Otevřený dopis starostovi Varnsdorfu Rolandu Sollochovi ve věci vystěhování rodin z ulice Kovářská 90 signatures

Vážený pane starosto Rolande Sollochu,

tímto otevřeným dopisem chceme vyjádřit nesouhlas se způsobem, jakým byly v nedávné době vystěhovány rodiny z bytových jednotek na ulici Kovářská ve Varnsdorfu, a apelovat na Vás, abyste nezůstal vůči zmíněné situaci lhostejný. Nový majitel bytů v Kovářské Lukáš Rak postupně během léta a podzimu loňského roku neprodloužil nájemní smlouvu několika rodinám a jedincům, kteří byli nuceni bydlení opustit. Poslední rodinou, která byla vystěhována, byla na začátku tohoto roku rodina Balážových. Varnsdorfská radnice se sice rodinám pokusila pomoci dočasným ubytováním na městské ubytovně TGM, ta ale ještě donedávna platila za nejhorší ubytovnu v republice, podmínky pro výchovu a vzdělávání dětí jsou zde naprosto nevyhovující a ubytování je zde finančně příliš nákladné. Rodiny z Kovářské ulice se tak ocitly doslova bez střechy nad hlavou, a to vše během probíhající celosvětové pandemie COVID-19.

Rozumíme, že bytové jednotky v ulici Kovářská jsou v soukromém vlastnictví a je tudíž mimo Vaši pravomoc jakkoli zasahovat do toho, jakým způsobem majitel se svými byty zachází. Co se ale mimo Vaší pravomoc nenachází, je možnost pomoci. Navíc pomoci, kterou jste konkrétně rodině Balážových sám přislíbil, jak o tom informoval server romea.cz na začátku prosince loňského roku. Situace je o to absurdnější, že město Varnsdorf právě v polovině roku 2020 zveřejnilo výzvu na pronájem 17 sociálních bytů pro osoby v bytové nouzi, jež byly za tímto účelem zrekonstruovány z evropského grantu. Rodiny z ulice Kovářská, jež dostaly výpověď z nájemního bytu a ocitly se po vystěhování bez přístřeší, navíc splňují podmínky pro udělení sociálního bytu, jak se lze dočíst v samotném textu výzvy.

Město má povinnost pomoci svým občanům v nouzi, a to ať už je to nařízené zákonem, nebo ne. Na jaře 2020 platilo cenové moratorium na nájemné z bytů a Evropský parlament vydal usnesení o koordinovaných opatřeních EU v boji proti pandemii COVID-19 a jejím následkům, jehož součástí byla také výzva „k přijetí opatření na ochranu nájemníků před vystěhováním během krize a na vytvoření bezpečných útočišť pro osoby, které potřebují přístřeší.” Dnes se ocitáme v další karanténě, od 27. prosince platí nejpřísnější opatření podle stupnice PES, je vyhlášen nouzový stav, počty nakažených v republice stále stoupají, lidem klesají nebo úplně chybí příjmy a děti mají za sebou druhé pololetí, v rámci něhož jsou podmínky jejich vzdělávání výrazně zhoršené. V tuto chvíli je neposkytnutí prázdných městských bytů lidem bez přístřeší a neřešení celé situace eticky nepřijatelnou skutečností.

Vyzýváme Vás proto jménem iniciativy Za důstojné bydlení, o poskytnutí jednoho z prázdných sociálních bytů ve správě města Varnsdorf rodině Balážových. Věříme, že po krátké úvaze i Vy musíte chápat, jak nebezpečný precedens by Vaše apatie vůči jejich vystěhování mohla vytvořit. Lidí, kteří kvůli protipandemickým opatřením přišli o možnost výdělku, není málo. Jsme si jisti, že (nejen) Vaše radnice by měla být schopna se s touto situací vyrovnat lépe, než že nechá tyto lidi napospas krizi, již nezavinili, bez střechy nad hlavou.

Iniciativa Za důstojné bydlení

ve Varnsdorfu dne 11. 1. 2021

Iniciativa Za důstojné bydlení sdružuje aktivisty a aktivistky zabývající se právem na bydlení a plánuje v blízké budoucnosti vyhlásit materiální sbírku na podporu vystěhovaných rodin.

