Stop halám Goodman ve Zdibech

Stop halám Goodman ve Zdibech

Autor: Jitka Homolová | vloženo: 08.05.2017 | 473 podpisů
Sdílejte s přáteli

My, níže podepsaní občané ČR tímto důrazně protestujeme proti výstavbě ohromných logistických a výrobních hal GOODMAN ZDIBY LOGISTICS CENTRE společnosti Goodman Czech Republic s.r.o. v obci Zdiby ve Středočeském kraji. Navazujeme tímto na občanské petice ze dne 3.4.2017, adresované hejtmance Středočeského kraje paní Ing. Jaroslavě Pokorné Jermanové, Výboru pro životní prostředí a zemědělství a Ministerstvu pro životní prostředí ČR. Původní znění těchto petic podporujeme a rozšiřujeme, jak dále následuje.

Nesouhlasíme s výstavbou logistických a výrobních hal GOODMAN ZDIBY LOGISTICS CENTRE v obci Zdiby z důvodů, kterými jsou:

·      Velikost areálu – jedná se o gigantický záměr, a to haly o velikosti 76 245 m², zpevněné plochy 52 868 m2, celková plocha areálu 15,3 ha. Jde o areál o velikosti 37 fotbalových hřišť a dvě haly o velikosti téměř dvou Václavských náměstí v Praze.

V přímém sousedství záměru Goodman se nachází obytná zástavba rodinných domů se zahrádkami. V bezprostřední blízkosti (cca do 200 m) se nachází raně barokní zámek Zdiby, původně renesanční tvrz vystavěná po roce 1608, a kostel Povýšení svatého kříže, taktéž v soudobé barokní přestavbě, který byl prvně písemně zmiňován již v roce 1384. Kostel stojí na pozemku velkém 779 m², zahrádky rodinných domků mají zhruba obdobnou výměru. Pouhé haly svojí velikostí 98krát převyšují plochu pozemku kostela. Měřítkem samotných hal záměru (nikoliv celého areálu) je tedy v tomto případě téměř 100 násobek velikosti okolní historické zástavby.

Přitom platný území plán obce Zdiby na str. 28 a dále na str. 59 výslovně uvádí požadavek nepovolovat v okolí kulturních památek zapsaných v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek ČR stavby, narušující svým měřítkem a způsobem provedení prostředí těchto kulturních památek. Obě výše uvedené nemovité památky jsou chráněné od 3.5.1958.

Porušení platným územním plánem nedovoleného narušení měřítka je v daném případě zcela evidentní. Co se týká způsobu provedení stavby, uvádíme, že záměr Goodman se vymyká typologii zástavby v přímém sousedství, kde se nachází v obci pouze drobná individuální výstavba rodinných domů a státem chráněné nemovité kulturní památky. Na druhé straně ul. Pražská se sice nacházejí drobné průmyslové objekty, které jsou však mnohonásobně menší a jsou tedy nesouměřitelné se záměrem Goodman.

·       Umístění areálu – areál má být postaven v bezprostřední blízkosti obytné zástavby, jen cca 25 m od prvního rodinného domu, v blízkosti historického jádra obce vedle chráněné kulturní památky kostela Povýšení svatého Kříže doloženého již v roce 1384, původního hřbitova a Zdibského zámku v soudobé barokní podobě z konce 18. století.

Podle sdělení Národního památkového ústavu č.j. NPÚ – 321/28443/2017 plánovaná výstavba velkoplošných logistických a výrobních hal GOODMAN ZDIBY LOGISTICS CENTRE v prostředí nemovitých kulturních památek areálu Kostela Povýšení svatého Kříže a areálu zámku Zdiby je z hlediska zájmů státní památkové péče neakceptovatelná.

Nepřípustnost záměru Goodman v daném místě nachází oporu nejen v uvedeném stanovisku, v platném územním plánu obce Zdiby, ale i v základních principech práva každého občana na zachování pohody bydlení. Záměr Goodman jednoznačně zhorší všechny objektivní soubory vlivů, které k základní pohodě bydlení přispívají. Takovými vlivy jsou zejména nízká hladina hluku, čistota ovzduší, nízké emise prachu, ale i přiměřené množství zeleně a oslunění. Tato pohoda bydlení bude jednoznačně výrazně a nenávratně narušena ať již vlastním provozem areálu, z činnosti v areálu, tak z jeho technických zařízení, dále pak i vyvolanou dopravou do areálu v počtu 1600 jízd denně (z toho 400 jízd kamiony a 400 jízd lehkých nákladních vozidel), emisemi ze studených startů v areálu, světelným zatížením, možným navýšením elektrosmogu, úbytkem zeleně, to vše v přímém a těsném sousedství rodinných domů!

Jsme přesvědčeni o tom, že zatížení dané tak gigantickým záměrem Goodman v bezprostřední blízkosti rodinných domů není přiměřené poměrům a nelze na obyvatelích obce Zdiby spravedlivě požadovat, aby takovéto zatížení pohody bydlení snášeli.

