Muzeum ano, ale ne Schindlerovi!
1 podpis

Muzeum ano, ale ne Schindlerovi!

Autor: Jitka Stará | vloženo: 07.03.2014 | 1 podpis
Sdílejte s přáteli

Před 20 lety převzal Steven Spielberg Oscara za film Schindlerův seznam. Nacista Schindler získal za války do své správy arizovanou továrnu v Krakově a zařídil přesun stovek židovských pracovníků z Polska do Brněnce na Svitavsku. Zachránil tak až 1200 Židů před deportací do koncentračního tábora. V Brněnci ovšem pracovali jako vězni.

V Brněnci by mělo vzniknout muzeum, jehož expozice by měla přiblížit podmínky, ve kterých vězni žili a také ukázat vztahy mezi židovskou menšinou, Němci a Čechy. Ve Svitavách se k Schindlerovi hlásí, v tamním muzeu má vlastní expozici. V parku Jana Palacha stojí dokonce jeho památník.

Chceme, aby muzeum v Brněnci, připomínající osudy Židů, vzniklo, ale aby bylo docela jinou vzpomínkou na Schindlera. Rozhodně protestujeme proti tomu, aby neslo jeho jméno!

Fotografie: idnes.cz

Komu bude petice předána: Petice bude zaslána Obecnímu úřadu v Brněnci

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Sdílejte s přáteli a známými

Vzkazy | 1

19. 12. 2014 | Emilián Vaněk | České Budějovice
Zajímám se o tuto problematiku,právě na základě shlédnutého filmu "Schindlerův seznam". Byl jsem Brněnci(pocházím z okresu Svitavy)u textilky,která je inkriminiovaným místem,mluvil se starousedlíky a právě na základě těchto zkušeností a hlavně zachráněných životů,je snad málo 1200 ? Je jedno v jakých podmínkách,byli však zachráněni!!! Jsem proti této petici a považuji ji za bezpředmětnou./za 10 měsíců jeden hlas - nevypovídá to jasně/