Petice na podporu přípravy a realizace dálnice D43 (Brno–Moravská Třebová) a Zásad územního rozvoje 1798 podpisů

My, níže podepsaní občané ČR vyzýváme předsedu a členy Vlády ČR, členy Parlamentu ČR, hejtmana a zastupitele Jihomoravského kraje, aby se plnou vahou svých kompetencí zasadili o co nejintenzivnější a co nejrychlejší přípravu a realizaci dálnice D43 (Brno – Moravská Třebová).

Tato komunikace a její potřebnost je v úvahách Ministerstva dopravy ČR již více jak 15 let a její realizace se stále a neúnosně prodlužuje. Stávající silnice I/43 (Brno – Svitavy) je již dlouhou dobu kapacitně přetížená a tím i dopravně nebezpečná. Na komunikaci I/43 stále častěji umírají lidé při dopravních nehodách.
Pokud je pro veřejnoprávní schválení dálnice D43 a celkový rozvoj Jihomoravského kraje, jako jeden z podstatných a nezbytných dokumentů, zapotřebí schválení Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje, žádáme zastupitele Jihomoravského kraje o jejich schválení v co nejkratším termínu. Jihomoravský kraj je posledním krajem v ČR, který, přes snahu minulých Zastupitelstev Jihomoravského kraje, nemá Zásady územního rozvoje schváleny a nemůže se řádně rozvíjet. Zároveň odsuzujeme účelové, neopodstatněné, popř. nepravdivé snahy v nejrůznějších podobách od kohokoliv, kdo aktivně a vědomě usiluje o další komplikace, neschválení nebo zrušení uvedených Zásad.
Petiční výbor ve složení:
1. Ing. Jaromíra Vítková, 680 01, Boskovice, Dukelská 32a
2. Ing. Tomáš Kožoušek, 679 37, Borotín u Boskovic 90
3. Tomáš Janda, 530 02, Pardubice, Anenská 1296

Autor: Jaromíra Vítková | 1798 podpisů

NE ohrožení pitné vody pro 140. tisíc lidí - NE TĚŽBĚ ŠTĚRKOPÍSKU 276 podpisů chybí 9724

NE ohrožení pitné vody pro 140. tisíc lidí - NE TĚŽBĚ ŠTĚRKOPÍSKU

NESOUHLAS S RIZIKEM OHROŽENÍ 5-tého NEJVĚTŠÍHO ZDROJE PITNÉ VODY  V ČR.

Již jedenáctým rokem obce Hodonínska a Uh.Ostroh usilují   o zastavení aktivit společnosti pana Františka Jampílka prosazujících záměr „Těžba a úprava štěrkopísku v Uherském Ostrohu“.  Realizace tohoto záměru trvale a nepřípustným způsobem ohrožuje kvalitu podzemních vod s daným územím sousedícího jímacího území Bzenec – komplex. Ten je nenahraditelným zdrojem pro výrobu pitné vody, která slouží k uspokojení nejzákladnějších lidských potřeb především občanů okresu Hodonín a části Břeclavska a Hradišťska.

Celé řízení probíhá naprosto nestandardním způsobem a s vyloučením nás (obcí a dodavatele vody Vak Hodonín) jako účastníků řízení.

Obracíme se na Vás v souvislosti s  probíhajícím jednáním na Obvodním báňském úřadu pro území krajů Jihomoravského a Zlínského ve věci stanovení dobývacího prostoru pro těžbu štěrkopísku v lokalitě Uherský Ostroh – Moravský Písek. Snaha těžební firmy o zahájení dobývání trvá již několik let a k otázce těžby se již vyjádřila řada aktérů. Nyní je situace taková, že s uvedenou těžbou dlouhodobě nesouhlasí zastupitelstva celkem 57 měst  a obcí v hodonínském regionu, včetně města Uherský Ostroh.

Těžbu štěrkopísku v této lokalitě všechny obce odmítají především kvůli zásadním obavám ze znehodnocení zdroje pitné vody, jelikož zamýšlená lokalita leží pouhých 500m od vodního zdroje. Těžba se má odehrávat v části záplavového území řeky Moravy a zasáhla by prameniště pitné vody, kterou v současnosti využívá zhruba 140 tisíc místních obyvatel.

