Petice občanů za realizaci komunikace D43 jako plnohodnotného obchvatu celého Brna 591 signatures

Tato petice navazuje na dosud řádně neukončené projednání „Petice občanů proti stavbě rychlostní komunikace R43 po trase tzv. německé dálnice v úseku Kuřim-Bystrc-Troubsko“, kterou podepsalo více než 37 tisíc občanů.

TEXT PETICE:
My, níže podepsaní občané, NESOUHLASÍME s trasováním transevropské komunikace „43“ přes obydlené oblasti Brna a POŽADUJEME, aby tato komunikace byla trasována jako plnohodnotný obchvat CELÉHO Brna.

Odůvodnění:

1. Realizací komunikace R43 jako průtahu přes Brno by došlo k zavlečení další tranzitní transevropské dopravy do města, což je v přímém rozporu s veřejným zájmem.

2. Realizací komunikace 43 jako průtahu přes Brno by došlo ke zvýšení hladiny hluku a vysokým emisím škodlivin v hustě obydlených oblastech.

3. Je nutné dodržovat zákonné hygienické limity, ty však jsou např. v Brně-Bosonohách již dlouhodobě překračovány.

4. Realizací komunikace 43 jako průtahu přes Brno by došlo k nenávratnému znehodnocení rekreační oblasti Brněnské přehrady, která poskytuje široké rekreační možnosti všem obyvatelům Brna a okolí.

5. Jihomoravským krajem zveřejněná „Územní studie nadřazené dálniční a silniční sítě v jádrovém území OB3 metropolitní rozvojové oblasti Brno“, která má sloužit jako legalizační dokument průtahové varianty, je vadná a vzhledem k rozsahu problémů a vad v této studii nemůže sloužit pro účely volby trasování komunikace 43.

6. Existuje k lidem i životnímu prostředí šetrná a přitom dopravně efektivní varianta plnohodnotného obchvatu celého Brna, která by nezatěžovala obydlené oblasti a poskytovala účinné oddělení tranzitní dopravy.

7. Je povinností minimalizovat dopady lidské činnosti na obytné a klidové oblasti v Brněnské aglomeraci. Tyto oblasti je nezbytné chránit pro nás, naše děti a další generace.

Požadujeme proto:
1. Jednoznačné odmítnutí trasování 43 jako průtahu Brnem a neprodlené zastavení a ukončení všech prací na přípravě 43 v této variantě.

2. Zahrnutí plnohodnotného obchvatu celého města Brna do Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje a do Územního plánu města Brna, a to v trase dle aktuální verze „Optimalizované“ varianty, tj. s trasováním v tzv. Boskovické brázdě.

Za petiční výbor Jana Pálková, Opálkova 16, 635 00 Brno

Author: Jana Pálková | 591 signatures

Petice za zachování rodinného centra a žádost o jeho podporu ze strany vedení města Kopřivnice 1 signature

Od roku 2016 fungovalo v Kopřivnici na adrese Česká 684/31 Heidi rodinné centrum jako místo, kde byly všem obyvatelům Kopřivnice i přilehlých obcí poskytovány komplexní služby v oblasti rodiny a všeho, co s ní souvisí. Vyžití zde našli již naše nejmenší děti, dospívající, těhotné ženy a vlastně všechny generace. Dozvěděli jsme se, že počátkem roku 2021 Heidi rodinné centrum z rodinných důvodů a vzhledem k nepříznivé ekonomické situaci související s pandemií Covid19 svoji činnost ukončí.

Tato skutečnost nás velmi zaskočila a zarmoutila. Chtěli bychom tedy požádat vedení města o podporu skupiny nadšenců, kteří by rádi na činnost Heidi rodinného centra navázali a pokračovali v jeho smysluplných aktivitách. Domníváme se, že toto je nejen v zájmu nás – dětí, rodičů, prarodičů, cvičenců nebo jen příležitostných návštěvníků herny, ale také v zájmu města Kopřivnice a jeho vedení.

