Zachraňme cyklověž u nádraží v Hradci Králové 944 podpisů chybí 4056

Zachraňme cyklověž u nádraží v Hradci Králové

Cyklověž BIKETOWER je taková moderní kolárna budoucnosti. Jde o unikátní automatický samoobslužný skladovací systém pro kola. Uvnitř cyklověže cyklisté mohou uskladnit kola v bezpečném a suchém prostředíbez přístupu jiných osob. Na kolo neprší ani se na něj nepráší a je celou dobu monitorováno kamerovým systémem.

V Hradci u hlavního nádraží vyrostla jedna vůbec z prvních v Česká republice. Za 5 let nepřetržitého provozu, už zde svoje kolo ustájilo VÍCE NEŽ 140 000 CYKLISTŮ.

Věž má ideální pozici, kdy se cestou vlakem domů nemusíte strachovat, že vám kolo zamčené před nádražímdo stojanu někdo odcizil, poškodil nebo minimálně vypustil duši. V cyklověži je kolo v naprostém bezpečípo celou dobu vašeho výletování. Tahle cyklostáj má navíc nepřetržitý provoz a stojí pouze 5 korun na den.  Pro Hradec, ráj cyklistů, si snad nic lepšího nejde ani přát.

My, níže podepsaní, tak vyjadřujeme podporu dalšímu fungování věže, bez které si mnozí z nás již neumí svůj cyklistický život ve městě ani představit. Souhlasíme s tím, že naše podpisy budou využity jako argument pro městské zastupitele, že o cyklověž je mezi občany opravdu velký zájem. Žádáme tedy tímto zastupitele města, aby zajistilo pokračování této služby pro hradecké cyklisty a návštěvníky města, a to jak provoz současné cyklověže na Riegrově náměstí, tak i její návaznost pro případ rekonstrukce hotelu Černigov.

V Hradci Králové už na jednu věž hrdí jsme, pojďme se spojit, aby mohl tento unikátní projekt i nadále sloužit lidem a podporovat tak čilý cyklistický ruch města.

Autor: Jakub Lupoměský | 944 podpisů

Petice za odstoupení Mgr. Roberta Nováka, ředitele Gymnázia J. K. Tyla 283 podpisů

Petice za odstoupení Mgr. Roberta Nováka, ředitele Gymnázia J. K. Tyla

My, níže podepsaní, prostřednictvím této petice žádáme odstoupení Mgr. Roberta Nováka, ředitele Gymnázia J. K. Tyla.

Velice nás, jako absolventy, mrzí, že musíme přihlížet dlouhodobé šikaně učitelů a studentů, která se na Gymnáziu odehrává. Máme velký zájem na tom, aby se Gymnázium J. K. Tyla opět stalo prestižní školou, jako tomu bylo dříve.

Nelíbí se nám, že studenti ani učitelé nemohou projevit svůj vlastní názor. Když tak učiní, jsou ze školy vyhozeni a nahrazeni mladšími, méně zkušenějšími nebo jinak potrestáni. Myslíme si, že si zaslouží, aby se s nimi jednalo důstojně a aby v čele Gymnázia stál morální člověk, který bude ctít svobodu, bude chovat toleranci a úctu k ostatním a bude podporovat rozvoj studentů, učitelů, a tím i celé školy.

Dlouhodobě jsme mlčky přihlíželi dění na gymnáziu. Poslední události (pokračující odcházení kvalitních učitelů či anonymní dopisy sepsané současnými studenty GJKT vyvěšené na půdě školy) nás donutily učinit tento krok.

Domníváme se, že zacházení stávajícího ředitele GJKT s učiteli a studenty velmi poškodilo pověst Gymnázia. Žádáme proto jeho odstoupení. Pro studenty a učitele požadujeme ředitele, který s nimi bude jednat důstojně, bude respektovat jejich názory a opět pozvedne pověst Gymnázia.

Děkujeme.

Za absolventy Gymnázia J. K. Tyla

Lucie Hofmanová, Barbora Kunešová, Adéla Joštová

Autor: Adéla Joštová | 283 podpisů

Petice proti zničení údolí Zdobnice přehradou Pěčín 1097 podpisů

Petice proti zničení údolí Zdobnice přehradou Pěčín

Hlavním cílem této petice je vyjádření nesouhlasu s další přípravou nebo snad samotnou realizací vodního díla Pěčín na řece Zdobnici v první zóně CHKO Orlické hory a Evropsky významné lokalitě CZ0520604 - Zdobnice – Říčka a podnět k vyřazení lokality z Generelu území chráněných pro akumulaci povrchových vod.

