Petice za odstranění diskriminace dětí v přístupu do kolektivů v rámci povinného očkování
3730 podpisů

Autor: Martina Suchánková | vloženo: 14.10.2019 | 3730 podpisů
Sdílejte s přáteli

My, níže podepsaní, žádáme odstranit ze zákona o ochraně veřejného zdraví zjevné absurdity a nesmyslná omezení. Proto požadujeme zastavit diskriminaci dětí :
1)  umožnit přijímání dětí do předškolních zařízení bez omezení očkováním;

2) zrušit podmínku řádného očkování pro účast na školách v přírodě a zotavovacích akcích.

Vláda České republiky předala v červnu 2019 Poslanecké sněmovně novelu zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. Novela v oblasti očkování opět upřednostňuje represi před komunikací, kvalitními informacemi, nabídkou řešení a individuálním přístupem, i když je zřejmé, že tento tvrdý přístup není funkční a zvyšuje nedůvěru v očkování.

Legislativa v ČR omezuje řádně neočkované děti (tj. neočkované přesně podle nařízeného očkovacího kalendáře) ve vstupu do předškolních zařízení. Toto omezení se vztahuje nejen na zcela neočkované děti, ale i na ty, jimž chybí jen jedno jediné očkování. Nejvýrazněji se tato sankce dotýká dětí, které nejsou doočkovány ze zdravotních důvodů. Pro přijetí do předškolních zařízení se podle zákona vyžaduje trvalá kontraindikace, tu však lékaři takřka nevystavují, v praxi tak téměř neexistuje. Praxe je taková, že se diskriminují děti, které nejsou dostatečně zdravé, aby mohly být očkovány, a zároveň nejsou dostatečně nemocné na to, aby získaly potvrzení o trvalé kontraindikaci. Diskriminovat děti za to, že mají zdravotní problémy a jejich rodiče se o ně obávají, nelze obhájit. Celé toto omezení se děje bez odborné argumentace, pouze s vysvětlením, že stát si represí vynutí poslušnost v očkování a nedoočkované děti představují hrozbu pro své spolužáky.

Ovšem od roku 2017, kdy vstoupila v platnost novelizace školského zákona, musí předškolní zařízení navštěvovat všechny děti starší pěti let v rámci povinné školní docházky a to bez ohledu na to, zda jsou, či nejsou očkované. Jeden den je dítě pro stát potenciálně nebezpečné, druhý den, kdy se dítě stane předškolákem tj. po svých pátých narozeninách, už není. Tato absurdní situace ukazuje, že smyslem opatření je pouze represe, nikoliv ochrana zdraví dětí v předškolních zařízeních a k tomu nejvíce postihuje? dopadá na? zdravotně stigmatizované děti.

Legislativa v ČR také zakazuje řádně neočkovaným dětem účast na zotavovacích akcích (jako tábory či lyžařské výcviky)  a školách v přírodě, ač pro docházku do školního zařízení není očkování vyžadováno. Děti spolu tráví mnoho času po celý školní rok v jedné třídě i při dalších aktivitách. Není opodstatněné, aby děti, které spolu tráví čas ve škole, družině nebo kroužcích, nemohly společně vyjet na několikadenní pobyt.

Nelogičnost právní úpravy se projevuje ještě výrazněji na definici „zotavovací akce" - jedná se o akci trvající déle než 5 dní, které se účastní 30 a více dětí. Nelze rozumným způsobem vysvětlit, proč je požadováno očkování pro tábor čítající více než 30 dětí, zatímco pro tábor pro méně než 30 dětí již očkování potřebné není. Stejně tak proč pro šestidenní pobyt je očkování vyžadováno a pro pětidenní nikoliv. Tato nesmyslná úprava nemůže vést ke zvýšení proočkovanosti, pouze k nedůvěře v český očkovací systém. Opatření navíc ztěžuje práci ředitelům, školám, učitelům, vedoucím oddílů i provozovatelům zotavovacích akcí.

Ministerstvo zdravotnictví nedisponuje odbornými stanovisky ani studiemi, které by prokazovaly, že na těchto pobytech může dojít k závažnějšímu ohrožení veřejného zdraví oproti běžnému kontaktu dětí v kolektivu.

Je nepřípustné rodiče trestat za jeden přestupek vícekrát. Rodiče jsou za přestupek pokutováni a zároveň jsou následně potrestáni tím, že jejich dítěti je znemožněn vstup do předškolních zařízení, účast na švp a zotavovacích akcích.

Proto požadujeme provést změny v projednávané novele zákona o ochraně veřejného zdraví tak, aby byla odstraněna diskriminace dětí v přístupu ke vzdělávání a volnočasovým aktivitám.

14.11.2019 00:25

Milí petenti,
novela zákona o ochraně veřejného zdraví je načtena v PS a nyní čeká na projednání ve Výboru pro zdravotnictví, ten bude zasedat v 2. týden prosinci!

Nyní nastal ten pravý čas snažit se o změnu!

Sbírejte další podpisy! Lze podepsat elektronickou i papírovou verzi, sčítají se zvlášť a obě mají význam.

První vlnu papírové petice budeme předávat do Petičního výboru PS první prosincový týden, ale petici necháme otevřenou a budeme sbírat dál, další podpisy můžeme dodat i v průběhu projednávání.
Petiční archy posílejte do konce listopadu.

V ČR už je více než 70 podpisových míst, mapu naleznete zde: http://www.rozalio.cz/aktualne/v-rozaliu/1370-podpisova-mista-mapa
Až půjdete okolo některého z nich, připojte svůj podpis a vemte i kamarády :).

Děkujeme za podpisy i podporu!

Přeji zdar našim společným snahám!
Martina Suchánková, ROZALIO

02.12.2019 09:22

Milý petenti,
dnes je poslední den pro zaslání papírových petic, tento týden je budeme předávat Petičnímu výboru PSP ČR.
Další podpisy můžeme dodat i během projednávání, podpisovat lze tedy dál! Další sběr bude na začátku ledna.
Založili jsme web petice, abyste byli stále v obraze a věděli co se aktuálně děje a případně jak se zapojit.
Web petice zde: https://petice-rozalio.webnode.cz/
Novela zákona o ochraně veřejného zdraví je nyní ve Výboru pro zdravotnictví, bude se projednávat v lednu.
My nyní vedeme intenzivní jednání o možných pozměňovacích návrzích.

Děkujeme za podpisy i podporu!

Přeji vám požehnaný advent!
Martina Suchánková

Komu bude petice předána: Parlament ČR

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Sdílejte s přáteli a známými

Vzkazy | 238

16. 10. 2019 | vit stasek | uherske hradiste-mikovice
nikdo nema pravo me do niceho nutit..ne tak do naseho decka valit chemicke sracky typu ockovani je zdrave....zamyslete sa..sme zvirata tak si na nic nehrajte!!!!!!!!
+2 | -0
16. 10. 2019 | Lydie Stočesová | Praha 4
Zažila jsem ve své rodině i u sebe negativní dopady očkování, které stát neřešil ani nenabídl žádnou pomoc. Proto jsem zásadně proti očkování.
16. 10. 2019 | Barbora Ludvíková | Praha 5
V úvahu stojí i neekonomické chování státu, které rodiči (většinou to připadá na matku) neúměrně protáhne vyloučení z pracovního procesu a v případě více dětí již znemožní zaměstnatelnost. Také se zvyšuje riziko problémů s řečí a psychickým vývojem dětí.
15. 10. 2019 | Petr Švec | Drysice
držím pěsti v boji proti stádu

Podepsat tuto petici

Podpisy | 3730 (+204 nepotvrzených)