To zejména z těchto důvodů:

1, rodinné centrum nabízí řadu kurzů pro různé věkové skupiny, a tím podporuje fyzický a kognitivní vývoj a také emoční pohodu všech účastníků těchto aktivit (batolátek, starších dětí, těhotných žen, maminek na mateřské dovolené, dospělých žen i mužů, prarodičů,…)

2, hlídáček nabízí program pro děti od 18-ti měsíců, a tak mj. umožňuje snazší harmonizaci práci a rodiny dle individuálních požadavků konkrétních rodin. Oceňujeme, že díky této možnosti se můžeme my, maminky a tatínci nejmenších dětí, dříve zapojit do pracovního procesu a nemít přitom obavy o naše nejmenší

3, herna rodinného centra je využívána zejména jako místo pro setkávání a seznamování mladých rodin, vnímáme to jako skvělý prostor pro podporu komunitního i rodinného života občanů Kopřivnice

4, v období školních prázdnin jsou centrem organizovány dětské tábory, což oceňujeme jako pracující rodiče, kteří jsou vděční za to, že jejich děti stráví zajímavý čas se svými vrstevníky

5, v rodinném centru jsou pořádány vzdělávací akce (kurzy, semináře) i společenské události (Mikuláš, divadlo, dětský den), které nám umožňují trávit smysluplný čas s našimi rodinami, s rodinami spřátelenými a vytvářet také přátelství nová

6, v neposlední řadě velmi oceňujeme, že prostory centra, které jsou zařízeny a uzpůsobeny pro pobyt dětí, mohou být využívány také pro dětské oslavy a semináře pro rodiče za přítomnosti našich nejmenších.

My, níže podepsaní, souhlasíme s tvrzením, že činnost rodinného centra na území města je důležitá, a žádáme vedení našeho města, aby podpořilo jeho zachování (např. i stanovením přijatelné finanční částky za nájem pronajatých prostor) a i nadále umožnilo smysluplné trávení volného času všem generacím našich občanů.

Mgr. Hana Sokolová, K. Čapka 933/7, Kopřivnice 74221

Author: Hana Sokolová | 1 signature

Zabraňme bezplatnému rozdávání vakcíny a zastavme tím omezování svobod 3 signatures remaining 99997

Zabraňme bezplatnému rozdávání vakcíny a zastavme tím omezování svobod

Zisk z vakcín je hlavní motor, který motivuje státní úředníky k neústavním omezením a drastickým zásahům do našich životů.

Podepišme petici proti rozdávání vakcín! Dosáhneme tím možná víc než slavní doktoři žádající zrušení roušek a restrikcí. Restrikce při poloprázdných nemocnicích mají jediný smysl: Prodat víc vakcín.

Vakcínu zdarma jen nad 70 let. Ostatní zaplatit 30% ceny.

Jednoduchý požadavek, aby SI ZÁJEMCI O VAKCÍNU MUSELI PLATIT ALESPOŇ 30% Z CENY VAKCÍNY, má šanci na úspěch. Už 2 třetiny úhrady 9000 Kč ze zdravotního pojištění jsou hodně, když újma z prodělaného covidu se počítá na stokoruny.

Vakcína bude nabíhat pomalu, protože ji lidé nechtějí, a proto provakcinovaných bude tak málo, že to neoddálí virus (většina obyvatel onemocní i přes veškeré restrikce). Stát bude muset zaplatit i vyhozené vakcíny, celkem 80 miliard.

Jakmile se zhroutí vidina výdělků z vakcín, již se vládcům nevyplatí pokračovat v restrikcích a zavírání podniků a škol. A nic se nestane, protože nemocnice jsou schopné pojmout 2,5 x více chorých než je jich dnes. hlidacstatu.cz/kapacitanemocnic#CR

Když vláda požadavek zpoplatnit vakcíny splní, a poklesne o ně zájem, pak snahy o zpomalování šíření viru ztratí smysl. Tak vrátíme děti do škol a zemi do normálu. Přestane strašení i roušky u dětí.

Peticí zabráníme, aby byli do vakcíny nuceni lidé pod pohrůžkou ztráty zaměstnání.

Proto vás prosím, podepište petici. Jinak se bude střídat stupeň 3. a 4. (otevřeno/zavřeno) až do června 2021.

Sdílejte petici mezi známé, ať získáme alespoň 500.000 podpisů!

Author: Dalibor Černý Černý | 3 signatures

Za zachování budovy vlakového nádraží Dėtřichov nad Bystřicí 21 signatures

Za zachování budovy vlakového nádraží Dėtřichov nad Bystřicí

My, níže, podepsaní, žádáme a apelujeme na předsedu vlády a rovněž na ministra dopravy, a Správu železnic, aby zabránili a ihned zastavili demolici historické budovy vlakového nádraží v Dětřichově nad Bystřicí. Jde o unikátní odkaz předků a součást života naší vesnice po dlouhá staletí. V dávných dobách byla tato stanice pýchou Ferdinandovy Císařsko-královské severní železniční dráhy a vždy byla nejvyšším bodem z hlediska nadmořské výšky, kdy všechny vlakové soupravy celou trať stoupají do kopce až k budově stanice Dėtřichov, kde se vlaky křižují, a poté již vlak pokračuje z kopce dolů pořád níž a níž až do Ostravy. V minulosti na podnět místní občanky Správa železnic investovala a zbudovala zde nové vyšší perony, z důvodu podnětu občanky, kde písemně adresovala Správě železnic žádost o zvýšení peronu, protože zdejší lidé nemohli vystupovat z vlaku, protože to bylo vysoko ke schodům vagónů a lidé každodenně dojíždějící z práce unavení měly obtíže vystoupit. Tudíž pokud Správa železnic tehdy žádosti občanky vyhověla nepochybně rozuměla, že zdejší nádraží má velký význam pro zdejší obyvatele a také pro turisty, kteři ji využívají, když sem cestují za cyklostezkami, houbařením a lyžováním na běžkách a výlety do přírody pod zdejší nejvyšší horou Nízkých Jeseníků Slunečná. Náklady demolice činí cca 26 milionů korun. Myslíme si, že rozumnější by bylo budovu zachovat, přestože její stavební stav odpovídá zubu času a chátrajícím stavem. Myslíme si veřejný zájem občanů, například převod budovy do vlastnictví Hnutí Duha Jeseníky, které již o koupi stavby požádalo, či převod do vlastnictví spolku, s tím že budova by byla využita například jako sociální podnik, obdobně jako na Osoblažsku nebo Náměšť na Hané, a dala zde práci a zaměstnání místním lidem dlouhodobě nezaměstnaným, a zároveň dimenzi budovy využít pro komunitní centrum, klubovnu pro mládež na seniory, železniční muzeum, výstavy, koncerty, expozice, projekce,a zábavný program pro děti a turistický ruch, výletní parní vlaky, na gastrofestivaly, a využít potenciál budovy v souladu s koncepcí Moravskoslezského kraje rozvoje turismu a přeshraniční česko-polské spolupráce. Apelujeme proto na vás, aby se budova zachovala a došlo k její opravě, aby mohla najít své využiti pro obyvatele.

Author: Mgr. Karol Volf | 21 signatures

Petice proti demolici fary a mostů v Dolních Slověnicích 354 signatures

Petice proti demolici fary a mostů v Dolních Slověnicích

My, níže podepsaní, zásadně nesouhlasíme s plánovanou demolicí areálu bývalé fary č. p. 29 v Dolních Slověnicích, okr. České Budějovice.

Klasicistní budova z roku 1795 se nachází v mimořádně exponované poloze v centru vesnice a má historickou, architektonickou, a především výraznou urbanistickou hodnotu. Spolu s kostelem sv. Mikuláše a Linharta, školou a mosty je podstatnou součástí malebného jádra celku, spoluutvářeného okolní zástavbou s početným a komplexním souborem lidové architektury.

Zároveň nesouhlasíme s plánovaným odstraněním unikátního historického přemostění výběžku rybníka Dvořiště z poloviny 19. století, tvořeného kombinací dlouhého sypaného valu s lipovou alejí a klenutými mosty.

Jsme přesvědčeni, že uskutečnění demolice uvedených staveb, a jejich náhrada moderními mostními konstrukcemi a parkovištěm, by představovala celkovou a nevratnou devastaci tradičního centra jihočeské vesnice, které je hodnotnou součástí našeho kulturního dědictví.

Vyzýváme proto město Lišov, jako vlastníka bývalé farní budovy, aby upustilo od záměru demolice uvedených objektů.

Žádáme město Lišov, aby respektovalo zákon o státní památkové péči, mezinárodní Úmluvu o ochraně architektonického dědictví Evropy a vlastní územní plán, v němž je kladem důraz na zachování historického prostředí a mostů jako technických památek. Žádáme zohlednění názorů odborníků na historii, architekturu, urbanismus a památkovou péči a stanovisek spolků. Podporujeme hledání vhodného řešení pro zlepšení dopravní prostupnosti při současném respektu k hodnotám prostředí.

