Petice na podporu zachování stávajícího rozsahu lékařské péče v Kroměřížské nemocnici a.s. 782 podpisů

My, níže podepsaní občané, jsme silně znepokojeni děním kolem "nové koncepce" nemocnic ve Zlínském kraji, která má podstatně ovlivnit poskytování péče v Kroměřížské nemocnici a.s.

Vážíme si toho, že máme v Kroměříži zajištěnu komplexní a dobře dostupnou zdravotní péči pro asi 110 000 obyvatel Kroměřížska. Naši předkové vybudovali nemocnici před více než 100 lety, mnozí z nás se zde narodili, přicházejí zde na svět další a další generace. Zde se s důvěrou obracíme na zdravotníky ve chvílích těžkých i nejtěžších.

Nechápeme důvody, které by měly vést k omezení rozsahu péče v Kroměřížské nemocnici, obzvláště v situaci, kdy je poslední čtyři roky ekonomicky a personálně stabilizovaná.

Žádáme zodpovědné zastupitele Zlínského kraje, aby nepřipustili ukvapené rozhodnutí o nové koncepci nemocnic.  Apelujeme, aby vzali na vědomí požadavek starostů obcí Kroměřížska v dopise adresovaném krajským zastupitelům, kterým žádají, aby zásadním změnám ve zdravotnických zařízeních Zlínského kraje předcházela podrobná odborná diskuze za účasti zástupců dotčených obcí.

Žádáme, aby všechny větší organizační změny v provozu, jako jsou rušení, přesuny a slučování oddělení, změny rozsahu a místa poskytování pohotovostních služeb, byly činěny až po projednání a schválení v krajském zastupitelstvu, a s vědomím a schválením samospráv dotčeného regionu.

Žádáme, aby Zastupitelstvo Zlínského kraje petici projednalo na svém nejbližším zasedání.

Petiční výbor:

Jiří Žárský, Lubná 24, 767 01 Kroměříž

Helena Žitná, Pravčice 138, 76824 Hulín

Kontakt: petice-nemocnice@seznam.cz

Autor: Jiří Žárský | 782 podpisů

Zachování stromů na Štefánikově ulici ve Zlíně 134 podpisů chybí 66

Zachování stromů na Štefánikově ulici ve Zlíně

Petice: Zachování stromů na Štefánikově ulici ve Zlíně
(petice podle zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním)

Vážení,
v nejbližších dnech je plánováno kácení 6ks kaštanů, jírovců maďalů na Štefánikově ulici, v bezprostřední blízkosti Univerzity Tomáše Bati a  trolejbusouvé zastávky Školní, nedaleko Kulturního a univerzitního centra Zlín.
My, níže podepsaní, protestujeme proti výše uvedenému kácení. Po osobní prohlídce všech výše uvedených stromů jsme přesvědčeni, že jejich skácení není v současné době nutné a žádáme tedy zachování stromů a v nutných případech jejich ošetření tak, aby nedocházelo ke zhoršení jejich stavu.
Zároveň žádáme o garanci takových opatření, prostřednictvím kterých by se tak jakémukoli narušení kořenové struktury stromů do budoucna jednou provždy zamezilo. Tento záměr je možné realizovat tím způsobem, že Odbor životního prostředí a zemědělství bude u výkopových prací, jakými byly i stavby univerzitního centra a zastávky Školní na Štefánikově ulici, do budoucna garantovat přítomnost odborného arboristy, či dendrologa tak, aby k podobným nedopatřením nemohlo již nikdy dojít.
Za přínosné řešení celé situace rovněž považujeme  úpravu trolejbusové zastávky takovým způsobem, aby nedocházelo k dalšímu případnému narušení kořenové struktur stromu a aby měla „prostor se plně regenerovat.
Bohužel jsme nuceni připustit, že u výše uvedených kaštanů došlo vlivem výše uvedených výkopových prací k narušení kořenového systému. Nicméně se domníváme, že toto není natolik rozsáhlé, aby si s nimi tyto výše uvedené kaštany „neporadily“. Nejen vzhledem k tomu že se se nejedná o senescentní, ale dospělé, vzrostlé jedince, jsme přesvědčeni o tom, že tyto stromy jsou schopny svou sílu a stabilitu obnovit, neohrožují ani kolemjdoucí lidi, ani projíždějící auta, a že není nutné je nyní kácet.
Chtěli bychom na tomto místě připomenout případ prozatím „se šťastným“ koncem, kdy se nám podařilo zabránit kácení cca 16ti  stromů v oblasti Družstevní ulice. Odbor městské zeleně města Zlína odvolal příkaz ke kácení 10ti vzrostlých stromů, jimž mimo jiné dominují 4 krásné lípy a 8 dalších menších  stromů, a to na základě rozhodnutí Českého inspektorátu životního prostředí, vydaného dne 13.2.2017. Tyto stromy z Družstevní ulice navíc svou „životaschopnost“ obhájily i během nedávné silné vichřice, která se Českou republikou přehnala v noci z 28.11.na 29.11.2017.
Jsme přesvědčeni, že stejně tak i výše uvedené kaštany jírovce maďalu si svůj život, prostor a místo na zemi obhájí a že si toto právo zaslouží. Rozhodli jsme se je v tom podpořit.
Žádáme tímto tedy o zachování všech výše uvedených stromů na Štefánikově ulici.
Petiční výbor zastupuje: Bc. Světlana Holešovská, Družstevní 4510, 760 05 Zlín, tel: 728 923 788

