Petice za zavedení kamerových systémů na všech jatkách v ČR 12557 podpisů chybí 7443

Petice za zavedení kamerových systémů na všech jatkách v ČR

Požadujeme zavedení kamerových systémů na všech jatkách v České republice bez výjimky. Naše požadavky na změnu legislativy se opírají zejména o následující skutečnosti:

Kamerové systémy by mohly odradit od špatného a násilného zacházení se zvířaty, podporovaly snahu dodržovat správné postupy a předešly situacím, kdy se ke konzumentům dostane maso z nemocného zvířete (viz. situace v Polsku). Domníváme se, že spotřebitel by měl vědět, co jí a jakým procesem si zvíře před smrtí prošlo.

Kamery požadujeme na místech vykládání či vyhánění zvířat z transportního vozu, předporážkového ustájení zvířat a na místech usmrcování, vykrvení a následného stahování z kůže, vyvrhování a zbavování se jednotlivých částí těla.

Požadujeme, aby byl celý tento proces živě vysílán na webových stránkách jednotlivých jatek tak, aby se na něj kdokoliv mohl kdykoliv podívat. Vzorem může být např. společnost Hollandia, která pod heslem „jsme průhlední” vysílá online každou z částí svých činností.

Kamerové systémy neukončí utrpení na jatkách, ale budou cenným nástrojem běžným spotřebitelům k tomu, aby věděli, jak je nakládáno se zvířaty, které konzumují. Jatka nedovolují exkurze a jejich budovy jsou uzpůsobeny tak, že se nikdo nemá šanci o jejich činnosti nic dozvědět. Zvířata jsou odkázána na vůli zaměstnanců. Z pořízených záběrů a výpovědí zaměstnanců vyplývá, že jsou v některých případech zvířatům chvíle před smrtí znepříjemňovány.
Inspirací může být Francie a Velká Británie, kde jsou kamerové systémy na jatkách již zavedeny.

My, níže podepsaní, souhlasíme s textem Petice za zavedení kamerových systémů na všech jatkách v ČR.

Petice ke stažení: https://bit.ly/2SWyymf

Autor: Zvířata Nejíme | 12557 podpisů

Krasobruslení v Šumperku Chceme 102 podpisů

Krasobruslení v Šumperku Chceme

Na podzim roku 2015 jsem přišla na šumperský zimní stadion s myšlenkou založení krasobruslařského oddílu. Oslovila jsem tehdejší vedení Hokejového Klubu Mladí Draci, které souhlasilo a dohoda zněla tak, že se navzájem podpoříme. Ano, tak by to mohlo nejspíš dobře fungovat, ale... ochota z mojí strany se podílet na trénování i jiných oddílů HKMD a bruslení pro školky, byla odměněna pouze tím, že se krasobruslařky 3 roky přezouvaly v zimě na strídačce, přístup měly jen na 1/3 plochy mezi hokejisty, po dvou letech jsme dostali konečně 1 hodinu ledu v 6 ráno... všechno jsme překonali a podařilo se nám vytvořit tým více než 20 holčiček, které se nedaly (ani jejich rodiče) odradit a i v těchto podmínkách se jim podařilo účastnit se soutěží a udělat velké pokroky. Tuto sezonu jsme konečně dostali 4 hodiny ledu a dětí bylo opravdu hodně, podařilo se i zapojit další trenérky a asistentky, zorganizovat soustředění a celorepublikový závod. Bohužel na všechny naše návrhy činnosti buď vedení HKMD nereaguje vůbec, nebo reaguje pouze Ne, Nebude, Nemůžete, Nechceme... ale my chceme, chceme, aby děti měly možnost sportovat a měly k tomu důstojné podmínky. Ale nastaly další problémy. Byť HKMD dostává dotace od města, kraje i MŠMT, vybralo příspěvky od sportujících dětí, podpořili nás i sponzoři z řad místních firem, všechny tyto peníze šly prý pouze na ledovou plochu, veškerou činnost provozovali na své náklady trenérky a rodiče dětí, včetně paní trenérky, která na své vlastní náklady jezdila z Olomouce a rodičů, kteří za své vlastní peníze kupovali odměny dětem do soutěže... Jak byly vynaloženy prostředky, které klub získal, se bohužel nedovíme, protože HKMD své členy o svém hospodaření neinformuje, dokonce porušuje i zákon o veřejných rejstřících a své hospodaření tam nezveřejňuje. Čtvrtým rokem nám došla trpělivost a rozhodli jsme se, že za těchto podmínek s HKMD spolupracovat nebudeme. Požádali jsme tedy TJ Šumperk, kteří nás mezi sebe rádi připojí, ovšem nemají led, tedy jediné, co potřebujeme, je získat od města příslib ledové plochy a dotace na ni. A co jsme se dozvěděli od vedení města? Že si máme požádat ŠSA, jestli bude mít ledy a že finančně je vše vyčerpáno a město nás nepodpoří a možná až od roku 2020... a že je taky dost možné, že vlastně nebudeme mít kde trénovat... Firma Šumperské sportovní areály je dceřinnou společností Podniků města Šumperka, kde je shodou náhod předsedou správní rady p. Cekr, který je také předsedou Mladých Draků a z nějakého důvodu zasedá i v komisi, která měla schválit podporu krasobruslení městem Šumperk. Takže přeloženo do srozumitelného jazyka - majetek města Šumperka využívá určitá skupina, která si sama schválí dotace na svůj provoz a ostatním zabrání v jakékoliv činnosti. Takto se v Šumperku nakládá s majetkem města a penězi z veřejných zdrojů. Jinde to jde normálně, na sportovišti spolupracuje více subjektů a město sportování mládeže podpoří, jen v Šumperku jsou si asi někteří rovnější.

