Chladivé proudy Vltavy – ne rozteklý asfalt cyklostezky 167 signatures remaining 833

Chladivé proudy Vltavy – ne rozteklý asfalt cyklostezky

Petice podle § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním

Starosta Vyššího Brodu Ing. Milan Zálešák a zastupitelé MěÚ Vyšší Brod

Chladivé proudy Vltavy – ne rozteklý asfalt cyklostezky

My, kteří máme rádi malebný úsek Vltavy od Vyššího Brodu až k hradu Rožmberk se domníváme, že realizace záměru tzv. páteřní cyklostezky od Lipna nad Vltavou až do Českého Krumlova, který prosazují starostové přilehlých obcí i měst Vyšší Brod a Český Krumlov, by měla nedozírné, fatální následky na křehký a životně důležitý systém říční krajiny Vyšebrodska.

Trasa protíná mimořádně cenná území říčních luhů, rozlehlých mokřadů, říčních ramen, významných krajinných prvků, pobřežních porostů s prastarými duby, olšemi, vrbami, lipami a mnoha druhy chráněných organismů… Projekt páteřní cyklostezky nerespektuje mimořádné hodnoty přírodní, kulturní, historické i duchovní, kterými zdejší krajina oplývá.

Stezka má být z valné části asfaltová, tak, aby vyhovovala i vyznavačům jízdy na kolečkových bruslích. Plány počítají s maximálním kopírováním toku Vltavy, aby se minimalizoval výškový profil trasy. V době, kdy se celá Evropa potýká s následky klimatických změn, a s tím spojeného katastrofálního sucha, je takovýto megalomanský projekt brutálním zásahem nejenom do retenční schopnosti krajiny, ale i do jedinečných přírodních společenstev řeky, unikátního krajinného rázu a kulturních tradic Vyšebrodska.

Z tohoto důvodu požadujeme:

celkové přehodnocení koncepce plánované „páteřní cyklostezky“ z Lipna nad Vltavou až po Rožmberk tak, aby se stavba podřídila nejvyššímu veřejnému zájmu regionu Vyšebrodsko, kterým bezesporu je zachování říční krajiny Vltavy se všemi nenahraditelnými funkcemi – retenční schopnost krajiny, biodiverzita území, ochlazování krajiny v časech tropických veder, estetické hodnoty řeky, kulturní a duchovní dimenze národní řeky Vltavy.

navrhovanou trasu páteřní cyklostezky nechat znovu a důkladně posoudit vědeckým kruhům v oblasti hydrobiologie a krajinné ekologie; problematiku diskutovat s agenturou ochrany přírody a krajiny, ekologickými sdruženími a v neposlední řadě i s místními obyvateli

v maximální možné míře využívat stávající hustou síť značených cyklostezek, turistických tras, lesních cest a silniček nižších tříd – v žádném případě nezasahovat do cenných území říčních niv, luhů, mokřadů, břehových porostů, hájů, ochranných pásem v NPR Čertova stěna – Luč

Domníváme se, že splnění našich požadavků bude dobrým řešením nejen pro skupinu vyznavačů cyklistiky, ale především pro všechny, kterým učaroval ten kouzelný kraj pětilisté růže kolem stříbrné Vltavy!

Mgr. Jaroslav Jonáš, Náměstí 79, 382 73

Author: Jaroslav Jonáš | 167 signatures

NE! ZMĚNĚ ÚZEMNÍHO PLÁNU A BYTOVÉ VÝSTAVBĚ V OBLASTI PŘÍRODNÍ PAMÁTKY MEANDRY BOTIČE 901 signatures remaining 4099

Vážení zastupitelé hlavního města Prahy,

tímto se na Vás obracíme s výzvou, abyste respektovali rozhodnutí Městské části Prahy 15, žadatele o změnu územního plánu sídelního útvaru hlavního města Prahy pod č. Z2896/00 v k. ú. Hostivař, která si již nepřeje dále pokračovat v pořizování této změny a chce ji ukončit.