Proto my, níže podepsaní:
nesouhlasíme s další přípravou a výstavbou vodní nádrže Zdobnice, Pěčín na řece Zdobnici
vyzýváme Vládu ČR, Ministerstvo zemědělství a Povodí Labe, aby zastavily projekční práce a jinou přípravu vodního díla Pěčín
• vyzýváme Vládu ČR, aby ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem zemědělství vyřadila lokalitu Pěčín z Generelu území chráněných pro akumulaci povrchových vod

vyzýváme příslušné instituce, aby v boji se suchem a povodněmi začaly připravovat a hlavně realizovat přírodě blízká opatření (např. revitalizace toků, obnova mokřadů, péče o zemědělskou půdu) a k přírodě citlivá technická opatření (např. podpora vodovodní infrastruktury)

Důvody našeho nesouhlasu:
a) realizace vodní nádrže Pěčín by představovala devastaci přírodně cenného území národního a evropského významu. Dané území je natolik cenné, že by mělo být jednoznačně předem vyloučeno z úvah o stavbě přehrady.
b) příslušné instituce zcela ignorují jiné technické alternativy, které respektují ochranu přírody a krajiny, a neověřily ani přírodě blízká opatření, která podpoří zadržování vody v krajině a zlepšení stavu vodních zdrojů. Před uvažováním nad stavbou přehrad by měla být zrealizována všechna možná přírodně citlivá opatření.
c) nesmyslnost stavby vodní nádrže pro pitnou vodu dokonce odmítají sami vodohospodáři, kteří spravují zdroje pitné vody (např. sdružení SOVAK – vyzvalo k podpoře investic do infrastruktury vodovodů, které umožní přečerpávat vodu mezi různými zdroji pitné vody a zlepšit tak odolnost území proti suchu a případnému výpadku jednotlivých zdrojů).

Více na http://stoppecin.cz/
Facebook: Přehradu v Pěčíně nechceme!
www.facebook.com/groups/1097807136917724

Autor: Martin Hanousek | 1097 podpisů

Chceme Velké náměstí, ne Velké parkoviště 428 podpisů chybí 1072

Chceme Velké náměstí, ne Velké parkoviště

My, obyvatelé Hradce Králové, žádáme své volené zástupce, aby odolali tlaku jedné zájmové skupiny, a nezvyšovali množství plánovaných parkovacích míst na Velkém náměstí.  Rádi bychom, aby se největší a nejvýznamnější otevřený prostor v historickém jádru našeho města upravil tak, jak bylo v původní verzi vítězného návrhu, který počítal s počtem cca 60 parkovacích míst při straně vozovky směrem ke středu náměstí. Náměstí má sloužit pro setkávání lidí, jakož i pro prezentaci města a jeho významu. V posledních desetiletích se ovšem celý prostor přeměnil v obří parkoviště pro 260 aut.

Pohled dolů z Bílé věže nabízí dnes groteskní situace, kdy se nejen chodci, ale i svatebčané doslova prodírají mezi zaparkovanými auty. Podívejme se do jiných měst, kde parkoviště redukují a náměstí začínají být doopravdy prostorem pro setkávání lidí, místem, na které jsou obyvatelé hrdí viz. náměstí T. G. Masaryka ve Frýdlantu či Malostranské náměstí v Praze.

Plánovaná rekonstrukce je mimořádnou příležitostí pro město, kdy výsledkem může být příjemný, pohledný a reprezentativní prostor pro všechny obyvatele a lákavý cíl turistů. Hradec Králové si zaslouží Velké náměstí, ne Velké parkoviště.

Děkujeme.

Za petiční výbor:

Ing. Tomáš Štayr, Zámostí 85/13, 500 09 Hradec Králové- Malšovice, info@ecoinstitut.cz, 608 913 562

Ing. Jan Zídek, K Hvězdárně 704/67, 500 08 Hradec Králové- Nový Hradec Králové

Ing. Matěj Fuchs, Selicharova 1420, 500 12 Hradec Králové

Ing. Zbyněk Sperat, Ph.D., Říčařova 38/16, PSČ 503 01Hradec Králové - Plotiště nad Labem,

Ing. Jiří Štrupl, Gočárova třída 760, 500 02 Hradec Králové

Ing. Pavel Řehák, Labská kotlina 990, 500 02 Hradec Králové

Autor: Tomáš Štayr | 428 podpisů

Zachraňme Dřevěnku! 241 podpisů chybí 759

Zachraňme Dřevěnku!

