Petice "Zvýšení rodičovského příspěvku" 12095 podpisů

Petice "Zvýšení rodičovského příspěvku"

Úřad vlády ČR

nábřeží Edvarda Beneše 4,
118 01 Praha 1

V Bouzově dne 19. 3. 2019

PETICE

„Zvýšení rodičovského příspěvku“

dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod
a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním

My, níže podepsaní občané České republiky, prostřednictvím této petice žádáme, aby Vláda České republiky (zejména ministerstvo práce a sociálních věcí) znovu projednalo zvýšení rodičovského příspěvku, tak že navýšení na 300 tisíc od ledna 2020 bude platné pro všechny občany aktivně pobírající rodičovský příspěvek v roce 2020. A to z důvodu, že zmiňovaný příspěvek se poskytuje v nezměněné výši již několik let. A především chceme, aby nově navýšení rodičovského příspěvku bylo stejné pro všechny pobírající občany a nově pobírající občany.

Děkujeme.

Za petiční výbor:

Martina Michalová, Bouzov 153, 78325 Bouzov

Žaneta Jefimovová, Františka lyska 1597/2, Ostrava Bělský les

Zuzana Kudličková, Tkalcovská 242, 79305 Moravský Beroun

Veronika Mejzrová, Olšany 439, 79814 Olšany u Prostějova

Zastupovat petiční výbor při jednání se státními orgány je oprávněn:

kterýkoliv člen petičního výboru (klauzule vyžadovaná §5, písm. 1 zák. č. 85/1990 Sb.)

Martina Michalová, Bouzov 153, 78325 Bouzov

Autor: Martina Michalová | 12095 podpisů

Petice za zavedení kamerových systémů na všech jatkách v ČR 3346 podpisů chybí 16654

Petice za zavedení kamerových systémů na všech jatkách v ČR

Požadujeme zavedení kamerových systémů na všech jatkách v České republice bez výjimky. Naše požadavky na změnu legislativy se opírají zejména o následující skutečnosti:

Kamerové systémy by mohly odradit od špatného a násilného zacházení se zvířaty, podporovaly snahu dodržovat správné postupy a předešly situacím, kdy se ke konzumentům dostane maso z nemocného zvířete (viz. situace v Polsku). Domníváme se, že spotřebitel by měl vědět, co jí a jakým procesem si zvíře před smrtí prošlo.

Kamery požadujeme na místech vykládání či vyhánění zvířat z transportního vozu, předporážkového ustájení zvířat a na místech usmrcování, vykrvení a následného stahování z kůže, vyvrhování a zbavování se jednotlivých částí těla.

Požadujeme, aby byl celý tento proces živě vysílán na webových stránkách jednotlivých jatek tak, aby se na něj kdokoliv mohl kdykoliv podívat. Vzorem může být např. společnost Hollandia, která pod heslem „jsme průhlední” vysílá online každou z částí svých činností.

Kamerové systémy neukončí utrpení na jatkách, ale budou cenným nástrojem běžným spotřebitelům k tomu, aby věděli, jak je nakládáno se zvířaty, které konzumují. Jatka nedovolují exkurze a jejich budovy jsou uzpůsobeny tak, že se nikdo nemá šanci o jejich činnosti nic dozvědět. Zvířata jsou odkázána na vůli zaměstnanců. Z pořízených záběrů a výpovědí zaměstnanců vyplývá, že jsou v některých případech zvířatům chvíle před smrtí znepříjemňovány.
Inspirací může být Francie a Velká Británie, kde jsou kamerové systémy na jatkách již zavedeny.

My, níže podepsaní, souhlasíme s textem Petice za zavedení kamerových systémů na všech jatkách v ČR.