Naším požadavkem je získat přístup na led 4 hodiny týdně a dostat dotaci na ledovou plochu, jako dostává mládežnický (i mužský) hokej

Proto Vás tímto jako občany města Šumperka nebo jiné příznivce sportu či krasobruslení prosím o podpis této petice.

MY NÍŽE PODEPSANÍ ŽÁDÁME VEDENÍ MĚSTA ŠUMPERKA O PODPORU ODDÍLU KRASOBRUSLENÍ, CHCEME, ABY BYL TENTO SPORT PROVOZOVÁN NA ŠUMPERSKÉM ZIMNÍM STADIONU A ABY MĚSTO PODPOŘILO SPORT MLÁDEŽE DOTACÍ NA LEDOVOU PLOCHU.

Autor: Helena Šimková | 102 podpisů

Petice za postavení naplánovaného multifunkčního hřiště 245 podpisů

Petice za postavení naplánovaného multifunkčního hřiště

My, níže podepsaní, prostřednictvím této petice žádáme, aby bylo postaveno multifunkční hřiště na pozemku „Kavris“ .

Odůvodnění:

Pozemek, na kterém by bylo hřiště postaveno, je dlouhodobě zanedbávaný a nyní by mohl být funkčně využitý místními dětmi a dospívajícími. V Klánovicích žádné multifunkční hřiště pro dospívající děti není. Mládež, která chce sportovat, musí jezdit do okolních městských částí. Fotbalové hřiště v Klánovicích není volně přístupné veřejnosti, ostatní hřiště jsou pro menší děti. Jediné místo, kde se mohou dospívající setkat a zahrát si basketbal či fotbal, je hřiště u školy (to kapacitně ale nestačí). Na stavbu multifunkčního hřiště byla získána dotace 5 milionů korun. Naši spolužáci se na místním úřadě účastnili i diskuze s architekty, kteří měli zjistit, jaké aktivity by na multifunkčním hřišti byly nejčastěji provozovány. Nejpreferovanějšími prvky byly: hřiště na míčové hry, lezecká stěna, parkourové hřiště, skatepark, lanové hřiště a odpočinkové prvky s přírodním charakterem.

Na webových stránkách místního úřadu se mělo hlasovat o trávení volného času a sportování v Klánovicích. Závěr dotazníkového šetření, kde se píše, že není zřetelná poptávka pro vybudování nové multifunkční sportovní plochy, není podle nás objektivní. V dotazníkovém šetření mohli hlasovat jen občané starší 15ti let a celý dotazník vyplnilo pouze 185 respondentů.

Myslíme si, že je velice důležité, abychom všichni podporovali sportování malých dětí a dospívajících v místě jejich bydliště.

Tuto petici iniciovaly a vypracovaly děti ze školního parlamentu Masarykovy základní školy, Slavětínská 200, Praha 9 – Klánovice. Účast dospělých byla pouze technického charakteru.