Autor: Světlana Holešovská | 134 podpisů

Zachraňte historický meteosloupek v centru Vsetína 74 podpisů

Zachraňte historický meteosloupek v centru Vsetína

Před vsetínskou sokolovnou stojí historická stavba meteorologického sloupku. Byl sem přemístěn v roce 2002 a od té doby chátrá. Sloupek postavil v roce 1925 tehdejší vsetínský Okrašlovací spolek, později se o něj dlouhodobě starala vsetínská hvězdárna.

Vsetín není příliš historické město a uplynulá desetiletí se do jeho architektonické tváře podepsala spíše negativně. Meteosloupek je jedním z mála drobných historických prvků v centru města, které dělají naše prostředí příjemnější a odkazuje na tradice našich předků, kteří chtěli své okolí "okrášlit". Bylo by ostudou, pokud bychom se nyní nedokázali o jejich dědictví odpovídajícím způsobem postarat.

Sloupek už neobsahuje staré meteopřístroje. Jeho vitríny ale mohou mít nové využití: svá díla v něm mohou prezentovat mladí i starší vsetínští umělci - básníci, spisovatelé či kreslíři. Nebo v něm svoji činnost mohou prezentovat nejrůznější spolky nebo sportovní a kulturní organizace.

Fantazii se meze nekladou - pokud bude sloupek na dostupném místě a bude opraven, jistě o něj bude zájem. Prosíme vás o podpis petice, která vedení města ukáže váš zájem o záchranu a nové využití vsetínského meteosloupku.

Touto peticí vyzýváme vedení města Vsetína, aby:

1) Vykonalo všechny možné kroky pro zajištění právního stavu meteosloupku a jeho převedení do majetku města Vsetína

2) Vyčlenilo dostatek peněz v rozpočtu na jeho opravu. V případě, že nebude možné peníze na jeho opravu najít, vedení města může vyhlásit veřejnou sbírku na jeho opravu.

3) Nepřesouvalo meteosloupek mimo centrum města Vsetína

Autor: Michal Berg | 74 podpisů

Za zrušení památkové zóny Zlín - Letná 74 podpisů chybí 926

Za zrušení památkové zóny Zlín - Letná

ŽÁDOST

dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod

a zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním

My, níže podepsaní občané Statutárního města Zlína, prostřednictvím této petice žádáme zastupitelstvo, aby respektovalo naše společné přání a zmenšilo území Městské památkové zóny Zlín vytýčené vyhláškou Jihomoravského KNV ze dne 20.11.1990, o prohlášení území historických jader měst za památkové zóny, na jednu „hlavní“ či „páteřní“ ulici“ dané čtvrti (např. na Letné pouze na ulici Mostní).

Důvody našeho rozhodnutí jsou v hrubých rysech tyto:

Městská památková zóna Zlín zahrnuje téměř celé území Velkého Zlína, tj. převážnou část průmyslového zahradního města  vybudovaného z velké části firmou Baťa v 1. třetině 20. století. Rozloha území Městské památkové zóny činí 430 ha.  Statutární město Zlín stanovilo hlavní zásady památkové péče v Městské památkové zóně Zlín, které však nelze v současné době dodržet. Ačkoliv hlavní a obslužné komunikace protínající památkovou zónu svou velikostí neodpovídají současnému provozu a obyvatelé či návštěvníci rodinných domků nemají kde zaparkovat vozidla  - pokud parkují na komunikaci, brání mnohdy průjezdu jiným vozidlům (což zejména u vozidel záchranné služby či hasičů může mít fatální následky), nelze na pozemku přináležejícím k objektu baťovského domku umisťovat kromě přístavby žádné další stavby jako např. volně stojící garáže, přístřešky, zpevněná parkovací stání atd. Stávající nepovolené dřevěné přístavby je nutno údajně chápat jako dočasnou a nezbytnou podmínku asanace nejpozději během realizace přístavby domku s tím, že pokud se občan rozhodne pro rekonstrukci domku, je součástí podmínek památkové péče i podmínka odstranění provizorní stavby. Obyvatelé se tak dostávají do neřešitelné situace – buď domek neopraví a nechají u svého jednodomku, půldomku či čtvrtdomku nevzhlednou stavbu, kterou mohou využívat jako příslušenství k svému obydlí nebo se pokusí domek opravit a dostanou se do situace, kdy budou stavět bez řádného povolení, neboť stavba nebude povolena a bude jim hrozit sankce v podobě odstranění nepovolené stavby.