Věříme, že v rámci koncepce rozvoje území, v širším kontextu ochrany přírody, veřejného zdraví a kvality života obyvatel, napříč městskými částmi, vezmete v potaz zejména tyto důvody pro zachování stávajícího funkčního využití ploch sportu /SP/ a zvláštní komplexy – ostatní /ZVO/:

1) celoměstsky významná změna a též lokalita, nikoliv brownfield plocha žádající si revitalizaci, nýbrž plnohodnotná kvalitní plocha, která není svou funkcí ani dle současně platného ani dle nově pořizovaného územního plánu určena k obytné zástavbě

2) území zasahuje do ochranného pásma přírodní památky Meandry Botiče, nachází se na rozhraní přírodního parku Hostivař – Záběhlice a hraničí se záplavovým územím

3) výstavbou by nenávratně utrpěl volný bio-koridor podél toku Botiče

4) případná obytná zástavba a provoz s ní spojený by přetnuly zavedenou pěší kolonádu a bezpečné napojení na budovanou cyklostezku Kozinova – Meandry Botiče, došlo by k přerušení pěší a cyklistické prostupnosti území, které je centrálně položené uprostřed Hostivaře

5) hygienická stanice hl. m. Prahy tuto změnu nedoporučuje a za vhodnější považuje stávající využití, jako plocha určená k jinému využití než obytnému nemá území vyřešenou odpovídající infrastrukturu, vč. té dopravní, neberou se v potaz stávající zdroje hluku

6) paralelně s pořizovanou změnou se pořizuje nový územní plán hlavního města Prahy, jehož zpracovatelem je Institut plánování a rozvoje Prahy – IPR, který navrhovanou změnu akceptuje s podmínkou, že bude vyloučena zastavitelnost jižní části /SP/, která se nachází v ochranné zóně zvláště chráněného území, v Metropolitním plánu pro území navrhuje rekreační využití

7) na území městské části Prahy 15 v současnosti probíhá nebo se plánuje výstavba bytů na všech plochách svým funkčním využitím určených k obytné zástavbě, stav v tomto se změnil a nabral neřízených rozměrů oproti roku 2013, kdy byl podnět na změnu územního plánu podáván

8) pro narůstající obyvatelstvo chybí sportovní, rekreační a sociální zázemí.

Proč nadále trvat na pořizování změny funkčního využití plochy na čistě obytné /OB/ a všeobecně smíšené /SV/, když si ji nepřeje samospráva příslušné městské části Prahy 15, místní obyvatelé a vlastníci bytových jednotek z přilehlé lokality, zpracovatel územního plánu Prahy IPR či Hygienická stanice HMP?

My, podepsaní občané Městských částí Prahy 15 a Prahy 10, nesouhlasíme s pokračováním pořizování této změny územního plánu, přejeme si zachovat stávající funkční využití území a tímto vás žádáme, abyste revokovali svoje usnesení č. 25/30 ohledně schválení návrhu zadání změny č. Z2896/00 ze dne 30. 3. 2017, též vzhledem k nesouhlasu dalších zainteresovaných subjektů, dále nezatěžovali dotčené orgány se zpracováním i projednáním návrhu změny a pořizování změny ukončili.

Děkujeme, že z výše uvedeného nepodlehnete tlaku na bytovou výstavbu ze strany developera, podpoříte a tím ochráníte zájmy občanů hlavního města Prahy.

Author: Lenka Holubcová | 901 signatures

Petice proti asfaltovému povrchu cyklostezky přírodou Ladova kraje 149 signatures

Petice proti asfaltovému povrchu cyklostezky přírodou Ladova kraje

Přes čtyři sta stromů a patnáct tisíc metrů čtverečních keřů padlo za cyklostezku „Do Prahy na kole“ z Kolovrat do Mnichovic. Z důvodu zásahu do kořenové zóny stávajících stromů lze očekávat chřadnutí a úhyn dalších jedinců.

Z  odborného pohledu arboristy lze potvrdit, že šlo o zdravé stromy a řadě z nich bylo možné se vyhnout.

