Petice za zachování mateřských a rodinných center 1088 signatures remaining 10912

Petice za zachování mateřských a rodinných center

My níže podepsaní,

žádáme, aby byla navýšena podpora státu pro organizace typu rodinných center. Jedná se o podporu z národního dotačního titulu Rodina z gesce Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Jedná se o jedinou podporu zaměřenou na preventivní a podpůrné opatření pro rodiny s dětmi 0 až 3 roky.

Je známým faktem, že preventivní opatření jsou vždy levnější, než následná péče!

Podle informací MPSV nebyly finance na tuto oblast navyšovány od roku 2013. Vzhledem k vývoji minimálních mezd a inflace došlo k poměrnému snížení dotace o jednu třetinu. Za takových podmínek není možné udržet služby, které centra poskytují. Současná alokace nepokrývá ani polovinu žádaných prostředků.

Situace je kritická! Jsme svědky toho, že mnohá centra zavírají a utlumují činnost.

Dochází taky k nezvratným změnám, kdy se dlouhodobě budovaná síť služeb primární prevence začíná rozpadat, místo toho, aby byla stabilní a mohla se naopak více zahušťovat a plnit tak svou funkci.

Organizace typu rodinných center poskytují preventivní a podpůrné opatření pro rodiny s dětmi. Jsou to organizace, které mají v České republice i více než dvacetiletou historii, vznikají z potřeb daného místa a to většinou z iniciace místních obyvatel, reagují na lokální potřeby a problémy daného místa. Rodinná centra pracují s rodinami s malými dětmi a to již v době plánovaní rodičovství, těhotenství, přes porod, péči o děti, výchovu, partnerské vztahy, návrat na trh práce, sladění rodiny a práce a poskytováním poradenství až po péči o skupiny rodin se speciálními potřebami (např. rodiče dětí s poruchou autistického spektra).  Činnost jednotlivých center je závislá od potřeb místní komunity. Touto prací je podporována stabilita rodin.

Žádáme naše zákonodárce, aby přijali taková opatření, aby nadále nedocházelo k ničení dlouhodobé práce na poli primární prevence, kterou centra odvádějí. Žádáme, aby byl zohledněn a dorovnán propad finančních prostředků vůči nárustu mezd a inflace od roku 2013.

Žádáme také koncepční ukotvení problematiky ve vztahu k financování služeb primární prevence, která by zohledňovala nejen zachování služeb, ale také jejich postupný rozvoj vůči nárůstu mezd a inflaci.

Chceme zachování rodinných center navýšením alokovaných prostředků již v rozpočtu na rok 2020 a tím umožnění i rozvoje služeb primární prevence pro rodiny s malými dětmi, které by měli být co nejdostupnější.

Děkujeme.

Author: Kateřina Novotná | 1088 signatures

Petice za okamžité zastavení kácení zdravých vzrostlých stromů v centru Prahy 3366 signatures remaining 1634

Petice za okamžité zastavení kácení zdravých vzrostlých stromů v centru Prahy

My, níže podepsaní občané žádáme okamžité zastavení kácení a úpravu projektu rekonstrukce sportoviště u ZŠ Na Smetance.

Podporujeme myšlenku rekonstrukce areálu hřiště pro žáky základních škol, zároveň ale požadujeme zachování zeleně.

Požadujeme okamžité zastavení kácení a úpravu projektu rekonstrukce hřiště u ZŠ Na Smetance, a to z následujících důvodů:

Stromy jsou i dle posudků MČ Praha 2 zdravé, vzrostlé a žijí na daném místě již více než 60 let. Javory jsou vysoké 13 a 14 metrů s průměrem koruny 10 metrů. Stromy stojí v pražské památkové zóně a v zóně se zvýšenou ochranou zeleně. Stromy plní významnou estetickou funkci.

Projekt rekonstrukce sportoviště je možné upravit tak, aby byly stromy zachovány. Variantní návrhy zpracované architekty existují! Jeden javor má být pokácen pouze proto, že vadí novému plotu. Druhý javor by pouze zmenšil plochu jednoho ze 3 hřišť. Při zadání zpracování projektu nebyl MČ Praha 2 vznesen požadavek na zachování zdravých vzrostlých stromů. Projekt v pražské památkové zóně za více než 35 milionů korun nebyl zpracován architekty! Variantní návrhy nejsou MČ Praha 2 brány v potaz. Občané, kteří se dlouhodobě snaží o úpravu projektu jsou Radou MČ napadáni a vysmíváni. Finální verze projektu není i přes dlouhodobé žádosti občanů MČ Praha 2 zveřejněný!

Stromy poskytují potřebný stín pro hřiště a hlavně pro děti, které si na hřišti hrají. Stromy regulují mikroklima v ulici a na hřišti.

Stromy plní v popsané lokalitě izolační funkci, tedy zachycují prach a znečišťující látky především z dopravy, produkují kyslík, absorbují oxid uhličitý, hluk, snižují vibrace a brání přehřívání ulice projevující se jako fenomén tepelného ostrovu města. Areál hřiště se přitom nachází přímo naproti rušné ulici Italská a ani 300 metrů pražské magistrály a hlavního nádraží.

