Petice o zachování tradice Kravařského odpustu 243 podpisů chybí 257

Petice o zachování tradice Kravařského odpustu

(Detail petice dole pod textem)

Je tomu jistě více jak 100 let, co se s blížícím koncem prázdnin na Hlučínsku spojuje „Kravařský odpust". Jedná se o oslavu svátku patrona farního chrámu svatého Bartoloměje, která probíhá vždy od pátku do pondělka nejbližšího 24. srpnu. Už od doby výstavby novogotického chrámu, od jehož svěcení uplynulo přes 110 let, lze v dobovém tisku najít zmínky o trhovcích a pouličních prodavačích, kteří se na konci srpna sjížděli do Kravař z širokého okolí, z tehdejšího Pruska i Rakousko - Uherska, jehož území začínalo hned za řekou Opavou.

Odpust má od prvopočátku dvě roviny - duchovní a světskou. Ta první se odehrává především v neděli nejbližší zmíněnému svátku sv. Bartoloměje v místním farním kostele. Zahrnuje slavnostní mši svatou, které obvykle předchází průvod s kněžími a představiteli města z budovy fary do chrámu. Bohoslužbu vždy celebruje významný církevní host.

Druhá rovina odpustových oslav probíhá mnohem déle a hlučněji. Často už od pondělí před odpustovým víkendem se do města, konkrétně do části „Mezivodky", která se nachází hned u řeky Opavy, sjíždějí provozovatelé různých pouťových atrakcí, aby co nejdřív zprovoznili kolotoče, střelnice, stánky s jarmarečním zbožím a občerstvením. Vždyť oni sami tvrdí, že se jedná po Matějské pouti o druhou největší akci tohoto druhu v zemi. Oficiální program začíná v pátek, i když kolotoče se začínají točit už dříve. Od soboty do pondělka je zde pak k vidění na 40 velkých a 20 malých kolotočů a přibližně 400 stánků, které se táhnou od mostu na Dvořisko přes Tyršovou ulici až na Náměstí a ulici Nábřežní.

Kravařský odpust je pro místní největším svátkem v roce, na který se pečlivě připravují také hospodyňky, které gruntují, umývají okna a pečou pravé prajské odpustové koláče. Ty tradiční se vyznačují bohatou nádivkou makovou, tvarohovou či povidlovou a hustou „posypkou".

Oslavami nabitý odpustový víkend by nebyl úplný, kdyby se v pondělní večer s úderem 21. hodiny neuskutečnil „hvězdný závěr odpustu", tradiční ohňostroj, jímž se vždy Kravařští loučí s oslavami.

Odkaz textu: http://www.kravare.cz/turista/kravarsky-odpust/

Kravařský odpust se však postupně mění. Z důvodu upraveného zákona o nočním klidu a častých ohlasů se musela omezit provozní doba. V době akce je noční klid vymezen od 2. do 6. hodiny ranní. Někteří však navrhují další omezení. Kravařský odpust by nově mohl trvat pouze od soboty do pondělí. Starostka navíc uvedla, že z důvodů EET bude v budoucnu problém vůbec najít prodejce. Bude snad problém si koupit čepovanou jedenáctku anebo tradiční klobásku či pro děti cukrovou vatu? Jaké další omezení nás v následujících letech mohou čekat? Neplánují ho zrušit úplně? Podepište tuto elektronickou petici a dejte jasně najevo, co si myslíte!

!NENECHME SI VZÍT NAŠI TRADICI!

Fanouškovská FB stránka: https://www.facebook.com/odpustkravarsky/

Autor: Lukáš ---- | 243 podpisů

Petice za záchranu Turistické chaty Dr. Hrstky a proti rozdělení hradu Štramberka 251 podpisů chybí 749

PETICE
za záchranu Turistické chaty Dr. Hrstky pod Trúbou a proti rozdělení hradu Štramberka dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním.

My, níže podepsaní občané, prostřednictvím této petice protestujeme proti rozhodnutí politiků a radních města Štramberka - Oldřicha Škrabala, Ondřeje Šimíčka, Michala Dostála a Věry Hanzlíkové, o vyklizení areálu hradu Štramberk a jeho rozdělení.

Hrad byl v průběhu posledních 6 let provozovatelem - společností VALAŠSKÉ KRÁLOVSTVÍ, spolkem Rytíři hradu Štramberk, s partnery městem Štramberkem, Moravskoslezským krajem, Nadací ČEZ, pivovarem Radegast, společností Kofola, společností RWE Gas Storage a dalšími drobnými partnery zveleben, poskytoval vysokou kvalitu služeb a probíhal v něm bohatý kulturní a zábavný program.

Po ukončení provozu hradu provozovatelem VALAŠSKÝM KRÁLOVSTVÍM tito politici prosadili pod pokutou 2000 Kč za každý den prodlení jeho vyklizení a hrad proto musí být vyklizen nejpozději do 31.5.2015. Vyklizením může vzniknout dotčeným subjektům škoda na majetku v celkové výši až 2 milionu korun a de facto způsobí uvedení areálu do neutěšeného stavu, ve kterém se nacházel před 6 lety, v roce 2009. Vzniknou i těžko vyčíslitelné škody na duševních a nehmotných hodnotách.

Již nejméně dva roky hrad Štramberk špatnou politikou bývalého vedení města trpí. Podmínky provozu jsou nedůstojné a mimo legislativní rámec - město neprovádí téměř žádnou údržbu a odstraňování závad, kvalita služeb upadla, otvírací doba chaty musela být zkrácena a hradní program musel být značně omezen, vztahy s podnikateli a subjekty závislými na cestovním ruchu ve městě stále nejsou dobré...

I přesto, že městu Štramberk provozovatel společnost VALAŠSKÉ KRÁLOVSTVÍ na nájemném zaplatila rekordních 5,3 milionu Kč a zhodnocení areálu probíhalo se souhlasem a vědomím města,  tito politici nájemci v rozporu se zákonem odepírají právo na vyrovnání.

Aby toho nebylo málo, navzdory ekonomickým, technickým možnostem, dispozicím hradu a odkazu jeho zachránce MUDr. Adolfa Hrstky, zmínění politici prosadili rozdělení hradu na části - část Turistickou chatu Dr. Hrstky (bez dolního nádvoří a hradeb!), která je ekonomicky závislá na provozu věže a zbytku hradu, a část věž Trúbu, Jaroňkovu útulnu, která celý hrad  ekonomicky "živí" a kterou si město od 1.dubna 2015 provozuje samo. Rozdělení hradu a nekvalifikovaná správa politiky a úředníky, bez jakékoliv znalosti problematiky a koncepce, způsobí další úpadek.

Požadujeme, aby vybavení a vysoká kvalita provozu hradu Štramberk byly zachovány a hrad nebyl rozdělen mezi více provozovatelů.

Což potvrzujeme níže svým podpisem.

Autor petice: Spolek Rytíři hradu Štramberk o. s.

Štramberská Trúba, Kopec 77, Štramberk 742 66

Předseda: Tomáš Harabiš, Trojanovice Bystré 272

Za podporu a šíření naší petice děkujeme.

Autor: Tomáš Harabiš | 251 podpisů

Moravskoslezský x celá ČR