Jsme spolek, který má mimo jiné za cíl ochranu přírody a krajiny. Projekt chystaný několik let nám ukázali těsně před odevzdáním na dotace. Nebylo už možné do něj příliš zasahovat. Docílili jsme odstranění veřejného osvětlení navrhovaného po celé délce říčanského úseku.

Pokácené stromy a narušení mizejících biotopů již nezachráníme, můžeme ale usilovat o změnu povrchu.

Nevýhody asfaltu, na které hlavně chceme upozornit, jsou značné ohřívání povrchu i okolí, zhoršená orientace ve tmě, zatížení krajiny, větší náročnost na prostor pro pohyb strojů při realizaci, zasypání kořenových systémů stromů okolo cesty neprodyšným a nepropustným povrchem. Nevhodně mění ráz krajiny. Řada cyklistů považuje asfalt za nudný povrch a pro běžce i chodce nepřináší relaxační účinek.

Jakmile jej jednou do krajiny dáte, už tam zůstane. Stezka, která bude vypadat jako další silnice, ráz krajiny Ladova kraje změní. Vadí nám ignorování toho, že existuje mnohem ekologičtější, venkovu bližší a k přírodě šetrnější varianta, a to povrch z mlatu.

Tento úsek je prvním úsekem plánované cyklostezky Praha – Vídeň, a to, jak se k němu vyjádříme, může mít vliv na její podobu po celou její cestu.

Author: Zbyněk Havlíček | 149 signatures

Zachraňme cyklověž u nádraží v Hradci Králové 952 signatures remaining 4048

Zachraňme cyklověž u nádraží v Hradci Králové

Cyklověž BIKETOWER je taková moderní kolárna budoucnosti. Jde o unikátní automatický samoobslužný skladovací systém pro kola. Uvnitř cyklověže cyklisté mohou uskladnit kola v bezpečném a suchém prostředíbez přístupu jiných osob. Na kolo neprší ani se na něj nepráší a je celou dobu monitorováno kamerovým systémem.

V Hradci u hlavního nádraží vyrostla jedna vůbec z prvních v Česká republice. Za 5 let nepřetržitého provozu, už zde svoje kolo ustájilo VÍCE NEŽ 140 000 CYKLISTŮ.

Věž má ideální pozici, kdy se cestou vlakem domů nemusíte strachovat, že vám kolo zamčené před nádražímdo stojanu někdo odcizil, poškodil nebo minimálně vypustil duši. V cyklověži je kolo v naprostém bezpečípo celou dobu vašeho výletování. Tahle cyklostáj má navíc nepřetržitý provoz a stojí pouze 5 korun na den.  Pro Hradec, ráj cyklistů, si snad nic lepšího nejde ani přát.

My, níže podepsaní, tak vyjadřujeme podporu dalšímu fungování věže, bez které si mnozí z nás již neumí svůj cyklistický život ve městě ani představit. Souhlasíme s tím, že naše podpisy budou využity jako argument pro městské zastupitele, že o cyklověž je mezi občany opravdu velký zájem. Žádáme tedy tímto zastupitele města, aby zajistilo pokračování této služby pro hradecké cyklisty a návštěvníky města, a to jak provoz současné cyklověže na Riegrově náměstí, tak i její návaznost pro případ rekonstrukce hotelu Černigov.

V Hradci Králové už na jednu věž hrdí jsme, pojďme se spojit, aby mohl tento unikátní projekt i nadále sloužit lidem a podporovat tak čilý cyklistický ruch města.

Author: Jakub Lupoměský | 952 signatures

Chceme nový skatepark v Kralupech nad Vltavou! 65 signatures

Chceme nový skatepark v Kralupech nad Vltavou!

Žádáme zastupitele a radu Města Kralupy nad Vltavou o dlouho slibovaný skatepark.

A proč nový skateboardový park? Ten současný,  postavený v minulém století, je ve velmi špatném stavu (rezivějící rampy, propadliny a vypukliny, kde se drží voda, kluzký a má nevyhovující, někde pro jezdce nebezpečný povrch).