Magistrát navíc zcela nepochopitelně povolil kácení stromů ve vegetačním období, kdy jsou olistněné a především obývané ptáky, kteří na nich mají svá aktivně využívaná hnízda.

Děkujeme za aktivní a konstruktivní přístup k našim požadavkům Radě MČ Praha 2, konkrétně těmto zástupcům ODS, Hnutí ANO a TOP09:

Černochová Jana Mgr.ODS
Udženija Alexandra Ing. ODS
Grundler Michael Ing. TOP 09
Kolář Jan Bc. ANO
Korseska Jan ODS
Šolc Jaroslav Ing.
Vondrášek Václav Ing. arch. ODS
Kašická Renáta Bc. ANO
Zuna Michal TOP 09

Author: Lukáš Teklý | 3366 signatures

NESOUHLAS SE ZASTAVĚNÍM PARKOVIŠTĚ KAPLANOVA (HRDLIČKOVA – BLATENSKÁ) 124 signatures remaining 276

NESOUHLAS SE ZASTAVĚNÍM PARKOVIŠTĚ KAPLANOVA (HRDLIČKOVA – BLATENSKÁ)

Starostovi MČ Praha 11, panu Jiřímu Dohnalovi (dohnalJ@praha11):

Nesouhlasím se zastavěním veřejného parkoviště mezi ulicemi Kaplanova, Hrdličkova a Blatenská.

Požaduji, aby stavba parkoviště na pozemku parc. č. 2117/337, která je ve vlastnictví hl. města Prahy, a kterou má MČ Praha 11 ve svěřené správě nadále sloužila svému účelu, pro který byla vybudována, jako nedílná součást sídliště, UO 513.

Dále žádám, aby zástavba na dosud nezastavěném pozemku vedle MediCentra (parc. č. 2117/342) byla přiměřená a výšková hladina vztažená k nadmořské výšce nepřevyšovala výškovou hladinu okolních domů sídliště (v UO 513).

Žádám MČ Praha 11, aby vykoupila pozemek parc. č. 2117/337, na kterém se nachází stavba veřejného parkoviště.

Dále žádám, aby tato kauza byla projednána na zastupitelstvu MČ Praha 11, a to případně i mimořádném.

Předmětný stavební záměr Bytový park Horní Roztyly nahrazuje původní projekt - Obytný soubor Na Výhledu. Jedná se o stejnou plochu a stejného investora. Záměr je popsán na webu Prahy 11:

Investor nedovolil zveřejnit více, než je na stránkách uvedeno.

Tuto petici organizují občanské spolky

Zelené Roztyly (zeleneroztyly@email.cz) a

Ochrana Roztyl (ochranaroztyl@email.cz).

Jsme diskrétní - Váš e-mail nebude na odevzdané petici uveden.

Author: Aleš Kulhánek | 124 signatures

Záchrana původních budov z počátku 20. století v prostoru železniční zastávky ve Všenorech 525 signatures

Vážení,
my, níže podepsaní občané, prostřednictvím této petice žádáme,

1/ aby Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) odstoupila od záměru zbourat původní výpravní budovy z počátku 20. století v prostoru železniční zastávky Všenory, jak je to plánováno v rámci chystané rekonstrukce tratě č. 171. Naopak žádáme, aby budovy byly v původní podobě rekonstruovány a celý prostor zastávky byl citlivě modernizován v souladu s kulturou cestování ve 21. století (výtahy místo dlouhých ramp, nová parkovací místa P+R podél pražského nástupiště, úprava zeleně atd.).
• Budovy jsou architektonicky cenné, jak vyplývá z několika nezávislých posudků, a dobře ladí s místní vilovou zástavbou, která je pro obec a její širší okolí typická.
• Železniční zastávka Všenory je intenzivně využívaná a do budoucna lze předpokládat další navýšení počtu cestujících.
• Místní občané už v minulosti dali jasně najevo svoji podporu pro zachování obou budov zastávky (viz průzkum veřejného mínění, který provedla místní občanská iniciativa bojující za záchranu původních budov zastávky na sklonku roku 2018) – https://bit.ly/2ImCgm3
• Existuje několik subjektů, které mají reálný zájem o pronájem a aktivní využívání těchto budov.
• Bourání budov nemá racionální důvod – jejich zničení nebude mít výrazný vliv na rychlost a plynulost provozu na trati.
Zároveň žádáme, aby SŽDC při rekonstrukci trati Praha–Beroun zohlednila zejména potřeby osobní příměstské dopravy, která bude do budoucna na této trase dominovat. Žádáme, aby rekonstrukce trati byla provedena citlivě na všech místech, kde je to žádoucí, nejen ve Všenorech. Jmenovitě jde o zastávku Srbsko, kde stojí obdobné budovy jako ve Všenorech.

