Petice středoškoláků pro zastavení povinné maturity z matematiky! 1383 signatures remaining 1617

Petice středoškoláků pro zastavení povinné maturity z matematiky!

My,  studenti středních škol napříč Českou republikou, vyjadřujeme nesouhlas se zavedením povinné maturity z matematiky při aktuálním stavu její výuky na středních školách. Vyzýváme vládu a všechny poslanecké kluby, aby podpořili zastavení zavedení povinné maturity z matematiky a zacílili svou snahu na zkvalitnění a zatraktivnění výuky matematiky.

• Proč jsme pro zastavení povinné maturity z matematiky?

1) Protože aktuální kvalita výuky matematiky je nedostačující a povinná maturita z matematiky ji nezlepší.

2) Protože současná výuka matematiky často středoškoláky nebaví, což může tlak z maturity z matematiky ještě zhoršit.

3) Protože na odborných školách dochází ke zvýšení počtu vyučovacích hodin matematiky na úkor odborných předmětů,  kterým se budou středoškoláci pravděpodobně věnovat i v budoucích zaměstnáních.

4) Protože každý rok téměř čtvrtina středoškoláků, kteří si maturitu z matematiky dobrovolně vyberou, z ní neodmaturuje. Povinná zkouška může zbytečně zapříčinit mnohem větší neúspěšnost.

5) Protože ne každý bude maturitní vysvědčení z matematiky potřebovat.

V sázce je budoucnost více jak 400 tisíc středoškoláků z celé České republice. Podepiš:

_______________________
Protest i petice jsou součástí kampaně Hlásíme se o slovo! ✋

Author: Viktor René Schilke | 1383 signatures

Petice na podporu vzniku nové profese neurovývojového terapeuta 264 signatures

Petice na podporu vzniku nové profese neurovývojového terapeuta

V Praze dne 7. září 2019

V souvislosti se senátním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání, který byl Senátem schválen a nyní putuje do Poslanecké sněmovny PČR a zavádí novou profesi terapeut neurovývojových a behaviorálních poruch vyjadřujeme toto stanovisko:

Podporujeme vznik nové profese neurovývojového terapeuta.

Od této profese si slibujeme:

• profesionalitu v přístupu k dětem i dospělým s neurovývojovými a behaviorálními poruchami podloženou kvalitním vzděláním,

• dostupnost širokého spektra na důkazech založených metod (evidence-based methods) pro naše děti,

• mít možnost, aby náš český systém péče o děti, dospívající i dospělé s poruchami autistického spektra, dalšími neurovývojovými poruchami a problémovým chování zahrnoval všechny účinné metody. A to nejen proto, že spektrum chování našich dětí, které potřebují odbornou pomoc, je velmi široké a nelze je účinně zlepšovat pouze jedinou metodou. Ale také proto, že chceme, abychom my jako rodiče měli možnost svobodné volby postupu, který bude odpovídat našim možnostem, bude v souladu se situací rodiny a dítěte a bude i v souladu s odbornou péčí, kterou poskytuje ošetřující pedopsychiatr.

Zásadně chceme zdůraznit, že nevystupujeme proti ABA, naopak ji považujeme za jednu z možností efektivní intervence.

• požadujeme však rozvoj a systémovou implementaci i dalších metod v souladu s aplikací vědeckého poznání,

• uvědomujeme si, že vznik profese je krok číslo jedna, se kterým musí jít ruku v ruce práce odborných společností a univerzit, která zajistí kvalitu vzdělávání, definování a dodržování doporučovaných postupů.

Vyslovujeme dík, plnou důvěru a podporu senátorům při prosazování této novely do zdravotnických zákonů. Žádáme a dovolujeme si naléhat na poslance, aby vyslyšeli hlas senátorů a z pozice zákonodárce schválili tuto novelu zdravotnického zákona.