Plno začínajících BMX riderů, skateboardových jezdců, in-line jezdců se chce rozvíjet a posouvat svoje schopnosti v adrenalinových sportech, ale problém je, že není kde. Využívají proto veřejná prostranství ve městě, což není úplně ideální.

Postavilo se několik dětských hřišť pro malé děti, ale prostor pro tenhle sport chybí. A jak víte, kdo si hraje nezlobí. Drogy a kriminalita mládeže je tady na denním pořádku, a proto je důležité, aby mladí měli dostatek prostoru na své koníčky, mezi které dneska patří právě adrenalinové sporty. V novém skateboardovém parku bychom chtěli pořádat i různé akce a závody se souhlasem města.

Lukáš Martinek, Kralupy nad Vltavou, 5. 6. 2019

Kdo souhlasí s naším názorem a má zájem o skatepark pro sebe nebo své ratolesti,  ať se zde podepíše, prosím. Lze podepsat i papírový arch, ke stažení zde: https://utulek-kralupy.estranky.cz/file/32/sp.docx Zašlete mi ofocený a vyplněný mailem na skateparkpetice@seznam.cz, děkuji.

Author: Monika Kolková | 65 signatures

Krasobruslení v Šumperku Chceme 126 signatures

Krasobruslení v Šumperku Chceme

Na podzim roku 2015 jsem přišla na šumperský zimní stadion s myšlenkou založení krasobruslařského oddílu. Oslovila jsem tehdejší vedení Hokejového Klubu Mladí Draci, které souhlasilo a dohoda zněla tak, že se navzájem podpoříme. Ano, tak by to mohlo nejspíš dobře fungovat, ale... ochota z mojí strany se podílet na trénování i jiných oddílů HKMD a bruslení pro školky, byla odměněna pouze tím, že se krasobruslařky 3 roky přezouvaly v zimě na strídačce, přístup měly jen na 1/3 plochy mezi hokejisty, po dvou letech jsme dostali konečně 1 hodinu ledu v 6 ráno... všechno jsme překonali a podařilo se nám vytvořit tým více než 20 holčiček, které se nedaly (ani jejich rodiče) odradit a i v těchto podmínkách se jim podařilo účastnit se soutěží a udělat velké pokroky. Tuto sezonu jsme konečně dostali 4 hodiny ledu a dětí bylo opravdu hodně, podařilo se i zapojit další trenérky a asistentky, zorganizovat soustředění a celorepublikový závod. Bohužel na všechny naše návrhy činnosti buď vedení HKMD nereaguje vůbec, nebo reaguje pouze Ne, Nebude, Nemůžete, Nechceme... ale my chceme, chceme, aby děti měly možnost sportovat a měly k tomu důstojné podmínky. Ale nastaly další problémy. Byť HKMD dostává dotace od města, kraje i MŠMT, vybralo příspěvky od sportujících dětí, podpořili nás i sponzoři z řad místních firem, všechny tyto peníze šly prý pouze na ledovou plochu, veškerou činnost provozovali na své náklady trenérky a rodiče dětí, včetně paní trenérky, která na své vlastní náklady jezdila z Olomouce a rodičů, kteří za své vlastní peníze kupovali odměny dětem do soutěže... Jak byly vynaloženy prostředky, které klub získal, se bohužel nedovíme, protože HKMD své členy o svém hospodaření neinformuje, dokonce porušuje i zákon o veřejných rejstřících a své hospodaření tam nezveřejňuje. Čtvrtým rokem nám došla trpělivost a rozhodli jsme se, že za těchto podmínek s HKMD spolupracovat nebudeme. Požádali jsme tedy TJ Šumperk, kteří nás mezi sebe rádi připojí, ovšem nemají led, tedy jediné, co potřebujeme, je získat od města příslib ledové plochy a dotace na ni. A co jsme se dozvěděli od vedení města? Že si máme požádat ŠSA, jestli bude mít ledy a že finančně je vše vyčerpáno a město nás nepodpoří a možná až od roku 2020... a že je taky dost možné, že vlastně nebudeme mít kde trénovat... Firma Šumperské sportovní areály je dceřinnou společností Podniků města Šumperka, kde je shodou náhod předsedou správní rady p. Cekr, který je také předsedou Mladých Draků a z nějakého důvodu zasedá i v komisi, která měla schválit podporu krasobruslení městem Šumperk. Takže přeloženo do srozumitelného jazyka - majetek města Šumperka využívá určitá skupina, která si sama schválí dotace na svůj provoz a ostatním zabrání v jakékoliv činnosti. Takto se v Šumperku nakládá s majetkem města a penězi z veřejných zdrojů. Jinde to jde normálně, na sportovišti spolupracuje více subjektů a město sportování mládeže podpoří, jen v Šumperku jsou si asi někteří rovnější.

