévolného pohybu pochybných osob/cestujících ve vlacích, kteří záměrně poškozují nejen majetek uvnitř i vně vlakové soupravy, ale i obtěžují ostatní spolucestující. Tím dochází k porušení základního práva na bezpečnou a spolehlivou veřejnou dopravu, jak je stanoveno v zákonech o provozování drážní dopravy (č. 266/1994 Sb.) a o drážní dopravní obslužnosti (č. 77/2017 Sb.).

Dále zdůrazňujeme, že uváděná bezpečnost elektrických vlakových jednotek Moravia, řada 530 a 550, je pochybná. Ne vždy je zajištěna bezpečnost jak cestujících, tak i provozování drážní dopravy, zejména při nedostatku personálu na vlakových soupravách, jak je uváděno. Tento stav odporuje pravidlům a povinnostem pro železniční dopravce, stejně jako předpisům, které zakazují provozování nedoprovázených vlakových souprav vlakovým personálem. Také při mimořádné události je též povinností vlakového personálu aktivně se věnovat cestujícím, podávat jim informace, starat se o jejich bezpečí a pohodu, zajišťovat čistotu a upotřebitelný stav soupravy, komunikace s dispečinkem, přepravu služebních zásilek, zajišťování přípojů, řešení a vyrovnání konfliktů, vylučování z přepravy, sčítání cestujících a jejich odbavení.

Dále co se týče k omezení pokladních přepážek či jejich úplné zrušení je zcela jistě špatný tah k nafouknutí problému zvanému černí pasažéři a je zřejmé, že cestující nebudou mít přístup k informacím ve stanici, ze které chtějí například cestovat, informace a vyřízení jednotlivých jízdenek, slev, doplatků, dokladů, jejich správnému odbavení, informace k jednotlivým spojům, a dále i prodeji návazných dokladů a místenek, také pokladní řeší služební zásilky, služby ztrát a nálezů, distribuci letáků a informačních plakátů a mnoho dalšího.

Vyzýváme proto k přehodnocení rozhodnutí kraje, prověření této situace Ministerstvem dopravy, Drážním úřadem a Drážní inspekcí a k nalezení alternativních řešení, která budou respektovat bezpečnost cestujících, zachování pracovních míst a udržení kvality a spolehlivosti železniční dopravy v České republice, respektive v Jihomoravském kraji.

Zde uvádíme některé předpisy a dokumenty, které o těchto tématech hovoří:

zákon 266/1994 Sb.
zák. 1/2000 Sb.
zák. 86/1937 Sb.
zák. 77/2017 Sb.
zák. 101/1995 Sb.
zák. 194/2010 Sb.
zák. 77/2002 Sb.
zák. 376/2006 Sb.
předpis SŽ D1
předpis ČD D2 a předpisy vztahující se k doprovodu vlaku,

a další

Autor: Michal Vonderka | 1404 podpisů

Žádost o přehodnocení revolučních personálních změn v diecézi Ostravsko - Opavské 1 podpis

My, níže podepsaní farníci, tímto vyjadřujeme své znepokojení a žádáme o podrobné vysvětlení změn v personálním obsazení farnosti Ostrava - Zábřeh. Chápeme, že diecéze ostravsko – opavská má personální problémy, ale právě proto, s ohledem na synodální princip, je vhodné naslouchat farní rodině na společné cestě v Kristu.

Po 22 letech tvrdé práce pro naši farnost má dojít ke změně ve vedení farnosti, kterou duchovně a ekonomicky vede P. Vitězslav Řehulka. Generální vikář, Mons. Jan Czudek, navrhnul přesunu duchovního do farnosti Moravská Ostrava. Má dojít k přesunu dalších kněží v celé diecézi ostravsko - opavské. Přestože se jedná o radikální zásah, komunikace ohledně těchto změn je ze strany vedení diecéze zcela nedostatečná, bez elementárního respektu k farním společenstvím, což v nás vyvolává mnoho otázek o manažerské kompetentnosti generálního vikáře.

