Petice protivýstavbě obchodního centra Kaufland v Bystrci při ulici Páteřní 70 podpisů chybí 1930

Petice protivýstavbě obchodního centra Kaufland v Bystrci při ulici Páteřní

PETICE PROTI VÝSTAVBĚ OBCHODNÍHO CENTRA KAUFLAND V BYSTRCI PŘI ULICI PÁTEŘNÍ

My, níže podepsaní občané, tímto vyzýváme v souladu se zákonem č. 85/1990 Sb., o právu petičním, ve znění pozdějších předpisů,

zastupitelstvo Statutárního města Brna, jakožto vlastníka pozemků part. č. 1938/55 a 1938/567 v katastrálním území Bystrc, zapsaných v katastru nemovitostí vedeném Katastrálním úřadem pro Jihomoravský kraj, Katastrální pracoviště Brno - město, k tornu,

aby zabránilo příslušným usnesením prodeji, směně či jakémukoliv jinému zcizení předmětných pozemků či jejích části a neumožnili tak převodem vlastnictví k předmětným pozemkům na jakoukoliv třetí osobu výstavbu obchodního centra Kaufland při ulici Páteřní provozovatele Kaufland Česká republika v.o.s.

My, níže podepsaní občané, jsme toho názoru, že zamýšlená výstavba obchodního centra není v dané lokalitě žádoucí a k výše uvedenému požadavku nás vedou zejména následující důvody:

silniční komunikace v okolí jsou již nyní přetížené silným provozem, zejména ulice Páteřní, Rakovecká a křižovatka u UNI Hobby marketu (kolony jsou každý všední den). Lze předpokládat, že provoz obchodního centra zatíží silniční komunikace dalšími auty v řádech tisíců denně (odhadem 15 000 aut denně nehledě na nutné zásobování);

vyšší provoz bude znamenat vyšší hlukové zatížení a rovněž zatížení výfukovými plyny v širším okolí plánovaného obchodního centra;
v bezprostřední blízkosti navrhovaného obchodního centra již stojí pině nevyužité nákupní

centrum Max, kde je provozován supermarket Billa . Město by mělo brát ohled rovněž na pravděpodobné chátrání této stavby v důsledku výstavby nového centra v jeho bezprostředním okolí, namísto jeho lepšího využití (viz případ OC Letná);

pro obyvatele, kteří mají zájem o zboží nabízené řetězcem Kaufland je k dispozici např.

prodejna Kaufland v Brně Bohunicích dobře dopravně dostupná individuální i hromadnou dopravou;

naprosto společensky neužitečnou a architektonicky nehodnotnou stavbou by měl být

zastavěn jeden z posledních nezastavěných pozemků, který by mohl být využit užitečněji pro posílení skutečné občanské vybavenosti městské části - např. výstavbou penzionu pro seniory, případné jiného veřejně prospěšnějšího zařízení, nebo změnou využití pozemku na park;

obyvatelé Bystrce mají již nyní dostatečné možnosti pro zajištění nákupu potravin a dalšího běžného sortimentu, které jsou zajištěny přítomností prodejen nadnárodních řetězců, např. 4 prodejny Albert, 1 prodejnu Billa, 2 prodejny Penny Market, 1 prodejnu Lidi (prodejní síť náleží stejně jako Kaufland stejnému vlastníku Schwarz Gruppe GmbH);

Autor: Marta Charousová | 70 podpisů

za obnovení průjezdnosti MÚK Libhošť pro veškerou automobilovou dopravu 66 podpisů

za obnovení průjezdnosti MÚK Libhošť pro veškerou automobilovou dopravu

My, níže podepsaní, prostřednictvím této petice žádáme o obnovení sjezdu a nájezdu na silnici I/48 (budoucí D48) z obce Libhošť, směr Nový Jičín, pro veškerou automobilovou dopravu a zachování plné průjezdnosti MÚK Libhošť až do dokončení a zprovoznění souběžné komunikace, která zajistí propojení silnice II/482 a silnice III/46433 z Rybí do Libhoště.

Součástí uzavírky hlavní trasy silnice I/48 od obce Rybí až po obec Rychaltice se od 1. 1. 2018 stalo i uzavření MÚK Libhošť pro veškerou individuální dopravu, která byla pro směr na Nový Jičín svedena na mimoúrovňovou křižovatku (MÚK) na silnici I/48 Sedlnice-Borovec. Do doby dokončení všech souběžných komunikací, týkajících se stavby „D48 Rybí – MÚK Rychaltice“, zůstala MÚK Libhošť průjezdná pouze pro vozidla BUS, IZS, SÚS MSK a vozidla stavby. Tato situace má přitom trvat minimálně do 31. 7. 2018.