Vážené zastupitelky, vážení zastupitelé,

obracíme se na Vás ve věci dřevěné haly, lidově zvané Dřevěnka, v parku za Kulturním domem Střelnice v Hradci Králové, kterou chce majitel zbourat a nahradit prozatím blíže neurčeným projektem. Dřevěnka je cenná stavba postavená v roce 1924 tesařským mistrem Janem Krámem ve stylu rondokubismu, jak je pro tehdejší Hradec Králové příznačné. Jedná se o ojediněle zachovanou dřevěnou halu z meziválečného období s novátorským konstrukčním řešením. Byla by škoda, kdyby Hradec přišel o kvalitní stavbu, která je s historií a obrazem města spjatá přes devadesát let.

Pražské Předměstí bohužel trpí mnohdy nešťastnými soukromými i veřejnými investicemi. Sociální a další problémy jsou přímo provázané s prostředím, a cílem radnice by mělo být lokalitu zpříjemnit a povzbudit městský život. Dát občanům důvod, proč se v lokalitě na chvíli zastavit, pohodlně nakoupit jiným způsobem než v supermarketu, vypít kafe v kavárně nebo si jen sednout v parku na lavičku. To vše na rozdíl od řady pompézních investic může Dřevěnka a přilehlý park po rekonstrukci nabídnout.

Vyzýváme tímto město Hradec Králové, aby se zasadilo o zachování Dřevěnky a pomohlo pro ni najít nové využití, vhodné pro danou lokalitu. Může se jednat například o odkup budovy a následnou rekonstrukci v režii radnice, dlouhodobý pronájem nebo pomoc majiteli objektu při hledání soukromého investora.

Historickou halu lze například přestavět na plnohodnotnou městskou tržnici, jak je navrhováno v přiložené koncepční studii. Objekt Dřevěnky považujeme pro tyto účely za ideální, nachází se v centru města na místě s výbornou dopravnou obslužností a zároveň vysokou frekvencí chodců. V západních velkoměstech jsou tržnice často provozovány veřejným sektorem. V Hradci Králové je po podobné službě citelná poptávka a radnice by na ni měla reagovat.

Děkujeme, že náš názor vezmete na vědomí.

www.zachranmedrevenku.cz

Petiční výbor:

Václav Hájek, architekt, zakladatel iniciativy, autor koncepční studie přestavby Dřevěnky

Martin Hanousek, krajinný ekolog, opoziční zastupitel města Hradec Králové

Aleš Dohnal, projektový koordinátor, aktivista zabývající se hradeckou architekturou a urbanismem

Osoby oprávněné jednat jménem výboru: Václav Hájek, Aleš Dohna

Autor: Václav Hájek | 241 podpisů

Petice proti odklonu dopravy v ulici Nerudova, Všehrdova a problematice s parkováním 1 podpis

V ulici Nerudova a Všehrdova se niní odklonila doprava kvůli výstavbě nové křižovatky Koruna.V obýtné ulici,ve které na každé straně stojí z většiny obytné domy a část v nich sídlících firem zde zmizí všechny parkovací místa,která byla na každé straně podél silince.Celkem se jedná o 42míst pro místní občany kteří zde bydlí.Velkým problémem jsou také majitelé nebo provozovatelé firem kteří dojíždí autem.Bohužel v blízkém okolí je obrovský nedostatek parkovacích míst.Tudíž zde vznikne velká problematika s nalezením parkovacího místa v blízkosti bydliště,nebo sídla firmy.Předpokládá se obrovský ruch ze silniční dopravy osobních,užitkových vozidel a také autobusů.V ulici bude provoz veden obousměrně takže se počítá s velký znečištěním ovzduší v obytné zóně.Dále se místní obyvatelé obávají narušení statiky obytných domů.Nebyla provedena žádná kontrola která by nás všechny ujistila o tom že nehrozí žádné poškození našich domů vzhledem k jejich staří.Nikdo z majitelů doposud nebyl vyrozumněn že se tu chystá takto velká změna pro náš osobní život a pohodlí zde všech žijících.Touto peticí bychom rádi docílili změnu objiždky z obousměrné na jednosměrnou a zachování jedné strany parkovacích míst pro residenty kteří zde bydlí.Možnost parkovacích stání je přípustné i v časovém horizontu od 18:00-07:00.Většina zde řeší parkování když se vrací z práce.

Autor: Tomáš Vychytil | 1 podpis

PETICE ve věci vybudování odbočovacích pruhů na křižovatce Hradec Králové - Dohalice - Čistěves 1251 podpisů

My, níže podepsaní prostřednictvím této petice žádáme ŘSD ČR, aby podnikly veškeré potřebné kroky k vybudování odbočovacích pruhů tak, jak již jsou vybudovány v k.ú. Všestary, kde také docházelo k tragickým nehodám.