Petice ke stažení: https://bit.ly/2SWyymf

Autor: Zvířata Nejíme | 3346 podpisů

Petice za souhlas se vznikem střední školy při MŠ a ZŠ Na rovině v Chrudimi (dle čl. 18 Listiny zákl 528 podpisů

V Chrudimi 17. 3. 2019

MŠ a ZŠ Na rovině v Chrudimi podala v září 2018 v řádném termínu žádost o zápis středního stupně vzdělávání – konkrétně pedagogického lycea a přírodovědného lycea. Součástí žádosti byly všechny náležitosti podle § 147 Školského zákona.

Krajský úřad Pardubického kraje i MŠMT se k žádosti vyjádřili zamítavě, a to s odkazem na nesoulad s dlouhodobým záměrem a volné kapacity jiných středních škol v kraji. Ohledně oprávněnosti tohoto postupu již v loňském roce jiné školy podaly žalobu, krom toho dlouhodobý záměr uvádí výjimku v podobě oborů přírodovědného zaměření nebo oborů pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami včetně žáků nadaných. Na přírodovědné lyceum se tedy tato výjimka přímo vztahuje. Na pedagogické se vztahuje nepřímo – šlo by totiž o lyceum, které připravuje budoucí asistenty a učitele pro práci v inkluzivní škole, kterých je nyní nedostatek.

Lyceum má navíc nabídnout alternativu, která se v Pardubickém kraji dosud nenachází, a která spočívá v kombinaci montessori pedagogiky a projektového vyučování, což je model, který již úspěšně funguje na MŠ a ZŠ Na rovině v Chrudimi a plynule by navazoval.

Pilířem přírodovědného lycea bude výuka formou „dílen“, kdy studenti do značné míry pomocí pozorování a pokusů sami přicházejí na podstatu jevů, učí se vyvozovat závěry, zobecňovat atp. Velký důraz bude kladem také na samostatnou práci s literaturou a práci v terénu na reálných projektech spolupracujících organizací. Tento obor bude především přípravou na vysokou školu.

Pilířem pedagogického lycea bude velký podíl modelových hodin, hospitací a praxí v inovativních a inkluzivních mateřských a základních školách. Přestože součástí studia na pedagogickém lyceu bude automaticky kvalifikace pro práci pedagogického asistenta, obor opět předpokládá především pokračování na vysoké škole pedagogické (získání kvalifikace pro práci učitele).

Volné kapacity jiných středních škol neřeší poptávku po tomto vzdělávacím modelu.

Svým podpisem žádáme o souhlas MŠMT se vznikem této školy.

Mgr. Jana Hrázská, Pobřežní 1237, Chrudim

Autor: Jana Hrázská Hrázská | 528 podpisů

Zamčená spodní zahrada zámku Hluboká nad Vltavou 789 podpisů chybí 9211

Zamčená spodní zahrada zámku Hluboká nad Vltavou

Vážený pane ministře,

obracíme se na Vás nejen jménem nás, občanů Hluboké nad Vltavou, ale i tisíců turistů (280 000 ročně), kteří zámek a město Hluboká nad Vltavou každoročně navštěvují. Po celý náš život,

a to mohou potvrdit i ti nejstarší pamětníci, byla spodní zahrada zámku Hluboká nad Vltavou otevřena veřejnosti 24 hodin denně, stejně jako ostatní park. Večerní procházky touto zahradou a výhled na zámek i na krajinu vltavské kotliny pod ním mají neopakovatelnou atmosféru.

Také z důvodů této výjimečnosti se na počátku devadesátých let hlubočtí občané a podnikatelé složili na – tehdy ještě neobvyklou – investici nočního osvětlení zámku. Tímto nočním osvětlením se večerní/noční návštěva spodní zahrady posunula o další romantickou úroveň výše.

Vážený pane ministře, prosíme,  zasaďte se o to, aby nečekané a s hlubockou veřejností neprojednané každodenní uzavírání spodní zahrady a vyhánění návštěvníků z těchto míst bylo zastaveno a zahrada byla, tak jako po celý náš život, otevřena veřejnosti.

