Petice proti vracení majetku církvím

Petice proti vracení majetku církvím

Autor: Ondřej Vrána | vloženo: 28.11.2013 | 655 podpisů
Sdílejte s přáteli

Federální shromáždění ČSFR 1. srpna 1991 schválilo výčtový zákon, kterým se restituovaly majetky církví a náboženských společností. Tehdejší kardinál František Tomášek prohlásil, že je to poslední nárok, který církev vznáší. Tento zákon církvím navrátil téměř 200 budov. Stát navíc hradí mzdy, sociální zabezpečení duchovních a kněží i náklady na provoz a údržbu.

Podle Kalouskem prosazeného zákona o církevních restitucích by měl být církvím navrácen majetek v hodnotě 75 miliard korun a dále jim má být během 30 let postupně vyplaceno 59 miliard korun, navýšených o inflaci.

Vrátí římskokatolická církev majetek pozůstalý po obětech, kterých jen na Jesenicku a Šumpersku upálila kolem dvou stovek a majetek jim zabavila? Myslíme si, že k vyrovnání s církvemi došlo již v srpnu 1991 a další požadavky jsou nezákonné a nemorální.

Vyjádřete státu svůj názor na toto majetkové vyrovnání podpisem naší petice.

Komu bude petice předána: Parlament ČR

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Sdílejte s přáteli a známými

Vzkazy | 124

29. 07. 2014 | Daniel SCHLOSSER | Karlovy Vary
Jsem ateista a nikdy jsem moc nechápal, proč lidi potřebují věřit v boha. Potřebuješ- li věřit, věř si demokraticky v co chceš. To samo o sobě snad nikomu, tím méně mě, nemůže vadit. Jiné už to je s náboženskými organizacemi. Pokud je v duchovním vztahu bůh-člověk nahrazen člověk organizací, poněkud mi to začíná zavánět sektářstvím. Pokud totiž organizace tvrdí, respektive její vedení, že ví co bůh od své ovečky požaduje a co mu za to nabízí, stává se z duchovního vztahu bůh-člověk obchodní vztah - vztah mezi věřícím a jeho organizací. A zde já osobně cítím jádro odporu k církevním restitucím. Pokud lidé sdružení v náboženských organizacích spravují vlastní majetek, nedá se tomu nic vytknout, ovšem pokud církevní organizace začnou požadovat majetek, který jim nikdy nepatřil, nemůže se nikdo divit, že se to nám, ateistům nelíbí. Souhlasím s vrácením majetku všem náboženským organizacím, které mohou jednoznačně a bez všech pochybností prokázat nabití takového majetku v minulosti legální cestou v souladu s morální stránkou věci a dobrovolností všech přispěvatelů. Celá problematika aktuálních církevních restitucí na mě však dělá dojem spíše dalšího útoku (tunelu) na naši splečnou kasu. Předpokládám, že iniciátoři mají již dobře promyšlen postup, jak se k církevním penězům dostat. Šikovný obchodník také ví, že je výhodnější dostávat (státem jištěné) peníze ve splátkách i s inflací, než jednorázově utržit. Osobně přeju každému přesně to, co si zaslouží.
25. 03. 2014 | Lenka Gajdošová | Krnov
NIC JIM NEDÁVAT! NIC JIM NEPATŘÍ!
30. 01. 2014 | Oldřich Balatka | Bílá Lhota
Překročena hranice "Benešových dekretů" byla již v roce 1990 vydáním majetku V.H. a tzv, knížeti. Církvi jde jen o majetek. Duševno je jiná věc. Péče o nemocné a potřebné je financována státem a sbírkami občanů.
24. 01. 2014 | František Archman | Litvínov
V Čechách sice petice o ničem, ale pro odkaz Jana Husa a jeho boji proti těmto zločincům a zločinům této sorty lidí, která zneužívá ve prospěch svůj jméno a odkazy boží pro výdělek svůj .....
23. 01. 2014 | Petr Zvěřina | Praha 2
Co bylo odcizeno,nechť je vráceno,ale...'ty majetky' měla církev jen svěřeny do užívání,neb vlastníkem byl stát (věděl to již i císař Josef II -a zřejmě si toho byl dobře vědom i kardinál Tomášek, který se vyjádřil v 'televizní' mši naprosto jasně)!

Podepsat tuto petici

Podpis je nutné potvrdit v doručeném mailu

Podepsat petici

Podpisy | 655 (+85 nepotvrzených)