Petice za jízdu cyklistů vedle sebe 410 podpisů chybí 9590

Petice za jízdu cyklistů vedle sebe

Žádáme tímto možnost při sportovní jízdě skupiny 8 a více cyklistů jet po silniční komunikaci ve dvojicích vedle sebe, pokud zároveň zůstane pro předjetí tohoto útvaru vlevo minimální šíře vozovky 3 m.

Vedou nás k tomu mimo jiné osvědčená pravidla silničního provozu platná v zahraničí. Ve Velké Británii, Španělsku a Nizozemsku je jízda cyklistů vedle sebe povolená, v Austrálii pro větší skupinu dokonce povinná. V Itálii musí cyklisté jet za sebou jen jestliže to okolnosti vyžadují. V Polsku je možno jet vedle sebe, jestliže to hustota provozu dovoluje. Ve Švýcarsku mohou jet vedle sebe, jestliže je silnice široká alespoň 8 metrů a jde o skupinu nad 10 cyklistů. Rakousko a Francie je rovněž pověstná ohleduplností řidičů k cyklistům a jízda vedle sebe je za rozumných podmínek řidiči akceptovaná. Pro sportovní jízdu pak platí v zahraničí často zvláštní pravidla.

Jízda cyklistů ve větší skupině vedle sebe je bezpečnější protože:

1) Útvar cyklistů ve dvojicích je pro řidiče již z dálky lépe viditelný, než úzký had kol, jedoucí při okraji vozovky.

2) Útvar cyklistů po dvojicích má jen poloviční délku pro předjíždění, tudíž ho předjet trvá polovinu doby. Skupina 10 cyklistů by měla při jízdě za sebou délku cca 20 metrů, zatímco při jízdě ve skupině jistě přijatelnějších 10 metrů.

3) Jedoucí skupina nikdy nemanévruje tak prudce, jako jednotlivci za sebou, tudíž je její jízda lépe předvídatelná. Předjíždějící řidič musí tak jako tak dbát na zachování bezpečnosti předjížděných cyklistů a umožnit jim například vyhnout se dírám ve vozovce, což znamená nechat si rozestup cca 1,5 metru, takže stejně je potřeba při předjíždění přejíždět do protisměru a celý manévr uzpůsobit provozu v protisměru, což je jistě jednoduší u skupiny jedoucí vyrovnaným tempem bez prudkých změn vzdálenosti od okraje vozovky.

4) Cyklistům vzájemná komunikace umožnuje vyhnout se nedorozuměním si ve skupině například při změně trasy a určitě je nerozptyluje víc, než komunikace řidičů se spolujezdci.

V neposlední řadě je třeba si uvědomit, že agresivita a bezohlednost některých řidičů v ČR je pověstná a stále rostoucí a k vymáhání si absolutní přednosti na silnicích neváhají páchat mj. i nestíhané pokusy o vraždy cyklistů (úmyslné vybržďování, vytlačování do příkopu či skutečné sražení) a jsme díky tomu v Evropě na čele zemí s největším počtem usmrcených cyklistů na silnicích v poměru k počtu obyvatel. Proto požadujeme, aby pravidla silničního provozu, ale i související osvěta vedla předně k nutnosti vzájemné ohleduplnosti všech účastníků silničního provozu, k čemuž umožnění jízdy cyklistů vedle sebe za stanovených podmínek je jedním z předpokladů.

Autor: Jiří Azur | 410 podpisů

Za výstavbu bazénu 50 x 25 m v Prostějově 478 podpisů

Za výstavbu bazénu 50 x 25 m v Prostějově

PETICE

dle čl. 18 Listiny práv a svobod a zákona č. 85/1990, o právu petičním

Za výstavbu bazénu 50 x 25 m v Prostějově

Statutárnímu městu Prostějov. V Prostějově dne 16. 4. 2017

My, níže podepsaní občané statutárního města Prostějova, žádáme, aby v souvislosti s projektem „Rozšíření aquaparku Prostějov“ byl jako jeho součást vybudován plavecký bazén 50 x 25 m z následujících důvodů:

- plavecké dovednosti jsou nepostradatelnou součástí základní výbavy každého člověka
-plavecké aktivity jsou významným faktorem pro zdravý vývoj našich dětí i zdravý život každého občana našeho města i okolí v každém věku.
-výuka dětí i rozvíjení plaveckých dovedností v každém věku jsou zásadním faktorem ochrany toho nejcennějšího, lidského života.
-je nutné, aby koncepce nového zařízení umožňovala výuku i rozvíjení plaveckých dovedností dětí a umožňovala soustavné pěstování plaveckých aktivit co nejširší veřejnosti.
-jsme si vědomí, že při přípravě projektu je nutné uvažovat ekonomické aspekty projektu, ty ale musí být podřízeny rozumné vizi, která určí možnosti pro další generace a povede k rozvoji plaveckého sportu všech kategorií a nikoli k jejich útlumu.
-žádáme takové řešení, abychom v budoucnu nebyli nuceni opět využívat nedostatečně dimenzované prostory plaveckého bazénu v době, která není pro sport vhodná, zejména pro sport mládeže.
-žádáme, aby byly zajištěny řádné podmínky pro základní i zdokonalovací výuku, sportovní i rehabilitační plavecké aktivity sportovních klubů všech odvětví i široké veřejnosti. To dnes není možné.
-žádáme, aby byla vyloučena řešení, která budou vyžadovat jakékoli dispoziční technické změny během provozu, jak je tomu v případě instalace posuvných stěn. Taková řešení jsou nouzová a neodpovídají modernímu nadčasovému konceptu takové investice.
-žádáme, aby byly brány vážně připomínky a návrhy odborníků, které vycházejí z reality a zkušeností v oblasti plavecké výuky i sportovní přípravy v našem městě
-žádáme, aby bylo vybudováno zařízení funkční. Z možných konceptů, které jsou s to splnit požadavky na moderní zařízení pro vodní sporty, vyhovuje nejlépe plavecký bazén o rozměrech 50 x 25 m. Tato varianta umožňuje dělení prostoru bazénu na 50 m x 10 drah, nebo 25 m x 20 drah a tím také nejlepší variabilitu a schopnost přizpůsobit plavecký bazén nejrůznějším potřebám veřejnosti, výuky plavání, rehabilitace, kondičního a sportovního tréninku.
-žádáme bezbariérové začlenění nového bazénu do prostoru stávajícího aquaparku, které umožní komplexní a pohodlné využití celého areálu námi, občany města Prostějova i širokého okolí v letním období a přejeme si, abychom si i v aquaparku mohli konečně zaplavat.

Petiční výbor:
1. Aleš Matyášek, Bezručovo náměstí 508/4, 796 01 Prostějov
2. Lukáš Kousal, Studentská 4301/10, 796 01 Prostějov
3. Petr Adamec, a. Slavíčka 3941/13, 796 04 Prostějov

Zastupovat petiční výbor při jednáních se státními a místními orgány je oprávněn kterýkoli člen petičního výboru.

Autor: Markéta Novotná | 478 podpisů

NE! ZMĚNĚ ÚZEMNÍHO PLÁNU A BYTOVÉ VÝSTAVBĚ V OBLASTI PŘÍRODNÍ PAMÁTKY MEANDRY BOTIČE 603 podpisů chybí 4397

Vážení zastupitelé hlavního města Prahy,

tímto se na Vás obracíme s výzvou, abyste respektovali rozhodnutí Městské části Prahy 15, žadatele o změnu územního plánu sídelního útvaru hlavního města Prahy pod č. Z2896/00 v k. ú. Hostivař, která si již nepřeje dále pokračovat v pořizování této změny a chce ji ukončit.

Věříme, že v rámci koncepce rozvoje území, v širším kontextu ochrany přírody, veřejného zdraví a kvality života obyvatel, napříč městskými částmi, vezmete v potaz zejména tyto důvody pro zachování stávajícího funkčního využití ploch sportu /SP/ a zvláštní komplexy – ostatní /ZVO/:

1) celoměstsky významná změna a též lokalita, nikoliv brownfield plocha žádající si revitalizaci, nýbrž plnohodnotná kvalitní plocha, která není svou funkcí ani dle současně platného ani dle nově pořizovaného územního plánu určena k obytné zástavbě

2) území zasahuje do ochranného pásma přírodní památky Meandry Botiče, nachází se na rozhraní přírodního parku Hostivař – Záběhlice a hraničí se záplavovým územím

