Zachování stromů na sídlišti Střed, Otrokovice 1 podpis chybí 499

Náměstí 3.května 1340

Otrokovice

Petice: Zachování stromů na sídlišti Střed, Otrokovice

(petice podle zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním)

Vážená paní starostko města Otrokovice,

my, níže podepsaní občané, nesouhlasíme s pokračováním započaté výstavby cyklostezky na ulici Jiráskova a dál středem sídliště a s dalším kácením zdravých vzrostlých stromů v této lokalitě, a to nejen z důvodu zvyšující se prašnosti ve městě.

Dle přiloženého dopisu měly být původně pokáceny jen 4 stromy, dle novější mapy má být skáceno celkem 11 zdravých vzrostlých stromů s obvodem kmene přesahujícím 80 cm, přičemž náhradní výsadbou má být 12 mladých stromků, konkrétně javoru mléče.

Minulý týden, tzn. od pondělka 12. 8. 2019 již byly pokáceny 2 stříbrné smrky a dokonce 1 lípa a další stromy s obvodem kmene menším než 80 cm. Ve finále padne tedy mnohem více stromů, než je garantováno ve výsadbě. Některým z nich během započaté stavby betonové „dálnice“ pro cyklisty byly během výkopových prací obnaženy kořeny a obáváme se, že by mohlo dojít k jejich poškození.

Výše uvedené stromy byly navíc skáceny v době vegetace, co by se dalo přirovnat k vraždě „při plném vědomí“. Jedná se o velký morální přečin vůči přírodě i vůči nám, občanům.

Nové stromky jsou v současné době vysazovány bez „krále“, hlavního kořene, takže nikdy nemohou dosáhnout takové síly a vitality jako stromy sázené v minulosti. Navíc potrvá několik dekád, než dostatečně vyrostou a není vůbec jisté, zda se v novém prostoru mezi betonem v současných suchých podmínkách při několikaletém nedostatku vody vůbec ujmou a porostou tak, aby se mohly stát adekvátním rezervoárem vody, součástí a spolutvůrci biotopu po další organismy a záštitou vlahého stínu pro nás, občany. Stojící stromy to dokážou. Tak proč je tedy chcete dát skácet?

V současné době, kdy celou Evropu sužuje sucho a nedostatek vody, kdy jsou káceny celé hektary lesa kvůli kůrovci a kdy dochází k požárům, v době, kdy je třeba každý zdravý strom hájit, chránit a opečovávat, považujeme toto kácení za obzvláště nesmyslné a alarmující.

Široká betonová „dálnice“, kterou nazýváte cyklostezkou, která má vést středem sídliště a na jejíž úkor má kromě zdravých vzrostlých stromů padnout i pískoviště pro děti navíc, dle našeho soukromého průzkumu, nebude vyhovovat ani cyklistům samotným a její výstavbu si nepřejí. Celý projekt budování této cyklostezky je nesmyslný, v létě z ní bude jen zbytečně sálat horko a bude bránit prosakování tolik potřebné vody.

Jedná se o barbarské chování vůči obyvatelům sídliště, zejména dětem, i vůči přírodě a v žádném případě se nejedná o veřejný zájem.

Žádáme Vás tímto o zastavení výstavby cyklostezky a zrušení povolení kácení zdravých stromů v této lokalitě. Toto ve veřejném zájmu je.

Děkujeme.

Petiční výbor zastupuje:
Eva Procházková, Třebízského 98, Otrokovice, 765 02, tel: 604 979 058
Zdena Urubová, Družstevní 1310, Otrokovice, 765 02, tel: 731 473 424
Alena Výmolová, Jiráskova 1330, Otrokovice, 765 02, tel.: 739 374 568
Světlana Holešovská, Družstevní 4510, Zlín,  760 05, tel:  728 923 788

Autor: Světlana Holešovská | 1 podpis

Petice proti sloučení nemocnic Plzeňského kraje 47 podpisů

Petice proti sloučení nemocnic Plzeňského kraje

P e t i c e

proti sloučení nemocnic Plzeňského kraje

podle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním.

My občané Plzeňského kraje, žádáme prostřednictvím této petice Zastupitelstvo Plzeňského kraje, aby neschválilo, ale zamítlo svým rozhodnutím sloučení nemocnic Plzeňského kraje.

