Zachraňme louku v Rudníku!
4 podpisy chybí 1996

Zachraňme louku v Rudníku!

Autor: Domov- pro náš Rudník | vloženo: 23.05.2024 | 4 podpisy
Sdílejte s přáteli

Vážení občané, milí sousedé,

obracíme se na vás s naléhavou žádostí o podporu naší petice proti plánované výstavbě fotovoltaické elektrárny na loukách v obci Rudník. Tento projekt by mohl mít závažné negativní dopady na naši krajinu a životní prostředí.

Vyjadřujeme nesouhlas s výstavbou fotovoltaické elektrárny na parcele č. 5308 v katastrálním území Rudník o výměře 195 425 m², která je aktuálně klasifikována jako trvalý travní porost.
Prezentace firmy 8M GROUP s.r.o. dne 22.05.2024 nám, občanům, sdělila, že elektrárna bude vybudována i přes náš nesouhlas a nesouhlas obce. Pokud se nedohodne, firma plánuje využít zákonné věcné břemeno k vybudování přípojky, což znamená, že se proti tomuto rozhodnutí žádný majitel dotčených pozemků nemůže bránit. Navíc firma nepotřebuje žádat o změnu územního plánu. Na oplátku nabízí obci roční příspěvek 200 000 korun, který by mohl být použit například na energie pro základní a mateřskou školu.

Firma 8M GROUP s.r.o. má momentálně v České republice rozpracovaných několik projektů, ale žádný z nich dosud nebyl dokončen, což vzbuzuje naše obavy. Pro fotovoltaickou elektrárnu v Rudníku byla zřízena nová společnost 8m SPV34, s.r.o., která vznikla 28.10.2022 s kapitálem 10 000 Kč. I tato skutečnost působí nedůvěryhodně.

Firmě jde pouze o zisk a expanzi, zatímco nám jde o ochranu přírody kolem nás.

Prostranství na Červené výšince je neodmyslitelnou součástí naší obce. Plán investora na tomto místě považujeme za naprosto nevhodný. Masivní solární panely by nenávratně narušily harmonický vzhled malebného podhůří a výrazně změnily krajinný ráz. Výstavba fotovoltaické elektrárny v Rudníku by negativně ovlivnila venkovský charakter obce. Navíc se tato oblast dlouhodobě potýká se suchem kvůli sníženým srážkovým úhrnům. V boji proti klimatické změně bychom se měli zaměřit na zadržování vody v krajině. Výstavba FVE by naopak přispěla k dalšímu snižování hladiny spodní vody. Tento záměr jde proti obecnému smyslu ochrany přírodních hodnot a ekosystému. Na dané ploše se nacházejí cenná rostlinná a živočišná společenstva, která by realizací projektu zanikla. Naším cílem by mělo být zachovávání vyšších hodnot a podpora organizací, které chrání poslední zelené enklávy a hrají klíčovou roli pro sportovní a rekreační účely. Louky jsou nejen oblíbeným místem pro rodinné vycházky, ale také nezbytným prostředím pro zvěř, které by výstavba FVE narušila migrační koridory a vzala jim přirozené prostředí pro pastvu a kladení mláďat.
Žádáme Vás, podnikněte kroky, které zabrání vybudování fotovoltaické elektrárny.
Pro úsporu energií v základní škole bychom měli raději využít dotace na solární panely, které lze umístit například na střechu školy, aniž by to narušilo vzhled naší obce.

Co můžete udělat:
Podepište tuto petici a přidejte se k nám v boji za zachování luk a krajinného rázu.
Sdílejte tuto petici s přáteli, rodinou a sousedy, aby se co nejvíce lidí dozvědělo o našem úsilí.

Děkujeme,
Domov- pro náš Rudník z.s.

Komu bude petice předána: Obec Rudník

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Sdílejte s přáteli a známými

Vzkazy | 0

Zatím žádné komentáře.