Rodiče dětí s neurovývojovými poruchami:
Mgr. Hana Kubíková, Praha

Ing. Olga Rusňáková, Ph.D., Rynholec

Mgr. Petra Valentová, Praha

Eva Havlová, Praha
Dana Klozbergová, Kladno

Author: Petra Valentová Valentová | 264 signatures

Petice za odstranění pomníku maršála Koněva v Praze 6 2434 signatures remaining 7566

Petice za odstranění pomníku maršála Koněva v Praze 6

Podle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním,

my, níže podepsaní občané, prostřednictvím této petice žádáme zastupitelstvo Prahy 6 o odstranění sochy maršála Koněva.

K této žádosti nás vedou následující fakta:

Existence pomníku maršála Koněva je trvalým prodlužováním komunistické lži - původní důvod pro vztyčení pomníku, totiž že „Vojska pod jeho vedením zachránila 9.5.1945 Prahu před zničením“, je prokazatelně v rozporu s realitou, neboť kapitulaci německých jednotek v Praze přijal již 8. května vojenský velitel Prahy generál Kutlvašr
Pomník maršála Koněva, vystavěný v roce 1980, v žádném případě nelze považovat za výraz spontánního vděku obyvatel Prahy za osvobození od nacismu – v roce 1980 šlo již výhradně o symbol poroby Československa sovětským impériem.
Umístění pomníku historické osobě ve veřejném prostoru je výraz uznání a ocenění jejích zásluh a přínosu pro město, stát, lidstvo. U pomníku maršála Koněva jsou však umístěny tabule, na nichž jsou uvedeny jeho neblahé činy a zločiny – pomník se tak stává výrazem ocenění jeho negativního působení, které zahrnovalo:

potlačování odporu proti Rudé armádě na Ukrajině v roce 1917,
boj proti československým legiím na sibiřské magistrále v roce 1919
až o polovinu vyšší ztráty v jeho jednotkách během II. světové války než u sousedních frontů,
bombardování Mladé Boleslavi den po válce, kdy pouze proto, aby zabránil německým oddílům v přesunu do americké zóny, nařídil svrhnout cca 50 tun bomb na město a okolí – přes 500 obětí
na podzim 1956 velel sovětským vojskům při krvavém potlačení maďarského povstání – dva a půl tisíce obětí,
pod ochranou jeho vojsk byla postavena berlínská zeď v roce 1961,
podíl na zpravodajské přípravě okupace v roce 1968.

Výše uvedená zvěrstva nelze nijak omlouvat poukazováním na to, že Koněv byl „pouze voják“, který musel plnit rozkazy. Naopak, Koněv byl již od 30. let důležitou oporou bolševického režimu; od roku 1937 byl poslancem Nejvyššího sovětu, o dva roky později kandidátem ÚV KSSS, to vše díky osobní ochraně ministra obrany Vorošilova i díky tomu, že v době nejzběsilejších stalinských čistek donášel na své spolupracovníky i velitele, včetně Vasilevského a Žukova.

Navrhujeme proto, aby pomník maršála Koněva byl nahrazen důstojným památníkem všech, kdo se na osvobození Prahy v květnu 1945 podíleli.

Za petiční výbor:

Ing. Helena Frankenbergerová, Mařákova 4, Praha 6

Ing. arch. Alexander Holub, Pod Beránkou 19, Praha 6

RNDr. Radim Špaček, Šumberova 48, Praha 6

Author: Radim Špaček | 2434 signatures

Petice PROTI odstranění pomníku maršála Koněva z Prahy 6 536 signatures remaining 1464

Petice PROTI odstranění pomníku maršála Koněva z Prahy 6

Stop vandalismu, stop přepisování dějin! Jsme kulturní národ, ne hanobitelé pomníků. Uchraňme naši historii pro příští generace!

Před dvěma roky vandalové posprejovali pomník maršála Koněva a následně tímto skutkem docílili jeho doplnění jakýmisi „vysvětlujícími deskami“. Letos vandalové pomník opět poškodili a starosta městské části Praha 6 Kolář už volá po jeho úplném odstranění.

Scénář se stále opakuje: napřed dojde  formou vandalismu k poškození pomníku či sochy,  následně je vytvořeno mediální napětí a završením tohoto úsilí by mělo být úplné odstranění nyní již politicky nestravitelné „problémové památky“.