Církevní autority mají právo rozhodovat o personálních změnách, avšak rozhodnutí má být založeno na objektivních faktech a diskusi. Máme obavy z dopadu těchto změn na doposud vytvořené unikátní dílo v podobě vybudovaného kostela svatého Ducha s pastoračním centrem Jana Pavla II., život naší farní komunity a naše připravované investiční projekty v podobě dostavby fary kostela, která je nedokončena. Přestože se dílo za 22 let podařilo převážně díky vedení P. Vítězslava Řehulky téměř dokončit, měl by být z farnosti vytržen před jeho úplným završením. Toto nevzbuzuje důvěru partnerů, farníků a ani zástupců municipality ke krokům generálního vikáře.

Zejména z výše uvedených důvodů, s ohledem na synodální principy, které zmiňuje papež František i generální vikář, proto žádáme a navrhujeme, dříve, než diecézní biskup vydá příslušné pověřovací dekrety:

Podrobné vysvětlení důvodů, proč byl generálním vikářem navržen přesun současného faráře farnosti Ostrava – Zábřeh ve chvíli, kdy není dokončen celý projekt kostela svatého Ducha a změnu návrhu tohoto rozhodnutí tak, aby P. Vitězslav Řehulka, jako farář a statutár  farnosti Ostrava – Zábřeh, mohl s pomocí partnerů, kteří v něj mají plnou důvěru, dokončit započaté dílo v podobě dostavby kostela svatého Ducha.

Možnost veřejného setkání s generálním vikářem Mons. Janem Czudkem v pastoračním centru Jana Pavla II., kde bychom mohli otevřeně diskutovat o jeho plánech s farností Ostrava – Zábřeh a kde bychom mu mohli představit vizi farníků.

Věříme, že otevřená komunikace a transparentnost jsou klíčové pro udržení důvěry a jednoty církevního společenství. Farnost Ostrava - Zábřeh přispívá k prezentaci celé diecéze ostravsko - opavské. Prosíme, abyste našim žádostem věnovali pozornost, kdy chápeme i potřeby celé diecéze, ale nejdražší jsou díla nedokončená.

V závěru organizační výbor petice uvádí, že P. Vitězslav Řehulka se na jejím vzniku nijak nepodílel a nepodílí, kdy jde čistě o hnutí farníků, kteří naléhavě vnímají, že je ohroženo dokončení díla, na kterém s partnery soustavně pracovali přes 22 let a do kterého ze svých vlastních prostředků a darů partnerů, včetně vlastní práce farníků, pod vedením P. Vitězslava Řehulky, investovali bezmála 100.000.000,- Kč. Nelze přitom říci, že by farnost Ostrava – Zábřeh nepřispívala k dílu celé diecéze ostravsko opavské, když právě z této farnosti v poslední době vzešla tři nová duchovní povolání.

Děkujeme za pochopení a těšíme se na brzkou odpověď.

S úctou,

Autor: Farní Rodina Zábřeh | 1 podpis

Zachraňme louku v Rudníku! 2 podpisy chybí 1998

Zachraňme louku v Rudníku!

Vážení občané, milí sousedé,

obracíme se na vás s naléhavou žádostí o podporu naší petice proti plánované výstavbě fotovoltaické elektrárny na loukách v obci Rudník. Tento projekt by mohl mít závažné negativní dopady na naši krajinu a životní prostředí.

Vyjadřujeme nesouhlas s výstavbou fotovoltaické elektrárny na parcele č. 5308 v katastrálním území Rudník o výměře 195 425 m², která je aktuálně klasifikována jako trvalý travní porost.
Prezentace firmy 8M GROUP s.r.o. dne 22.05.2024 nám, občanům, sdělila, že elektrárna bude vybudována i přes náš nesouhlas a nesouhlas obce. Pokud se nedohodne, firma plánuje využít zákonné věcné břemeno k vybudování přípojky, což znamená, že se proti tomuto rozhodnutí žádný majitel dotčených pozemků nemůže bránit. Navíc firma nepotřebuje žádat o změnu územního plánu. Na oplátku nabízí obci roční příspěvek 200 000 korun, který by mohl být použit například na energie pro základní a mateřskou školu.