Autor: Michal Černý | 245 podpisů

Petice za život 3913 podpisů chybí 16087

Petice za život

Vážení členové vlády, vážený pane ministře, vážení zastupitelé měst a obcí České republiky,
vzhledem k alarmujícímu úbytku vody v ČR Vás vyzýváme, abyste vyhlásili stav celorepublikové klimatické nouze a přijali okamžitá opatření ke stabilizaci krajiny a obnově vodního režimu v krajině. Starostové měst a obcí tak mohou učinit v rámci Agendy 21. Navrhujeme a žádáme následující:
1. Kde je to po konzultaci s odborníky možné, zrušit regulace vodních toků a obnovit jejich původní charakter. Bez ohledu na majetkové a právní poměry - ve veřejném zájmu. Vodě musí být umožněno zasakovat v celém průběhu svého toku do spodních vrstev půdy. Např. řeka Morava má mít o 300 km delší vodní tok, neregulovaný volně meandrující vodní tok s rozsáhlou příbřežní vegetací má zásadní vliv na doplňování zásob spodní vody.
2. Zrušit těžbu nerostných surovin pod úrovní mělké zvodně. Důlní díla nechat zaplavit odčerpávanou vodou. Důlní díla, vrty, z nichž se odčerpává voda, vysušují krajinu zespodu - stahují vodu.
3. Zasypat meliorace, sanovat vrty, stanovit povinnost všech uživatelů půdy hnojit půdu, namísto současného hnojení rostlin, hospodařit v sedmipolním systému v meziřadí lineárních vegetačních pásů generativně množených ovocných a nektarodarných dřevin z regionálního osiva pěstovaných v obecních školkách tak, aby soustavně docházelo ke zvyšování objemu organické hmoty v půdě, biodiverzity a tím její schopnosti vázat vodu.
4.Omezit spotřebu vody na maximum, v průmyslu, zemědělství, i domácnostech.
5. Zastavit jakoukoliv další urbanizaci, spotřebu fosilních paliv, přestat řešit kůrovcovou kalamitu těžbou a začít s obnovou lesních ekosystémů podsadbou do stávajících lesních porostů, a to i suchých. Suché stojící stromy jsou nezbytné pro úspěšnou výsadbu nových dřevin.
Jediné, co přírodu zachrání, jsou dřeviny, neregulované vodní toky s příbřežní vegetací, maximalizace organické hmoty v půdě a výsadba dřevin v krajině na všech půdách, a to ve veřejném zájmu. Betonové přehrady nám nepomohou. Pomohou stromy, keře, byliny, zvyšování biodiverzity, objemu organické hmoty na metr čtvereční krajiny, rostliny vážou vodu, odpařují vodu a jsou hlavním faktorem zajišťujícím déšť. Bez stromů v krajině neprší.
V naší krajině nyní chybí miliardy stromů a keřů. To jsou miliardy kubíků vody.

Tato opatření je třeba přijmout okamžitě, bez odkladu a na území celé České republiky. Váhání už bylo dost, je třeba konat.
Současná vláda i vlády předešlé o úbytku vod dlouhodobě vědí na základě odborných studií, které každoročně aktualizuje ČHMÚ, již od roku 1988, a mimo prohlášení jej nijak neřeší.
Situaci je třeba řešit okamžitě, dokud to ještě jde. Každým dalším váháním se přibližujeme bodu, kdy náprava již nebude možná.

Pro spolupráci jsme rádi k dispozici. Spolek PagoPago, Litovel.

Autor: Spolek PagoPago | 3913 podpisů

PETICE za pojmenování PARKU RUSKÉHO EXILU 32 podpisů chybí 4468

PETICE za pojmenování PARKU RUSKÉHO EXILU

PETICE ZA

pojmenování bezejmenné části parku na Náměstí Interbrigády v Praze 6 na: “PARK RUSKÉHO EXILU

dle čl. 18 listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním Petice je určená pro členy Pracovní skupiny pro místopis Prahy 6 a pro členy Místopisné komise Rady hl. m. Prahy:

Vážení, městské části Dejvice a Bubeneč se v období meziválečného Československa staly útočištěm mnoha tisíců exulantů prchajících z Ruské říše před bolševickým terorem. Po skončení druhé světové války byly stovky z nich odvlečeny do sovětských koncentračních táborů či násilně vystěhovány. Nezachránilo je ani československé občanství.

V Praze 6 se stále nacházejí domy a byty, ve kterých žili přední osobnosti a intelektuálové své doby. Nejznámějším místem je Profesorský dům v Rooseveltově ulici. Díky masivní podpoře československé vlády také známé jako "Ruská pomocná akce", se mohli exulanti nadále věnovat svým profesím a výrazně tak obohatili naši vědu a kulturu.