Naše obavy o zachování dostupnosti a kvality vody podporuje fakt, že z odborného hlediska je velmi pravděpodobné, že případná těžba skutečně zasáhne významný zdroj pitné vody pro náš region. Posudek Jihomoravského kraje dokonce říká, že těžba přinese negativní dopady na místní podpovrchové vody a zejména, že rizika vzniklá po odkrytí hladiny podzemní vody není možné eliminovat žádnými reálně a finančně proveditelnými opatřeními. Navíc podle tohoto posudku dosavadní proces posouzení vlivu zamýšlené těžby na životní prostředí proběhl podle modelu, který neodpovídá reálným hydrogeologickým poměrům. Přesto se Ministerstvo životního prostředí v roce 2015 se postavilo k těžbě pozitivně díky souhlasnému posudku EIA.

Více informací jemožné získat na stránce Vak Hodonín/ Petice

Současně s touto elektronickou peticí je možné podepsat i petiční archy osobně, na všech obecních úřadech Hodonínska. Z právního hlediska mají větší účinnost.

Petiční výbor ve složení:

Václav Tvrdý, 696  39  Lovčice 297

Martina Bílová, 696  62  Tvarožná Lhota 223

Mgr. Antonín Okénka, 696  75  Nová Lhota 268

Petr Tihelka, 696  34  Uhřice

Hana Habartová, Sokolská 717, 696  85  Moravský Písek

Svým podpisem vyjadřujeme podporu této žádosti a připojujeme se k ní.

Autor: Martina Bílová | 276 podpisů

Petice za možnost pacientů legálně si připlácet za zdravotní péči 26 podpisů chybí 4974

Petice za možnost pacientů legálně si připlácet za zdravotní péči

Pokud jde o zdravotní péči (zejména tu kvalitní, špičkovou, jakou mají možnost dostávat pacienti také v ČR), nikdy nemůže být všechno a pro všechny zcela zdarma, takový systém není ufinancovatelný nikde na světě,  leda v krajině zvané UTOPIE.

Tento fakt, dle mých zkušeností, už pochopila většina našich občanů , mnoho našich politiků, dokonce to chápou a oficiálně deklarují už i ředitelé všech Zdravotních pojišťoven vč.ředitele VZP, a to je co říct.

Všechny problémy našeho zdravotnictví se odvíjí hlavně od neustálého nedostatku financí, ať se bavíme o jakémkoliv problému , prakticky vždy nakonec dojdeme k tomu, že za ním stojí nedostatek financí v systému. Ten je však trvalý již 25 let,  jelikož u nás jde na financování zdravotnictví cca  7 % HDP a ve vyspělých zemích 11-12%,  z čeho ovšem  3-4 % procenta tvoří soukromé zdroje (to jest přímé platby pacientů anebo platby formou komerčního připojištení).

Spoluúčast  pacienta je u nás jedna z nejnižších na světě a vzhledem k vysoké kvalitě zdravotní péče jde u nás o naprostý unikát, který však pochopitelně není "zadarmo". Vzniklý nepoměr vysoká kvalita péče vs. nízké příjmy v % HDP na zdravotnictví  je kompenzován  zejména nízkými platy sester a lékařů vč. všech následých důsledků z toho plynoucích ( nedostatek sester, odchody lékařů do zahraničí) a projevuje se také permanentním stěžováním všech účastníků systému na jeho trvalé podfinancování .

Tato petice, která by se dala nazvat i jako "Petice za vícezdrojové financování zdravotnictví" si tedy dává za úkol iniciovat změnu tohoto, ze světového hlediska, naprostého unikátu , který máme uveden v zákoně 48/1997 a který neumožňuje pacientovi legálně si připlácet za zdravotní péči hrazenou ze zdravotního pojištění, čímž dochází k deformaci ekonomického prostředí celého zdravotnického systému.

Konkrétně jde o část 4, § 11, písmeno d)  "Pojištěnec má právo na poskytnutí hrazených služeb v rozsahu a za podmínek stanovených tímto zákonem, přičemž poskytovatel nesmí za tyto hrazené služby přijmout od pojištěnce žádnou úhradu."

Vypuštění tohoto nesmyslného odstavce z uvedeného zákona umožní vymezení standardní  péče ,která bude tak jako je nyní, hrazena z veřejného zdravotního pojištění a zejména zavedení nadstandardů, které si bude hradit  pacient přímo anebo  ze svého komerčního připojištění. Dojde k narovnání obchodních vztahů mezi plátci a poskytovateli, dojde také k lepší regulaci systému ze strany pacienta , kterého v součané době vůbec nezajímáí kolik jeho léčba, vyšetření a léky, stojí.