Přání hlubockých občanů stvrzujeme níže svými podpisy, s připomínkou skutečnosti, že také návštěvníci našeho zámku odjinud (ze všech končin republiky i světa), kteří u nás stráví byť jediný den a noc, by se pod petici také rádi podepsali, ale asi se o ní bohužel nedozvědí.

Vážený pane ministře, přijeďte se k nám na Hlubokou podívat, ať můžete porovnat, jak je hlubocký zámek krásný  ve dne – i v noci.

Děkujeme!

Petice dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod

a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním

město Hluboká nad Vltavou, dne 25. ledna 2019

Autor: David Šťastný | 789 podpisů

Petice proti množírnám psů 16435 podpisů

Petice proti množírnám psů

Důrazně žádáme o legislativní změnu, která by zamezila, aby v České republice trpěly tisíce zvířat v množírnách ve kterých se ze psů stává pouhé zboží.

Nejcharakterističtějším znakem těchto prostorů jsou otřesné podmínky, zvířata žijí většinou v těsných klecích, nemají žádný pohyb, pořádnou stravu a v některých případech jsou nechávány v nevytápěných prostorech i v zimě, protože jejich zdraví a spokojenost jsou tím posledním, o co obchodníkům s takto chovanými psy jde.

Feny žijí jen proto, aby rodily a jakmile toho již nejsou schopny, jsou nemilosrdně utráceny. Štěňata jsou odebírána od psů v nejútlejším věku, díky čemuž dochází k jejich častému úmrtí, neboť ještě nejsou schopny samostatného přežití. I v případě, že jsou se štěňata dostatečně životaschopná a přežijí, provází je od mládí zdravotní a psychické problémy, které zcela korespondují s hrůznými podmínkami, ve kterých jsou psi vychováváni. Nejedná se pouze o růstové problémy, díky absolutnímu nedostatku socializace nejsou psi zvyklí nejen na lidi, ale ani na ostatní psy či jiná zvířata, v extrémních případech dokonce ani na denní světlo.

„V množírnách zvířata žijí ve vlastních výkalech na malém prostoru jako ve vězení, nemají dostatek krmení ani vody. Ta, která mají více štěstí, jsou určena na prodej, pokud přežijí transport narvaná do malých přepravek na ovoce a zeleninu bez vody a krmení, na místo určení," říká veterinářka Martina Načeradská.

Problém je zcela nevhodně řešený legislativě, po právní stránce se jedná pouze o obecné formulace, které není sebemenší problém obejít, veterinární zpráva poté nemá právo na kontrolu bez předchozího oznámení, což dává množitelům dostatek času vše na oko zakrýt či uvést do vyhovující stavu, který samozřejmě trvá jen po dobu nezbytně nutnou. Navíc veterinární zpráva operuje vždy v daném regionu, není tedy pro množitele nic jednoduššího, než problematickou množírnu přesunout do jiného kraje.

Vše je podpořeno stále častějším prodejem přes internet, neboť dochází k takřka minimální kontrole před nákupem.

Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská doufá ve změnu legislativy za dva roky, což nám přijde jako zcela neadekvátně dlouhá doba. Apelujeme proto na ministerstvo zemědělství a spravedlnosti, aby neprodleně zakročily.

Autor: Petra Kociánová | 16435 podpisů

Proti výstavbě v parku za Městským divadlem Zlín 2019 27 podpisů

Proti výstavbě v parku za Městským divadlem Zlín 2019

Petice dle č. 18 Listiny základních práv a svobod a § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním

Vážený pane primátore,

my, níže podepsaní, nesouhlasíme s výstavbou v parku za Městským divadlem Zlín. Prostřednictvím této petice žádáme o přehodnocení situace a upřednostnění veřejného zájmu obyvatel.