2/ Obecní úřad ve Všenorech, starostku paní Lenku Nejedlíkovou a ostatní zastupitele žádáme, aby aktivně hájili zájmy místních občanů a bezodkladně požádali SŽDC o takové změny v projektu, které povedou k zachování a rekonstrukci stávajících budov v prostoru zastávky. Jednání, které žádáme, je v souladu s platným usnesením zastupitelstva obce Všenory a v souladu se společným dopisem, který SŽDC adresovali starostové za svazek obcí Regionu Dolní Berounka (včetně Všenor).

3/ Svazek obcí Region Dolní Berounka a všechny jeho členy žádáme, aby znovu potvrdili své předchozí stanovisko k rekonstrukci trati č. 171, které se vyslovuje ve prospěch příměstské osobní dopravy a proti bourání původních budov železničních zastávek. Žádáme, aby si svazek obcí vyžádal od SŽDC vysvětlení, proč stále navrhuje bourání budov. Žádáme, aby svazek obcí apeloval na Obecní úřad Všenory a vyzval ho k jednání v souladu s dalšími obcemi z tohoto svazku. Žádáme, aby o společném postoji svazek obcí informoval média.

4/ Krajský úřad a poslance a senátory za tento kraj žádáme, aby podpořili požadavky této petice a písemně požádali SŽDC o vysvětlení, proč v rozporu s požadavky obcí na dolní Berounce a jejich občanů stále navrhuje bourání původních budov zastávky namísto jejich rekonstrukce. Žádáme dotyčné, aby o těchto krocích informovali média.

5/ Ministerstvo dopravy České republiky žádáme, aby rekonstrukcím železničních tratí v Česku věnovalo větší pozornost a zajistilo, že budou probíhat racionálně a hospodárně, ale s větším respektem ke kulturnímu dědictví a v souladu s požadavky občanů a obcí.

Petici připravil petiční výbor ve složení (abecedně):
Zuzana Bacíková, Černolická 339, 252 31 Všenory,

Jan Křtitel Černý, Liškova 2, 142 00 Praha 12 – Kamýk,

Jan Horčička, Karla Majera 397, Všenory

Stanislav Kostiha, Karla Majera 166, 252 31 Všenory,

Marek Kotásek, Panská zahrada 500, 252 31 Všenory,

Martin Lánský, Na Návsi 96, 252 31 Všenory,

Lenka Mlíkovská, Na Kobylce 580, 252 31 Všenory,

Jiří Mudr, Ke kříži 41, 252 10 Černolice,

Petr Samek, Karla Majera 183, 252 31 Všenory,

Tomáš Šín, K Cihelně 40, Všenory,

Jakub Špetlák, Dr. Janského 605, 252 28 Černošice,

Michaela Valešová, K Cihelně 49, 252 31 Všenory,

Radka Wallerová, V Chaloupkách 77, 252 31 Všenory,

Jiří Weiss, V Chaloupkách 88, 252 31 Všenory,

Pavlína Weissová, V Chaloupkách, 252 31 Všenory

Author: Jakub Spetlak | 525 signatures

Petice za zavedení kamerových systémů na všech jatkách v ČR 13714 signatures remaining 6286

Petice za zavedení kamerových systémů na všech jatkách v ČR

Požadujeme zavedení kamerových systémů na všech jatkách v České republice bez výjimky. Naše požadavky na změnu legislativy se opírají zejména o následující skutečnosti:

Kamerové systémy by mohly odradit od špatného a násilného zacházení se zvířaty, podporovaly snahu dodržovat správné postupy a předešly situacím, kdy se ke konzumentům dostane maso z nemocného zvířete (viz. situace v Polsku). Domníváme se, že spotřebitel by měl vědět, co jí a jakým procesem si zvíře před smrtí prošlo.

Kamery požadujeme na místech vykládání či vyhánění zvířat z transportního vozu, předporážkového ustájení zvířat a na místech usmrcování, vykrvení a následného stahování z kůže, vyvrhování a zbavování se jednotlivých částí těla.

Požadujeme, aby byl celý tento proces živě vysílán na webových stránkách jednotlivých jatek tak, aby se na něj kdokoliv mohl kdykoliv podívat. Vzorem může být např. společnost Hollandia, která pod heslem „jsme průhlední” vysílá online každou z částí svých činností.

Kamerové systémy neukončí utrpení na jatkách, ale budou cenným nástrojem běžným spotřebitelům k tomu, aby věděli, jak je nakládáno se zvířaty, které konzumují. Jatka nedovolují exkurze a jejich budovy jsou uzpůsobeny tak, že se nikdo nemá šanci o jejich činnosti nic dozvědět. Zvířata jsou odkázána na vůli zaměstnanců. Z pořízených záběrů a výpovědí zaměstnanců vyplývá, že jsou v některých případech zvířatům chvíle před smrtí znepříjemňovány.
Inspirací může být Francie a Velká Británie, kde jsou kamerové systémy na jatkách již zavedeny.

My, níže podepsaní, souhlasíme s textem Petice za zavedení kamerových systémů na všech jatkách v ČR.

Petice ke stažení: https://bit.ly/2SWyymf

Author: Zvířata Nejíme | 13714 signatures