Autor: Igor Motíl | 26 podpisů

PETICE  NECHCEME V PARKU NA ULICI KROKOVA PLÁNOVANÝ OPLOCENÝ PSÍ VÝBĚH S AGILITY HŘIŠTĚM 1 podpis

PETICE NECHCEME V PARKU NA ULICI KROKOVA PLÁNOVANÝ OPLOCENÝ PSÍ VÝBĚH S AGILITY HŘIŠTĚM

My, níže podepsaní občané Brna, prostřednictvím této petice žádáme Úřad městské části Brno-Židenice o výběr jiné lokality pro záměr vybudování navrhovaného agility hřiště.

Důrazně se ohrazujeme proti záměru vybudovat psí výběh s agility hřištěm v parku na ulici Krokova v Brně. Plánovaný výběh je nešťastně situován do míst v bezprostřední blízkosti rodinných domů, obdobné výběhy jsou obvykle budovány s ohledem na hluk, který přinášejí, do míst vzdálenějších bytovým a rodinným domům.

Záměr vybudovat psí výběh nebyl s vlastníky rodinných domů, nacházejících se v bezprostřední blízkosti jeho plánované polohy, komunikován, jejich drtivá většina o tomto záměru ani nevěděla. Je nepřijatelné, aby se psí výběh budoval pouhých několik metrů od souvislé řadové zástavby rodinných domů. Ve svém dopise zástupci Úřadu městské části Brno-Židenice uvádí, že byl záměr komunikován „neformálně bez písemného záznamu“. Nikdo z oslovených vlastníků nemovitostí bezprostředně sousedících s pozemkem, na kterém je psí výběh plánován, tedy obyvatelé bytových a rodinných domů na ulici Krokova, zástupci Úřadu městské části podle jejich slov osloven nebyl. V případě tak výrazného zásahu do lokality je nepřijatelné, aby tento zásah nebyl s obyvateli, jejichž rodinné domy se nachází v těsné blízkosti prostoru plánovaného výběhu, komunikován.

Vyzýváme Úřad městské části Brno-Židenice, aby svoje záměry přehodnotil a komunikoval je s těmi, kterých se týkají nejvíce, v tomto případě to nejsou majitelé psů z Židenic a okolí, kterým může psí výběh přinést atrakci, ale obyvatelé rodinných a bytových domů vzdálených pouhých několik metrů od plánovaného oplocení zamýšleného psího výběhu, jimž Váš povážlivě prosazovaný projekt může značně uškodit. Jedná se pro nás v okolí bydlící o jedinou plochu zeleně v okruhu cca 700m a tato plocha by měla být řešena co nejkomplexněji s ohledem na všechny potenciální uživatele a obyvatele z okolí (majitele psů, rodiny s dětmi, mládež,..). Ne jen s ohledem na jednu úzce specifikovanou skupinu uživatelů cvičící agility.

Adresát: Úřad městské části Brno-Židenice, Gajdošova 4392/7, 615 00 Brno-Židenice

Datum zveřejnění petice: 26.7. 2016

Petiční výbor:

Mgr. Alice Kopečná, Krokova 619/58, 615 00 Brno-Židenice-Zábrdovice

Příloha: územní souhlas

Petiční arch k petici:

Zmocněnec petičního výboru (Kontaktní adresa pro zasílání petic a informace):

Mgr. Alice Kopečná, Krokova 619/58, 615 00 Brno-Židenice-Zábrdovice, email: Alicekopecna@seznam.cz

Autor: Alice Kopečná | 1 podpis

Zachránit Kozí zahradu v Brně-Komíně 660 podpisů

Zachránit Kozí zahradu v Brně-Komíně

Kozí zahrada v Brně-Komíně leží na okraji města a sousedí ze dvou stran s ornou půdou. Majitelka chová kozy jako koníček, ale jsou velkým přínosem pro široké okolí. Městské děti i dospělí se mohou kdykoliv bavit pozorováním kozího stáda, kde jsou zastoupena v přirozeném poměru obě pohlaví a nejsou oddělována kůzlata od matek, protože se tím omezí stres a agresivita koz. Užívají se zde metody, které minimálně narušují harmonii vztahů ve stádě. Místo je i inspirací pro fotografy a podkladem pro studium v oboru welfare na veterinární fakultě, základem pro první seznámení dětí mateřských škol s hospodářskými zvířaty. Zároveň je zde možno nakoupit čerstvě nadojené kozí mléko, jež je velmi prospěšnou součástí jídelníčku dětí i dospělých, a v některých případech jej kravským mlékem nahradit nelze.

Kozí zahrada má velké množství příznivců a přátel, bohužel jsou i ti, kteří si přejí její odstranění a tomu věnují velké úsilí. Množství podnětů, které tito lidé zasílají na různé instituce, samozřejmě zatěžuje jak chovatelku z Kozí zahrady, tak i úředníky a stát, protože hradí mzdy kontrolujících úředníků, cestovné, poštovné apod., přičemž chov koz na Kozí zahradě se řídí veterinárním i plemenářským zákonem a dalšími.