Rada Plzeňského kraje rozhodla na návrh holdingu „Nemocnice Plzeňského kraje, a.s. o záměru „Integrace nemocnic Plzeňského kraje fúzí sloučením“, a  to akciových společností Klatovské nemocnice, a.s., Domažlické nemocnice, a.s., Stodské nemocnice, a. s. a Nemocnice Plzeňského kraje, a.s. do jednoho celku  a další nemocnice – Rokycanskou nemocnici a.s., Nemocnici následné péče Svatá Anna, s.r.o. a Nemocnici následné péče LDN Horažďovice, s.r.o. pak majetkově podřadit pod sloučený celek.

My občané Plzeňského kraje s tímto záměrem nesouhlasíme.

- funkce stávajícího holdingu pod názvem Nemocnice Plzeňského kraje, a.s. nezajistila lepší poskytování zdravotní péče ani lepší hospodářské výsledky nemocnic, naopak tento subjekt s vysokými náklady neprodukuje žádnou zdravotní péči. A nyní navrhuje sloučení nemocnic bez jakýchkoliv záruk zlepšení jakékoliv oblasti výkonu zdravotní péče v kraji,

Záměr integrace zásadně nezaručuje

- zajištění zdravotní péče ve stávajícím rozsahu v rámci celého kraje, který již ve dvou okresech nemá svoje zdravotní zařízení; není garantována struktura poskytované zdravotní péče ve stávajícím rozsahu a umístění v kraji,

- pro zaměstnance nemocnic toto řešení nepředstavuje jistotu ani stávajících poměrů na pracovišti,

- v důsledku nejistých pracovních podmínek včetně odměňování pro zaměstnance nemocnic může dojít k výraznému odchodu zaměstnanců nemocnic mimo zdravotnická zařízení Plzeňského kraje, a tak ohrožení provozu zdravotnických zařízení,

- není řešena otázka plateb za zdravotní péči od zdravotních pojišťoven a jejich výše pro sloučený celek, což může ovlivnit zcela zásadně možnost rozsahu poskytované zdravotní péče pro občany kraje.

Petiční výbor ve složení:

Miroslav Giňa, Krandova 58, 333 01 Stod

Vlastimil Junger, Pod Rybníčkem 367, 336 01 Blovice

Ing. Jan Dlouhý, Zemětice č. 3, 334 52 Merklín

Autor: Miroslav Giňa | 47 podpisů

Petice SKIP ČR proti odvolání předsedy Ústřední knihovnické rady PhDr. Víta Richtera 2427 podpisů

Profesní organizace Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR /SKIP/ protestuje proti nezdůvodněnému odvolání dlouholetého předsedy Ústřední knihovnické rady /ÚKR/ PhDr. Víta Richtera.

Nezdůvodněné odvolání předsedy Ústřední knihovnické rady (ÚKR je poradní orgán ministra zřízený ze zákona a MK ČR vydává jeho statut a jednací řád) dne 31. 7. 2019 ministrem kultury Antonínem Staňkem, způsob jeho provedení a účelovou změnu Stanov ÚKR považujeme za porušení základních principů profesionality, etického chování a zároveň  za manažerské selhání ze strany pana ministra.

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) poslední den ve funkci odvolal předsedu ÚKR Víta Richtera, který tento ministrův poradní orgán dlouhodobě vedl. Ministr kultury Antonín Staněk z našeho pohledu účelově změnil statut Ústřední knihovnické rady.

PhDr. Vít Richter je jedna z nejvýznamnějších osobností současného českého knihovnictví. Profesně je téměř celoživotně spjat s Národní knihovnou ČR (NK). Byl hlavním iniciátorem vzniku grantového programu MK ČR  -  VISK (Veřejné informační služby knihoven); zcela mimořádné je jeho úsilí o internetizaci českých veřejných knihoven. Jako předseda SKIP a ÚKR prosazoval zájmy knihoven při přípravě nové podoby Knihovního zákona, Autorského zákona, Katalogu prací, Standardu VKIS atd.

Vít Richter permanentně jedná s autorskými ochrannými svazy, vydavateli a producenty, ministerstvy, knihovnami ad. Věnuje se organizační a řídící činnosti ve SKIPu, mimořádná je jeho činnost přednášková a publikační v České republice i zahraničí, věnuje se výzkumné činnosti, mimořádné jsou jeho aktivity na podporu spolupráce mezi knihovnami a dalšími paměťovými institucemi, byl dosud předsedou ÚKR. Nedovedeme si vysvětlit, jaké důvody mohly vést ministra kultury k těmto náhlým koncepčním změnám.

