Poslanče, své ANO řekni Ústavě! - Jihočeský kraj 40 podpisů

Poslanče, své ANO řekni Ústavě! - Jihočeský kraj

Vážená paní poslankyně, vážený pane poslanče,

vyzýváme Vás k odpovědnému plnění poslaneckého slibu, který jste složil/a na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Připomeňme si tento zásadní text: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“ To je slib, který jste složil/a. Vyplývá z něj, že jediný, komu jste povinován/a svědomitě vykonávat mandát poslance, jsou občané České republiky. Chcete-li, ve Vašem případě Vaši spoluobčané a sousedé z Jihočeského kraje, kteří Vás přímo zvolili.

Otevřeným dopisem Vám sdělujeme, že podle našeho názoru zatím nevykonáváte svůj poslanecký mandát dle svého slibu, ve prospěch opravdu všech občanů České republiky. Domníváme se, že pokud byste opravdu jednal/a pouze dle svého vědomí a svědomí, s péčí o naši Ústavu a právní řád, konal/a byste v následujících příkladech jinak:

Nepodpořil/a byste extrémistu Tomia Okamuru do funkce místopředsedy sněmovny a po jeho výrocích o koncentračním táboře v Letech byste neumožnil/a jeho setrvání ve funkci. Stejně tak u poslance a předsedy výboru pro NBÚ Miloslava Roznera.

Nepodpořil/a byste svého stranického předsedu, toho času premiéra ČR v demisi, v jeho nečestném jednání vůči řediteli GIBS Michalu Murínovi, kterého se dopouští, a od Vás jsme nezaznamenali žádné vymezení proti jeho jednání. Připomínáme, že se před volbami Andrej Babiš slibem voličům zavázal k ochraně nezávislosti policie a justice.

Snažil/a byste se zamezit tomu, aby se byť na jediný den stal pomocí hlasů hnutí ANO předsedou komise pro kontrolu GIBS komunista Zdeněk Ondráček, bývalý příslušník pohotovostního pluku SNB a nynější popírač nezákonné agrese Ruska na Ukrajině. Obdobně byste odmítal, aby ve vládě, jež dnes funguje v demisi, byl na postu ministra vnitra další bývalý příslušník pohotovostního pluku SNB Lubomír Metnar.

Chránil/a byste veřejnoprávní média a svobodu slova. Jako poslanec/poslankyně byste se ohradil/a proti slovům prezidenta Miloše Zemana vyřčeným na adresu České televize a nezávislých médií při jeho inauguraci a ujistil/a byste veřejnost, že žádný útok na média veřejné služby nepřipustíte.

Považujeme za nutné Vás upozornit, že kvůli Vaší činnosti v poslanecké sněmovně a v hnutí ANO, nesete plnou zodpovědnost za politické kroky vlády v demisi a vedení hnutí. Že také v našich očích schvalujete činy Andreje Babiše a jeho výroky např. o tom, že jedině on je, dle svých vlastních slov, „až do smrti“ kandidátem na post premiéra, že novináři kladoucí nepříjemné otázky jsou zkorumpovaná pakáž a jiné. Domníváme se, že toto by se v žádné opravdu demokratické straně nemohlo odehrát bez hlasité odezvy v členské základně. Hnutí ANO je nejsilnější parlamentní stranou a disponuje nejvíce poslanci. Tito poslanci se však nemohou schovávat za své vedení. To Vy máte vše v rukou a bez Vaší podpory by se dosavadní kroky Andreje Babiše nemohly odehrát.

Proto Vás žádáme o odpověď na otázku, zda veškeré Vaše dosavadní konání ve funkci poslance tedy bylo v souladu s Vaším vědomím a svědomím? Můžete nás dále ubezpečit, že hnutí ANO je demokratické a tudíž jste se všemi kroky jeho představitelů ve shodě, protože nám není známo, že byste se k jejich jednání jakkoliv vymezil/a?

Jsme připraveni Vás podpořit při zodpovědném plnění mandátu poslance. Nejsme ale ochotni tolerovat porušování složeného poslaneckého slibu a demokratického řádu definovaného Ústavou a zákony naší země.

Vyzýváme Vás k přijetí plné zodpovědnosti za Vaše konání v poslanecké sněmovně!

Autor: Tomáš Trantina | 40 podpisů

za kvalitní řešení náměstí Míru v Jindřichově Hradci 151 podpisů chybí 349

za kvalitní řešení náměstí Míru v Jindřichově Hradci

dle Ústavy ČR a zákona č. 85/1990 Sb.

adresátem petice je zastupitelstvo Města Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec, Klášterská 135/II, 377 01 Jindřichův Hradec

My, níže podepsaní občané města Jindřichův Hradec a jeho příznivci, kterým není lhostejné, jakým způsobem radnice tohoto města nakládá s kulturním dědictvím, jsme znepokojeni výběrem projektu na úpravu náměstí Míru, které tvoří samotné jádro městské památkové rezervace.

Rada města Jindřichův Hradec dne 18. ledna 2017 rozhodla o vyhlášení ankety na výběr varianty úprav náměstí Míru, která probíhala od 24. ledna do 8. února tohoto roku. Zároveň předložila dva návrhy těchto úprav (s pořadovým číslem 3 a 5), o nichž mohl v anketě, která byla vyvěšena na internetových stránkách města a v Informačním centru v Panské ulici, hlasovat kdokoliv. Týden po zahájení ankety přibyla další možnost hlasování, tzv. „nulová varianta“. Varianta s číslem 3 obdržela 471 hlasů, pro variantu 5 hlasovalo 375 respondentů. „Nulovou variantu“ volilo, vzhledem k jejímu zpoždění, celkem 121 hlasujících. Domníváme se, že anketa, v níž se jedna z variant objeví v možnostech hlasování až týden po jejím zahájení, je neprůkazná a nelze z ní vyvodit jakékoliv platné závěry.

Ve středu, 15. února 2017, rada města Jindřichův Hradec přesto rozhodla na základě výsledků ankety o vítězném návrhu, jímž je varianta č. 3. Bohužel tato studie z našeho pohledu nedosahuje adekvátní kvality. V předloženém materiálu chybí jakékoliv ideové zdůvodnění a koncepční argumenty, které by řešení obhájily. V neposlední řadě je dle našeho názoru zpochybnitelná i estetická kvalita použitých prvků mobiliáře.

Nekvalita předložených návrhů tkví v nekoncepčním procesu, který radnice při řešení předprojektové dokumentace nastavila. Investici 2 milionů korun na úpravu náměstí Míru podle varianty č. 3 považujeme za zbytečnou.

Anketu, ve které může kdokoliv dodatečně hlasovat mezi dvěma finálními návrhy, nepovažujeme za adekvátní formu dialogu mezi městem a jeho občany o budoucí podobě náměstí Míru. Vzhledem k tomu, jak byl dosavadní proces zadávání a výběru předprojektové dokumentace netransparentní, žádáme o přehodnocení celé věci. Jsme přesvědčeni, že korektní a transparentní cesta vede ke kvalitnímu náměstí prostřednictvím regulérní architektonické soutěže. Vypsání této soutěže by měla předcházet obsáhlá debata s občany o tom, jaké náměstí chtějí mít a především by mělo být formulováno jasné zadání, a to opět ve spolupráci s odborníky na tvorbu veřejného prostoru.

petiční výbor

MgA. Filip Hauser, Hradecká 250, Stráž nad Nežárkou, 378 02 - umělec

Bc. Matěj Šebek, Stará cesta 596, Jindřichův Hradec, 377 01 - student architektury

Mgr. Martin Vaněk, Panská 136/ I, Jindřichův Hradec, 377 01- historik umění a kurátor