PETICE ZA ZÁCHRANU HISTORICKÉHO A PLNĚ FUNKČNÍHO SPORTOVIŠTĚ

PETICE ZA ZÁCHRANU HISTORICKÉHO A PLNĚ FUNKČNÍHO SPORTOVIŠTĚ

Autor: Marek Preiss | vloženo: 17.11.2019 | 756 podpisů
Sdílejte s přáteli

Petice za záchranu historického a plně funkčního sportoviště

- tenisových kurtů v Italské 41 (23N), Praha 2 (TO Centrum Italská), které chce Praha 2 zastavět

My, níže podepsaní, žádáme o zachování tenisových kurtů v Italské ulici 23, Praha 2 a to z těchto důvodů:

TRADICE A GENIUS LOCI

Jde o starý oddíl vzniklý v roce 1935 s prvorepublikovou tradicí, kde hrával již československý prezident Edvard Beneš.
Oddíl si za téměř 85 let vytvořil pevné místo v rámci sportovního vyžití na Vinohradech.
Místo, kde se kurty nachází, nabízí působivý výhled na budovy hlavního nádraží v pozadí s centrem Prahy a Pražským hradem.
Současná nízká dřevěná budova vytváří dojem zachovalého prvorepublikového prostředí a zpestřuje tak ráz okolní moderní zástavby.

OTEVŘENOST PRO VEŘEJNOST A SOBĚSTAČNOST

Klub je otevřený široké veřejnosti, dospělým i dětem se třemi plnohodnotnými kurty a čtvrtým tréninkovým.
Kurty jsou hojně navštěvovány zaměstnanci okolních firem a kanceláří a obyvateli Prahy 2, kteří tak mají možnost sportovat za velmi lidové ceny.
Na Praze 2 jde o vzácné sportoviště - podobné veřejné venkovní kurty na Praze 2 jsou jen TK Vyšehrad.
Sportovní klub je součástí širšího sportovního zázemí, které je složeno ze dvou oddílů tenisových (Italská a Na Strži) a dalších oddílů - šachového, basketbalového, stolního tenisu, minigolfu, nohejbalového.
Klub pořádá každoročně pro své členy, včetně dětí a mládeže, turnaje dvouher, čtyřher, smíšených dvojic a čtyřher veteránů.
Tenisové kurty jsou ekonomicky soběstačné a nikdy nevyžadovaly podporu od státních institucí.

PÉČE O DĚTI

Mimoškolní aktivity pro děti a dorost zajišťuje od roku 2003 tenisová školička, vedená profesionálními trenéry s  licencí Českého tenisového svazu. Výuka tenisu ve školičce probíhá celoročně od pondělí do pátku odpoledne. Hlavním cílem tréninků je hravou formou podchytit zájem žáků a zejména klást důraz na všestrannost v pohybové přípravě a naučit děti základní tenisovou techniku a taktiku. Pokročilost ani věk nerozhoduje. V současné době navštěvuje školičku cca 50 žáků převážně z Prahy 2 a 3.

Tenisová škola vychovává dětské hráče v přirozeném venkovním prostředí a působí tak pozitivně na tělesnou zdatnost dětí žijících převážně na Praze 2 a navíc bez nákladů pro Prahu 2.

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Na městském pozemku, převážně travnaté ploše se nachází vedle keřů také 30 zdravých vzrostlých stromů, hlavně jírovců, převážně desítky let starých.

KOMERČNÍ ZAJÍMAVOST POZEMKU

Záměr Městské části Prahy 2 postavit na místě současných kurtů Nový domov, specializovaný pobytový dům pro seniory s předpokládanou kapacitou až 120 lůžek, je jistě chvályhodný z hlediska stárnoucí populace, domníváme se však, že výběr lokality je motivován její komerčně mimořádně zajímavou polohou (prostor mezi ulicemi Italská, Španělská, Kunětická a Lichnická) – a víme také, že Praha 2 disponujeme možností výstavby v jiných místech.
Praha 2 má přitom (zjištěno v listopadu 2019) záměr odprodat cca 130 domů a další domy po bytech, mezi nimi by se jistě našly objekty vhodné k rekonstrukci na dům sociální péče.

ROZPOR S PROGRAMOVÝM PROHLÁŠENÍM PRAHY 2

Sama Praha 2 přitom ve svém programovém prohlášení uvádí, že „Budeme podporovat pohybové aktivity dětí a rozvíjení zdravého životního stylu … budeme přitom respektovat bohaté kulturní a historické dědictví Prahy 2, dlouhodobé tradice … podporovat sportovní aktivity nejen zaměřené na děti a školní mládež, uvedené v kapitole Školství, ale aktivity pro všechny věkové kategorie … Budeme pokračovat v budování sportovišť dostupných pro veřejnost v rámci našich škol i v parcích … Poskytneme vybraná veřejná prostranství pro sportovní aktivity a budeme pomáhat pořadatelům i s propagací … propagovat sportování a zdravý životní styl vč. možnosti zapojení občanů do některé ze sportovních organizací působících v Praze 2“. Zastavení sportoviště je tedy v rozporu s programovým prohlášením Prahy 2.

Za organizátory petice:

doc. PhDr. Marek Preiss, PhD.

psycholog

Ing. Ondřej Krutský

programátor

Ing. Pavel Nejedlý

projektant

Komu bude petice předána: MČ Praha 2

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Sdílejte s přáteli a známými

Vzkazy | 91

19. 11. 2019 | Miroslav Brůna | Praha 3
Kdo ničí prospěšnou činnost druhých lidí je nebezpečný společnosti i sám sobě. Brůna Miroslav P3
+2 | -0
21. 11. 2019 | Marcel Tomášek | Praha
Koalice TOP-ODSÁNO už jedno vytvářené sportoviště (Na Smetance) nevratně zničila likvidací desítek stromů, jímž jej učinila v letních měsících nepoužitelným. Stop nezvratitelné nekompetentnosti - tentokráte už za půl miliardy.
20. 11. 2019 | Lenka Benešová | Praha 2
Je chvályhodné pamatovat na starší generaci ,jsem ovšem přesvědčena, že jsou jiné objekty, které se dají využít jako domov pro seniory. Tenisové hřiště v Italské ulici využívají už roky moji synové. Dostupnost hřiště je ideální pro děti všeobecně.
20. 11. 2019 | Michal Pekárek | Praha 2
Je to skvělé sportoviště, kde se děti z okolí mohou sportovně rozvíjet, aniž by museli složitě dojíždět za asistence rodičů. Žádné podobné tu neexistuje.
20. 11. 2019 | Veronika Coufalová | Praha 10
Nejkrasnejsi tenisove kurty, na kterych jsem kdy hrala-a tech vzpominek! Nedokazu si predstavit, ze by se toto vyjimecne sportoviste nezachovalo pro dalsi generace..
18. 11. 2019 | Milan Šíma | Praha 2
Zda se mi podivné a zvláštní, když se dům pro seniory staví v centru a ne někde u lesa, a ve svahu, kde by se buď nemohoucí lidé museli přepravovat mezi jednotlivým objekty výtahem a nebo složitě chodit po schodech nahoru a dolů. Jenom záminka????

Podepsat tuto petici

Podpisy | 756 (+43 nepotvrzených)

Podpisový arch v PDF
  • Magdalena Krutska | Praha