My, níže podepsaní knihovníci a informační pracovníci, vyjadřujeme zásadní nesouhlas se způsobem a formou odvolání pana Víta Richtera z funkce předsedy Ústřední knihovnické rady /ÚKR/.

Pozn.: Petici je možné podepsat v elektronické podobě. V případě, že bude podpis uveden vícekrát, bude započítán pouze 1x.

Za petiční výbor:

Mgr. Roman Giebisch, Ph.D.

Předseda SKIP

Národní knihovna ČR

Klementinum 190

110 00   Praha 1

Tel: +420/221 663 333

email: roman.giebisch@nkp.cz

www.nkp.cz

Autor: Roman Giebisch | 2427 podpisů

Zvířata nejsou klauni aneb Za Jaroměř bez smutných cirkusů 9 podpisů chybí 291

Zvířata nejsou klauni aneb Za Jaroměř bez smutných cirkusů

Petice za zákaz hostování cirkusů s drezurou divokých druhů zvířat na pozemcích města Jaroměře

My, níže podepsané občanky a občané, žádáme zákaz hostování cirkusů s drezurou divokých druhů zvířat na pozemcích města Jaroměře a jeho okolí.

Vyzýváme město Jaroměř, aby se připojilo k jiným kulturním městům, jako je Zábřeh či Znojmo, a městům napříč Evropou, která nepronajímají žádné veřejné pozemky jako stanoviště pro cirkusy s divokými druhy zvířat.

Odůvodnění:

Zvířata jsou permanentně stresována neustálými transporty z místa na místo. V cirkusech žijí v nevyhovujících malých kotcích. Mnohé odbornice a odborníci upozorňují, že cirkusy ze své podstaty nemohou volně žijícím druhům zvířat zajistit podmínky pro kvalitní život. Po zvířatech jsou navíc vyžadovány zcela nepřirozené úkony.

Cirkusy bývají vnímány jako místa, kde se děti mohou setkat s různými druhy zvířat, které by zřejmě jinak nikdy neviděly. Ukazují však dětem zvířata v naprosto nepřirozených podmínkách a s nepřirozeným chováním, které je vyvoláno strachem z trestu. Děti zde získávají nezdravé návyky a zkreslené informace, které u nich nevyvolávají skutečný respekt ke zvířatům a přírodě. Naopak zvířata vnímají spíše jako přihlouplá stvoření, která jsou manipulovatelná pomocí biče nebo tyče v ruce. Zvířata by neměla být v našem městě ani nikde jinde využívána jako atrakce a nástroj podnikání, kvůli kterému žijí v trvalém stresu a bolesti.

Věříme, že doba 21. století poskytuje lidstvu nespočet druhů zábavy. Pojďme uvolnit prostor etické a kultivované zábavě a zvířecí cirkusy nahradit například pouličním divadlem či cirkusy akrobatickými.

Autor: Zelení Jaroměř | 9 podpisů

Nesouhlas s odvoláním ředitele MSSS v Mostě p.o., Ing. Martina Strakoše, s žádostí o ponechání 89 podpisů

~~My, níže podepsaní občané, prostřednictvím této petice, vyjadřujeme nesouhlas s postupem 12. schůze rady města Mostu ze dne 27.6.2019.

Hlavním důvodem je náhlé a neodůvodněné odvolání Ing. Martina Strakoše MSSS v Mostě p.o. z pozice ředitele.

Během doby, kdy byl Ing. Martin Strakoš ředitelem výše zmíněné organizace, zvýšil kvalitu prostředí a péče v DD a PpS. Klienti (senioři) si pana Strakoše velmi oblíbili, mají ho rádi a jsou mu vděční za jeho přímou a srdečnou péči, kterou jim věnoval a nejen jim, ale i zaměstnancům.
Za jeho ředitelování se několikrát zvyšoval plat a zaměstnanci pracovali v klidném a pohodovém prostředí. Za celou tuto dobu se nestalo nic závažného, co by vedlo pana Ing. Strakoše k odvolání z pozice ředitele. Ba naopak. Získal celostátní ocenění na základě návrhu zaměstnanců a seniorů, cenu přebíral v Senátu ČR, kde byl označen manažerem roku.
Pan Strakoš se snažil pro seniory, ale i jejich blízké připravovat zábavu, aktivity a taneční a hudební odpoledne…, během jeho působení většině zaměstnancům zvýšil osobní ohodnocení za jejich obětavou záslužnou a nedoceněnou práci. Audit a hospodaření organizace bylo vždy v pořádku.