Již dávno nelze říci, že by v památkové zóně byl zachován jednotný „vzhled“ domků.  Původní urbanistické pojetí výstavby baťovských dělnických koloniích bylo dáno záměrem vytvořit město v zahradách. Architektonický záměr však začal brát za své v průběhu 2. světové války, kdy se začalo okolí domků využívat zemědělsky a došlo k narušení jednolitého rázu. V dnešní době je památková zóna plná stávajících a nově postavených staveb s tím, že některé stavby jsou trpěny a jiné ne – občan nemá jistotu, zda mu bude měřeno stejným metrem jako ostatním a jeho stavba bude trpěna či bude označena za stavbu v rozporu s veřejným zájmem. Město nezvládá řešit stávající problémy, a tak dochází ke sporům ohledně „černých staveb“ a často i k sousedským sporům. Co je či bylo umožněno jednomu, je zakázáno druhému. Chybí předvídatelnost a transparentnost postupu veřejných orgánů.

S ohledem na výše uvedené navrhujeme, aby byla Městské památková zóna zmenšena -  zúžena na jednu „hlavní“ či „páteřní“ ulici“ dané čtvrti (např. na Letné pouze na ulici Mostní), které budou opraveny za finanční pomoci města tak, aby bylo pro budoucí generace zachováno „baťovské bydlení“ v původním duchu, kde se všem občanům bude žít dobře, nikoliv chátrající skanzen. Pevně doufáme, že jako naši volení zastupitelé budete respektovat naše přání a zasadíte se o zmenšení území Městské památkové zóny Zlín vytýčené vyhláškou Jihomoravského KNV ze dne 20.11.1990, o prohlášení území historických jader měst za památkové zóny, na jednu „hlavní“ či „páteřní“ ulici dané čtvrti (např. na Letné pouze na ulici Mostní)  a pomůžete tak ke zkvalitnění života občanů svého města. Děkujeme.

Autor: Petr Říha | 74 podpisů

Petice pro podporu dokončení a dalšího rozvoje Bike arény Vsetín 825 podpisů

Petice pro podporu dokončení a dalšího rozvoje Bike arény Vsetín

Dle čl.18 Listiny základních práv a svobod a zákona č.85/1990 sb. o právu petičním My, níže podepsaní, obyvatelé a návštěvníci města Vsetín a cyklistická veřejnost, tímto žádáme město Vsetín a zastupitele města Vsetín, aby byla dokončena síť terénních stezek pro horská kola v Bike aréně Vsetín v plném rozsahu všech, již dříve Zastupitelstvem města Vsetína schválených etap (včetně 3. etapy. Důvody malé skupinky odpůrců jsou bezpředmětné a zástupné. Zároveň žádáme a svým podpisem stvrzujeme vyjádření podpory dalšímu rozvoji terénních stezek v Bike aréně Vsetín.

Svým podpisem vyjadřuji podporu dokončení a dalšího rozvoje singletrailového areálu (areálu pro terénní cyklistiku) ve Vsetíně v místě Semetín pod známým názvem BIKE ARÉNA VSETÍN v rozsahu všech tří, již dříve zastupitelstvem města Vsetína schválených etap, na které bylo vyřízeno spolufinancování z Evropských fondů. Zároveň svým podpisem vyjadřuji podporu dalšímu rozvoji terénních stezek v Bike aréně Vsetín.

Za petiční výbor:

David Rafaj, Horská 1919, 755 01 Vsetín

Dušan Solař, Na Rovině 1449, 755 01 Vsetín

Ivan Machulka, Těšíkov 1172, 755 01 Vsetín

Roman Paprstka, Jablunka 563, 756 23 Jablůnka

Zbyněk Duchoň, Dukelska 1820, 755 01 Vsetín

Zastupovat petičního výbor při jednání se státními orgány je oprávněn: kterýkoliv člen petičního výboru (klauzule vyžadovaná §5, písm.1 zák.č.85/1990 Sb.)

David Rafaj
Ve Vsetíně dne 7. května 2015

DĚKUJEME ZA VAŠI PODPORU!

Autor: David Rafaj | 825 podpisů

Zlínský x celá ČR