Petice za zachování rodinného centra a žádost o jeho podporu ze strany vedení města Kopřivnice 121 podpisů

Od roku 2016 fungovalo v Kopřivnici na adrese Česká 684/31 Heidi rodinné centrum jako místo, kde byly všem obyvatelům Kopřivnice i přilehlých obcí poskytovány komplexní služby v oblasti rodiny a všeho, co s ní souvisí. Vyžití zde našli již naše nejmenší děti, dospívající, těhotné ženy a vlastně všechny generace. Dozvěděli jsme se, že počátkem roku 2021 Heidi rodinné centrum z rodinných důvodů a vzhledem k nepříznivé ekonomické situaci související s pandemií Covid19 svoji činnost ukončí.

Tato skutečnost nás velmi zaskočila a zarmoutila. Chtěli bychom tedy požádat vedení města o podporu skupiny nadšenců, kteří by rádi na činnost Heidi rodinného centra navázali a pokračovali v jeho smysluplných aktivitách. Domníváme se, že toto je nejen v zájmu nás – dětí, rodičů, prarodičů, cvičenců nebo jen příležitostných návštěvníků herny, ale také v zájmu města Kopřivnice a jeho vedení.

To zejména z těchto důvodů:

1, rodinné centrum nabízí řadu kurzů pro různé věkové skupiny, a tím podporuje fyzický a kognitivní vývoj a také emoční pohodu všech účastníků těchto aktivit (batolátek, starších dětí, těhotných žen, maminek na mateřské dovolené, dospělých žen i mužů, prarodičů,…)

2, hlídáček nabízí program pro děti od 18-ti měsíců, a tak mj. umožňuje snazší harmonizaci práci a rodiny dle individuálních požadavků konkrétních rodin. Oceňujeme, že díky této možnosti se můžeme my, maminky a tatínci nejmenších dětí, dříve zapojit do pracovního procesu a nemít přitom obavy o naše nejmenší

3, herna rodinného centra je využívána zejména jako místo pro setkávání a seznamování mladých rodin, vnímáme to jako skvělý prostor pro podporu komunitního i rodinného života občanů Kopřivnice

4, v období školních prázdnin jsou centrem organizovány dětské tábory, což oceňujeme jako pracující rodiče, kteří jsou vděční za to, že jejich děti stráví zajímavý čas se svými vrstevníky

5, v rodinném centru jsou pořádány vzdělávací akce (kurzy, semináře) i společenské události (Mikuláš, divadlo, dětský den), které nám umožňují trávit smysluplný čas s našimi rodinami, s rodinami spřátelenými a vytvářet také přátelství nová

6, v neposlední řadě velmi oceňujeme, že prostory centra, které jsou zařízeny a uzpůsobeny pro pobyt dětí, mohou být využívány také pro dětské oslavy a semináře pro rodiče za přítomnosti našich nejmenších.

My, níže podepsaní, souhlasíme s tvrzením, že činnost rodinného centra na území města je důležitá, a žádáme vedení našeho města, aby podpořilo jeho zachování (např. i stanovením přijatelné finanční částky za nájem pronajatých prostor) a i nadále umožnilo smysluplné trávení volného času všem generacím našich občanů.

Mgr. Hana Sokolová, K. Čapka 933/7, Kopřivnice 74221

Autor: Hana Sokolová | 121 podpisů

Petice za snížení rychlosti Tábor, Měšice 85 podpisů

Petice za snížení rychlosti Tábor, Měšice

Název petice:

Petice za snížení maximální povolené rychlosti z 80 na 50km/hod v úseku komunikace I/3 v Táboře – Měšicích, vymezeného změnou vodorovného dopravního značení před a za křižovatkou I/3 a ulicí Průhon (Svatá Anna) v katastrálním území Měšice u Tábora.

Text petice:

Osadní výbor v Měšicích, zastoupený jeho předsedou, a níže podepsaní občané, žádají touto peticí ŘSD a kompetentní orgány o snížení maximální povolené rychlosti z 80 na 50km/hod v úseku komunikace I/3 v Táboře – Měšicích, vymezeného změnou vodorovného dopravního značení před a za křižovatkou I/3 a ulicí Průhon (Svatá Anna) v katastrálním území Měšice u Tábora. Tato křižovatka je místem častých dopravních nehod. Po zkušebním provozu úpravy této křižovatky byla rychlost v tomto úseku zvýšena na původních 80km/hod. Týden po této úpravě došlo ke dvěma dopravním nehodám. Tato komunikace prochází obcí, kde je standardní povolenou maximální rychlostí 50km/hod. Podél komunikace I/3, procházející příměstskou částí Měšice, jsou dlouhodobě překračovány aktuálně platné hlukové limity ve dne i v noci (naměřený hluk až 69 dB, studie pro ŘSD z roku 2018, zakázka č. 3-1018-2818/1). To vše je možné pouze díky zákonné úpravě a tzv. „staré hlukové zátěži“ z roku 2000 . Tato úprava měla být pouze dočasnou, poskytující státu čas na odstranění této zátěže. Nutnost zvýšení bezpečnosti křižovatky a snížení hlukové zátěže z komunikace I/3 nás opravňují požadovat snížení maximální rychlosti na 50km/hod.

Ing. Milan Jůza, předseda Osadního výboru Měšice, Lipová 377, Tábor 391 56                               ovmesice@seznam.cz

Autor: Ing. Ivo Ludvík Ludvík | 85 podpisů

„Několik občanů?!“ - Petice za nezastavění náměstí Miloše Formana 72 podpisů chybí 9928

„Několik občanů?!“ - Petice za nezastavění náměstí Miloše Formana

Adresáti:
Zastupitelstvo hlavního města Prahy, Mariánské náměstí 2, 110 01 Praha 1
Zastupitelstvo MČ Praha 1, Vodičkova 681/18, 115 68 Praha 1
Na vědomí:
Ministerstvo kultury České republiky, Maltézské náměstí 1, 118 00 Praha 1

Text petice podle zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním:

My, níže podepsaní, touto peticí ve smyslu čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním, protestujeme proti zamýšlené zástavbě náměstí Miloše Formana, tedy pozemku p.č. 987/1 v k. ú. Staré Město před hotelem InterContinental a žádáme Hlavní město Prahu o zachování nezastavitelného území celé plochy náměstí Miloše Formana, ne jen jeho části, ale celé p.č. 987/1 a požadujeme od MČ Praha 1 i od Hlavního města Prahy negativní stanoviska k žádostem souvisejícím s výstavbou jakékoli budovy na celém uvedeném pozemku a jednoznačné zamítnutí takových návrhů.

Zásadně nesouhlasíme se stavbou jakékoli budovy na náměstí Miloše Formana. Tento volný prostor promyšleně odlehčuje hmotu hotelu InterContinental. Jakákoliv další moderní budova na náměstí Miloše Formana by celý prostor neúnosně zatížila a zničila harmonii celé zóny mezi Pařížskou a Bílkovou ulicí. Zároveň by brutálně narušila esteticky vyvážený urbanistický koncept Pařížské ulice. Zištné cíle developera nesmí převážit nad naší odpovědností za historické centrum našeho hlavního města, které figuruje na jednom z předních míst seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Argument Institutu plánování a rozvoje i developerů, že na tomto místě kdysi stály domy a jedná se o jakousi proluku k zastavění, je absurdní. Díky robustní budově hotelu InterContinental s odlehčujícím prostorem náměstí totiž vzniklo zcela nové, vzdušné a pečlivě promyšlené urbanistické řešení.

Záměr MČ Praha 1 revitalizovat prostor okolo hotelu InterContinental a upravit náměstí Miloše Formana je chvályhodný, ale za revitalizací se nesmí skrývat skutečný záměr developera protlačit do památkové zóny prosklenou komerční budovu, velkorysé nájezdové koridory a parkoviště pro turistické autobusy.

Pokud se dnes dostatečně hlasitě neozveme, příštím cílem nenasytných developerů může být třeba Staroměstské náměstí s parcelou po zničeném křídle Staroměstské radnice.

Proto říkáme zásadní NE výstavbě jakékoliv budovy v prostoru náměstí Miloše Formana v samém srdci historického centra a požadujeme po námi zvolených zastupitelích odpovědný postoj k našemu společnému kulturně – historickému dědictví a jednoznačnou podporu našemu stanovisku!

Autor: Tomas Bajusz | 72 podpisů

Petice za svěření Hotelu Opatov do správy městské části Praha 11 52 podpisů chybí 9948

Petice za svěření Hotelu Opatov do správy městské části Praha 11

Petice

podle čl. 18 LZPS a zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním

„za svěření majetku ve vlastnictví hlavního města Prahy objektu bývalého Hotelu Opatov do správy městské části Praha 11“

My, níže podepsaní, prostřednictvím této petice žádáme, aby Magistrát hl. m. Prahy, který je vlastníkem „sesterského“ objektu právě rekonstruované ubytovny Sandra na Opatově, svěřil objekt do správy městské části Praha 11.