Věnoval se své práci na více než 100%, ve své práci se viděl a tato práce ho i naplňovala. Byl mužem na svém místě.

Proto žádáme, aby úspěšný ředitel MSSS v Mostě p.o. Ing. Martin Strakoš  i nadále řídil výše zmiňovanou organizaci.

Autor: Veronika Strakošová | 89 podpisů

Petice pro podporu plánované výstavby supermarketu LIDL na místě bývalé Barumky v katastru Žalov 17 podpisů chybí 183

Petice dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním „pro plánovanou výstavbu supermarketu LIDL na místě bývalé Barumky v katastru Žalov."

Adresát: Městský úřad Roztoky, nám. 5. května

My, níže podepsaní občané a obyvatelé města podporujeme plánovanou výstavbou supermarketu Lidl v Roztokách-Žalov namísto původně plánovaných tří předimenzovaných budov VTP. Jsme přesvědčeni o tom, že supermarket přinese do lokality zklidnění dopravy a na rozdíl i od bytové výstavby nepřináší navýšení počtu obyvatel města a stím spojené sekundární náklady na budování potřebné infrastruktury a občasnské vybavenosti. Výstavba supermarketu jen zlepší občanskou vybavenost a o tu by mělo jít v prvé řadě.

Výstavba supermarketu LIDL má tyto výhody:

1/ Nebude docházet ke střetu dopravních špiček v době, kdy maminy naváží své děti do škol s pracovníky přijíždějícími zhruba ve stejnou dobu do VTP. Nebude tedy docházet ke kolizním dopravním situacím v areálu v době ranní a odpolední špičky, kdy by byly nejvíce ohroženy na bezpečnosti děti stran nevyježděných mamin v obřích  SUV.

2/  Vhodné umístění objektů v prostorách vývalých skladů u hlavní silnice je v podsatě nejvhodnějším místem pro umístění první rozumné prodejny, kterou v Žalově dodnes postrádáme.

3/  Hladina hluku a exhalací se v této oblasti výrazně sníží. Jak bylo již uvedeno, do oblasti se nepohrnou auta zaměstnanců VTP a obyvatele Žalova nebudou zamořovat okolí cestami na Tyršovo náměstí, nebo do sousedních Horoměřic.

4/ Osvětlení lokality eleminuje riziko zvýšené kriminality a rušení nočního klidu, tak jak jsme nyní často bohužel svědky v tmavém parku před restaurací Eiffel, kde popíjí a pokuřuje omladina, přičemž po sobě zanechává nepořádek.

5/ Roztoky mají téměř 10.000 obyvatel. Malý sortiment dvou  spíše menších obchodů je na takové město nedostačující. Jsme přesvědčení, že LIDL patří k těm kvalitnějším řetězcům a přinese žádoucí konkurenci do našeho města.

Nevíme a nespekulujeme, že by společnost vlastnící pozemky v bývalém areálu Barumu  měla odprodat další část pozemku potřebného na výstavbu druhé budovy ZŠ městu proti povolení úřadu. Naopak  víme jen to, že úřad nic nepovoluje. Úřad nemůže mluvit do toho, co si soukromý investor na pozemku postaví, v případě, že záměr neodporuje územnímu plánu.

Prostřednictvím této petice  chceme dát městu najevo, že je zde významná (mlčící) většina, která si budování občanské vybavenosti namísto dalších třech předimenzovaných VTP ve městě přeje, byť není tak hlasitě slyšet. Níže podepsaní na představení projektu  dne 24. 9. 2019 od 18 hodin v zasedací místnosti městského úřadu nedorazí, ale to neznamená, že neexistují.

Žádáme proto zastupitelstvo, aby záměru investora vyšlo maximálně vstříc a aby přípravu projektu nijak nebrzdilo, neb se obáváme případné změny záměru investora.

Autor: Petr Šimeček | 17 podpisů

OTEVŘENÝ DOPIS VEDENÍ PRODEJNY ALBERT V HORNÍCH POČERNICÍCH 87 podpisů

OTEVŘENÝ DOPIS VEDENÍ PRODEJNY ALBERT V HORNÍCH POČERNICÍCH

My, níže podepsaní, žádáme vedení prodejny potravin Albert v Horních Počernicích v Chodovické ul., aby neprodleně začal řešit situaci okolo bezdomovců, shlukujících se v okolí této prodejny, kteří jsou často v podnapilém stavu a obtěžují vcházející a vycházející zákazníky i ostatní lidi v okolí.

Podle přiložených reakcí z printscreenu http://imgworld.cz/KFZtPSKtCq.jpg diskuze jsou to přímo pracovníci obchodu (a je nám jedno, jestli je to ostraha nebo kdokoliv jiný), kteří pod vidinou ekonomického zisku z těchto lidí, se na tomto stavu podílejí.

Bohužel, zmínění opilí bezdomovci pak páchají další škody v přilehlém parku, dělají nepořádek, perou se, napadají slovně procházející, obnažují se před dětmi, kálí v blízkosti hřiště a v poslední době dokonce používají veřejné pítko, kde pijí naše děti a sportovci pro intimní hygienu a jako WC, což je nejen nechutné, ale přímo to ohrožuje jejich zdraví!

Není možno, aby kvůli výdělku Alberta na těchto lidech byla terorizována nevhodným chováním tato oblast a vyřazena z provozu největší a nejhezčí hřiště pro děti a park.

Dáváme na vědomí, že dokud Albert nezmění svůj přístup k prodeji alkoholu a nesjedná prostřednictvím své ostrahy pořádek před prodejnou, nebudeme ani my v této prodejně nakupovat. Víme z minulosti, že Albert tuto situaci řešit dovede, kdy byl delší dobu klid a alkohol se těmto lidem neprodával.

Využít lze např. tzv. Protikuřácký zákon, kdy vedle kouření zákon nově upravuje prodej alkoholu. Už dřívější legislativa zakazovala prodávat alkohol lidem zjevně podnapilým nebo zdrogovaným. Nově má ale prodejce povinnost takového člověka vyzvat, aby z provozovny odešel, a dotyčný musí výzvu poslechnout. Není možné, aby nadále pak ostraha zásobovala alkoholem tyto občany před prodejnou a v jejím okolí.

Věříme, že tuto situaci Albert vyřeší stejně úspěšně jako dříve a budeme se do prodejny moci zase vrátit, ale též chceme, aby tento stav byl trvalý, nikoliv jen na pár týdnů. Když se toto děje přímo před prodejnou, nepřipadá nám uvěřitelné, aby o tom vedoucí prodejny nevěděl/a.

Mgr. Dana Bočková

Autor: Dana Bočková | 87 podpisů

Petice na podporu kastelána hradu Kašperku 1958 podpisů chybí 42

Petice na podporu kastelána hradu Kašperku

Adresováno pro:

Rada města Kašperské Hory,

Náměstí 1,

34192 Kašperské Hory

My, občané města Kašperské Hory a ostatní příznivci hradu Kašperku připomínáme, co udělal kastelán Mgr. Zdeněk Svoboda v letech 2000 až 2019 pro rozvoj hradu Kašperku a pro zachování a rozkvět památek Kašperských Hor i pro kulturní klima ve městě. Zároveň podotýkáme, že hrad Kašperk je jako jeden z mála českých hradů finančně naprosto soběstačný a ještě přispívá do pokladny města. Z bezvýznamné památky s podprůměrnou návštěvností dokázal Mgr. Svoboda udělat jeden z nejnavštěvovanějších hradů v Čechách s kulturním programem, který by mu mohly závidět mnohé ze státních hradů a zámků. V poslední době jste vyvolali kompetenční spor, v němž rada města kompletně změnila jak Zřizovací listinu, tak veškeré kompetence, které se hradu týkají. V atmosféře podezíraní a nepřátelství, kdy jste si přisvojili veškeré rozhodování i o běžných provozních záležitostech, které přísluší do pravomoci kastelána a správy hradu, není jakákoliv koncepční, kreativní práce možná. Tím byl Mgr. Svoboda prakticky donucen na svou funkci rezignovat.

Žádáme Vás proto, abyste upustili od změn, které byly správě hradu vnuceny v poslední době nebo, které se mají v nejbližší době uskutečnit a abyste zachovali původní Zřizovací listinu hradu Kašperku jako organizační složky města a vrátili správě hradu kompetence, které si přisvojilo město.

Dále žádáme o stažení výběrového řízení na nového kastelána a o pokus vyřešit tento spor jednáním se stávajícím kastelánem a správou hradu. Máte mezi sebou odborníka s tvůrčí invencí, který vysoce převyšuje běžný průměr, pokuste se proto o dohodu s ním.

Autor: Helena Pekárková | 1958 podpisů