Věříme, že jméno parku je vhodným způsobem, jak si připomenout jejich příběhy. A to symbolicky 100 let od zahájení Masarykovy Ruské pomocné akce.

Pojmenováním parku po ruském exilu připomeneme tragické osudy našich spoluobčanů. Jde ale také o jeden z čestných momentů dějin, kdy naše země poskytla pomoc lidem prchajícím před zlem. To svědčí o solidaritě a empatii našich předků. Park by měl být připomínkou toho, že hodnoty humanity a lidských práv byly a jsou základem naší svobodné a demokratické společnosti.

Petiční výbor:

Jan Lipavský, Praha 6, Tychonova 18, 16000

Ondřej Chrást, Praha 6, Rooseveltova 29, 16000,

Eva Tichá, Praha 6, Studentská 540/7

Jiří Hoskovec, Praha 6, Peštukova 2, 16200

- za petiční výbor mohou jednat všichni jeho členové.

Při ochraně osobních údajů se petiční výbor drží zákona č 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů.

(Organizátor petice je povinen shromažďovat a zpracovávat pouze osobní údaje odpovídající stanovenému účelu a uchovávat je pouze po dobu, která je nezbytná k účelu jejich zpracování. Získané údaje nesmí předávat jiným osobám a subjektům než správnímu orgánu, jemuž je petice určena.)

Autor: Michal Zachar | 32 podpisů

NE! ZMĚNĚ ÚZEMNÍHO PLÁNU A BYTOVÉ VÝSTAVBĚ V OBLASTI PŘÍRODNÍ PAMÁTKY MEANDRY BOTIČE 815 podpisů chybí 4185

Vážení zastupitelé hlavního města Prahy,

tímto se na Vás obracíme s výzvou, abyste respektovali rozhodnutí Městské části Prahy 15, žadatele o změnu územního plánu sídelního útvaru hlavního města Prahy pod č. Z2896/00 v k. ú. Hostivař, která si již nepřeje dále pokračovat v pořizování této změny a chce ji ukončit.

Věříme, že v rámci koncepce rozvoje území, v širším kontextu ochrany přírody, veřejného zdraví a kvality života obyvatel, napříč městskými částmi, vezmete v potaz zejména tyto důvody pro zachování stávajícího funkčního využití ploch sportu /SP/ a zvláštní komplexy – ostatní /ZVO/:

1) celoměstsky významná změna a též lokalita, nikoliv brownfield plocha žádající si revitalizaci, nýbrž plnohodnotná kvalitní plocha, která není svou funkcí ani dle současně platného ani dle nově pořizovaného územního plánu určena k obytné zástavbě

2) území zasahuje do ochranného pásma přírodní památky Meandry Botiče, nachází se na rozhraní přírodního parku Hostivař – Záběhlice a hraničí se záplavovým územím

3) výstavbou by nenávratně utrpěl volný bio-koridor podél toku Botiče

4) případná obytná zástavba a provoz s ní spojený by přetnuly zavedenou pěší kolonádu a bezpečné napojení na budovanou cyklostezku Kozinova – Meandry Botiče, došlo by k přerušení pěší a cyklistické prostupnosti území, které je centrálně položené uprostřed Hostivaře

5) hygienická stanice hl. m. Prahy tuto změnu nedoporučuje a za vhodnější považuje stávající využití, jako plocha určená k jinému využití než obytnému nemá území vyřešenou odpovídající infrastrukturu, vč. té dopravní, neberou se v potaz stávající zdroje hluku

6) paralelně s pořizovanou změnou se pořizuje nový územní plán hlavního města Prahy, jehož zpracovatelem je Institut plánování a rozvoje Prahy – IPR, který navrhovanou změnu akceptuje s podmínkou, že bude vyloučena zastavitelnost jižní části /SP/, která se nachází v ochranné zóně zvláště chráněného území, v Metropolitním plánu pro území navrhuje rekreační využití

7) na území městské části Prahy 15 v současnosti probíhá nebo se plánuje výstavba bytů na všech plochách svým funkčním využitím určených k obytné zástavbě, stav v tomto se změnil a nabral neřízených rozměrů oproti roku 2013, kdy byl podnět na změnu územního plánu podáván

8) pro narůstající obyvatelstvo chybí sportovní, rekreační a sociální zázemí.