Objekt se kdysi jmenoval Hotel Twin Opatov a v přízemí se nacházel autoservis. Tento hotel si na sebe však nevydělal a v opuštěném objektu kdysi praskly stoupačky, a to kvůli chybě magistrátních zaměstnanců, a kompletně vyplavily celý objekt. Objekt je prázdný od roku 2011, tedy letos je to deset let. Předkládáme proto petici za převod objektu Opatov, Nad Opatovem 240 do svěřené správy MČ Prahy 11.

Domníváme se, že objekt by měl v čase hospodářské krize sloužit jako kombinace kanceláří pro drobné živnostníky a začínající obchodní společnosti z Jižního Města za dotované nájemné, tito podnikatelé přinesou práci našim obyvatelům. Právě nedostupnost obchodních a kancelářských prostor kolikrát velmi brání v rozjezdu úspěšného podnikání. Věříme tomu, že kanceláře za férovou cenu nalákají desítky, možná stovky zájemců a Jižní Město se stane sídlem stovek nových technologických a dalších obchodních společností, které dají práci svým obyvatelům. Zbytek domu bude po rekonstrukci sloužit jako ústupové bydlení pro seniory, azylový dům pro matky v nouzi (domácí násilí, ztráta bydlení) a omezeně také startovací bydlení pro mladé rodiny s dětmi, kde podmínkou bude věk a početí dítěte, abychom naše děti motivovali k zakládání rodin a jako společnost nevymřeli. Tyto funkce vhodně doplní možnost služebny městské nebo státní policie, avšak ještě lépe než u sousední Sandry. Z chyb této rekonstrukce se poučíme a navrhneme lepší dispozice a řešení interiéru budovy. V přízemí pak vybudujeme třeba školku nebo dětský klub. K tomu samozřejmě zajistíme jak pro Hotel Opatov, tak i pro Sandru parkovací místa, tak jak bylo slíbeno. Je to určitě lepší než současná chátrající ruina nebo ghetto nepřizpůsobivých z celé Prahy, jak o tom sní magistrát.

Bc. Robert Vašíček rob.vasicek@seznam.cz

Jeřábkova 1459/8, Praha, 149 00, Praha 11

Autor: Robert Vašíček | 52 podpisů

Otevřený dopis starostovi Varnsdorfu Rolandu Sollochovi ve věci vystěhování rodin z ulice Kovářská 120 podpisů

Vážený pane starosto Rolande Sollochu,

tímto otevřeným dopisem chceme vyjádřit nesouhlas se způsobem, jakým byly v nedávné době vystěhovány rodiny z bytových jednotek na ulici Kovářská ve Varnsdorfu, a apelovat na Vás, abyste nezůstal vůči zmíněné situaci lhostejný. Nový majitel bytů v Kovářské Lukáš Rak postupně během léta a podzimu loňského roku neprodloužil nájemní smlouvu několika rodinám a jedincům, kteří byli nuceni bydlení opustit. Poslední rodinou, která byla vystěhována, byla na začátku tohoto roku rodina Balážových. Varnsdorfská radnice se sice rodinám pokusila pomoci dočasným ubytováním na městské ubytovně TGM, ta ale ještě donedávna platila za nejhorší ubytovnu v republice, podmínky pro výchovu a vzdělávání dětí jsou zde naprosto nevyhovující a ubytování je zde finančně příliš nákladné. Rodiny z Kovářské ulice se tak ocitly doslova bez střechy nad hlavou, a to vše během probíhající celosvětové pandemie COVID-19.

Rozumíme, že bytové jednotky v ulici Kovářská jsou v soukromém vlastnictví a je tudíž mimo Vaši pravomoc jakkoli zasahovat do toho, jakým způsobem majitel se svými byty zachází. Co se ale mimo Vaší pravomoc nenachází, je možnost pomoci. Navíc pomoci, kterou jste konkrétně rodině Balážových sám přislíbil, jak o tom informoval server romea.cz na začátku prosince loňského roku. Situace je o to absurdnější, že město Varnsdorf právě v polovině roku 2020 zveřejnilo výzvu na pronájem 17 sociálních bytů pro osoby v bytové nouzi, jež byly za tímto účelem zrekonstruovány z evropského grantu. Rodiny z ulice Kovářská, jež dostaly výpověď z nájemního bytu a ocitly se po vystěhování bez přístřeší, navíc splňují podmínky pro udělení sociálního bytu, jak se lze dočíst v samotném textu výzvy.