Na veřejné schůzi, která se uskutečnila v Libhošti dne 20. 7. 2017, bylo ze strany jak zástupců investora stavby „D48 Rybí – MÚK Rychaltice“ ŘSD ČR, tak i zhotovitele stavby – společnosti METROSTAV + SWIETELSKY + COLAS, občanům Libhoště přislíbeno, že k uzavření sjezdu a nájezdu z Libhoště, směr Nový Jičín, na silnici I/48 dojde až po dokončení výstavby souběžné komunikace, která bude nově spojovat Libhošť se silnicí II/482 a Novým Jičínem.

Současné řešení situace, kdy jsou obyvatelé Libhoště při cestě do Nového Jičína či zpět nuceni zcela zbytečně zdolávat několikakilometrový úsek, v němž je frekventovaná doprava svedena do dvou jízdních pruhů, je nejen nevhodné a nepohodlné, ale především nebezpečné!

Z výše uvedených důvodů proto nesouhlasíme s rozhodnutím Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, v jehož důsledku došlo k uzavření MÚK Libhošť pro veškerou individuální dopravu. Požadujeme revizi výsledků řízení o této dopravní uzavírce a obnovení režimu, v jakém MÚK Libhošť fungovala do 1. 1. 2018.

Autor: Petr Horák | 66 podpisů

Novoroční výzva jihočeským poslancům 178 podpisů

Novoroční výzva jihočeským poslancům

Vážení jihočeští poslanci,

my, níže podepsaní občané Jihočeského kraje, vyzýváme vás, naše zvolené zástupce v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, abyste v následující volbě předsedy stálé komise pro kontrolu činnosti GIBS nepodpořili kandidáta KSČM Zdeňka Ondráčka a vyzvali ke stejnému postoji své kolegy jak ve vaší straně či hnutí, tak i v těch ostatních.

Věříme, že v tento jubilejní rok, kdy oslavíme sté výročí vzniku samostatného demokratického státu, Československé republiky, nebude jedním z vašich prvních rozhodnutí dosazení do této klíčové pozice člověka, který svými činy a postoji reprezentuje naprosto odlišné hodnoty, než na jakých stavěla „masarykovská“ republika.

Je mnoho důvodů, proč kategoricky odmítáme Zdeňka Ondráčka za předsedu zmíněné komise, a níže uvádíme ty nejdůležitější:

Zdeněk Ondráček byl příslušníkem pohotovostního pluku VB a v roce 1989 surově zasahoval proti občanům, kteří protestovali proti útlaku komunistického režimu. Sám se tedy aktivně podílel na represích, které omezovaly svobodu jak jedince, tak společnosti. Od této své minulosti se nikdy nedistancoval.

Jakou jistotu tedy my, občané, budeme mít, když se Zdeněk Ondráček stane předsedou komise, která dohlíží právě na instituci, jež má mimo jiné za úkol dozorovat činnost bezpečnostních sborů, zda jejich příslušníci nepřekračují své pravomoci?

Zdeněk Ondráček sám, bez předchozího upozornění vedení minulé poslanecké sněmovny, vycestoval do Donbasu, kde podpořil proruské separatisty. Pošlapal tím jak ústavu Ukrajiny, tak i mezinárodní právo na suverenitu a integritu této země. Jak by tedy nyní mohl být důvěryhodným strážcem ústavních hodnot v České republice?

Z těchto důvodů jsme přesvědčeni, že Zdeněk Ondráček není zárukou odpovědného člověka dbajícího na dodržování ústavy, listiny základních práv a svobod a demokratických fundamentů našeho státu.

Jsme si vědomi, že Zdeněk Ondráček není jediným a zdaleka ne nejvýše postaveným bývalým příslušníkem či spolupracovníkem bezpečnostních sborů (ať už těch veřejných či tajných). Přesto jeho zvolení předsedou zmíněné komise by bylo naprostým a symbolickým popřením posledních 27 let demokratického vývoje.

Věříme, že i vás, poslance za náš kraj, znepokojuje tento fakt. Tímto dopisem na vás nejen apelujeme, ale zároveň vás podporujeme a vyzýváme vás, abyste přesvědčili své kolegy, abyste jim také za nás vyřídili tento náš vzkaz a dosáhli toho, že Zdeněk Ondráček nebude zvolen předsedou komise pro kontrolu GIBS.

Za tuto vaši snahu o obranu demokracie předem děkujeme.