Naším požadavkem je získat přístup na led 4 hodiny týdně a dostat dotaci na ledovou plochu, jako dostává mládežnický (i mužský) hokej

Proto Vás tímto jako občany města Šumperka nebo jiné příznivce sportu či krasobruslení prosím o podpis této petice.

MY NÍŽE PODEPSANÍ ŽÁDÁME VEDENÍ MĚSTA ŠUMPERKA O PODPORU ODDÍLU KRASOBRUSLENÍ, CHCEME, ABY BYL TENTO SPORT PROVOZOVÁN NA ŠUMPERSKÉM ZIMNÍM STADIONU A ABY MĚSTO PODPOŘILO SPORT MLÁDEŽE DOTACÍ NA LEDOVOU PLOCHU.

Author: Helena Šimková | 126 signatures

Petice za postavení naplánovaného multifunkčního hřiště 276 signatures

Petice za postavení naplánovaného multifunkčního hřiště

My, níže podepsaní, prostřednictvím této petice žádáme, aby bylo postaveno multifunkční hřiště na pozemku „Kavris“ .

Odůvodnění:

Pozemek, na kterém by bylo hřiště postaveno, je dlouhodobě zanedbávaný a nyní by mohl být funkčně využitý místními dětmi a dospívajícími. V Klánovicích žádné multifunkční hřiště pro dospívající děti není. Mládež, která chce sportovat, musí jezdit do okolních městských částí. Fotbalové hřiště v Klánovicích není volně přístupné veřejnosti, ostatní hřiště jsou pro menší děti. Jediné místo, kde se mohou dospívající setkat a zahrát si basketbal či fotbal, je hřiště u školy (to kapacitně ale nestačí). Na stavbu multifunkčního hřiště byla získána dotace 5 milionů korun. Naši spolužáci se na místním úřadě účastnili i diskuze s architekty, kteří měli zjistit, jaké aktivity by na multifunkčním hřišti byly nejčastěji provozovány. Nejpreferovanějšími prvky byly: hřiště na míčové hry, lezecká stěna, parkourové hřiště, skatepark, lanové hřiště a odpočinkové prvky s přírodním charakterem.

Na webových stránkách místního úřadu se mělo hlasovat o trávení volného času a sportování v Klánovicích. Závěr dotazníkového šetření, kde se píše, že není zřetelná poptávka pro vybudování nové multifunkční sportovní plochy, není podle nás objektivní. V dotazníkovém šetření mohli hlasovat jen občané starší 15ti let a celý dotazník vyplnilo pouze 185 respondentů.

Myslíme si, že je velice důležité, abychom všichni podporovali sportování malých dětí a dospívajících v místě jejich bydliště.

Tuto petici iniciovaly a vypracovaly děti ze školního parlamentu Masarykovy základní školy, Slavětínská 200, Praha 9 – Klánovice. Účast dospělých byla pouze technického charakteru.

Author: Michal Černý | 276 signatures

Petice za rezignaci VV a vedení ČESKÉHO HOKEJE! 4 signatures remaining 99996

Petice za rezignaci VV a vedení ČESKÉHO HOKEJE!