·      Znehodnocení půdy 1. tř. ochrany zemědělského půdního fondu (ZPF) – výstavbou záměru Goodman by došlo k záboru té nejkvalitnější půdy v ČR, kterou je možno odejmout ze ZPF pouze výjimečně, a to převážně na záměry související s obnovou ekologické stability krajiny, případně pro liniové stavby zásadního významu.

Nesouhlasíme se zastavováním „zelené louky“ a žádáme, aby byly dodržovány zásady národní politiky preferující investice do brownfieldů.

·      Výrazné dopravní zatížení lokality v obci Zdiby – záměr Goodman přinese do obce dalších 1600 jízd vozidel denně, z toho 400 jízd kamionů, 400 jízd nákladních vozidel do 3,5t a 800 jízd osobních vozidel. Přitom se jedná o lokalitu již nyní dopravně výrazně zatíženou.

V předmětné lokalitě je setrvalý rostoucí trend dopravního zatížení. Jen na dálnici D8, která bezprostředně naléhá na pozemky místa záměru Goodman, došlo za posledních 5 let k nárůstu hodnot dopravních intenzit o 25% a za posledních 10 let o 59%.

Dokumentace záměru Goodman počítá s dostavbou a plnou funkčností některých dopravních staveb jako je úsek 519 silničního okruhu kolem Prahy, mimoúrovňová křižovatka Odolena Voda a mimoúrovňová křižovatka Zdiby. První dvě zmíněné dopravní stavby budou realizovány nejdříve v horizontu 2035-2040, avšak pouze za předpokladu, že by bylo v danou chvíli jasné, kudy vlastně silniční okruh povede. V současné době přitom tomu tak není. Mimoúrovňová křižovatka Odolena Voda je navíc zatížená stavební uzávěrou. Poslední z uvedených dopravních staveb, tj. mimoúrovňová křižovatka ve Zdibech má být sice dle příslibu společnosti Goodman hrazena tímto investorem záměru, ale výstavba není nikým a ničím zaručena. Navíc vsazení izolované dopravní stavby do oblasti celkově koncepčně nevyřešené nebude mít předkládaný efekt.

Oblast musí být primárně celkově dopravně vyřešená, vsazování dalších zdrojů dopravní zátěže bez naplnění tohoto požadavku považujeme za nepřijatelné!

·      Nadlimitní imisní i hluková zátěž – v místě jsou již nyní nepřípustně nadlimitní hodnoty karcinogenní látky  benzo(a)pyrenu, ale i nepřípustně nadlimitní hodnoty hluku. Tyto nadlimitní hodnoty budou ještě zhoršeny vsazením dalšího zdroje znečištění!!

Vsazení dalšího zdroje znečištění, jakým záměr Goodman bezesporu je v přímém rozporu s naší povinností jako členského státu EU striktně dodržovat imisní limity výše uvedeného karcinogenu a nevsazovat do již imisně zatížených oblastí další zdroje znečištění ovzduší.

Do území nadlimitně zatíženého hlukem nelze bez dalšího automaticky umísťovat stavby, které sice každá jednotlivě nepřitíží svým provozem dotčenému území nijak výrazně, ale v součtu jednotlivých případů znamenají postupné a významné přitěžování již nyní existující nadlimitní zátěži v území.

·      Znehodnocení krajinného rázu – výstavbou záměru Goodman by došlo k trvalému znehodnocení současného vzhledu obce Zdiby a okolí, k narušení kulturní a historické charakteristiky tohoto místa.

Záměr Goodman zdevastuje původní kulturně-historickou a krajinářskou tvář obce Zdib, trvale a nevratně zničí harmonické vztahy v daném místě, což je mimo jiné opět v přímém rozporu s platným územním plánem obce Zdiby, který na str. 59 uvádí, že základním předpokladem vývoje obce je zachování přiměřené rovnováhy a harmonie v území.

Jsme přesvědčeni o tom, že vliv záměru Goodman bude ve všech krajinářských ohledech jednoznačně negativní a jeho dopady na obec Zdiby budou nevratné a degradační.

Žádáme tímto, aby Krajský úřad Středočeského kraje,  jako příslušný orgán státní správy, vydal v závěru předmětného řízení o posuzování vlivu na životní prostředí k záměru „GOODMAN ZDIBY LOGISTICS CENTRE“ v obci Zdiby zásadní NESOUHLASNÉ STANOVISKO.

09.05.2017 11:44

Podrobnější a aktuální informace naleznete zde:

05.06.2017 23:28

Kromě uvedených institucí bude petice předána také na Krajský úřad Středočeského kraje.