Autoři výzvy:

Ing. Tomáš Trantina, podnikatel, České Budějovice

MUDr. Iva Trantinová, lékařka, České Budějovice

Mgr. Martin Volný, středoškolský učitel, České Budějovice

A jihočeští občané:

Mgr. Zdeněk Bezecný PhD., historik, České Budějovice

JUDr. Ing. Tomáš Bouzek, advokát, krajský zastupitel, České Budějovice

Mgr. Jan Čulík, podnikatel, Tábor

Ing. Bc. Martin Ehrlich, IT konzultant, starosta obce Mokrý Lom

Ing. Jiří Fišer, starosta, Tábor

prof. RNDr. Libor Grubhoffer CSc., ředitel Biologického centra Akademie věd ČR, České Budějovice

Mgr. Daniela Grubhofferová, odborná referentka pro vědu a výzkum Filozofická fakulta JČU, České Budějovice

Mgr. Pavel Klíma, ředitel školy, krajský zastupitel, Malšice

Mgr. Jiří Krejčí, Ph.D., středoškolský pedagog, České Budějovice

Mgr. Jana Kubištová, MBA, marketingová manažerka, České Budějovice

PhDr. Salim Murad, Ph.D., politolog, vysokoškolský pedagog, Netolice

Jan Petrák, IT manažer, České Budějovice

Mgr. Michala Piskačová, Ph.D., produkční, České Budějovice

Mg.A. Jan Nepomuk Piskač, učitel rétoriky a komunikace, České Budějovice

MUDr. Eva Prošková, lékařka, Tábor

Ing. Václav Protiva, ekonom, České Budějovice

Milan Přecechtěl, MBA, ved. technolog – přípravář, Dobrá Voda u Českých Budějovic

Štěpán Sukdol, marketingový konzultant, České Budějovice

Ing. Antonie Šaldová, generální ředitelka, České Budějovice

Ing. Petra Šebestíková, ekonomka, členka zastupitelstva města České Budějovice, České Budějovice

MgA. Michal Trpák ArtD., výtvarník, České Budějovice

David Veis, fotograf, České Budějovice

Ing. Arch. Miroslav Vodák, architekt, České Budějovice

MUDr. Libor Zdařil, stomatolog, České Budějovice

Mgr. David Jan Žák, středoškolský učitel, spisovatel, České Budějovice

Autor: Tomáš Trantina | 178 podpisů

Garagefest patří do garáže! 316 podpisů

Garagefest patří do garáže!

Vážení,

prostřednictvím této petice žádáme MěU Kolín o možnost návratu Garagefestu zpět na původní místo konání, tedy do areálu garáží U Cihelny.
Tento již tradiční festival považujeme za dostupný nástroj obohacení lokální hudební scény, se kterým nemá město Kolín žádné finanční náklady.
V kruzích vyznavačů alternativní hudby si Garagefest získal své nemalé obecenstvo a to nejen z řad obyvatel města Kolín, ale i širokého okolí. Oblíbenost u návštěvníků tato akce získala díky své autenticitě, náplni programu a místu, na kterém je festival pořádán. Neradi bychom, aby jeho kouzlo zaniklo kvůli jeho nucenému přesunutí do jiných prostorů, jako se tomu bohužel stalo nyní v listopadu roku 2017.

Zaráží nás, že předchozí ohlášené ročníky festivalu byly městem Kolín schváleny a nyní nastává období represe. Letošní schvalování festivalu bylo podle našeho domnění provázené pochybnostmi na straně města a neadekvátním jednáním, které vedlo k přesunu festivalu. Nutno dodat, že oznámení o nemožnosti konání akce bylo podáno 22. 11. 2017, tedy tři dny před konáním samotného festivalu.

Více informací o této kauze je možné se dočíst v příloze této petice, kde je prohlášení pořadatelů festivalu v plné délce.

Z důvodů tradice festivalu, jeho oblíbenosti a kulturnímu přínosu požadujeme:

-Možnost navrácení festivalu na místo původu.

-Důsledné prošetření postupů zodpovědných orgánů, jejichž rozhodnutí vedla k přesunu celé akce.

-Věcné vysvětlení důvodů a podnětů, kvůli kterým nebylo konání festivalu schváleno v areálu garáží U Cihelny.

Děkujeme,

organizátoři Garagefestu

Za petiční výbor:

Jan Dousek

Mgr. Ondřej Nešetřil

Mgr. Jan Darebný, Ph.D.

Jakub Seidl

Bc. Matěj Forst

Tereza Verfelová, Dis.

David Petrán

Adam Horáček

Zastupovat petiční výbor při jednání se státními orgány je oprávněn: