Magazín
Přijdou tři tisíce dětí o lesní školku?

Autor: Petr Vávra | vloženo: 16.07.2014
Sdílejte s přáteli

Lesní mateřské školy jsou typem alternativního předškolního vzdělávání pro děti od tří do šesti let. Výuka probíhá venku za každého počasí (neexistuje špatné počasí, pouze špatné oblečení). Důraz je kladen na rozvoj dovedností dětí v přímém kontaktu s přírodou.

První lesní mateřská škola byla založena v roce 1954 v Dánsku, postupně tento typ předškolního zařízení vznikal v dalších zemích. Nejvíc lesních mateřských škol má Německo, další jsou ve Švédsku, v Norsku, v Lucembursku, ve Švýcarsku, v Rakousku, v Rusku, v Kanadě, ve Spojených státech, v Japonsku a v dalších zemích.

Lesní školy v ČR

V České republice začaly první lesní mateřské školy vznikat před pěti lety, dnes je jich u nás kolem šedesáti. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy po testování v letech 2010 až 2012 potvrdilo, že děti v tomto typu předškolního vzdělávání jsou připraveny na školu stejně dobře, jako děti v běžných mateřských školách. Zdálo se tedy, že rozvoji lesních mateřských škol, v nichž jsou děti díky otužilosti zdravější, nic nemůže bránit. To se ale opravdu jen zdálo.

Chybí odbornost při psaní zákonů?

Nikdo totiž nepočítal s Poslaneckou sněmovnou. Je notoricky známo, že poslanci často rozhodují bez znalosti věcí, že ve sněmovně vznikají mnohdy paskvily, které nepomáhají, ale škodí. Nejinak tomu bylo i v tomto případě. Přes sliby některých poslanců sněmovna odsouhlasila zákon, podle něhož bude jedinou povolenou formou pravidelné péče o děti předškolního věku tzv. dětská skupina. V praxi to znamená, že mimo jiné hrozí zánik nejméně tří tisíc míst pro děti, které navštěvují lesní školky.

Podaří se zavhránit lesní školky?

Bitva ale ještě není prohraná. Zákon může zamítnout či pozměnit na svém příštím jednání Senát. Věřme, že senátoři budou mít víc rozumu než poslanci a že zánik lesních mateřských škol nedovolí.

Sdílejte s přáteli a známými

Komentáře | 7

22. 03. 2019 | David Millar david | Chicago
And will be regardless of how you train them too! I have an African Grey (and a budgie, and have.after a number of years. Usually I would advise something like a cockatiel for a first-time. Leonardo Dicaprio Leather Jacket
20. 03. 2019 | markspencer spencer | new york
Stunning, brilliant site design! To what extent have you been blogging for? you made blogging look simple. The general look Airport Cab of your site is magnificent, and additionally the substance!. Much obliged For Your work.

19. 03. 2019 | shawn kemp kemp | new york
You are not going the way that people needs to have. You need to go to something else and then they cn have it for sure. buy jackets online It will be amazing and there will be nothing that we all can do about it.

13. 02. 2019 | Michael Shepherd | London
In encouraging children to explore their environment, in addition to the fact that they remain dynamic, yet also develop key skills including gaining from mix-ups, write my assignment empowering autonomy and confident decision making.
07. 02. 2019 | Himanshu mishra mishra | meerut
I have an article for all windows 10 user that helps you to change icon in windows 10 operating system easily without facing any interruption.
18. 07. 2014 | Honza Koukl |
Nejde jen o lesni skolky, tento navrh bude spolehlive likvidacni pro vsechny co delaji s predskolnimi detmi - rodinna centra, detske oddily, .... kteri zrovna nemaji k dispozici budovu s presne predepsanym vybavenim a prostorem.