Author: Za důstojné bydlení | 90 signatures

Maturita 2021 81 signatures remaining 29919

Maturita 2021

Vážený pane ministře školství,

formou této petice Vás jménem žáků maturitních ročníků písemně prosím a zároveň žádám, abyste zvážili zrušení maturitních zkoušek ve školním roce 2020/2021 stejně, jako byly zrušeny maturantům na Slovensku ve školním roce 2019/2020. Vzhledem k momentálnímu stavu v naší zemi (COVID- 19) nejsme dostatečně připraveni podstoupit maturitní zkoušku.

Jelikož se povinně zavřely všechny střední školy, naše vyučování bylo omezeno na úplné minimum. Ve většině případů se některé předměty vůbec nevyučují.
Předměty, které se vyučují ve formě online studia přes platformu typu Microsoft Teams, jsou vysvětleny rychle a s minimální efektivitou. Mnohé z těchto předmětů se vyučují jednou, maximálně dvakrát za týden, což je ve srovnání s klasickým vyučováním pro naše znalosti nedostačující.
Písemné zkoušky jsou oznamovány chaoticky a k dalsím informacím (pracovní listy, prezentace) nemá každý student vždy přístup. Jako příklad uvedu postup nekterých pedagogů, kteří používají ke tvorbě úkolů programy nekompatibilní s běžnými programy jako jsou např. Microsoft Word, PowerPoint; v tom případě je studijní dokument obtížně čitelný.

Proto my, maturanti středních škol, vyjadřujeme obavu, že se všechno učivo, které jsme toto pololetí dostatečně nestihli probrat, se vtlačí do učiva 4. ročníku, případně na jeho doučení nezbyde čas, což bude mít negativní vliv na výsledek maturitních zkoušek.
Rovněž je třeba brát ohled na žáky se zdravotními problémy, kteří z tohoto důvodu mají individuální formu studia.

Dalším problémem je, že v nestandardní situaci naši pedagogové často nereagují na maily, na případné dotazy ohledně učiva nestíhají odepisovat nebo nezvládají včas zkontrolovat úkoly, které nám zadali.

Byli bychom rádi, pokud byste uznali, že tento systém vyučování je pro nás, maturanty maturující v roce 2021, zcela nedostatečný.

Prosíme Vás, abyste přijali naši žádost a pochopili naši momentální situaci, ve které jsme se ocitli.

Vyplňte náš dotazník prosím: https://www.survio.com/survey/d/T4T5S5X7F3O3T3O7Z

Author: Jan Linhart | 81 signatures

Petice za dobrovolnost očkování proti koronaviru 6078 signatures

Petice za dobrovolnost očkování proti koronaviru

Máme plné pochopení pro snahu státu chránit zdraví obyvatel před nákazou koronavirem SARS-CoV-2 a také pro naději řady lidí, která se upíná k vývoji vakcíny. Trváme ale na tom, aby v budoucnu bylo plně respektováno právo na svobodný a informovaný souhlas a aby očkování nebylo jakkoliv vynucováno.

V reakci na šíření koronaviru byla přijata řada opatření omezujících lidská práva a svobody, přičemž některá z nich nebyla přiměřená a odůvodněná. Nicméně dosud nedocházelo k opatřením zasahujícím do fyzické integrity jednotlivce bez jeho svobodného a informovaného souhlasu a s možnými riziky pro zdraví.

V souvislosti s vývojem vakcíny proti koronaviru se ovšem objevují hlasy volající po tom, aby toto očkování, jakmile bude dostupné, bylo zavedeno jako povinné a aby přístup k některým činnostem či službám byl tímto očkováním podmíněn. To důrazně odmítáme. Nedotknutelnost osoby, svoboda svědomí, právo na svobodný a informovaný souhlas i nadřazenost zájmu a blaha lidské bytosti před zájmy společnosti a vědy jsou hodnoty chráněné na úrovni ústavního pořádku. Také nelze dovozovat, že očkování bude automaticky v zájmu zdraví jednotlivce, a to mimo jiné s ohledem na krátkou dobu testování bezpečnosti a účinnosti a možné nežádoucí účinky. Proto musí být respektováno právo jednotlivce na to, aby si na základě informací sám vyhodnotil přínos očkování a rozhodl se, zda očkování podstoupí, či nikoliv.

