Petice proti odvolání Ondřeje Šimetky z pozice přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky FNO 2216 podpisů

My, níže podepsaní z řad občanské veřejnosti, vyjadřujeme podporu docentu MUDr. Ondřeji Šimetkovi, Ph.D., MBA, který byl 5. října 2018 odvolán z pozice přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava. Během několika měsíců byli z pochybných důvodů a bez adekvátní náhrady odvoláni již čtyři přednostové klinik a primář této nemocnice. S velkým znepokojením – spolu s odbornou veřejností, Lékařskou fakultou Ostravské univerzity a zaměstnanci FNO – sledujeme tento vývoj, který může mít nevratný negativní dopad na kvalitu zdravotní péče v Ostravě a celém Moravskoslezském kraji.

Viníkem této krizové situace je podle našeho názoru především její ředitel Evžen Machytka, který byl do funkce jmenován v dubnu letošního roku ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Ukončení pracovního poměru přednostů potvrdil akademickým senátem odvolaný děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Pavel Zonča, který z procedurálních důvodů napadl své odvolání a soudně se domohl dočasného návratu do funkce (do konce října). Zonča však nereprezentuje názory fakulty ani univerzity, které naopak opakovaně vyjádřily znepokojení nad situací ve FNO.

Docent Ondřej Šimetka vybudoval v Ostravě špičkové pracoviště, které například jako jediné v celém Moravskoslezském kraji je schopno zachraňovat děti narozené před 30. týdnem těhotenství. Perinatologické centrum FNO patří k nejlepším v Evropě. Tým lékařů pod Šimetkovým vedením spojoval nejvyšší odbornost s empatickým přístupem plným respektu k pacientkám a blízkým rodinným příslušníkům. Nyní hrozí rozpad tohoto týmu.

Vyzýváme ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, aby odvolal Evžena Machytku z pozice ředitele Fakultní nemocnice Ostrava. Dále žádáme, aby byl Ondřej Šimetka přijat zpět do funkce přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky. Současně chceme, aby byla důkladně přezkoumána důvodnost odvolání dalších přednostů a primářů.

Za iniciátory petice Martin a Eliška Packovi

V Ostravě dne 17. 10. 2018

Autor: Martin Packa | 2216 podpisů

Petice za umožnění realizace rekreačního jezdeckého areálu pro jízdu a výcvik dětí na koních na poze 4 podpisy

PETICE
dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod
a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním
Petice za umožnění realizace rekreačního jezdeckého areálu pro jízdu a výcvik dětí na koních na pozemku v katastrálním území Cholupice číslo parcely: 427/29

Vážená paní zastupitelko, vážený pane zastupiteli.
My, níže podepsaní občané Prahy, prostřednictvím této petice žádáme, abyste na pozemku v katastrálním území Cholupice číslo parcely: 427/29 umožnili realizovat rekreační jezdecký areál pro jízdu a výcvik dětí na koních.
Jako matky od dětí máme zájem o smysluplné trávení volného času nejen našich dětí.

Vše v kontaktu s přírodou a v rámci možné dojezdové vzdálenosti. Vytvořit kulturní a bezpečné přírodní prostředí pro naši budoucnost.
Projekt bude přínosem nejen pro děti a věříme, že si zaslouží vaši podporu.
Obracíme se na vás jako na rodiče s pochopením pro realizaci dobré věci.
Vážená paní zastupitelko, vážený pane zastupiteli, vyzýváme Vás, abyste se zasadil o to, aby zastupitelstvo vyhovělo kladně na jednání zastupitelstva a podpořil bod k návrhům na pořízení změny ÚP SÚ hl.m. Prahy na území správního obvodu Prahy 12 - Podnět č. 82/2017 (MČ Praha 12) – rekreační jezdecký areál.

Děkujeme.

Za petiční výbor:

Silvie Svobodová, Na Střelnici 6, Praha 8, 186 00

Jolana Tousson, K Remízku 10/1006, Praha 4, 149 00

Alžběta Adamová, Krausova 606, Praha 9- Letňany, 19900

Zastupovat petiční výbor při jednání se státními orgány je oprávněn:
 člen petičního výboru (klauzule vyžadovaná §5, písm. 1 zák. č. 85/1990 Sb.)
Silvie Svobodová, Na Střelnici 6, Praha 8, 186 00, sil.svobodova@seznam.cz

Podpisový arch k petici
Kompletní text petice je umístěn na první straně této složky, případně v těsné blízkosti tohoto podpisového archu.
Dle §4 zák. č. 85/1990 Sb., o právu petičním, uvádíme, že podpisový arch se týká petice za umožnění realizace rekreačního jezdeckého areálu pro jízdu a výcvik dětí na koních na pozemku v katastrálním území Cholupice číslo parcely: 427/29. Dále uvádíme, že přílohou každé složky jsou citace z petičního zákona.