Sochu maršála Koněva je ovšem třeba chápat v dobovém kontextu. Není totiž připomínkou pouze I. S. Koněva samotného, ale skutečnosti, že to byla mimo jiné především Rudá armáda, která se hlavní měrou zasloužila o osvobození většiny naší země od fašizmu. Pomník patří tedy nám všem, byť se nachází ve správě městské části Praha 6.

Tímto způsobem již zmizel z očí lidí "růžový tank", následně nechal primátor Hřib odstranit pamětní desku na Staroměstské radnici  v Praze a nyní by se chtěli přepisovači historie zbavit také sochy maršála Koněva. Ať nahlížíme na osobu maršála Koněva různými úhly pohledu, zůstává nedílnou součástí naší historie stejně jako fakt, že Prahu osvobodila vojska 1. ukrajinského frontu. Závěrečné fáze osvobozování Čech a Moravy se zúčastnili dále také vojáci polské a rumunské armády a také vojáci čs. armádního sboru. Je velkou chybou na tehdejší události nahlížet současnýma očima a ještě větší chybou se snažit o nové výklady dějinných událostí tak, jak to momentálně komusi vyhovuje.

Svým podpisem proto vyjadřujeme odpor nejen proti odstranění sochy, ale i proti využívání vandalismu jako prostředku politického nátlaku.

Kdyby naši předkové byli tak progresivní a politicky korektní jako tito současní  "odstraňovači památek", nemáme dnes ani  „pohanské“ sochy antického Řecka a Říma a koneckonců pro někoho též nemravného Michelangelova Davida.

Podle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním my, níže podepsaní občané České republiky, tímto žádáme zastupitelstvo Prahy 6 o ponechání sochy maršála Koněva na stávajícím místě a její zabezpečení  kamerovým systémem.

Jménem petičního výboru Mgr. Stanislav Korityák

Author: Stanislav Korityák | 536 signatures

Petice za zavedení kamerových systémů na všech jatkách v ČR 15742 signatures remaining 4258

Petice za zavedení kamerových systémů na všech jatkách v ČR

Požadujeme zavedení kamerových systémů na všech jatkách v České republice bez výjimky. Naše požadavky na změnu legislativy se opírají zejména o následující skutečnosti:

Kamerové systémy by mohly odradit od špatného a násilného zacházení se zvířaty, podporovaly snahu dodržovat správné postupy a předešly situacím, kdy se ke konzumentům dostane maso z nemocného zvířete (viz. situace v Polsku). Domníváme se, že spotřebitel by měl vědět, co jí a jakým procesem si zvíře před smrtí prošlo.

Kamery požadujeme na místech vykládání či vyhánění zvířat z transportního vozu, předporážkového ustájení zvířat a na místech usmrcování, vykrvení a následného stahování z kůže, vyvrhování a zbavování se jednotlivých částí těla.

Požadujeme, aby byl celý tento proces živě vysílán na webových stránkách jednotlivých jatek tak, aby se na něj kdokoliv mohl kdykoliv podívat. Vzorem může být např. společnost Hollandia, která pod heslem „jsme průhlední” vysílá online každou z částí svých činností.

Kamerové systémy neukončí utrpení na jatkách, ale budou cenným nástrojem běžným spotřebitelům k tomu, aby věděli, jak je nakládáno se zvířaty, které konzumují. Jatka nedovolují exkurze a jejich budovy jsou uzpůsobeny tak, že se nikdo nemá šanci o jejich činnosti nic dozvědět. Zvířata jsou odkázána na vůli zaměstnanců. Z pořízených záběrů a výpovědí zaměstnanců vyplývá, že jsou v některých případech zvířatům chvíle před smrtí znepříjemňovány.
Inspirací může být Francie a Velká Británie, kde jsou kamerové systémy na jatkách již zavedeny.

My, níže podepsaní, souhlasíme s textem Petice za zavedení kamerových systémů na všech jatkách v ČR.

Petice ke stažení: https://bit.ly/2SWyymf

Author: Zvířata Nejíme | 15742 signatures

Petice proti kácení stromů na Husově náměstí v České Skalici 309 signatures

Petice proti kácení stromů na Husově náměstí v České Skalici