Město má povinnost pomoci svým občanům v nouzi, a to ať už je to nařízené zákonem, nebo ne. Na jaře 2020 platilo cenové moratorium na nájemné z bytů a Evropský parlament vydal usnesení o koordinovaných opatřeních EU v boji proti pandemii COVID-19 a jejím následkům, jehož součástí byla také výzva „k přijetí opatření na ochranu nájemníků před vystěhováním během krize a na vytvoření bezpečných útočišť pro osoby, které potřebují přístřeší.” Dnes se ocitáme v další karanténě, od 27. prosince platí nejpřísnější opatření podle stupnice PES, je vyhlášen nouzový stav, počty nakažených v republice stále stoupají, lidem klesají nebo úplně chybí příjmy a děti mají za sebou druhé pololetí, v rámci něhož jsou podmínky jejich vzdělávání výrazně zhoršené. V tuto chvíli je neposkytnutí prázdných městských bytů lidem bez přístřeší a neřešení celé situace eticky nepřijatelnou skutečností.

Vyzýváme Vás proto jménem iniciativy Za důstojné bydlení, o poskytnutí jednoho z prázdných sociálních bytů ve správě města Varnsdorf rodině Balážových. Věříme, že po krátké úvaze i Vy musíte chápat, jak nebezpečný precedens by Vaše apatie vůči jejich vystěhování mohla vytvořit. Lidí, kteří kvůli protipandemickým opatřením přišli o možnost výdělku, není málo. Jsme si jisti, že (nejen) Vaše radnice by měla být schopna se s touto situací vyrovnat lépe, než že nechá tyto lidi napospas krizi, již nezavinili, bez střechy nad hlavou.

Iniciativa Za důstojné bydlení

ve Varnsdorfu dne 11. 1. 2021

Iniciativa Za důstojné bydlení sdružuje aktivisty a aktivistky zabývající se právem na bydlení a plánuje v blízké budoucnosti vyhlásit materiální sbírku na podporu vystěhovaných rodin.

Autor: Za důstojné bydlení | 120 podpisů

ZÁKAZ POUŽÍVÁNÍ A PRODEJE ZÁBAVNÍ PYROTECHNIKY 17503 podpisů dosaženo

ZÁKAZ POUŽÍVÁNÍ A PRODEJE ZÁBAVNÍ PYROTECHNIKY

Motto: Normální je nerušit, neznečišťovat a neohrožovat zbytečně životy ani zdraví spoluobčanů.

Listina základních práv a svobod, článek 35, odst. 1) Každý má právo na příznivé životní prostředí.

Proto vítáme iniciativu MŽP ČR a následnou poslaneckou aktivitu, která konečně zamezila rušení lidí i přírody užitím zábavní pyrotechniky v národních parcích (NP) ČR novelou zákona č. 114/92 Sb. To ale nestačí.

Nevidíme však důvod, aby ve zbylé části státu (mimo NP), trpěli lidé i příroda čím dál většími škodlivými dopady petard a ohňostrojů. Není důvod diskriminovat ani přírodu ani lidi mimo národní parky – i oni mají právo na klid.

Proto my, níže podepsaní obyvatelé České republiky, prostřednictvím této petice žádáme Vládu a Sněmovnu České republiky o stanovení Zákazu používání a prodeje zábavní pyrotechniky na celém území České republiky bez výjimky.

Důvody pro podání této petice:

1) Nepříznivý vliv na životní prostředí a zásoby (i pitné) vody – mj. rozpor se zákonem o vodách č.  254/2001 Sb. (Příloha č.1)

2) Nepříznivý vliv na domácí i divoká zvířata včetně ohrožených druhů – mj. rozpor se zákonem č. 114/92 Sb. (Příloha č.2)

3) Neodborná a nepovolená manipulace způsobuje stovky zranění lidem i zvířatům. (Příloha č.3)

4) Nepříznivý vliv na psychiku a zdraví obyvatel, především starších lidí a malých dětí. (Příloha č.4)

5) Trvalé porušování zákonných podmínek pro používání zábavné pyrotechniky jak při prodeji, tak při užití. (Příloha č.5)

6) Znečištění veřejných ploch měst a obcí a následný nadbytečný úklid. (Příloha č.6)

7) Porušování vyhlášek většiny měst a zbytečné výdaje měst a obcí, které namísto plýtvání do pyrotechniky by mohly sloužit potřebným. (Příloha č.7)

8) Znečištění ovzduší a životního prostředí – přímý rozpor se zákonem na ochranu ovzduší č. 201/2012 Sb. (§ 1 odst. 1) a se zákonem o odpadech č. 185/2001 Sb. (§ 10, odst. 1) a 2) – povinnost předcházení vzniku odpadů).