Vyzýváme proto zákonodárce, vládu a Ministerstvo zdravotnictví, aby:

-        při přijímání opatření proti šíření koronaviru bylo plně respektováno právo každého jednotlivce na svobodný a informovaný souhlas s očkováním;

-        očkování proti koronaviru nebylo zaváděno jako povinné;

-        tímto očkováním nebyly podmiňovány žádné běžné aktivity, jako je vzdělávání, práce a podnikání, cestování a využívání veřejně nabízených služeb.

Author: Liga lidských práv a Rozalio, z. s. | 6078 signatures

Petice za údržbu skimagistrály Klínovec - Horní Halže 523 signatures

Petice za údržbu skimagistrály Klínovec - Horní Halže

Po několik zimních sezón byla strojově udržována skimagistrála v úseku mezi chatou Nástup pod Klínovcem a Horní Halží v Krušných horách. Skimagistrála v tomto úseku je rovněž vyznačena v zimní mapě na stránkách www.mapy.cz.

Tato část skimagistrály byla využívána širokou sportovní veřejností nejen z okolních obcí, ale i z městkých aglomerací Klášterce nad Ohří, Kadaně, Chomutova a Žatce.

Provoz této skimagistrály výraznou měrou přispíval ke kapacitnímu odlehčení Božímu Daru, kde je v exponovaných termínech problém zaparkovat a tamní běžecké trasy jsou pak značně přelidněné.

V nadcházející zimní sezóně se s údržbou skimagistrály ve výše uvedeném úseku bohužel nepočítá, což mi potvrdila paní starostka Loučné pod Klínovcem.

Domnívám se, že tento krok zákonitě povede k omezení možností pro běžecké lyžování v této části Krušných hor.

Podpisy pod touto peticí potvrzují naléhavou žádost široké sportovní veřejnosti o opětovnou údržbu skimagistrály v úseku chata Nástup pod Klínovcem a Horní Halží. A to nejen v zimní sezóně 2020/2021, ale i v příštích letech!

MY, NÍŽE PODEPSANÍ, ŽÁDÁME O ÚDRŽBU BĚŽECKÉ SKIMAGISTRÁLY V ÚSEKU CHATA NÁSTUP POD KLÍNOVCEM - HORNÍ HALŽE  NEJEN V ZIMNÍ SEZÓNĚ 2020/2021, ALE I V PŘÍŠTÍCH LETECH.

Author: Václav Žatecký | 523 signatures

Petice občanů za realizaci komunikace D43 jako plnohodnotného obchvatu celého Brna 591 signatures

Tato petice navazuje na dosud řádně neukončené projednání „Petice občanů proti stavbě rychlostní komunikace R43 po trase tzv. německé dálnice v úseku Kuřim-Bystrc-Troubsko“, kterou podepsalo více než 37 tisíc občanů.

TEXT PETICE:
My, níže podepsaní občané, NESOUHLASÍME s trasováním transevropské komunikace „43“ přes obydlené oblasti Brna a POŽADUJEME, aby tato komunikace byla trasována jako plnohodnotný obchvat CELÉHO Brna.

Odůvodnění:

1. Realizací komunikace R43 jako průtahu přes Brno by došlo k zavlečení další tranzitní transevropské dopravy do města, což je v přímém rozporu s veřejným zájmem.

2. Realizací komunikace 43 jako průtahu přes Brno by došlo ke zvýšení hladiny hluku a vysokým emisím škodlivin v hustě obydlených oblastech.

3. Je nutné dodržovat zákonné hygienické limity, ty však jsou např. v Brně-Bosonohách již dlouhodobě překračovány.

4. Realizací komunikace 43 jako průtahu přes Brno by došlo k nenávratnému znehodnocení rekreační oblasti Brněnské přehrady, která poskytuje široké rekreační možnosti všem obyvatelům Brna a okolí.

5. Jihomoravským krajem zveřejněná „Územní studie nadřazené dálniční a silniční sítě v jádrovém území OB3 metropolitní rozvojové oblasti Brno“, která má sloužit jako legalizační dokument průtahové varianty, je vadná a vzhledem k rozsahu problémů a vad v této studii nemůže sloužit pro účely volby trasování komunikace 43.

6. Existuje k lidem i životnímu prostředí šetrná a přitom dopravně efektivní varianta plnohodnotného obchvatu celého Brna, která by nezatěžovala obydlené oblasti a poskytovala účinné oddělení tranzitní dopravy.

