Petice za zachování vlakového spojení mezi Jeseníkem a Krnovem

Petice za zachování vlakového spojení mezi Jeseníkem a Krnovem

Autor: Adam Boušek | vloženo: 24.03.2014 | 1989 podpisů
Sdílejte s přáteli

Další ranou pro obyvatele Jesenicka je plánované zrušení vlakového spojení mezi Jeseníkem a Krnovem.
Tím by 15. června skončilo také spojení mezi Jeseníkem a Ostravou. „Byla by to pro nás katastrofa. Už nyní je problém někam se dopravit. Když se nedostanu do Šumperku nebo do Olomouce, řeším to tak, že jezdím do Opavy nebo do Ostravy. To asi padne úplně,“ říká Jaroslava Bednářová z Mikulovic.

Dopravní obslužnost Jesenicka není ani v současnosti ideální. Autobusy se lidé z okolí Zlatých Hor již nyní nedostanou například k prvnímu rannímu vlaku do Olomouce nebo od posledního večerního spoje z vnitrozemí. Všichni řeší dopravu autem. Kdo ho nemá, má smůlu. Jeseník spojují s Krnovem denně čtyři páry spěšných vlaků. Část trasy vede přes polské území. Za používání tohoto úseku dráhy inkasuje polská strana na základě pětašedesát let staré dohody vysoké poplatky. Do údržby zanedbané trati však dlouhodobě neinvestuje.

Žádáme ministerstvo dopravy, aby celou situaci neprodleně řešilo i s polskou stranou tak, aby vlakové spojení mezi Jeseníkem a Krnovem zůstalo zachováno. Vedení Českých drah zřejmě tato situace nezajímá, Jesenicko je daleko od Prahy. Tato oblast s jednou z nejvyšších nezaměstnaností v republice by tak znovu (po kolikáté už?) utrpěla. Je snad snahou vystěhovat tento krásný kout naší země?

16.05.2014 12:20

Zdravím všechny podepsané,

píši, neboť se po dlouhé době situace posunula dobrým směrem, jak jsem byl informován autorem magazínového příspěvku, vypadá  to se zachováním provozu opravdu nadějně. Nechci nic zakřiknout, ale zdá se více než reálné, že by situace nakonec mohla dobře dopadnout. I proto bych Vám chtěl všem poděkovat za podpisy, díky nímž se této petici dostalo mediální pozornosti a ukázala, že o naši trasu přijít nechceme.

S pozdravem,

Adam

Komu bude petice předána: Petice bude zaslána Ministerstvu dopravy ČR

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Sdílejte s přáteli a známými

Vzkazy | 307

31. 03. 2014 | Pavel Bolatzký | Velké Hoštice
Jedná se o bezprecedentní téměř nevratný krok, pokud se jednou zruší vlaková doprava a nahradí např. autobusy, nikdy zcela plně nenahradí vlak. /nemožnost přepravy kol, kočárků, imobilních občanů. Jedná se o dědictví předků, měly by být vyvolány jednání
+3 | -0
05. 04. 2014 | Jaroslav Rudiš | Lomnice nad Popelkou
Podepisuji také jménem Aloise Nebela a všech jeho kamarádů z nádražky v Bílém Potoce v Jeseníkách. Ať žijí vlaky.
+2 | -0
02. 04. 2014 | Jindřich Berounský | Jablonec nad Nisou
Petici není v tomto případě dobré směrovat proti Českým drahám, které mají zájem na celém rameni jezdit a naopak za provoz lobbují. Situace by měla zajímat především Ministerstvo dopravy, které ji zavinilo. V jeho gesci je dálková a mezinárodní doprava. Díky nezájmu ministerstva a diskrimanaci tohoto regionu, podobně jako u peážního mezinárodního spojení Liberec - Dresden Libereckého kraje, spojení dotují Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Moravskoslezský kraj se v poslední době vydal cestou likvidace železnice, protože u něj autobusy létají a zapomíná se, že jezdí po státních, krajských a obecních komunikacích, které někdo platí. Železnice si dopravní cestu platí sama a je tím diskriminována.
+2 | -0
29. 03. 2014 | Radek Tichavský | Lipová-lázně
Tohle si doufám MD a kraje nedovolí, je potřeba, aby se o tom mluvilo a orgány samosprávy a veřejné správy dělaly maximum pro zachování! Snad se to povede.
+1 | -0

Podepsat tuto petici

Podpis je nutné potvrdit v doručeném mailu

Podpisy | 1989 (+363 nepotvrzených)