3) výstavbou by nenávratně utrpěl volný bio-koridor podél toku Botiče

4) případná obytná zástavba a provoz s ní spojený by přetnuly zavedenou pěší kolonádu a bezpečné napojení na budovanou cyklostezku Kozinova – Meandry Botiče, došlo by k přerušení pěší a cyklistické prostupnosti území, které je centrálně položené uprostřed Hostivaře

5) hygienická stanice hl. m. Prahy tuto změnu nedoporučuje a za vhodnější považuje stávající využití, jako plocha určená k jinému využití než obytnému nemá území vyřešenou odpovídající infrastrukturu, vč. té dopravní, neberou se v potaz stávající zdroje hluku

6) paralelně s pořizovanou změnou se pořizuje nový územní plán hlavního města Prahy, jehož zpracovatelem je Institut plánování a rozvoje Prahy – IPR, který navrhovanou změnu akceptuje s podmínkou, že bude vyloučena zastavitelnost jižní části /SP/, která se nachází v ochranné zóně zvláště chráněného území, v Metropolitním plánu pro území navrhuje rekreační využití

7) na území městské části Prahy 15 v současnosti probíhá nebo se plánuje výstavba bytů na všech plochách svým funkčním využitím určených k obytné zástavbě, stav v tomto se změnil a nabral neřízených rozměrů oproti roku 2013, kdy byl podnět na změnu územního plánu podáván

8) pro narůstající obyvatelstvo chybí sportovní, rekreační a sociální zázemí.

Proč nadále trvat na pořizování změny funkčního využití plochy na čistě obytné /OB/ a všeobecně smíšené /SV/, když si ji nepřeje samospráva příslušné městské části Prahy 15, místní obyvatelé a vlastníci bytových jednotek z přilehlé lokality, zpracovatel územního plánu Prahy IPR či Hygienická stanice HMP?

My, podepsaní občané Městských částí Prahy 15 a Prahy 10, nesouhlasíme s pokračováním pořizování této změny územního plánu, přejeme si zachovat stávající funkční využití území a tímto vás žádáme, abyste revokovali svoje usnesení č. 25/30 ohledně schválení návrhu zadání změny č. Z2896/00 ze dne 30. 3. 2017, též vzhledem k nesouhlasu dalších zainteresovaných subjektů, dále nezatěžovali dotčené orgány se zpracováním i projednáním návrhu změny a pořizování změny ukončili.

Děkujeme, že z výše uvedeného nepodlehnete tlaku na bytovou výstavbu ze strany developera, podpoříte a tím ochráníte zájmy občanů hlavního města Prahy.

Autor: Lenka Holubcová | 603 podpisů

Nechceme Radu a pryč s nekompetentním vedením 51 podpisů chybí 4949

Nechceme Radu a pryč s nekompetentním vedením

My níže podepsaní fanoušci AC Sparta Praha se tímto obracíme k p.Křetinskému :

1. nechceme Petra Radu trenérem AC SPARTA PRAHA - tento trenér nikdy neměl úspěchy a ani není perspektivním trenérem do budoucnosti jako např. David Holoubek.

2. Požadujeme vysvětlení koncepce široké veřejnosti : co s klubem zamýšlíte, proč neustále točíte trenéry, proč ve vedení stále sedí lidé, kteří jsou rok za rokem neúspěšní. Za úspěch požadujeme titul a ne druhá a v tomto ročníku i horší místa.

Jak je možné že Vy jako úspěšný podnikatel lejete peníze do černé díry, kde se točí mraky funkcionářů. scoutů a kdoví čeho , následuje opět další ligový neúspěch a Vám to snad je jedno. Protože ač jistě Vaše peníze pomáhají, tak jistě ne k tomu co fanoušci chtějí.

Předpokládáme, že kdyby jiní Vaši zaměstnanci fungovali takto, zcela jistě je všechny vyhodíte. A nejen jako v případě fotbalového klubu trenéry.

Chceme zcela jasně vědět co s klubem zamýšlíte.

A to zcela jistě nastavená koncepce, která končí na Strahově, ale do A-týmu se nepřenáší. Zběsilé nákupy, odchody a zcela jasně neadekvátní náhrady za ně.