9) Nulová možnost rozpoznat teroristický útok od pyrotechnické „zábavy“ – jde dokonce o jasné bezpečnostní riziko pro ČR.

PŘÍLOHY KE STAŽENÍ ZDE

Navrhované řešení:

Jako jediné smysluplné, systémové a nejbezpečnější řešení ve všech ohledech shledáváme úplný zákaz používání zábavné pyrotechniky, a tedy i prodeje na území České republiky.

PETIČNÍ ARCH KE STAŽENÍ ZDE

Adresováno:

Úřad vlády České republiky, nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha 1 - Malá Strana, PSČ 118 01

Parlament České republiky – Poslanecká sněmovna, Sněmovní 4, Praha 1, PSČ 118 26

Za petiční výbor vyřizuje:

Nikola Alice Hurychová, Přemyslovská 29, Praha 3, 130 00

Nikola Procházková, 28. října 102, Kladno 273 09

Jiří Malík, Horní Teplice, Horní 3, Teplice nad Metují, 549 57 – zastupuje před úřady

V Teplicích nad Metují a v Praze dne 4. 1. 2019

Za správnost: Jiří Malík

Autor: Nikola Alice Hurychová | 17503 podpisů

Petice za omezení ústavní péče pro nejmenší děti 9655 podpisů

Petice za omezení ústavní péče pro nejmenší děti

Vážená paní, vážený pane,
Obracíme se na Vás tímto otevřeným dopisem v souvislosti s televizní premiérou filmu V nejlepším zájmu dítěte z cyklu Český žurnál, který pojednává o tématu kojeneckých ústavů a profesionální pěstounské péče na přechodnou dobu. Film vzbudil značný zájem veřejnosti, která se spolu s tvůrci filmu ptá, proč jsou v Česku, jako v jedné z posledních evropských zemi umísťovány malé děti do kojeneckých ústavů (dětských center), když i dle platné legislativy by měly být opuštěné děti přednostně svěřovány do náhradní rodinné péče. Do ústavů jsou děti přidělovány bohužel i v případech, kdy jsou v daných krajích či poblíž volní profesionální pěstouni, což nás vede k závěru, že jde o zcela účelové jednání krajů, sociálních pracovnic a dalších státních orgánů.

Raný vývoj nejmenších dětí je křehkým procesem, který by podle všech vědeckých výzkumů měl ideálně probíhat v milující péči jednoho výhradního pečovatele. Ten je dítětem vnímán jako bezpečný opěrný bod, který neuspokojuje pouze potřebu jídla, spánku a podobně, ale také (a především) potřebu lásky, blízkosti a bezpečí. Tuto potřebu personál kojeneckých ústavů navzdory vší poctivé snaze nemůže naplnit. Pobyt v ústavech vede k citové deprivaci dětí a k nevratným změnám v jejich psychickém vývoji, které často ústí v osobnostní problémy v dalším životě těchto dětí (neschopnost navazování sociálních vztahů, zvýšené sklony ke kriminálnímu jednání atd).

Problém si vyžaduje razantní politické řešení. Před několika dny konstatoval Výbor pro práva dítěte při Radě vlády ČR pro lidská práva, že Česko v ochraně práv dětí za sousedními státy zaostává. Navrhuje omezit ústavní péči v dětských domovech a kojeneckých ústavech a také na ministerské úrovni sjednotit péči o ohrožené děti. Apelujeme na zákonodárce, aby tento podnět vzali za svůj a prosadili jej na parlamentní půdě.

Vaší pozornosti doporučujeme zhlédnutí filmu V nejlepším zájmu dítěte, který najdete zde http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10408111009-cesky-zurnal/215562262600004-v-nejlepsim-zajmu-ditete a který shrnuje tuto nelehkou problematiku. Obracíme se na Vás, protože věříme, že i Vaše pomoc může současný neutěšený stav věcí změnit. Pomozte nám napravit osudy tisíců českých dětí, které pobyt v kojeneckých ústavech mrzačí po zbytek života.

Děkujeme,
Linda Kallistová Jablonská, režisérka filmu
Irena Hejdová, scenáristka filmu
Vít Klusák, režisér, producent Českého žurnálu