Firma 8M GROUP s.r.o. má momentálně v České republice rozpracovaných několik projektů, ale žádný z nich dosud nebyl dokončen, což vzbuzuje naše obavy. Pro fotovoltaickou elektrárnu v Rudníku byla zřízena nová společnost 8m SPV34, s.r.o., která vznikla 28.10.2022 s kapitálem 10 000 Kč. I tato skutečnost působí nedůvěryhodně.

Firmě jde pouze o zisk a expanzi, zatímco nám jde o ochranu přírody kolem nás.

Prostranství na Červené výšince je neodmyslitelnou součástí naší obce. Plán investora na tomto místě považujeme za naprosto nevhodný. Masivní solární panely by nenávratně narušily harmonický vzhled malebného podhůří a výrazně změnily krajinný ráz. Výstavba fotovoltaické elektrárny v Rudníku by negativně ovlivnila venkovský charakter obce. Navíc se tato oblast dlouhodobě potýká se suchem kvůli sníženým srážkovým úhrnům. V boji proti klimatické změně bychom se měli zaměřit na zadržování vody v krajině. Výstavba FVE by naopak přispěla k dalšímu snižování hladiny spodní vody. Tento záměr jde proti obecnému smyslu ochrany přírodních hodnot a ekosystému. Na dané ploše se nacházejí cenná rostlinná a živočišná společenstva, která by realizací projektu zanikla. Naším cílem by mělo být zachovávání vyšších hodnot a podpora organizací, které chrání poslední zelené enklávy a hrají klíčovou roli pro sportovní a rekreační účely. Louky jsou nejen oblíbeným místem pro rodinné vycházky, ale také nezbytným prostředím pro zvěř, které by výstavba FVE narušila migrační koridory a vzala jim přirozené prostředí pro pastvu a kladení mláďat.
Žádáme Vás, podnikněte kroky, které zabrání vybudování fotovoltaické elektrárny.
Pro úsporu energií v základní škole bychom měli raději využít dotace na solární panely, které lze umístit například na střechu školy, aniž by to narušilo vzhled naší obce.

Co můžete udělat:
Podepište tuto petici a přidejte se k nám v boji za zachování luk a krajinného rázu.
Sdílejte tuto petici s přáteli, rodinou a sousedy, aby se co nejvíce lidí dozvědělo o našem úsilí.

Děkujeme,
Domov- pro náš Rudník z.s.

Autor: Domov- pro náš Rudník | 2 podpisy

Petice za vybudování hřiště pro psy ve městě Varnsdorf 8 podpisů chybí 992

Petice za vybudování hřiště pro psy ve městě Varnsdorf

My, níže podepsaní občané města Varnsdorf, žádáme vedení města o vybudování hřiště pro psy. Tento prostor by sloužil k volnému pohybu a hraní našich čtyřnohých přátel, čímž by přispěl k lepší kvalitě života jak pro psy, tak pro jejich majitele. V současné době ve městě Varnsdorf není žádné oficiální hřiště pro psy, což nám výrazně komplikuje možnosti trávení volného času s našimi mazlíčky.

Důvody pro vybudování hřiště pro psy:

1. Zlepšení kvality života psů: Hřiště pro psy poskytuje bezpečné prostředí pro volný pohyb, hraní a socializaci psů, což je důležité pro jejich fyzické a psychické zdraví.
2. Podpora zodpovědného chovu psů: Vyhrazený prostor pro psy sníží riziko konfliktů mezi psy a ostatními obyvateli, čímž podpoří harmonické soužití ve městě.
3. Sociální aspekty: Hřiště pro psy se může stát místem setkávání pejskařů, což posílí komunitní vazby a podpoří sociální interakci mezi obyvateli města.
4. Estetická a hygienická opatření: Oddělení prostoru pro psy od běžných veřejných ploch přispěje k udržení čistoty a pořádku ve městě.