Komu bude petice předána: hejtmance Středočeského kraje paní Ing. Jaroslavě Pokorné Jermanové, Výboru pro životní prostředí a zemědělství a Ministerstvu pro životní prostředí ČR

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Sdílejte s přáteli a známými

Vzkazy | 22

18. 12. 2017 | jana peclová | Klecany
Děkuji!
17. 12. 2017 | Jitka Kovářová | Praha
Dobrý den, nesouhlasím se zastavováním půdy halami. Jitka Kovářová
08. 10. 2017 | Dana Hladíková | Praha 7
Moc děkuji za Vaši iniciativu! V ČR by měl platit stop stav na zabírání půdy halami. To je nevratné zničení úrodné půdy, která je nad zlato a čím dál více vzácnější na celém světě...
28. 09. 2017 | myy myy | myy
MYY

20. 05. 2017 | Dušan Kolařík | Zdiby
Vydržte ve svém úsilí.
Překvapuje mne, že členové našeho milého zastupitelstva mohou být takové hyeny, že kvůli svému osobnímu prospěchu přinášejí zhoršení kvality života ve Zdibech zatížením dopravy na D8, která je už v současnosti mnohdy velmi smutná.
18. 05. 2017 | Adéla Francová Francová | Zdiby
Dobrý den,
bydlíme jen pár set metrů od plánované výstavby této zrůdnosti. Místo okamžitého řešení katastrofální infrastruktury v okolí Zdib se vymýšlí řešení, které má ,,nezjištně" financovat právě Goodman v okolí kruhového objezdu? Zjištný populismus!
17. 05. 2017 | Jaroslava Divišová | Dobruška
Naprosto nesouhlasím. Zdiby nemají vyřešeny kromě jiného ani základní komunikace.
17. 05. 2017 | renata krajickova | Praha
souhlasím se zákazem takového monstra v této lokalitě !!!
17. 05. 2017 | Ivana Braunerová | Hovorčovice
Nesouhlasím s výstavbou. Vždyť kousek od Zdib severním směrem už takové "velké plechové krabice" jsou. Kromě dalšího dopravního zatížení a případného znečištění a hluku je to nevzhledné a do naší krajiny to nepatří ani na bonitní půdu na poli.
15. 05. 2017 | Jan Áčko | Zdiby
Zásadně nesouhlasím s realizaci záměru vybudování hal GOODMAN v tak gigantickéím pojetí. Díky všem, kteří tuto petici připravili. Je nutné vydržet a bojovat do úspěšného konce.
13. 05. 2017 | Eva Slavíková | Zdiby
Díky za podporu naší občanské inciciativy STOP HALY GOODMAN ZDIBY.

Potřebujeme od Vás slyšet, že to má cenu! Boj proti subjektu, který má proti nám neomezené finanční prostředky není snadný. My se ale nehodláme vzdát!

Podpořte nás, šiřte tuto petici, alarmujte známé osobnosti i média (máte-li možnost) a my vydržíme až o konce. Půjdeme až do soudního řízení a věříme, že se domůžeme práva!!! ZÁMĚR JE V ROZPORU S PLATNÝM ÚZEMNÍM PLÁNEM OBCE ZDIBY!!! Budou-li to ignorovat úřady, nebude to ignorovat soud!!
11. 05. 2017 | Michel Issa | Zdiby - Veltěž
Nechci už žádnou další "šedivou zeď" na horizontu obce (ani nikde jinde)!
11. 05. 2017 | Zuzana Asresahegnová | Klecany
Nevzdávejte to a bojujte dál proti halám Goodman!!! Děkuji.
11. 05. 2017 | Scarlet Zapletalová | Zdiby
Nesouhlasím s výstavbou logistických hal.
10. 05. 2017 | Milan Kopp | Praha
Nesouhlasím s toto nelogickou výstavbou, nejsme rozvojová země!
10. 05. 2017 | Eva Molnárová | Česká Kamenice
Věřím že budeme úspěšní!Takhle se již nedá v obci dýchat a ještě další auta a navíc zničení zemědělské půdy.Jak se vůbec tato firma k pozemkům dostala?
10. 05. 2017 | Irena Homolova | Praha
Nesouhlasím se stavbou hal Goodman ve Zdibech a další okolo Prahy. Výstavba i následný provoz hal ovlivní dopravní dostupnost i v dalších lokalitách a hlavně zničí se krajina a sníží se majitelům nemovitostí hodnota jejich majetku.
10. 05. 2017 | Alena Štrobová | Praha 9
Posíláme dál.
10. 05. 2017 | emanuel.svoboda@seznam.cz Svoboda | Nový Knín
Podle zákona O ochraně zemědělského půdního fondu je zástavba nejlepších zemědělských půd v katastrálním území nepřípustná.Na Ministerstvu zemědělství ČR pracují ale čelní politici politické strany KDU-ČSL, kteří udělují vyjímky z tohoto zákona.
09. 05. 2017 | jiri vávra | Předboj
Včera , dnes je situace neunosná jak by vypadala po dalším přisunu aut a kamionu...
09. 05. 2017 | Magdalena Lukášová | Prague
Děkuji za aktivitu. Jen mam trochu strach, ze ani milion podpisu nezmění výše úplatků, které obdrželi na obecním úřadě ve Zdibech, stavebním úřadě v Klecanech a určitě uz i na kraji...