Po vybudování odbočovacích pruhů se celá situace výrazně zlepšila a ke smrtelným nehodám zde již nedošlo. Ve směru od Hradce Králové je sice umístěna značka "zákaz předjíždění", ale vzhledem k tomu, že se ke křižovatce přijíždí z kopce od obce Lípa, bývá rychlost některých řidičů často nepřiměřená a odbočení se tak stává velmi nebezpečným. Žádáme proto umístění této značky blíže k obci Lípa a současně žádáme o reflexní doplnění této značky tak, aby byla dostatečně a včas viditelnou i v nočních hodinách. Dále je v této křižovatce umístěn monumentální pomník padlým z roku 1866, který nejen že brání dobrému výhledu na komunikaci při výjezdu od Dohalice na hlavní silnici, ale také již několikrát byly následky dopravních nehod v tomto místě mnohem tragičtější díky oplocení a pískovcovému základu pomníku.

Proto žádáme o přemístění tohoto pomníku do vhodnějšího místa, kde nebude bránit bezpečnému odbočování. Zcela určitě by pak nedocházelo k tak tragickým následkům nehod a ani k vysokým finančním nákladům na opravu pomníku. Lidské životy jsou pro nás hodnotnější a důležitější než argumentace, že by se měli nad sebou zamyslet řidiči a přizpůsobit jízdu situaci na silnici. Nemyslíme si, že o tragických událostech ví všichni, kteří se v dané lokalitě jako řidiči pohybují a určitě mezi nimi jsou i tací, kteří žádnou nehodu dosud neprožili, a proto si riskantsnost rychlé jízdy neuvědomují. Za nezodpovědnost takových řidičů oběti nehod nemohou, ale platí za ně tu nejvyšší daň.

Petici organizuje obec Dohalice ve spolupráci s okolními obcemi (Mokrovousy, Čištěves, Sadová, Třesovice)

Autor: Obec Dohalice | 1251 podpisů

Nesouhlasíme se zákazem krmení zvířat! 3199 podpisů

Nesouhlasíme se zákazem krmení zvířat!

PETICE

Nesouhlasíme se zákazem krmení zvířat!
Adresát:  Magistrát města Hradec Králové

Prosíme, pomozte zachránit zvířata, především kočky, před smrtí vyhladověním.
V ulicích Hradce Králové je spousta vyhozených a opuštěných zvířat a město se rozhodlo tuto situaci vyřešit tím nejjednodušším způsobem, tedy tak, že zastupitelstvo vydalo vyhlášku o zákazu krmení  volně žijících zvířat, především koček a oblíbených nutrií v Jiráskových sadech. Je nám z toho velmi smutno, toto není rozhodnutí hodné civilizovaných lidí, hraničí s týráním, vždyť především kočky nejsou na ulici dobrovolně. Dostal je tam opět jenom člověk, který se rozhodl starat se jen sám o sebe. Prosíme všechny rozumné lidi, aby tento nesmysl nepodporovali a ostře proti němu vystoupili.

Opuštěné kočky v královéhradeckých ulicích jsou vzhledem k neexistenci útulku pro kočky odkázány jen na dobrovolníky, kteří se je snaží ochočit a odchytit, vyléčit, dát kastrovat, vzít si je k sobě domů a pak jim hledat nový domov. To vše za své vlastní peníze, bez jakékoliv podpory města. Hradec Králové má sice schválen kastrační program, ale procento koček, které se do tohoto programu dostane, je mizivé. Utrpení bezprizorních koček je často obrovské... Jediné depozitum, které se o kočky v Hradci Králové stará, je přeplněné a v zoufalé finanční situaci. Proto přimějme město Hradec Králové a jeho zástupce se konečně zamyslet a vymyslet jiné, lepší  řešení .

Žádáme proto:

- aby byl zřízen útulek i pro kočky, který by vedli lidé  na odborné úrovni
- aby byl zrušen nový bod vyhlášky o umísťování krmiva a potravin pro ptactvo a jiná zvířata s výjimkou krmení ptactva v krmítcích a vodního ptactva.

Touto peticí se budeme snažit získat co nejvíce podpisů v co nejkratším čase, jelikož toto doplnění vyhlášky nabude účinnosti za několik dní. Poté předáme zastupitelům města Hradce Králové.

Tato petice vznikla v Hradci Králové 12.8.2014.

Petici založila:
Petra Neubauerová