Žádáme, aby v novém územním plánu krajského města byly bez výjimky všechny současné zelené plochy za divadlem včetně parcel 307/1 a 306, které jsou v tuto chvíli ze záměru vyňaty a mají být vedeny jako zastavitelné plochy, převedeny na plochy parkové zeleně. Žádáme, aby při posuzování návrhů v rámci architektonicko-krajinářské soutěže „Divadelní park ve Zlíně“ a při případném dalším rozhodování o osudu parku za divadlem byly upřednostněny ty varianty, které s novou zástavbou nepočítají.

Žádáme tak z těchto důvodů:

*Odhlučnění třídy Tomáše Bati může kvalitně zajistit stromová a keřová bariéra.
*Zelených ploch ve Zlíně ubývá, zatímco volných prostor k bydlení i podnikání je dostatek.
*Zeleň v centru města plní důležitou funkci rekreační i estetickou.
*S výstavbou nových bytů, popř. provozoven služeb, kanceláří, souvisí i požadavek na parkování. Parkovací plochy ale chybí.
*Pokud na parcelách 307/1 a 306 vzniknou byty, výrazně se zkomplikuje pořádání kulturních akcí v parku (rušení nočního klidu apod.).
*Park za divadlem není rozlehlý. Rohová zástavba by ho ukrojila významnou část (celkem 490 m2, viz obrázek). Parcely 307/1 a 306 výrazně zasahují i do hloubky parku, a to v délce 33 m. Pro zeleň by tedy moc prostoru nezbylo, obzvlášť pokud dojde i k plánovanému vybudování fixního jeviště pro divadlo o rozměrech 5x4 m s hledištěm pro 80 diváků.
*Na parcelách 307/1 a 306 určených k zástavbě se nacházejí dlouhodobě perspektivní stromy (zdroj: inventarizační portál www.stromypodkontrolou.cz).
*Pokud budou všechny současné zelené plochy za divadlem bez výjimky v novém územním plánu evidovány jako parkové, bude to pro obyvatele města určitá jistota a záruka, že případné střídání garnitur na radnici v příštích volbách nepřinese v názoru na park a výstavbu v něm zásadní změnu.

Věříme, že tyto požadavky budou projednány a brány v potaz. Předem děkujeme.

Ve Zlíně dne 22. 3. 2019

Autor: Veronika Jurčová | 27 podpisů

ZÁKAZ POUŽÍVÁNÍ A PRODEJE ZÁBAVNÍ PYROTECHNIKY 4243 podpisů chybí 10757

ZÁKAZ POUŽÍVÁNÍ A PRODEJE ZÁBAVNÍ PYROTECHNIKY

Motto: Normální je nerušit, neznečišťovat a neohrožovat zbytečně životy ani zdraví spoluobčanů.

Listina základních práv a svobod, článek 35, odst. 1) Každý má právo na příznivé životní prostředí.

Proto vítáme iniciativu MŽP ČR a následnou poslaneckou aktivitu, která konečně zamezila rušení lidí i přírody užitím zábavní pyrotechniky v národních parcích (NP) ČR novelou zákona č. 114/92 Sb. To ale nestačí.

Nevidíme však důvod, aby ve zbylé části státu (mimo NP), trpěli lidé i příroda čím dál většími škodlivými dopady petard a ohňostrojů. Není důvod diskriminovat ani přírodu ani lidi mimo národní parky – i oni mají právo na klid.

Proto my, níže podepsaní obyvatelé České republiky, prostřednictvím této petice žádáme Vládu a Sněmovnu České republiky o stanovení Zákazu používání a prodeje zábavní pyrotechniky na celém území České republiky bez výjimky.