Author: Jan Eliška | 354 signatures

„Za zachování kočárové dopravy v Praze“ 62 signatures

„Za zachování kočárové dopravy v Praze“

My, přátelé historické Prahy a hlavně koní, níže podepsaní, jsme silně znepokojeni snahami aktivistů z organizace Hlas zvířat o zákaz fiakrové dopravy v Praze v rámci kampaně Kůň není stroj. Většina hesel těchto aktivistů se nezakládá na pravdě. Posudky několika odborníků k doměnkám aktivistů existují a již byly zveřejněny. V kampani zveřejněné fotografie a videa jsou z velké části zahraniční a mnohé z nich s kočárovou dopravou s největší pravděpodobnostní ani nesouvisí. Jediná fotografie z Prahy zobrazuje klisnu, která se jen kousla do jazyka. Nehod, kde byl účastníkem kočár tažený koňmi, se aktivistům podařilo v médiích dohledat jen několik v době 20let. Navíc se ani jedna z nich nestala v Praze.

Pražští kočároví koně přitom mají jedny z nejlepších podmínek na světě. Pracují maximálně šest hodin denně, chodí téměř výhradně v kroku a pouze po rovině. Nakováni jsou speciálními podkovami, které tlumí nárazy. Počet lidí v lehkém kočáru je limitován. Zátěž koní je kvalifikována jako lehký tah. Na upraveném stanovišti mají koně k pití a chlazení vodu z hydrantu. Úpravy stanoviště, hydrant a vodu financují sami fiakristé.

Zdravotní stav koní je kontrolován veterináři pravidelně každé dva měsíce i namátkově na stanovišti koní v centru Prahy. Koně zvládají v plném zdraví pracovat do vysokého věku a obvykle si pak ještě dlouho užívají aktivní důchod. Pro práci jsou vybíráni koně klidných povah a pokud se v průběhu jejich pečlivého výcviku ukáže, že jim ruch města nedělá dobře, nikdo po nich práci v Praze nevyžaduje. O týrání se u dobře živených, v dobré fyzické a psychické kondici fiakrových koní nedá mluvit, natož na tom stavět celou kampaň!

Prostřednictvím této petice Vás tedy žádáme, abyste krásné kočárové koně z centra Prahy nevyháněli. Při případném rozhodování o budoucnosti fiakrové dopravy v Praze se raději než ničím nepodloženými či nepravdivými hesly aktivistů řídili názory odborníků či provozovatelů fiakrů, kteří legálně podnikají v historickém centru Prahy na základě živnostenských oprávnění a řádně uzavřených smluv.

Author: Miluše Vetráková | 62 signatures

Zachrantevily.cz‌ ‌-‌ za‌ ‌záchranu‌ ‌zdevastovaných‌ ‌vil‌ ‌na ulici Milady Horákové v Praze 6 439 signatures

PETICE

dle čl. 18 listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním

za záchranu zdevastovaných vil - Kočího vily a Roškotovy vily - na ulici Milady Horákové v Praze 6.

Petice je určena členům Rady městské části Praha 6

My, níže podepsaní, sledující postupný dlouholetý rozpad Kočího vily a Roškotovy vily na ulici Milady Horákové v Praze 6, žádáme Radu MČ Prahy 6, aby bezodkladně zesílila kroky vedoucí k záchraně těchto vil a použila k tomu jakékoliv zákonné prostředky. Tyto architektonicky významné vily zasazené ve vilové čtvrti Bubeneč, kterou obdivuje celý svět, koupil před více než 20 lety bezohledný developer se sídlem v daňovém ráji  a nechává je úmyslně chátrat. Opakovaně se snaží tyto vily zbořit a vystavět na jejich místě administrativní centrum, jímž by světově unikátní genius loci čtvrtě Bubeneč zničil.

Chvíle jejich možného zániku se opravdu nebezpečně přiblížila, proto je třeba vytvořit účinný tlak na developera a okamžite s ním vstoupit do jednání, jež by vedlo k záchraně těchto vil a celého Bubenče. Dosud nebylo ani zdaleka využito všech zákonných možností. Smyslem této petice je, aby takové kroky byly učiněny.

Petiční výbor občanské iniciativy “zachrantevily.cz”:

Ondřej Chrást, Praha 6, Rooseveltova 29, 160 00, Praha 6 - Bubeneč

Aneta Heidlová, Praha 9, Bratří Dohalských 140/7, 190 00

Vojtěch Tatra, Praha 6, Fajmanové 1732/1, 162 00, Praha 6 - Břevnov

Miloš Vlach, Praha 6, Na Dionysce 1758/14, Praha 6 - Dejvice

Za petiční výbor mohou jednat všichni jeho členové.

