Magazín
Šardice a Hovorany depolymerizační linku nechtějí

Autor: Petr Sedláček | vloženo: 04.07.2014
Sdílejte s přáteli

Petici proti chemické spalovně u Hovoran podepsalo na našem serveru více než 600 lidí. Nelíbí se jim, že společnost Zenergo hodlá zpracovávat odpad právě tady. I když zástupci firmy tvrdí, že jde o novou, ekologickou metodu likvidace odpadu, občany se jim přesvědčit nepodařilo.

Nový způsob totiž není řádně odzkoušen, v Evropě se údajně používá jen na jednom místě v Rumunsku. Zenergo chce ročně zpracovávat 7000, tedy jednu tunu za hodinu při devatenáctihodinovém denním provozu. Silnice, po které by nákladní auta musela odpad přivážet, není v dobrém stavu. Na jednání zastupitelstva v Hovoranech devět z patnácti přítomných hlasovalo proti, pět se zdrželo a jen jeden zvedl ruku pro.

Vzhledem k tomu, že objekt by měl ležet v těsné blízkosti Hovoran, ale v katastru sousedních Šardic, museli o chemické spalovně jednat také šardičtí zastupitelé. Ti se na svém jednání sešli 16. června za účasti dvou stovek občanů Šardic i Hovoran. Starostka Šardic Blažena Galiová na něm konstatovala, že žádost firmy Zenergo radnice písemně konzultovala s chemickou fakultou VUT Brno. Z odpovědi vyplynulo, že z dodaných materiálů Zenerga nelze přesně stanovit nebo odhadnout vliv na zdraví občanů a životní prostředí. Podle názoru šardických zastupitelů se ale jedná o chemický průmysl, který není v Šardicích podle územního plánu žádoucí.

Navíc neexistují zkušenosti s touto technologií v České republice. „Já osobně se čtyři roky tohoto volebního období snažím, aby naše obec získala dobrý zvuk nejen ve svém okolí,  ale také se snažíme udržovat životní prostředí. Máme připravenu celou řadu projektů  na uskutečňování KPU – společných zařízení a byli jsme úspěšní v získávání dodací na ozelenění polních cest, výsadby biokoridorů a biocentra, udržujeme zeleň v obci, třídíme odpady,  podporujeme vinařskou turistiku, vinařské stezky atd. Podporujeme mladé rodiny a chceme, aby naše děti žily ve zdravém prostředí s čistým ovzduším,“ řekla šardická starostka Blažena Galiová.

Více informací k tématu

petice proti spalovně

Proto také hlasovala proti podnikatelskému záměru společnosti Zenergo postavit a provozovat v areálu bývalé firmy Neochem v Šardicích zařízení na termální depolymerizaci uhlíkatých látek. Proti hlasovalo i dalších jedenáct zastupitelů z třinácti přítomných, jeden se hlasování zdržel. Ostatní dva zastupitelé se z jednání omluvili a poslali písemná stanoviska, v nichž se stavbou depolymerizační linky v Šardicích nesouhlasí.

Sdílejte s přáteli a známými

Komentáře | 5

16. 10. 2019 | steiv austin | Dubai
I discussed some issues with my cleaning company dubai staff a past day my staff lead says First, you need to avoid PETA to avoid cruelty to animals. They are a violent, hypocritical organization so please, avoid them...

In terms of what you can do, if you eat meat for example, purchase meat that specifies that it is "free range" "hormone/antibiotic free" "grass/vegetarian fed"... that applies to meat/poultry as well as eggs, milk and even butter. We adhere to this and I can tell you that there is a HUGE difference in the quality of the food we eat now versus all the sick, hormone filled animal products we consumed before
12. 10. 2019 | Sorana Cirstea | London
These deployments will improve the rural condtions of the country. Czech should be in the first priority where deployment should have started. These villages have no proper schooling thus each and every of their student's are looking to pay someone to do my essay. Situation can be handled If the states mayors show some interest.
08. 10. 2019 | Patricia Sperry | Big Lake
These two villages are most beautiful places for tourism. I have been there for my business workshop about the captain marvel jacket because they people were the biggest fan of cosplay superheroes. Well, this method for making the friendly environment is considerable.
23. 09. 2019 | xakicemi xakicemi |
United Parcel Service, Inc. is a logistics and package delivery company, which provides supply chain management services. upsers logistics services include transportation, distribution, contract logistics, ground freight, ocean freight, air freight, customs brokerage, insurance, and financing.
31. 05. 2019 | Rinon David | Oklahoma
The character of articles starts from its topic. Selecting a good topic will help the writers to grab the reader’s attention. Here you are dealing with all the good topics with relevant information. I read one of your posts and it was really interesting. Then I started following your blog to get good articles to read. Your post has a set of good concepts which is really helpful for the readers. As I am working for best essay writing service it is necessary for me to get good ideas on different topics.