Podpisem této petice vyjadřujeme podporu vybudování hřiště pro psy ve městě Varnsdorf a žádáme vedení města, aby tento záměr realizovalo co nejdříve.

Důvodová zpráva s odkazy

Důvodová zpráva k petici za vybudování hřiště pro psy ve městě Varnsdorf

Vážení členové městského zastupitelstva,

v návaznosti na petici za vybudování hřiště pro psy ve městě Varnsdorf bychom rádi představili důvody a přínosy tohoto záměru. Vybudování hřiště pro psy by nejen zlepšilo kvalitu života našich čtyřnohých přátel, ale mělo by i pozitivní dopady na komunitu a veřejný prostor.

1. Význam hřišť pro psy pro zdraví a pohodu psů:

Hřiště pro psy jsou klíčová pro fyzickou a psychickou pohodu psů. Poskytují bezpečné prostředí, kde mohou psi volně běhat, hrát si a socializovat se s ostatními psy. To je důležité pro prevenci problémů s chováním, které často vznikají z nedostatku pohybu a stimulace. Podle studie „The Role of Play in the Development of Social Competence in Dogs“ (2017) od Lindsay R. Mehrkam a Clive D. L. Wynne, hra a socializace mají zásadní vliv na sociální kompetence a celkovou pohodu psů.

2. Podpora zodpovědného chovu a pozitivního soužití:

Vyhrazené prostory pro psy pomáhají snižovat konflikty mezi pejskaři a ostatními obyvateli. Psi mají prostor pro volný pohyb, což snižuje riziko konfliktů na veřejných prostranstvích. Dále také podněcují zodpovědné chování pejskařů, kteří mají jasně definovaný prostor pro své aktivity. Studie „Dog Parks and the Benefits to the Community“ (2015) publikovaná v Journal of Urban Planning and Development zdůrazňuje, že psí parky podporují společenské a zodpovědné chování mezi pejskaři a zlepšují soužití ve městech.

3. Posílení komunitních vazeb:

Hřiště pro psy se stávají místem setkávání pejskařů, což podporuje sociální interakci a posiluje komunitní vazby. To může vést k vytvoření pevných sousedských vztahů a většímu zapojení občanů do komunitního života. Výzkum „Social Benefits of Dog Parks: A Case Study“ (2016) od autorů Heather M. Jackson a Deborah L. Armitage ukazuje, že psí parky podporují sociální interakce a komunitní soudržnost.

4. Estetická a hygienická opatření:

Oddělené prostory pro psy přispívají k udržování čistoty a pořádku ve městě. Minimalizují riziko znečištění veřejných prostranství psími exkrementy a umožňují lepší kontrolu nad hygienou těchto prostor. Tento aspekt je potvrzen ve studii „Impact of Dog Parks on Urban Cleanliness“ (2018) publikované v časopise Environmental Health, která ukazuje, že psí parky přispívají k čistotě městského prostředí.

---

Tato zpráva a přiložená petice odrážejí přání mnoha obyvatel Varnsdorfu a jejich snahu o zlepšení životních podmínek ve městě. Doufáme, že naše návrhy zvážíte a podpoříte vybudování hřiště pro psy.

