Petice proti zřízení kamerového systému v obci Zdiby

Autor: Jitka Homolová | vloženo: 19.10.2016 | 93 podpisů
Sdílejte s přáteli

Kamerový systém v obci Zdiby

Dne 6.10.2016 byla zveřejněna na webových stránkách obce Zdiby výzva a zadávací dokumentace pro veřejnou zakázku, nazvanou "Kamerový systém v obci Zdiby".

Zadávací dokumentace velmi obecně uvádí, že kamerový dohlížecí systém bude v obci vybudován v souladu s požadavky OP Zdiby, Policie ČR a občanů obce. Ze zadání vyplývá, že kamerový systém má sloužit k odhalování  přestupků a trestné činnosti, k zajištění rozpoznávání RZ automobilů k výše uvedenému účelu.

Lze souhlasit s tím, že v obci s kvalitní infrastrukturou, dostatečně zajištěným předškolním a školním vzděláváním, službami apod. může být vybudování kamerového systému určitým navýšením bezpečnostního standardu života, doplňující činnost obecní a státní policie.

Situace v naší obci je však diametrálně odlišná. Velmi podstatný je i ekonomický aspekt toho záměru.

Zadávací dokumentace "Kamerového systému v obci Zdiby" předpokládá hodnotu plnění ve výši 1.600.000,- Kč bez DPH. Hovoříme tedy o téměř 2 mil. Kč z rozpočtu naší obce, který je navíc pro rok 2016 schodkový. Z dosavadních informací není ani známo, že by pro tuto investici byla obcí podána jakákoliv dotační žádost.

Z toho důvodu v dané situaci vnímáme zřízení kamerového systému v obci Zdiby za předražené a zbytné.

Domníváme se, že vyšší prioritu mají např.:

⦁    vybudování komunikací pro pěší, včetně přechodů pro chodce;
⦁    realizace chybějící povrchové úpravy komunikací v mnoha částech obce, včetně   oprav komunikací poškozených;
⦁    navýšení nedostatečné kapacity kanalizace v obci;
⦁    rozšíření veřejného osvětlení do  neosvětlených částí obce a současně oprava osvětlení nacházejícího se v havarijním stavu;
⦁    řešení nevyhovujícího technického stavu budovy staré školky, navýšení kapacity školky a školy, včetně zajištění tělocvičny a venkovního sportoviště pro školu;
⦁    zajištění lékařské péče v obci a rozvoj dalších služeb;
⦁    úprava pozemkových majetkových poměrů místního fotbalového hřiště, která brání jeho dalšímu rozvoji a vybudování odpovídajícího zázemí.

Nejsme přesvědčeni o nezbytnosti a naléhavosti této investice, ani o celkové její hospodárnosti. Zadavatelskou činnost navíc nevykonává obec Zdiby, nýbrž společnost MZP Consulting, s.r.o., se sídlem v obci Nebužely, z čehož lze dovozovat další související náklady. V neposlední řadě je třeba uvést, že ze zadávací dokumentace pro "Kamerový systém v obci Zdiby" není zřejmý rozsah dodávané zakázky ve vztahu k předpokládané ceně díla, tj. k částce 1.600.000,- Kč bez DPH. Zadávací dokumentace sice odkazuje na projektovou dokumentaci, ta však není zveřejněna.

Za daných okolností by mohla být přechodným suplujícím řešením kamerového systému změna zaměření výkonu služby obecní policie obce Zdiby a provádění vyššího dohledu.

Žádáme tedy, aby vedení obce Zdiby zrušilo vyhlášené výběrové řízení nazvané "Kamerový systém v obci Zdiby", současně aby se zasadilo o dosažení účelu, sledovaného navrhovaným kamerovým systémem efektivním nastavením charakteru činností obecní policie.

Nadále uvítáme, pokud jako občané budeme moci na zajištění bezpečnosti v obci participovat např. formou veřejného projednávání nastavení bezpečnostních postupů a opatření v naší obci.

Tuto výzvu potvrzujeme svým dále uvedeným podpisem.

01.11.2016 09:35

Vážení,

jako autorka petice s názvem Kamerový systém ve Zdibech si vás coby zúčastněné dovoluji informovat o předání petice na Obecní úřad ve Zdibech dne 26.10.2016 a současně o reakci vedení obce.

Petice byla ještě v den předání zmíněná na zasedání zastupitelstva s tím, že jejímu obsahu nebyla věnována prakticky žádná pozornost. Pan starosta sice petici na zasedání zastupitelstva donesl a velmi zevrubně seznámil zastupitele s jejím obsahem, nicméně neopomněl dodat, že částka již byla na kamerový systém z rozpočtu vyčleněna.

Následovalo hlasování o zařazení tohoto tématu k projednávání. Opoziční zastupitelé hlasovali všemi hlasy pro projednávání. Z koalice 4 hlasovali proti, 2 se zdrželi. Výsledkem hlasování tedy bylo to, že se věcí nikdo již dále zabývat nebude.

Částečně bylo téma řešeno v závěru zastupitelstva v tématu „Informace o činnosti orgánu obce“, a to jen díky všetečným dotazům z řad občanů. Z krátké diskuse bohužel vyplynulo, že navržený kamerový systém nebude v žádném případě koncipován tak, aby byl schopen napomáhat při řešení rychlostních přestupků. Umožní sice rozpoznání RZ, avšak nikoliv jakékoliv rychlostní měření.

Dalším smutným faktem bylo zjištění, že pan starosta nemá sebemenší odhad provozních nákladů a že tento poměrně důležitý atribut nebude ani kritériem výběrového řízení. Přes nedostatečnou znalost dané věci avizoval pan starosta uzavření výběrového řízení ihned v následující pracovní den.

Komu bude petice předána: OÚ Zdiby

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Sdílejte s přáteli a známými

Vzkazy

Diskuze byla z důvodů většího množství nevhodných příspěvků zastavena.

Podepsat tuto petici

Podpisy | 93 (+1 nepotvrzený)

Podpisový arch v PDF
  • Jana Pátková | Zdiby