Author: Vojtěch Tatra | 439 signatures

Petice proti výstavbě "poutního domu" v Dobré Vodě v Novohradských horách 391 signatures

Petice proti výstavbě "poutního domu" v Dobré Vodě v Novohradských horách

My, níže podepsaní občané, nesouhlasíme s výstavbou tzv. poutního domu, objektu občanské vybavenosti typu hotelového či konferenčního centra, které může svou velikostí výrazně narušit unikátní panorama Novohradských hor. Toto panorama, tvořené přes 300 let poutním kostelem Panny Marie Těšitelky a třemi vrcholy Novohradských hor, má doplnit stavba o výšce cca 20 m z pohledu z Třeboňské pánve a délce  cca 66 m, která bude svou velikostí konkurovat kostelu, což výrazně naruší historické panorama celého poutního místa. Tato stavba nerespektuje původní zástavbu a stávající charakter obce, včetně památkově chráněného jádra obce s barokním kostelem a farou v bezprostřední blízkosti.

Navrhovaná kapacita budovy počítá s obsluhou pro 7000 poutníků a přes 20 tisíc dalších návštěvníků ročně, s restaurací pro 125 osob, kaplí pro 100 osob a konferenčními místnosti pro 200 osob,  přesahuje stávající možnosti zdrojů pitné vody a nadměrně zatíží kanalizaci, a to  nejen Dobré Vody, ale také Hojné Vody a Horní Stropnice.

Nesouhlasíme s navrhovanou změnou územního a regulačního plánu Dobré Vody, umožňující stavbu takto velkého objektu na místě, kde měly stát domy venkovského bydlení ulicového typu.

Navrhované změny v územním a regulačním plánu, které tuto stavbu umožňují, nerespektují zásady stanovené v platných územních dokumentacích na území Novohradska, především ochranu krajinného rázu, zejména dálkových pohledů.

Ve všech  zpracovaných a platných územních dokumentech pro Novohradsko je využití krajiny uvažováno pro výrobně zemědělské a rekreační využití. Investor (objektu Poutního domu) chce silou svého kapitálu násilně změnit stávající poměr mezi využitím zástavby Dobré Vody na převažující účel pro obsluhu poutníků, a to na úkor stávajících obyvatel.

Výstavba ubytovacího zařízení a restaurace by jistě prospěla rozvoji turistického ruchu i samotné obce, takto hmotově nepřiměřená stavba však místo trvale poškodí narušením stávajícího charakteru zástavby, zatížením životního prostředí, především narušením krajinného rázu.

Author: Michaela Vlčková | 391 signatures

Proti bourání mostu v Habrové 556 signatures

Proti bourání mostu v Habrové

Jsme proti bourání posledního kamenného mostu v katastru obce Habrová.

Je to jediná hodnotná věřejná stavba v Habrové, která vytváří jedinečnost a identitu daného místa a je připomínkou umu našich předků. Tato místní část navíc postrádá přirozené centrum typu návsi, či kostel – kamenný most je tedy obzvláště cenný.

Ikdyž stávající most není v dobrém technickém stavu (díky nevhodné opravě a dlouhodobě zanedbané péči), jeho původní část byla zjevně navržena a postavena velmi kvalitně: most navzdory

poškození více jak sto let odolává zvýšené zátěži i povodním. Z technického hlediska tedy není důvod most bourat, zničit.

Bouráním se má řešit dopravní situace. Avšak navrhovaný betonový most - esteticky hluboko pod úrovní současného mostu - tuto dopravní situaci také nevyřeší, protože je obtížné jej kvůli návaznosti na okolní křižovatky narovnat. Řeší se tak pouze jeho rozšíření.

Občané Habrové ani nemají zájem o to, aby dopravní situace nahrávala těžké dopravě, která by si pak mnohem častěji zkracovala cestu mezi Kvasinami a Rychnovem právě tudy.

Pokud měl návrh zajistit vyšší bezpečnost při průjezdu, neprokázalo by stejnou službu například upozornění na zúženou vozovku nebo omezení rychlosti?

Navrhovaný nový betonový most nemá žádné estetické kvality, okolí nepřinese vůbec žádnou hodnotu.

Author: Bohumila Fritzlová Frecerová | 556 signatures

Select your region