Za petiční výbor:
Silvie Svobodová, Na Střelnici 6, Praha 8, 186 00
Jolana Tousson, K Remízku 10/1006, Praha 4, 149 00
Alžběta Adamová, Krausova 606, Praha 9- Letňany, 19900

Čitelné jméno a příjmení Bydliště (ulice a číslo) Podpis
Příloha - Listina základních práv a svobod
Čl. 18
(1) Petiční právo je zaručeno; ve věcech veřejného nebo jiného společného zájmu má každý právo sám nebo s jinými se obracet na státní orgány a orgány územní samosprávy s žádostmi, návrhy a stížnostmi.
Příloha - zákon 85/1990 Sb . ze dne 27. března 1990 o právu petičním
Úvodní ustanovení
§ 1
(1) Každý má právo sám nebo společně s jinými obracet se na státní orgány se žádostmi, návrhy a stížnostmi ve věcech veřejného nebo jiného společného zájmu, které patří do působnosti těchto orgánů (dále jen "petice"). (poznámka: zákon umožňuje podat petici i jedinému člověku)
§ 2
Ve výkonu petičního práva nesmí být nikomu bráněno. Výkon tohoto práva nesmí být nikomu na újmu.
§ 3
Petiční výbor
(1) K sestavení petice, opatření podpisů občanů pod ni, doručení petice státnímu orgánu a jednání s ním mohou občané vytvořit petiční výbor. (poznámka: znamená to, že občané nemusí mít petiční výbor, pokud jej nepotřebují, například když není nutné další jednání se státním orgánem)
(3) Členové petičního výboru jsou povinni určit osobu starší 18 let, která je bude zastupovat ve styku se státními orgány.
§ 4
Shromažďování podpisů pod petici
(1) Občan nebo petiční výbor může každým způsobem, který neodporuje zákonu, vyzývat občany, aby petici svým podpisem podpořili. K podpisu pod petici občan uvede své jméno, příjmení a bydliště. Musí být umožněno, aby se s obsahem petice před podpisem řádně seznámil. K podpisu nesmí být žádným způsobem nucen.
(2) Pokud podpisové archy neobsahují text petice, musí být označeny tak, aby bylo zřejmé, jaká petice má být podpisy podpořena; dále na nich musí být uvedeno jméno, příjmení a bydliště toho, kdo petici sestavil, nebo jméno, příjmení a bydliště toho, kdo je oprávněn členy petičního výboru v této věci zastupovat.
(3) K účelu uvedenému v odstavci 1 mohou být petice a podpisové archy vystaveny též na místech přístupných veřejnosti. K tomu není třeba povolení státního orgánu, nesmí však dojít k omezení provozu motorových a jiných vozidel a k rušení veřejného pořádku.
(4) Shromažďováním podpisů na místě přístupném veřejnosti může být pověřena osoba, která dosáhla věku 16 let.
§ 5
Podání a vyřízení petice
(1) Petice musí být písemná a musí být pod ní uvedeno jméno, příjmení a bydliště toho, kdo ji podává; podává-li petici petiční výbor, uvedou se jména, příjmení a bydliště všech členů výboru a jméno, příjmení a bydliště toho, kdo je oprávněn členy výboru v této věci zastupovat.
(2) Státní orgán, jemuž je petice adresována, je povinen ji přijmout. Nepatří-li věc do jeho působnosti, petici do 5 dnů postoupí příslušnému státnímu orgánu a uvědomí o tom toho, kdo petici podal.
(3) Státní orgán, který petici přijal, je povinen její obsah posoudit a do 30 dnů písemně odpovědět tomu, kdo ji podal anebo tomu, kdo zastupuje členy petičního výboru. V odpovědi uvede stanovisko k obsahu petice a způsob jejího vyřízení.
§ 9
Společná ustanovení
Ustanovení jiných právních předpisů upravující řízení před státními orgány a přijímání a vyřizování stížností, oznámení a podnětů neplatí pro přijímání a vyřizování peticí podle tohoto zákona.

Autor: Silvie Svobodová | 4 podpisy

Maturita z matematiky pro Václava 1 podpis chybí 99

Maturita z matematiky pro Václava

Václav je moc šikovný elektrikář, vyučen v uč. oboru el. pro stroje a zařízení. My občané, kteří známe Václava Oberajtra žádáme o kladné stanovisko v odvolání k jeho neúspěšnému didaktickému testu z matematiky. Václavovi je 50 let, od tří let mu byla určena léčba pro protažení jedné dolní končetiny. Pamatuji ho celé dětství ležícího se závažím na jedné noze, anebo s berlemi. Léčba byla neúspěšná a do svých 48 let měl nohu o 3 cm kratší, což způsobilo zničení kyčlů a následné velké bolesti. Po operaci a výměně kyčle konečně mohl začít žít plnohodnotný život. Bohužel při pomoci pŕíbuzným nešťastně spadl ze 2,5 m a při pádu si přeřízl oční nerv a oslepl na trvalo, byla mu provedena plastika lebeční kosti, při pádu si ještě zlomiil nešťastně obě zápěstí. Léčba trvala téměř rok. Doživotně má uznám částečný inval.důchod a vždy měl částečnou sníženou pracovní schopnost. Ale kdo ho zná, ví jaký je to poctivý člověk a pracant, pro svou šikovnost byl podnikem, kde pracuje více jak 25 let, povýšen na vedoucí funkci, s podmínkou, že si dodělá maturitu, studoval tedy nyní při zaměstnání dálkově 3 roky a letos na jaře dělal státní matur. zkoušky. Z čj a odborných předmětů uspěl napoprvé, bohužel z Ma ne, přestože celý rok navíc absolvoval doučování. Nyní při podzimním druhém pokusu mu opět unikla o pouhé dva body. Ale po porovnání a několikerém posudku tří středošk.učitelů došel k závěru, že mu byly ubrárny dva možné body. Jelikož víme, s jakým úsilím studoval, přesvědčili jsme jej, aby poslal odvolání k přezkoumání na MŠMT. Den, kdy odvolání dokončil, dostal v noci 24. 9. 2018 srdeční infarkt. Odvolání poslala tedy jeho manželka. Václav nyní leží na jednotce JIP Plzeň. Žádáme a prosíme o kladné stanovisko k žádosti a udělení maturity z matematiky. Zaslouží si ji.

Mgr. Jana Tomšíková (redaktorka učebnic mat. prof. Hejného, dále řady matematik doc. Šárky Pěchoučkové)

Autor: Jana Tomšíková | 1 podpis