Důvody pro podání této petice:

1) Nepříznivý vliv na životní prostředí a zásoby (i pitné) vody – mj. rozpor se zákonem o vodách č.  254/2001 Sb. (Příloha č.1)

2) Nepříznivý vliv na domácí i divoká zvířata včetně ohrožených druhů – mj. rozpor se zákonem č. 114/92 Sb. (Příloha č.2)

3) Neodborná a nepovolená manipulace způsobuje stovky zranění lidem i zvířatům. (Příloha č.3)

4) Nepříznivý vliv na psychiku a zdraví obyvatel, především starších lidí a malých dětí. (Příloha č.4)

5) Trvalé porušování zákonných podmínek pro používání zábavné pyrotechniky jak při prodeji, tak při užití. (Příloha č.5)

6) Znečištění veřejných ploch měst a obcí a následný nadbytečný úklid. (Příloha č.6)

7) Porušování vyhlášek většiny měst a zbytečné výdaje měst a obcí, které namísto plýtvání do pyrotechniky by mohly sloužit potřebným. (Příloha č.7)

8) Znečištění ovzduší a životního prostředí – přímý rozpor se zákonem na ochranu ovzduší č. 201/2012 Sb. (§ 1 odst. 1) a se zákonem o odpadech č. 185/2001 Sb. (§ 10, odst. 1) a 2) – povinnost předcházení vzniku odpadů).

9) Nulová možnost rozpoznat teroristický útok od pyrotechnické „zábavy“ – jde dokonce o jasné bezpečnostní riziko pro ČR.

PŘÍLOHY KE STAŽENÍ ZDE

Navrhované řešení:

Jako jediné smysluplné, systémové a nejbezpečnější řešení ve všech ohledech shledáváme úplný zákaz používání zábavné pyrotechniky, a tedy i prodeje na území České republiky.

PETIČNÍ ARCH KE STAŽENÍ ZDE

Adresováno:

Úřad vlády České republiky, nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha 1 - Malá Strana, PSČ 118 01

Parlament České republiky – Poslanecká sněmovna, Sněmovní 4, Praha 1, PSČ 118 26

Za petiční výbor vyřizuje:

Nikola Alice Hurychová, Přemyslovská 29, Praha 3, 130 00

Nikola Procházková, 28. října 102, Kladno 273 09

Jiří Malík, Horní Teplice, Horní 3, Teplice nad Metují, 549 57 – zastupuje před úřady

V Teplicích nad Metují a v Praze dne 4. 1. 2019

Za správnost: Jiří Malík

Autor: Nikola Alice Hurychová | 4243 podpisů

První stupeň základních škol bez známek 607 podpisů

První stupeň základních škol bez známek

Při vstupu na první stupeň základní školy potřebují děti postupně rozvíjet dovednosti k učení a motivaci učit se po celý život. V současném světě existují moderní metody hodnocení výsledků učení, které jsou pro tento věk dětí vhodnější a srozumitelnější než srovnávání se známkami. V některých zemích Evropy hodnotí děti v tomto věku pouze slovně a pracují zejména se sebehodnocením. U nás si školy mohou volit známkování nebo slovní hodnocení, přesto naprostá většina škol stále hodnotí známkami i na prvním stupni. Změna zákona, která by zavedla na prvním stupni pouze slovní hodnocení, by umožnila zlepšit vztah dětí ke vzdělávání. Otevřela by dveře všech základních škol pro pedagogické přístupy založené na podpoře individální motivace dětí k učení. Školy, které již hodnotí slovně, mají mnoho dobrých zkušeností, které se dají využít pro všechny ostatní školy. Na základě jejich dosavadních zkušeností je také důležité zamezit přepisování slovního hodnocení na známky pro potřebu přijímacího řízení na střední školy a víceletá gymnázia. Aktuálním trendem v zahraničí je různorodost hodnocení s pomocí dobře vedeného portfolia žáka, které umožňuje mít dobrý přehled o dovednostech žáka ve všech oblastech učení. Pro potřeby diagnostiky talentu a schopností žáka existují efektivní různorodé nástroje, vhodnější než známkování. A pro potřeby rozhodnutí o výběru dalšího studia může být vhodnou podporou kvalitní a nezávislé poradenství.

Autor: Petr Chaluš | 607 podpisů