7. Je povinností minimalizovat dopady lidské činnosti na obytné a klidové oblasti v Brněnské aglomeraci. Tyto oblasti je nezbytné chránit pro nás, naše děti a další generace.

Požadujeme proto:
1. Jednoznačné odmítnutí trasování 43 jako průtahu Brnem a neprodlené zastavení a ukončení všech prací na přípravě 43 v této variantě.

2. Zahrnutí plnohodnotného obchvatu celého města Brna do Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje a do Územního plánu města Brna, a to v trase dle aktuální verze „Optimalizované“ varianty, tj. s trasováním v tzv. Boskovické brázdě.

Za petiční výbor Jana Pálková, Opálkova 16, 635 00 Brno

Author: Jana Pálková | 591 signatures

Petice za dostupnější služby pro děti a dospělé s autismem 20106 signatures remaining 2894

Petice za dostupnější služby pro děti a dospělé s autismem

Vážená paní ministryně, vážené hejtmanky, vážení hejtmani,

obracíme se na Vás za rodiče a rodinné příslušníky dětí a dospělých s poruchou autistického spektra, jakož i za všechny naše podporovatele, kterým záleží na kvalitě života lidí s postižením v této zemi.

Na základě vlastních letitých zkušeností se domníváme, že v českém sociálním systému jsou vážným způsobem zanedbávány potřeby lidí s poruchou autistického spektra (dále PAS), a že jsou tito lidé a jejich rodiny diskriminováni v přístupu k potřebným sociálním službám. Žádáme Vás tímto o nápravu a zlepšení dostupnosti a kvality těchto služeb.

Co nám chybí

Porucha autistického spektra, zejména pokud je spojena s mentální retardací, deficitem v oblasti komunikace a tzv. problémovým chováním, patří pro pečující rodinu k nejnáročnějším postižením vůbec, což opakovaně potvrzují zahraniční studie.

Aby mohly rodiny normálně fungovat a zajistit svým dětem s PAS i samy sobě určitou kvalitu života, potřebují  podporu v podobě ranné péče, asistenčních a odlehčovacích služeb. A postupně, jak člověk s autismem dospívá a přirozeně se osamostatňuje, také služeb pobytových - v podobě chráněného bydlení, stacionářů a domovů pro osoby s postižením,

V České republice jsou ovšem takové služby pro lidi s PAS velmi špatně dostupné. Tito klienti jsou často nároční, potřebují vyšší míru asistence a specifické podmínky vyplývající z jejich postižení. Existující sociální služby je většinou odmítají kvůli nedostatku kapacit a finančních prostředků na péči. Pár specializovaných organizací pro lidi s PAS se dlouhodobě potýká s nedostatečným financováním ze strany krajů a Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Vidět individuální potřeby

Výsledkem této neutěšené situace je, že na pečujících rodinách leží neúměrná zátěž, která má závažné zdravotní, psychické a sociální dopady. Potýkáme se s velkou mírou vyčerpání a  stresu, absencí odpočinku, zdravotními problémy, nemožností seberealizace, sociální izolací a především velkou nejistotou ohledně života našich dětí v budoucnosti. Mnoho rodin tuto zátěž nevydrží a rozpadne se. V České republice není výjimkou, že se o lidi s PAS starají rodiče až do pozdního stáří, protože zkrátka není nikdo ochotný náročnou péči převzít.

Žádáme Vás tímto o zjednání nápravy a zajištění reformy systému sociální péče způsobem, který bude zohledňovat individuální potřeby všech klientů s postižením a zajistí pro ně adekvátní financování. Žádáme Vás, abyste iniciovali potřebné změny a dohlíželi na jejich provedení.

A jsme připravení s tímto náročným úkolem pomoci. Založili jsme sdružení Naděje pro děti úplňku z.s., natočili dokumentární film Děti úplňku, který naší situaci popisuje. Po premiéře v České televizi (2.5. 2017, ČT2, 21.00) bude volně ke shlédnutí na našem webu www.detiuplnku.cz. Budeme rádi, když jej uvidíte. Spouštíme také kampaň Hlavou zeď prorazíš, která pomůže život našich rodin přiblížit veřejnosti.

Věříme, že společným úsilím se podaří zajistit našim dětem spokojenější život a klidnou budoucnost.

Za spolek Naděje pro děti úplňku,

Petr Třešňák

Petra Třešňáková