Petice za zachování integrity k. ú. Heřmanice u Králík a celé oblasti Králicka 150 podpisů

Petice za zachování integrity k. ú. Heřmanice u Králík a celé oblasti Králicka

Podpisem petice vyjadřujeme důrazný nesouhlas s využitím pozemků v k. ú. Heřmanice u Králík k uspokojení územních nároků Polské republiky vůči České republice.

Důvody, které nás k tomuto kroku vedou:

Státní hranice je v daném území vedena přirozeně, logicky, historicky a strategicky po hřebeni rozsochy Králického Sněžníku.

Pozemky v předmětném k. ú. jsou nedílnou přirozenou, logickou a historickou součástí vesnice a jsou využívány jako komunikační prostor, k volnočasovým a rekreačním aktivitám, a především jsou obhospodařovány soukromými zemědělci, vyšlými z tradičních zemědělských rodin ze vsi Heřmanice.

V příhraniční části k. ú. se nachází regionální biokoridor s místním biocentrem, jedná se o územní systém ekologické stability dle Zásad územního rozvoje Pardubického kraje a Územního plánu Králíky.

Svažité pozemky jsou orientovány tak, že jsou zdrojem vody pro Lipkovský potok a pro Heřmanický potok, podél jehož břehů je celá vesnice Heřmanice rozložena. Zdůrazňujeme proto, že předáním části území jinému státu by veřejná správa České republiky přišla o kontrolu ekologie. Dotčení občané České republiky by tak velmi snadno mohli přijít o kvalitní zdroje vody a tím o zásadní a jednu z posledních výhod života na podhorském venkově - relativně dobré životní prostředí.

Heřmanice u Králík jsou velmi malou vsí, stejně tak jako je malá oblast Králicka. Snahy o zmenšení jejich plochy vnímáme jako nežádoucí, narušující jejich historickou celistvost.

Většinu výše uvedených skutečností obsahoval již dopis adresovaný ministru vnitra (v kopii příslušnému odboru Ministerstva vnitra ČR) ze dne 15. prosince 2015, na který Osadní výbor Heřmanice neobdržel žádnou reakci.

Autor: Petr Venzara | 150 podpisů

Za zřízení Domova pro seniory v katastru města Králíky (okr. Ústí nad Orlicí) 29 podpisů chybí 9971

Za zřízení Domova pro seniory v katastru města Králíky (okr. Ústí nad Orlicí)

My, níže podepsaní občané Králík, přilehlých obcí, i ostatních obcí v ČR tímto žádáme o zřízení Domova pro seniory v katastru města Králíky (okr. Ústí nad Orlicí), konkrétně v areálu bývalého Dětského výchovného ústavu. Vzhledem k současnému nevyužití majetku státu - objektu bývalého Dětského výchovného ústavu, žádáme o jeho převedení na krajskou nebo místní samosprávu a zřízení vhodného zařízení pro seniory, který může být vzhledem k velikosti objektu i kombinací více druhů takových zařízení. Důvodem zřízení je neutěšená poptávka obyvatel po kvalitních službách pro seniory v našem městě i kraji a zároveň populační vývoj, kdy počet seniorů nezadržitelným tempem stále roste.

Současně žádáme, aby představitelé Pardubického kraje i města Králíky naši petici prokazatelným způsobem projednali.

Děkujeme.

Petiční výbor:            Petr Daniel, Pivovarská 1121, 561 69 Králíky

Martin Šesták, Polní 547, 561 69 Králíky

Miloslav Vraštil, Hluboká 266, 561 69 Králíky

Arnošt Juránek, Dolní Lipka 7, 561 69 Králíky

Kontaktní osoba:      Petr Daniel, Pivovarská 1121, 56169 Králíky

Zastupovat petiční výbor při jednání se státními orgány je oprávněn:

kterýkoliv člen petičního výboru (klauzule vyžadovaná §5, písm. 1 zák. č. 85/1990 Sb.)

Autor: Petr Daniel | 29 podpisů

Ne uzavření rychlého občerstvení  „U Ľupťáka“ 386 podpisů

Ne uzavření rychlého občerstvení „U Ľupťáka“

Vážený pane primátore,
Vážení zastupitelé,
Petr Ľuptovský a Michaela Ľuptovská obdrželi „Výzvu Zákaz užívání stavby“ ze dne 5.6.2015, vedený pod Sp.zn.: SÚ 26904/2015/Pa, Č.j.: MmP 34084/2015 u Magistrátu města Pardubic, Stavební úřad, Štrossova 44, Pardubice, 530 21.