Proč nadále trvat na pořizování změny funkčního využití plochy na čistě obytné /OB/ a všeobecně smíšené /SV/, když si ji nepřeje samospráva příslušné městské části Prahy 15, místní obyvatelé a vlastníci bytových jednotek z přilehlé lokality, zpracovatel územního plánu Prahy IPR či Hygienická stanice HMP?

My, podepsaní občané Městských částí Prahy 15 a Prahy 10, nesouhlasíme s pokračováním pořizování této změny územního plánu, přejeme si zachovat stávající funkční využití území a tímto vás žádáme, abyste revokovali svoje usnesení č. 25/30 ohledně schválení návrhu zadání změny č. Z2896/00 ze dne 30. 3. 2017, též vzhledem k nesouhlasu dalších zainteresovaných subjektů, dále nezatěžovali dotčené orgány se zpracováním i projednáním návrhu změny a pořizování změny ukončili.

Děkujeme, že z výše uvedeného nepodlehnete tlaku na bytovou výstavbu ze strany developera, podpoříte a tím ochráníte zájmy občanů hlavního města Prahy.

Autor: Lenka Holubcová | 815 podpisů

Petice proti jakýmkoliv změnám ve fungování SPC Demlova v Jihlavě 951 podpisů chybí 29049

Petice proti jakýmkoliv změnám ve fungování SPC Demlova v Jihlavě

Petice rodičů a klientů, zainteresované veřejnosti, pedagogických pracovníků, odborných lékařů proti jakýmkoliv změnám ve fungování SPC Demlova 28, Jihlava.
Pokud nesouhlasíte se změnami, které se plánují se stávajícím SPC, připojte se.

Byla jsem klientkou SPC Demlova 28, v nelehké době, kdy jsem z plného zdraví přešla do plné invalidity. Závažné onemocnění u dívky v 7. třídě je velmi náročné na psychiku. Procházela jsem stádii přijetí a nepřijetí diagnózy spolu s celou moji rodinou.  V té době jsem odmítala kontakt s okolním prostředím a uzavřela jsem se doma. Ze zpětného pohledu jako zásadní vidím, že mě v této kritické době kontaktovaly pracovnice SPC Demlova 28. Začala jsem věřit, že nabízené terapeutické směry a dlouhodobá kvalitní podpora SPC mě navrátí nazpět do života. Často jsem pobývala v nemocničním prostředí, proto jsem ocenila absolutně odlišné prostředí zde.

Velmi podstatné pro mě bylo, že jsem v tomto prostředí získala pro mne tolik zásadní intimitu. Na tomto pracovišti mě postupně začaly zapojovat do běžného života i s mým handicapem. Mohla jsem s podporou SPC dokončit ZŠ, následně pak vystudovat SŠ. Na začátku této cesty jsem si neuměla představit, že budu vést plnohodnotný život jako matka a žena.

Proto chci svou peticí za sebe, za své pedagogy s kterými jsem v kontaktu, kamarády z SPC, podpořit fungující, odborné, bezbariérové zařízení v příjemném prostředí ve stávající podobě, tak aby se nic neměnilo. Pokud sdílíte podobné pocity, připojte se.

Čeho se obávám konkrétně:

- snížení kvality odborné péče , vyhovuje mi pracoviště, kam přijdu se svým dítětem a zažívám pocit intimity mezi mnou dítětem a psychologem a speciálnám pedagogem. To je pro mě zásadní/ 30. let se vyvíjela koncepce tohoto výjimečného pracoviště založena na úzké spolupráci mikrotýmu/
- snížení propojení teorie a praxe /speciálně pedagogická a psychologická péče konkrétně v pracovnách i ve třídách mateřské školy, ověřování inovativních metodických postupů na cílové skupiny ve třídách/
- dojde ke ztrátě koncepčně vybudovaných odborných pracoven, které jsou denně využívány všemi klienty /rehabilitace, trampoterapie, prostorová orientace na zahradě, multifunkční smyslová prolézačka, keramika.../
- pracoviště realizované na základě dlouhodobé vize dítě v přirozeném hravém prostředí, při zachování intimity, které nepřipomíná nemocniční prostředí, kterém jsme museli projít dítě nezažilo pocit strachu, protože nabízené prostory plně vyhovují dítěti
- v SPC se nacházejí odborníci, za kterými se vracím ráda i z Prahy, stále si doplňují vědomosti a zůstávají lidští
- funkčnost zařízení je zajištěna konkrétními lidmi, kteří sdílejí společné vize a hodnoty

Autor: Olga Lenártová | 951 podpisů