Za vznik školských rad při mateřských školách

Za vznik školských rad při mateřských školách

Autor: Petr Chaluš | vloženo: 30.08.2018 | 10 podpisů
Sdílejte s přáteli

Rodiče, učitelé a zástupci obce se mohou podílet na správě škol prostřednictvím školských rad. Školský zákon počítá se školskými radami pouze při základních a středních školách.

Se školskými radami při mateřských školách zákon nepočítá. Zejména z důvodu zavedení povinného předškolního vzdělávání od 5 let je důležité, aby školské rady při mateřských školách ze zákona mohly vzniknout.

Rodiče se v rámci projednávání ve školské radě mohou například vyjadřovat ke školnímu řádu, který upravuje i práva a povinnosti rodičů. Školská rada umožňuje zapojení komunity do rozvoje kvality škol.

Komu bude petice předána: MŠMT

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Sdílejte s přáteli a známými

Vzkazy | 3

02. 09. 2018 | Petr Chaluš | Praha, Benešov
Od Ivety Němečkové v diskusi na Facebooku - školské rady mají možnost do určité miry ovlivňovat práci školy. Jejich role je vymezena zakonem. Narozdíl od spolků rodičů, které ve většině mateřských škol fungují. Reditel nema povinnost s nimi spolupracovat ani přihlédnout k jejich pripominkam. A to neni dobře. Je na vuli ředitelky, jak s hlasy rodičů naloží. A pokud spolupráce na teto volné bazi nefunguje, vznikají tezko řešitelné situace. Při velké naplněnosti skolek je spousta rodičů nepřímo nucena dávat děti do stejné skolky dál a nemaji možnost jeji chod nijak ovlivnit. Zřizovatel má možnosti také omezené a to je půda pro dlouho se vlekoucí problemy. Existence školské rady by v mnoha případech pomohla jim předcházet. To je praktické hledisko. Rodiče mají právo se podílet na vytváření prostředí, kde se jejich děti vzdelavaji. To je další hledisko.
02. 09. 2018 | Jiri Stiburek Stiburek | Benesov
Další důvody.

Rodiče jsou voliči v okrsku zřizovatele - jako lokální daňový poplatníci mají právo vědět jak je školka vedena - třeba i v porovnání s ostatními školkami v místě.
Rodiče platí jako zákaznici část nákladů ( školkovné, stravné atd.) a i z tohoto důvodu, protože si veřejnou školku kam byli spádově chtě - nechtě přiděleni nevybrali. Mají právo do fungování školky hovořit.
Argument Hany Chalušové se mi zdá nejpádnější.
01. 09. 2018 | Hana Chalušová | Benešov
Pokud je předškolní rok povinný, rodiče nemohou být vyloučeni z debaty o tom, jak má školka vypadat.

Podepsat tuto petici

Podpis je nutné potvrdit v doručeném mailu

Podpisy | 10 (+1 nepotvrzený)

Podpisový arch v PDF