Nedávno však byl dřevěný přístřešek, který kozy obývají, na podnětný dopis občana posouzen jako nepovolená stavba a měl by být odstraněn. Stavba je velmi jednoduchá, pouze ochrana koz proti nečasu, protože kozy jsou velmi otužilá zvířata. Odstranění by nebylo složité, ale znamenalo by, že celé kozí stádo musí být rozprodáno nebo odstěhováno mimo Brno. Úředníci ze stavebního úřadu nemají námitky proti chovu zvířat na zahradách a v zemědělských oblastech na území města Brna, ale proti stavbám, která jsou chovatelským zařízením nutným pro tento chov. Odstranění stavby chovatelského zařízení by znamenalo,

že v Brně zmizí další místo, které je zajímavé pro děti z okolí i turisty,

že studenti veterinární fakulty a zemědělské univerzity budou cestovat kvůli vzorkům mléka a studijním pozorováním na venkov,

že nemocní lidé, kterým nepasterované kozí mléko mléko prospívá, přijdou o možnost si jej koupit, protože supermarkety jej neprodávají,

že matky malých dětí, pro které je někdy čerstvé kozí mléko nenahraditelné, jej také budou obtížně shánět, protože na trhu jsou jen trvanlivá nebo pasterovaná mléka,

že procházející se obyvatelé a návštěvníci Komína už nepotkají v okolí pasoucí se stádo koz, které je zdejší raritou,

že už kozy nebudou pomáhat s vypasením soukromých zahrad, kde zahrádkáři nemohou trávu sekat, ani už nepomůžou s likvidací trávy na chráněných stepních místech, kde se vyskytuje vzácná květena.

Likvidace Kozí zahrady cestou odstranění přístřešků pro kozy by byla velkou ztrátou nejen pro Komín, Medlánky, Bystrc, Žabovřesky a okolí, ale i pro další městské části a také ztrátou pro chovatele z jiných částí republiky, protože Kozí zahrada usiluje o nový směr v chovu koz, při němž je velký důraz kladen na pohodu zvířat a tím i kvalitní produkt.

My, níže podepsaní, žádáme, aby úředníci jednali o Kozí zahradě s vědomím toho, co je výše uvedeno, a nalezli cestu, která zajistí další existenci Kozí zahrady v Brně-Komíně.

Autor: Marija Petkovska | 660 podpisů

„NE“ umístění obytných buněk pro lidi bez domova na ulici Legionářů v Hodoníně! 2 podpisy chybí 198

„NE“ umístění obytných buněk pro lidi bez domova na ulici Legionářů v Hodoníně!

~~                                           Petice
Dle čl. 18Listiny práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. O právu petičním v platném znění

„NE“ umístění obytných buněk pro lidi bez domova na ulici Legionářů v Hodoníně!

My, níže podepsaní občané,  nesouhlasíme s umístěním obytných buněk pro lidi bez domova na ulici Legionářů v Hodoníně.  Tato rekreační lokalita je velmi často navštěvována občany města Hodonín, lázeňskými hosty i návštěvníky z okolních vesnic a měst. Jsme přesvědčeni, že daná lokalita není vhodná pro sociální službu tohoto druhu. Dle našeho názoru, by nebylo vhodné v příměstské rekreační oblasti umístit stavbu narušující koncept turistické a rekreační oblasti.  Dále se domníváme, že obyvatelé zmíněných buněk by s velkou pravděpodobností byli příčinou obecného nepořádku a neklidu v této, pro město Hodonín, více méně jediné a prestižní odpočinkové zóně. Jako návštěvníci a obyvatelé lokality, cítíme obavy z možných krádeží, výtržností, nepořádku. Myslíme si, že bychom se zde v budoucnu necítili bezpečně!
Děkujeme

Za petiční výbor:   Bc. Ria Otrubová, bytem Legionářů 38 F, Hodonín, tel 724 00 24 80, email: Ria.O@seznam.cz – zástupce petičního výboru

Petiční výbor: Martina Valová, Slunečná 22, Hodonín
                          Romana Humpolíková, Rubanice  8 , Hodonín
                          Mgr. Andrea Pospíšilová, Rubanice 2, Hodonín
                          Petr Ivičič, Rubanice 18, Hodonín

Autor: Ria Otrubová | 2 podpisy

Jihomoravský x celá ČR

Vítáte úplný zákaz kouření v restauracích?