Výše uvedenou Výzvou Magistrát města Pardubice, stavení úřad, vyzval Petra Ľuptovského a Michaelu Ľuptovskou k ukončení užívání stavby rychlé občerstvení „U Ľupťáka“ na pozemku parc.č. 507/1 k.ú. Pardubice, konkrétně jejích částí; ocelové konstrukce zastřešení restaurace vč. zimní zahrady, přístavby se sprchou, skladu na zahradní nábytek, oplocení, které jsou provedeny bez rozhodnutí nebo opatření stavebního úřadu. Užívání nepovolených staveb bude ukončeno ihned po obdržení této výzvy do doby rozhodnutí ve věci legalizace nebo odstranění stavby, pod pokutou až do výše 1.000 000 Kč.

Dne 18.6.2015 vydal Magistrát města Pardubice, stavební úřad, „Oznámení o zahájení řízení“ o odstranění nepovolené stavby. Výzva i Oznámení o zahájení řízení jsou bez možnosti odvolání.

Vlastníci občerstvení mají uzavřenou dlouhodobou platnou smlouvu s městem Pardubice.

S úmyslem uzavřít rychlé občerstvení „U Ľupťáka“ zásadně nesouhlasíme. Dovolujeme si obrátit se na vás se žádostí, abyste se s veškerou vážností zasadili o neprodlené znovuotevření rychlého občerstvení „U Ľupťáka“ beze změny vlastníka a tak, aby opět sloužil nám, Pardubákům.

13 let si obyvatelé a návštěvníci Pardubic chodí sednout do tohoto zařízení na občerstvení. Nabízený sortiment je bohatý, vyhovující a za krásné lidové ceny. Obsluha je příjemná a vstřícná. Podnik slouží dospělým i dětem. Občerstvení je vyhledávanou turistickou atrakcí města. Za 13 let provozu na něj nebyla jediná stížnost!

Současný tlak na odstranění zařízení je objektivně nedůvodný, nespravedlivý a nepřijatelný. Je nepochopitelné, že dosud nedošlo k nápravě. Nechceme, aby se něco podobného opakovalo komukoli z nás! Proto je třeba tento stav ihned napravit a vyvodit odpovědnost vůči těm, kdo jej zavinili.

Autor: Luboš Fošnár | 386 podpisů

Petice za zachování dirigenta Jiřího Palána jako vedoucího Malohanácké muziky ZUŠ Jevíčko a Konice 30 podpisů chybí 20

Pan Jiří Palán v roce 2000 založil dechový soubor při ZUŠ Jevíčko a celých patnáct let ho velmi úspěšně vedl. Nyní současné vedení ZUŠ Jevíčko již pana Palána nechce v čele této ojedinělé mládežnické dechovky.

Existuje spousta orchestrů při jednotlivých uměleckých školách, ale Malohanácká muzika je v tomto ojedinělá. Jednak sdružuje velmi vysoký počet členů. A i po generační obměně je velmi úspěšná. Zmiňme alespoň posledních několik úspěchů. Jednak vydali své samostatné CD, které natočili v profesionálním studiu ve velmi vysoké kvalitě. Jezdí nejenom po republikových akcích, ale dokonce i do zahraničí. Zmiňme alespoň Bulharsko a Francii, kde se velmi líbili. A nyní po oné již zmiňované generační obměně byli bezkonkurenčně první v Pardubickém kraji na přehlídce dechových mládežnických orchestrů. A dokonce druzí v celorepublikovém kole. A každoročně se zúčastňují řady přehlídek např. Čermákovo Vysoké Mýto.

Pan Palán této dechovce dal kus svého života. Mnohdy ji upřednostňoval i před rodinným životem. A mezi hudebníky je velmi oblíbený. Žáci v něm vidí přirozenou autoritu. A on si dokáže i v tak početném a zvukově náročném orchestru většinou malých a mladých kluků, protože děvčata jsou ke škodě stále v menšině, zjednat pořádek. A tito žáci na zkoušky chodí více méně rádi, i když by místo toho mohli dvě hodiny týdně věnovat počítači nebo kopání do míče.

Proto apelujeme za zachování Malohanácké muziky v takovém stavu v jakém je doposud. A jediné co si můžeme přát je ještě více šikovných muzikantů z řad žáků i bývalých žáků ZUŠ.

Autor: rodiče a přátelé Malohanácké muziky | 30 podpisů

Pardubický x celá ČR