Chceme vědět, kdo a za co nese zoodpovědnost.

V případě, že nedostaneme odpovědi na tyto otázky navrhujeme se neúčastnit na protest zápasu Sparta Plzeň, aby opravdu prázdné tribuny i na tento jindy šlágr ( letos zápas o nic) byly prázdné. Aby Vás konečně donutilo přiznat pro co a pro koho fotbal děláte.

S úctou a pozdravem

Fanoušci AC SPARTA PRAHA

Autor: Petr Kosina | 51 podpisů

"Hádej fotbalistu" bez quamika 1 podpis chybí 9

"Hádej fotbalistu" bez quamika

uživatel quamik dělá hádanky do soutěže "Hádej fotbalistu" na fmseries.cz

Soutěž  má poslední dobou mizernou úroveň z těchto důvodů

1) nápovědy jsou příliš obecné, často tam pasuje více hráčů

2) nápovědy jsou často zavádějící

3) hráči jdou téměř vždy najít doslovným napsáním nápověd (často je to jejich přezdívka) do googlu, hádající vůbec nemusí využít své fotbalové nebo jiné znalosti

4) hráči jsou často absolutně neznamí, neboli "jak dobře umím pracovat s googlem?" hráči

Typický způsob, kterým quamik dělá nápovědy je, že ho napadne jméno hráče (dost často totální no-namer), jde na wikipedii a použije tři náhodné fakty (často je jedním z nich přezdívka), které nikdo nezná (i pokud se jedná o relativně známého hráče).

Tohle typicky vede na google challenge! nebo na příliš "umělou" interpretaci nápověd (tento hráč sdílí příjmení s hudebníkem jehož 12.písnička z 3.alba v jazyce x znamená y což je jiná nápověda, nebo tento hráč hrál jednu sezónu v týmu mimojiné s hráčem na nějž odkazuje druhá nápověda)

poznámka: toto lze použít na max. jednu upřesnujicí nápovědu, zajištující jednoznačnost (dobrý příklad je Zoltán Gera a pepsi ze 13.kola - konstruktivní kritika, tohle kolo se povedlo)

"Trik" kterým dělá tuto soutěž těžší je, že třeba použije obrázek z nějakého filmu, ale ten film nemá s nápovědou nic společného. Na tomhle není z principu nic špatného, ale je zde velké riziko, v quamikově případě téměř jistota, nejednoznačnosti.

Co chceme?

odstranit a nahradit quamika

NEBO

Jasné a nezávadějící nápovědy vedoucí logickou dedukcí, ideálně za použití znalostí fotbalových, ale i jiných (zeměpisných, popkulturních) reálií, k JEDNOMU KONKRÉTNÍMU HRÁČI.

Chceme fotbalisty, které běžný hráč Football Manageru zná!!! pokud možno současné!

Příklady kvalitních hádanek

Alexandre Lacazette (viz 3. kolo soutěže)

-chytrá hádanka vedoucí logickou úvahou (nedá se vygooglit) na příjmení známého fotbalisty, úroven je poměrně obtížná, protože se nápovědy snaží nabudit dojem že hráč působí/působil v klubu LA Galaxy

Odpověď Keane je špatná, jelikož úvaha kazeta = hudba = hudební skupina/zpěvák + LA Galaxy vede na více hráčů (nejednoznačnost)

Pokud nápovědy nevedou přímo na hráčovo jméno mohli by vypadat například takhle

fotka Emmetta, holicí strojek značky Philips (nebo prostě logo firmy), brankářské rukavice

textová nápověda by mohla být "hrdina týmu, který zklamal" nebo "jeho tým potupně vyhořel, on však byl za hrdinu"

odpověd nemůže být nikdo jiný než Przemysław Tytoń

-pro všechny hráče Football Managera dobře známý hráč. Emmett = Radim POLÁK, Philips Sport Vereniging = PSV EINDHOVEN, klub s kterým si každý tohoto hráče spojí, a samozřejmě  BRANKÁŘské rukavice

Nekvalitní hádanky jsou kombinace toho co jsem psal nahoře, nejen má trpělivost přetekla posledními dvěma koly.

Autor: kokot kokotovych | 1 podpis

Vítáte úplný zákaz kouření v restauracích?