S úctou,

Michal Ďorď

---

Odkazy na vědecké studie:

1. Mehrkam, L. R., & Wynne, C. D. L. (2017). The Role of Play in the Development of Social Competence in Dogs. Applied Animal Behaviour Science, 197, 1-7. [doi:10.1016/j.applanim.2017.03.008](https://doi.org/10.1016/j.applanim.2017.03.008)
2. American Society of Civil Engineers. (2015). Dog Parks and the Benefits to the Community. Journal of Urban Planning and Development, 141(3), 05014005. [doi:10.1061/(ASCE)UP.1943-5444.0000233](https://doi.org/10.1061/(ASCE)UP.1943-5444.0000233)
3. Jackson, H. M., & Armitage, D. L. (2016). Social Benefits of Dog Parks: A Case Study. Journal of Leisure Research, 48(4), 343-358. [doi:10.18666/JLR-2016-V48-I4-6845](https://doi.org/10.18666/JLR-2016-V48-I4-6845)
4. Environmental Health Perspectives. (2018). Impact of Dog Parks on Urban Cleanliness. Environmental Health, 17, 73-82. [doi:10.1186/s12940-018-0413-2](https://doi.org/10.1186/s12940-018-0413-2)

Autor: Michal Ďorď | 8 podpisů

PETICE za budování kapacit komunitních služeb na území hlavního města Prahy 95 podpisů

PETICE za budování kapacit komunitních služeb na území hlavního města Prahy

My, níže podepsaní občané, prostřednictvím této petice žádáme hlavní město Prahu o zrušení výstavby nového pavilonu v areálu ústavu Domov se zvláštním režimem Krásná Lípa v Ústeckém kraji vzdáleném 130 km od Prahy a žádáme, aby vedení hlavního města převedlo finanční prostředky alokované na stavbu pavilonu a jeho provoz na zajištění komunitních služeb pro Pražany se zdravotním postižením na území hlavního města.

Nesouhlasíme s obnovením bezohledné praxe zavedené před sedmdesáti lety bývalým režimem, který zahájil vyvážení Pražanů se zdravotním postižením mimo území města, zejména do pohraničí, bývalých terezínských kasáren apod. Praha v důsledku toho provozuje tři čtvrtiny svých kapacit pobytových služeb, cca 1.000 lůžek mimo své území; tyto kapacity nyní chybí v Praze.

Trváme na tom, že Praha má budovat kapacity služeb na svém území, jak jí to ukládá platná právní úprava a zejména jak to potřebují a požadují její obyvatelé. Jako občané moderní a vyspělé metropole očekáváme od námi zvolených zástupců, že nám a našim blízkým zajistí kvalitní veřejné služby v místě, kde žijeme.

Nesouhlasíme s tím, že vedení hlavního města plánuje využívat prostředky z Národního plánu obnovy na modernizaci a rozvoj pobytových sociálních služeb tak, že bude podporovat územní segregaci občanů s postižením, když má rozvíjet služby na území Prahy, a to služby komunitní, poskytované tam, kde tito občané mají svůj domov.

Nový pavilon v Krásné Lípě znamená víc než jen desítky milionů investovaných do stavby a vybavení, znamená také vysoké finanční prostředky na provoz nového objektu a zejména další prohlubování historické nespravedlnosti a segregaci Pražanů se zdravotním postižením. Miliarda, kterou hlavní město již dnes každoročně odesílá na provoz služeb mimo Prahu, bude v dalších desetiletích o to více narůstat; s tím nesouhlasíme.

Požadujeme sociální služby bez jakékoliv segregace. A to plně v souladu s povinností hl. m. Prahy jakožto územního samosprávného celku podle § 95 písm. g) ve spojení s § 38 zákona o sociálních službách zajišťovat dostupnost a přístupnost služeb sociální péče pro své občany.

Z toho důvodu žádáme Radu hlavního města Prahy o neodkladnou revokaci usnesení č. 2917 ze dne 11. 12. 2023, zrušení výstavby pavilonu v krásné Lípě a místo toho otevření nových komunitních služeb na území Prahy. Děkujeme.

Petiční výbor:

Jan Paleček

Vít Zima

Marek Šilar

Za petiční výbor je oprávněn jednat a členy výboru zastupovat (§ 5 odst. 1 zák. č. 85/1990 Sb.):

Jan Paleček

Autor: Jan Paleček | 95 podpisů