Petice proti muslimské rituální porážce zvířat Halal

Petice proti muslimské rituální porážce zvířat Halal

Autor: Lucyna Rapacká | vloženo: 13.02.2015 | 1140 podpisů
Sdílejte s přáteli

Nejznámější z halal výrobků je halal maso. Při porážce stylem halal (tzv. Zabíha) musí být zvíře podříznuto muslimem za recitace modlitby a to záměrně bez předchozího omráčení (aby tu modlitbu slyšelo), někdy zvíře umírá i několik minut! Zvíře je tedy při porážce při plném vědomí! Ačkoliv je tento způsob ke zvířeti velmi krutý a byl i v mnoha státech zakázán, byla mu v ČR udělena v roce 2010 výjimka Ministerstvem zemědělství v zákoně o ochraně zvířat, kdy se nadřadil islám nad ochranu zvířat a nyní je možné zde tyto rituální vraždy praktikovat.

Naše běžná porážka zajišťuje také vykrvení masa, protože tělo poraženého zvířete je ihned pověšeno za nohy. V pouštních podmínkách nebylo zvíře za co pověsit a tak se podeřezávalo na zemi. Halal maso tak nejenže není lépe vykrveno, ale kromě baktérií obsahuje navíc i plno stresových hormonů.

Halal maso má i naprostá většina Kebab občerstvení, zejména turecký Donner, Indické a podobné restaurace, ale i běžné restaurace a dokonce školní jídelny. Většinou samozřejmě bez označení, aby neodradili nemuslimské zákazníky, nebo o tom nevědí, ale neštítí se občas i lhát. Např. halal s označením firmy DZ Klatovy i s logem Klasa! (již není v prodeji díky našemu upozornění prodejce, za což mu děkujeme).

HYGIENA A RIZIKO INFEKCE
Podle hygienických a právních předpisů Evropské unie musí být porážka provedená po omráčení zvířete. Předpis vyžaduje podvázání jícnu, aby se zabránilo tomu, že střevní a žaludeční obsah přelije maso. Rituální porážky (halal) mají výjimku z těchto právních a hygienických předpisů EU. Velkou pozornost ale přitahují znalecké hygienické posudky, které varují před tím, že způsob halal porážky neumožňuje dodržení požadovaných hygienických norem. Tato metoda porážky de facto není schopna zajistit podvázání jícnu (ligace) a přes zející ránu otevřeného jícnu je maso kontaminované žaludečním a střevním obsahem. Z tohoto důvodu u halal masa roste riziko kontaminace např. bakterií Escherichia Coli, kontaminace se týká hlavně mletého masa zvláště u hamburgerů a dalších produktů z mletého masa.

Komu bude petice předána: Ministerstvo zemědělství ČR

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Sdílejte s přáteli a známými

Vzkazy | 108

28. 04. 2016 | Jan Jelínek | Praha 10
člověk by se měl živit vegetariánsky; pokud ne, tak s co nejmenším způsobovaným utrpením zvířatům
16. 04. 2016 | Jan S | Praha
Proč Ministerstvo Zemedelstvi nadřazuje právo jiné kultůře? Jakej je k tomu důvod?
16. 04. 2016 | Petra Tomášková | Vilémov
Je to vědomé týrání zvířat za souhlasu státu.
12. 04. 2015 | Zdeňka Smejkalová | Jihlava
Tohle samé bych udělala tomu muslimskému hovadu!!!

Podepsat tuto petici

Podpis je nutné potvrdit v doručeném mailu

Podpisy | 1140 (+95 nepotvrzených)

• Jana Fojtkova | Bustehrad
  • Jan Fikejz | Chlumec nad Cidlinou
  • michael šalamon | Frýdek-Místek
  • Markéta Čapková | Vejprty
  • Údaje podepisujícího nezveřejněny

Vítáte úplný zákaz kouření v restauracích?