My , níže podepsaní fanoušci Českého hokeje vyjadřujeme hrubou nespokojenost s vedením ČSLH a jeho členů. Toto "sdružení" stojí za pádem národního týmu na velkých akcí ať už A-týmu tak i mládežnických týmů. Nejsme spokojeni s několika věcmi. Nejsme spokojeni s dosavadním systémem hokejové Chance ligy , kde se nesestupuje a kdy polovina ligy nemá o co hrát. Svaz uzavření argumentuje tím, že je to kvůli vyššímu počtu mladých hráčů v A-týmech. Odkdy má svaz "právo" klubům diktovat koho napsat na soupisku A-týmu? Od čeho jsou mládežnické soutěže když poté svaz nutí mladé hráče do Chance ligy. Tohle Chance lize rozhodně neprospěje! A nelíbí se nám ani dohady o budoucnosti soutěže. Nejsme spokojeni ani se současnou strukturou mládežnických soutěží. Český svaz ledního hokeje (ČSLH) totiž minulý týden opět vytvořil zcela nový systém soutěží pro sezonu 2019/20: ustanovil tzv. Juniorskou ligu akademií, které se mají účastnit všechny hokejové akademie a týmy Olomouce a Salzburgu. A dále dle názvu ponechal Extraligu juniorů, do které nabízí přihlášku týmům Havířova, Přerova, Vsetína a dalším 11 týmům od Písku a Ústí nad Labem až po Porubu a Kralupy. V praxi to znamená, že druhou nejvyšší soutěž „přejmenoval“ na extraligu. Tento krok považujeme za devastaci (nejen) mládežnického hokeje ale i celého Českého hokeje. Jsme si jisti, že tyto nesmyslné kroky (Ať už z let minulých nebo výše uvedených) stojí za propadem národních týmů. Proto žádáme vedení ČSHL v čele s předsedou Tomášem Králem k rezignaci. Stejně tak by měly na své funkce rezignovat členové Výkonného výboru ČSLH, kteří svými rozhodnutími tento chaos v praxi vytvářejí a ničí svými kroky Český hokej a ničí jeho pověst. Jsme si jisti že se Český hokej zvedne v momentě až tahle banda tupců rezignuje a potáhne do p....e.. Pojďme se všichni spojit a zachránit Český hokej od Krále a Lenera.

Author: Petr Novák | 4 signatures

STOP zástavby parkoviště u kapličky v Hraběticích 128 signatures

STOP zástavby parkoviště u kapličky v Hraběticích

~~Petice podle § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním

Petiční výbor zastupuje (Routková Jitka Ing. , 25.4.1966, Sadová 881/4, Jeseník )
Vážení zastupitelé obce Janov nad Nisou a pane starosto obce Janov nad Nisou,
na avizovaném zastupitelstvu dne 19.9.2018 v tomto volebním období do 10/2018 má být schválen nový územní plán obce Janov nad Nisou.

My, níže podepsaní, protestujeme proti navržené změně N.222, kdy je plocha 1350 m2 z parcely č. 756/4 k.ú. Janov nad Nisou (parkoviště) nově vymezena do plochy občanské vybavenosti (OK) a jediná omezující charakteristika, podmínky a limity využití ploch je: komerční zóna prodej na parkovišti Limity: CHKO zóna III. Dle koeficientu zastavěnosti je možno až 338 m2 plochy zastavit stavbami. https://hrabetice2.webnode.cz/.

Umístěním zařízení podobného typu se území nejen nenapravitelně esteticky, ale také přírodně poškodí.

Vyzýváme Vás, abyste odložili  schvalování nového územního plánu narychlo v poslední dny Vašeho mandátu, a tím  umožnili jeho projednání až novému zastupitelstvu po volbách, aby věc mohla být ještě znovu projednána a uvážena.

Podpisující petice dává souhlas subjektu údajů ke zpracování osobních údajů před zahájením zpracování osobních údajů v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb.

Author: Jitka Routková | 128 signatures

Select your region